Μπορώ να βγάλω μαλλιά χωρίς Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν μπορούν να βγάλουν μαλλιά χωρίς μεταμόσχευση μαλλιών. Υπάρχει κάποιο φάρμακο για την τριχόπτωση ή κάποια θεραπεία τριχόπτωσης που να αντικαθιστά τη μεταμόσχευση μαλλιών; Υπάρχει κάποιος τρόπος να «γεμίσει» μαλλιά μια άδεια περιοχή στο τριχωτό της κεφαλής, στην οποία τα τριχοθυλάκια που βρίσκονται εκεί έχουν σταματήσει να παράγουν τρίχες; 

Η μονολεκτική απάντηση σε αυτές τις δύο ερωτήσεις είναι δυστυχώς… όχι.

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι άλλο το «βγάζω μαλλιά» σε μια άδεια ή αρκετά αραιωμένη περιοχή του τριχωτού της κεφαλής και άλλο ενισχύω την υπάρχουσα τριχοφυΐα σε μια περιοχή, όπου εξαιτίας της ανδρογενετικής αλωπεκίας, η ορμόνη DHT έχει αποδυναμώσει τα τριχοθυλάκια. Στη μεν πρώτη περίπτωση μιλάμε για μια άδεια περιοχή με ανενεργά τριχοθυλάκια, ενώ στη δεύτερη μιλάμε για την ενεργοποίηση αδύναμων τριχοθυλακίων, που είτε παράγουν πολύ λεπτή τρίχα ή ακόμα και χνούδι.

Το «θαύμα» της κοσμετολογίας για μαλλιά χωρίς μεταμόσχευση μαλλιών!

Στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση υπάρχουν δεκάδες διαφημίσεις για διάφορες λοσιόν κατά της τριχόπτωσης, κρέμες, σπρέι και σαμπουάν για την τριχόπτωση που κάνουν θαύματα και που όσοι τα δοκίμασαν γέμισαν μαλλιά χωρίς μεταμόσχευση μαλλιών! Εύκολα, γρήγορα, οικονομικά και για πάντα! Και για τους πιο δύσπιστους υπάρχουν και φωτογραφίες πριν την «αγωγή» και συνήθως μετά από ένα μήνα! Θαύμα!!! Μόνο έτσι μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος… 

Ποιος είναι ο τρόπος δράσης που έχουν οι θεραπείες τριχόπτωσης για μαλλιά χωρίς μεταμόσχευση μαλλιών;

Ο τρόπος δράσης όλων σε κάθε εγκεκριμένη θεραπεία για την τριχόπτωση είναι κοινός. Αρχικά στοχεύουν στην μείωση του ρυθμού της τριχόπτωσης και μετά, εμποδίζουν τη δράση της δύϊδροτεστοστερόνης (DHT) που είναι υπεύθυνη για την αποδυνάμωση των τριχοθυλακίων. Τα τριχοθυλάκια εξαιτίας της DHT παράγουν ολοένα και πιο αδύναμη τρίχα μέχρι να γίνει χνούδι και τελικά το τριχοθυλάκιο να αδρανοποιηθεί και να μην παράγει καθόλου μαλλιά. Αυτό το αδρανές και ουσιαστικά «νεκρό» τριχοθυλάκιο δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ενεργοποιηθεί ξανά. Άρα, όσο πιο μικρός σε ηλικία και όσο πιο νωρίς αναφορικά με τα σημάδια τριχόπτωσης ξεκινήσει κάποιος μια θεραπεία κατά της τριχόπτωσης, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει και μπορεί να καταφέρει τελικά να αποκτήσει μαλλιά χωρίς μεταμόσχευση μαλλιών.

Μαλλιά χωρίς μεταμόσχευση μαλλιών- DHT και τριχοθυλάκια

Με ποια κριτήρια μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε όλα αυτά τα προϊόντα για την τριχόπτωση

O βασικός κανόνας για να επιλέξετε προϊόντα για την τριχόπτωση για μαλλιά χωρίς μεταμόσχευση μαλλιών, να είναι εγκεκριμένα. Η έγκριση από τους αρμόδιους φορείς σημαίνει ότι το προϊόν έχει ελεγχθεί διεξοδικά σε σχέση με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του σε κλινικές μελέτες που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές για το σχεδιασμό της έρευνας, στον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν στις μελέτες και στη στατιστική ανάλυση των δεδομένων της έρευνας.Αν το κριτήριο σας για την επιλογή ενός προϊόντος κατά της τριχόπτωσης είναι η έγκριση του από τους αρμόδιους φορείς, τότε ξεκαθαρίζει αμέσως η επιλογή. Μαζί με την εγκεκριμένη θεραπεία τριχόπτωσης με laser, υπάρχουν ακόμα άλλες δύο θεραπείες παγκοσμίως που έχουν εγκριθεί για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης –που οφείλεται στην ανδρογενετική αλωπεκία- και τη διέγερση νέας τριχοφυΐας: η ουσία Minoxidil, και η ουσία Finasteride. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες αγωγές που μιμούνται τη δράση της μινοξιδίλης και έχουν εξίσου πολύ θετικά αποτελέσματα, όπως η αγωγή Revivogen ή η ουσία Dutasteride. Αλλά και αυτών την αποτελεσματικότητα την επιβεβαιώνουν κλινικές μελέτες και όχι απλές ενθουσιώδεις μαρτυρίες.

