ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
‣ Η Aloe Vera περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα, πολυσακχαρίτες, φαινολικά παράγωγα και οργανικά οξέα με γνωστές ιαματικές δράσεις και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στις βιομηχανίες τροφίμων και καλλυντικών
‣ Οι ενυδατικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, radical scavenging ιδιότητες της αποδίδονται στη συνεργική δράση των συστατικών της, και κυρίως των Glutathione peroxidase και superoxide dismutase
‣ Η Aloe Vera δεν έχει τριχογενετικό δυναμικό αλλά εξομαλύνει τις ήπιες δερματίτιδες από τα τοπικά προϊόντα και ίσως να βελτιώνει τη μικρο-φλεγμονώδη παράμετρο της ανδρογενετικής αλωπεκίας.
Η Aloe Vera Linne ή Αloe Barbadensis Miller ανήκει στην οικογένεια Aloe που απαριθμεί >400 διαφορετικά μέλη. Είναι ένα αειθαλές, κακτοειδές φυτό με κίτρινα άνθη και μακρόστενα φύλλα σε σχήμα δόρατος, μήκους μέχρι 50cm, που ευδοκιμεί σε τροπικές περιοχές της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Η Aloe Vera είναι το πιο εμπορικό είδος Αλόης και η επεξεργασία του πολτού των φύλλων του συντηρεί μια εκτενή βιομηχανία παγκοσμίως. Στη βιομηχανία τροφίμων έχει χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο σε τρόφιμα και στην παραγωγή ποτών και αναψυκτικών. Στην βιομηχανία καλλυντικών έχει χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή κρεμών, λοσιόν, σαπουνιών, σαμπουάν, καθαριστικών προσώπου και άλλων προϊόντων.
Ο πολτός της Aloe Vera πριν υποστεί επεξεργασία περιέχει 98,5% νερό, ενώ η γέλη αποτελείται από 99,5% νερό. Το υπόλοιπο 0,5-1% των στερεών υλικών περιέχει μεγάλη ποικιλία συστατικών στα οποία περιλαμβάνονται υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα, πολυσακχαρίτες, φαινολικά παράγωγα και οργανικά οξέα. Η Aloe Vera έχει πλήθος εφαρμογών στην «κοσμετολογία» και η περιεκτικό-τητα ακατέργαστης Aloe Vera στα καλλυντικά κυμαίνεται από <0,1% έως και >20%, ενώ η «ενεργή» Aloe Vera στον ακατέργαστο πολτό μπορεί να κυμανθεί από 0,0005% έως και 100%.
Δράσεις της Aloe vera
Η Aloe Vera χρησιμοποιείται εδώ και πολλούς αιώνες λόγω των ιαματικών και θεραπευτικών ιδιοτήτων της. Αν και έχουν εντοπιστεί πάνω από 75 ενεργά συστατικά στη γέλη της, οι θεραπευτικές της δράσεις δεν έχουν συσχετιστεί πλήρως με κάθε ένα επιμέρους συστατικό. Πολλές από τις θεραπευτικές δράσεις των εκχυλισμάτων φύλλων Aloe Vera έχουν αποδοθεί στους πολυσακχαρίτες που εντοπίζονται στον εσωτερικό παρεγχυματώδη ιστό του φύλλου. Θεωρείται όμως ότι οι βιολογικές δράσεις της αποδίδονται περισσότερο στη συνεργική δράση των συστατικών που περιέχονται στο εκχύλισμα παρά σε καθεμιά μεμονωμένη χημική ουσία.
Για τις θεραπευτικές ιδιότητες της Aloe Vera, ως εκχύλισμα τοπικής εφαρμογής χρησιμοποιείται ο άχρωμος, παχύρρευστος πολτός που ανευρίσκεται μέσα στα φύλλα. Το εξωτερικό στρώμα των φύλλων, έπειτα από επεξεργασία, μπορεί και λαμβάνεται per os ως εντερικός ερεθιστικός παράγοντας-υπακτικό, καθότι περιέχει anthraquinones. Οι ενεργές ουσίες στον πολτό της Aloe Vera είναι γλυκοπρωτεΐνες και πολυσακχαρίδια που έχουν επουλωτικές ιδιότητες. Η τοπική χρήση του πολτού Aloe Vera αυξάνει την απορρόφηση βιταμινών και φαρμακευτικών ουσιών. Η κατανάλωσή του αυξάνει την εντερική απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητα διαφόρων ουσιών. Η Aloe Vera έχει χρησιμοποιηθεί για την ταχύτερη επούλωση εγκαυμάτων, καθότι έχει βρεθεί να μειώνει το χρόνο αποθεραπείας κατά 9 περίπου ημέρες. Επίσης χρησιμοποιείται για συμπτωματική ανακούφιση σε ασθενείς με ψωρίαση, κρυοπαγήματα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και έρπητα γεννητικών οργάνων.
Σε in vitro πειράματα, η Aloe Vera έχει βρεθεί να έχει ενυδατικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και radical scavenging ιδιότητες. Πρόσφατα της αποδόθηκαν και ιδιότητες SOD, όπως και η ιδιότητα να μειώνει τη σύνθεση NO. Έχει υποστηριχθεί ότι οι πολυσακχαρίτες στη γέλη Aloe Vera έχουν ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες, ότι προάγουν την ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών από ακτινοβολία, ενώ παρουσιάζουν αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιασικές, αντιδιαβητικές και αντινεοπλασματικές δράσεις, όπως και δράσεις κατά των ιών. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά καλλυντικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών και δέρματος που περιέχουν Aloe Vera για τις ενυδατικές κυρίως ιδιότητές της.
Aloe vera και τριχοθυλάκιο
Η χρήση τοπικού διαλύματος Aloe Vera δεν έχει τριχογενετικό δυναμικό, εντούτοις η χρήση του μπορεί να εξομαλύνει τις ήπιες δερματίτιδες που προκαλούνται από τα τοπικά φαρμακευτικά προϊόντα (Minoxidil, ATRA) πιθανόν μέσω της δράσης της Glutathione peroxidase και των ενζύμων superoxide dismutase που έχουν ανιχνευθεί στη γέλη Aloe vera. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει τη μικρο-φλεγμονώδη παράμετρο της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Παραδόξως, με την τοπική χρήση Aloe Vera έχουν εμφανιστεί περιστατικά δερματίτιδας, φωτοτοξικότητας και ερυθήματος, ενώ η κατανάλωση προϊόντων Aloe Vera έχει σχετισθεί με γαστρεντερικές, νεφρικές και ηλεκτρολυτικές διαταραχές, καθώς και αλληλεπιδράσεις με κοινές φαρμακευτικές ουσίες.
ΣΥΝΟΨΗ
Η Aloe Vera έχει μηδαμινό τριχογενετικό δυναμικό, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν πιθανή τοπική δράση της Aloe Vera στην ανδρογενετική αλωπεκία πέραν από την καταπραϋντική δράση, που είναι χρήσιμη και συστήνεται σε άτομα που χρησιμοποιούν τοπικά αλκοολούχα φαρμακευτικά διαλύματα. (MTS + ATRA) Η per os λήψη Aloe Vera δε δικαιολογείται σε καμία περίπτωση με ένδειξη ενάντια στην ανδρογενετική αλωπεκία.
Πηγή: Dr. Αναστασάκης Κων/νος MD, PhD, “Ανδρογενετική Αλωπεκία απο το Α έως το Ω”, Συμπλήρωματα Διατροφής και Ανδρογενετική Αλωπεκία σελ. 453-454, Β’ Έκδοση, Εκδόσεις Ζεβελεκάκη, Αθήνα 2017