Μαλλιά χωρίς μεταμόσχευση μαλλιών με laser

Τι να προσέξετε όταν επιλέγετε μια θεραπεία τριχόπτωσης για μαλλιά χωρίς μεταμόσχευση μαλλιών

Πριν ξεκινήσετε κάποια θεραπεία τριχόπτωσης για μαλλιά χωρίς μεταμόσχευση μαλλιών, κάντε έρευνα αγοράς. Αναζητήστε στο διαδίκτυο τον επίσημο διανομέα. Αν είναι κάποιο e-shop για το οποίο δεν βρίσκετε στοιχεία διεύθυνσης ή επικοινωνίας (πχ. το βρίσκετε μόνο μέσω facebook) ή είναι ένα προϊόν που πωλείται απλά μέσω τηλεμάρκετινγκ και δεν υπάρχει κάποια ιστοσελίδα από πίσω με πολλές πληροφορίες για τη θεραπεία. Αν δεν μπορείτε να βρείτε αρκετές πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θεραπεία, όσον αφορά τα συστατικά της, τον τρόπο χρήσης της ή κλινικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της για μαλλιά χωρίς μεταμόσχευση μαλλιών, μάλλον θα πρέπει να μείνετε μακριά.

Πότε θα δω αποτελέσματα από τη θεραπεία τριχόπτωσης;

Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι καμία αγωγή δεν παρουσιάζει αποτελέσματα μέσα σε ένα μήνα. Χρειάζονται το λιγότερο 3-4 μήνες για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αποτελέσματα της αγωγής δεν μπορούν να εμφανιστούν στις τρίχες των υπαρχόντων τριχοθυλακίων, αλλά µόνο στις τρίχες που θα εμφανιστούν στον επόμενο κύκλο ζωής. Τα πρώτα κλινικά σημεία τριχογενετικής δράσης και η βελτίωση της κάλυψης του τριχωτού, δεν θα εμφανιστούν πριν τα «νέα» μαλλιά φτάσουν σε μήκος 1-2cm, που σημαίνει μετά από 4-6 μήνες. Άρα όποιος υποστηρίζει ότι μετά από 1 μήνα είδε μαλλιά, μάλλον έχει παντελή άγνοια της δράσης των αγωγών τριχόπτωσης ή αποσκοπεί στην εξαπάτηση, στηριζόμενος στην λογική άγνοια που έχει το ευρύ κοινό. 

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα (PRP) κατά της τριχόπτωσης

Υπάρχουν πολλές κλινικές και ινστιτούτα που ασχολούνται με τα μαλλιά, που διαφημίζουν τη θεραπεία βλαστοκύτταρα (PRP) ως την πιο σύγχρονη μη επεμβατική θεραπεία κατά της τριχόπτωσης για μαλλιά χωρίς μεταμόσχευση μαλλιών, οποιασδήποτε αιτιολογίας. Στη μέθοδο PRP λαμβάνεται με αιμοληψία μια ποσότητα αίματος το οποίο φυγοκεντρίζεται, διαχωρίζοντας έτσι τα συστατικά του (αιμοπετάλια, ερυθρά αιμοσφαίρια και πλάσμα). Στη συνέχεια απομονώνεται μία ποσότητα πλάσματος πλούσια σε αιμοπετάλια, η ποσότητα αυτή επεξεργάζεται και τα αιμοπετάλια ενεργοποιούνται ώστε να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν αποθηκευμένους στα κοκκία τους. Ακολουθεί η έγχυση (ένεση) των αυξητικών αυτών παραγόντων στην πάσχουσα περιοχή. 

Μαλλιά χωρίς μεταμόσχευση μαλλιών - PRP θεραπεία

Το PRP έχει αποδειχθεί χρήσιμο σε κάποιους τομείς της Ιατρικής. Οι ουσίες που παράγουν τα «ενεργοποιημένα» αιμοπετάλια έχουν αποδειχθεί ότι σχετίζονται με την ταχύτερη αιμόσταση και την ταχύτερη επούλωση των ιστών, ενώ είναι πολύ χρήσιμες στο να «δένουν» τα σπασμένα οστά, στην γναθοχειρουργική και αλλού.

Όσον αφορά όμως την τριχόπτωση, οι ακριβείς μηχανισμοί µε τους οποίους πιθανόν η θεραπεία PRP να προάγει την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων δεν έχουν μελετηθεί διεξοδικά. Οι μελέτες σε ανθρώπους είναι ελάχιστες, με πρωτόκολλα με σημαντικά προβλήματα σχεδιασμού (άρα και αμφίβολα αποτελέσματα) δεν είναι τυχαιοποιηµένες ή διπλές-τυφλές και παρέχουν αδύναμη τεκμηρίωση και αντικρουόμενα αποτελέσματα, αφού οι μισές δημοσιεύσεις αναφέρουν µόνο μέτρια αύξηση της μέσης διαμέτρου των τριχών (αλλά όχι αύξηση της πυκνότητας) και οι άλλες μισές αναφέρουν μικρή ή και καθόλου αποτελεσματικότητα. Σε κάποιες μελέτες έχει φανεί το PRP έχει «βγάλει μαλλιά» σε κάποιους ασθενείς ενώ σε άλλες όχι και δεν υπάρχει καμία μελέτη για τις υπόλοιπες πιο σπάνιες αιτίες τριχόπτωσης. Άρα όσον αφορά το PRP και την τριχόπτωση, λείπουν οι μελέτες που χρειάζονται για να κατατάξουν το PRP ανάμεσα στις αποδεδειγμένα αποτελεσματικές αγωγές για την τριχόπτωση. 

Θεραπεία PRP και μεταμόσχευση μαλλιών

Αντίθετα, υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που αναφέρουν οφέλη της χρήσης PRP στη μεταμόσχευση μαλλιών όσον αφορά την επιβίωση των μοσχευμάτων, την επιτάχυνση και βελτιστοποίηση της επούλωσης, τόσο στη δότρια όσο και στη λήπτρια περιοχή. Αυτές οι μελέτες κάνουν σαφές πως στη μεταμόσχευση μαλλιών, σε αντίθεση με την τριχόπτωση, το PRP μπορεί να προσφέρει.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλής η Θεραπεία PRP;

Γιατί είναι μια σύγχρονη αυτόλογη θεραπεία που επιφέρει μεγάλο κέρδος σε αυτούς που την εμπορεύονται. Χρειάζεται πολλές συνεδρίες, υπάρχει μια μικρή ίσως αποτελεσματικότητα που συντηρεί το «μύθο» της, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι για πάντα. Όπως συμβαίνει με όλες τις θεραπείες τριχόπτωσης, έχει αποτέλεσμα όσο καιρό ακολουθεί κάποιος την αγωγή. Η δράση μίας θεραπείας για την τριχόπτωση δεν «αποθηκεύεται» έτσι ώστε να δρα «για πάντα». Συνεπώς, αν το PRP έχει θετικά αποτελέσματα σε κάποιον θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει συνεδρίες για πάντα ώστε να έχει μαλλιά χωρίς μεταμόσχευση μαλλιών.

Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει αρκετός κόσμος που μπήκε γεμάτος ενθουσιασμό, στη διαδικασία να κάνει PRP για να βγάλει μαλλιά και τελικά είδε ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα τους είχαν υποσχεθεί, έχοντας χάσει χρόνο, χρήμα και κυρίως έχοντας φθαρεί ψυχολογικά.

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι η λύση για το πρόβλημα της τριχόπτωσης;

Το αν η μεταμόσχευση είναι ή όχι η λύση για το πρόβλημα τριχόπτωσης που αντιμετωπίζει κάποιος, αυτό μόνο ένας εξειδικευμένος ιατρός θα μπορούσε να το αποφασίσει κατόπιν εξέτασης. Αν για παράδειγμα έχουν υποχωρήσει οι κρόταφοί ή υπάρχουν τελείως κενές περιοχές στο κεφάλι, τότε μόνο η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να καλύψει και να γεμίσει τα κενά. Αν πάλι κάποιος παρατηρεί έντονη τριχόπτωση και βλέπει ότι τα μαλλιά αρχίζουν να χάνουν όγκο και κάποιες περιοχές να μην είναι τόσο πυκνές όσο παλαιότερα, τότε μια εγκεκριμένη αγωγή κατά της τριχόπτωσης θα μπορούσε να προλάβει μια κατάσταση και να καθυστερήσει τη μεταμόσχευση μαλλιών για πολλά χρόνια και ίσως να μη χρειαστεί καθόλου. Βέβαια, η μεταμόσχευση μαλλιών δεν αναιρεί τη χρήση κάποιας αγωγής γιατί έχει φανεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις η μεταμόσχευση μαλλιών είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με την ιατρο-φαρμακευτική αγωγή. 

Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης με ιατρο-φαρμακευτική αγωγή ή με μεταμόσχευση μαλλιών πραγματοποιείται με τον βέλτιστο τρόπο μόνο όταν η αιτία της τριχόπτωσης έχει διαγνωσθεί σωστά από έναν Δερματολόγο ή έναν ιατρό ειδικευμένο στην αποκατάσταση μαλλιών. Μόνο ένας έμπειρος και εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να επιλέξει ποιος είναι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος να πολεμήσει την τριχόπτωση και αν είναι εφικτό να βγάλει μαλλιά χωρίς μεταμόσχευση μαλλιών, ανάλογα με τον ασθενή που έχει απέναντί του, την κλινική του εικόνα αλλά και τις ανάγκες του.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
promo banner