κλειστε ραντεβου με τον ιατρο για θεραπεία τριχοπτωσης

Θεραπεία Τριχόπτωσης με Μινοξιδίλη

H θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη ήταν η πρώτη εγκεκριμένη αγωγή με κλινικά αποτελέσματα για την τριχόπτωση. Η μινοξιδίλη έχει μορφή διαλύματος που χρησιμοποιείται απευθείας στο τριχωτό. Αρχικά ήταν διαθέσιμη μόνο με συνταγή. Σήμερα μπορεί να αγοραστεί και χωρίς, σε δύο συγκεντρώσεις, 5% και 2% . Πρόσφατα, κυκλοφόρησε και  μινοξιδίλη σε αφρό, κάτι που ορισμένοι βρίσκουν πιο εύκολο στη χρήση.

Πώς δρα η μινοξιδίλη

Πριν γίνει διαθέσιμη η τοπική μινοξιδίλη, ήταν ένα φάρμακο από τους στόματος για την αρτηριακή υπέρταση. Οι γιατροί παρατήρησαν ότι πολλοί άνθρωποι που λάμβαναν μινοξιδίλη, εμφάνιζαν και τριχοφυΐα στο σώμα τους. Θεωρήθηκε, λοιπόν, ότι η άμεση εφαρμογή μινοξιδίλης στο τριχωτό μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη των τριχών στην περιοχή, χωρίς τις παρενέργειες της συστηματικής λήψης. Οι ερευνητές, λοιπόν, δημιούργησαν μία τοπική θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη και οι μελέτες έδειξαν επαρκή τριχοφυΐα στο τριχωτό.

Δεν είναι πλήρως γνωστό το πώς δρα η μινοξιδίλη. Η ουσία είναι αγγειοδιασταλτική (προκαλεί δηλαδή διαστολή των αγγείων του αίματος) και μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία στο τριχοθυλάκιο. Αυτό όμως δεν είναι ξεκάθαρο το πώς βοηθά στην τριχόπτωση. Η μινοξιδίλη αυξάνει τη διάρκεια του κύκλου ζωής του τριχοθυλακίου και βελτιώνει την ποιότητα των μαλλιών με την αύξηση της διαμέτρου των αδύνατων τριχών.

Πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη και σε ποιες περιοχές του τριχωτού;

Οι αρχικές μελέτες για τη θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη, εστίασαν στην κορυφή της κεφαλής. Έχει κυκλοφορήσει η λανθασμένη άποψη ότι δρα μόνο για αυτήν την περιοχή. Αν και μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για την κορυφή, η θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη δρα και στις άλλες περιοχές του τριχωτού, εφόσον υπάρχουν έστω κάποιες σμικρυσμένες τρίχες (όπως στην πρόσθια περιοχή). Δε λειτουργεί, ωστόσο, για εστίες πλήρους αραίωσης.

Το μέγιστο όφελος από τη θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη είναι ορατό ανάμεσα σε 6 μήνες – 2 χρόνια από την έναρξη της αγωγής. Μετά από αυτό το διάστημα υπάρχει μία σταδιακή πτώση στη δραστικότητά της.  Θα συνεχίσετε να χάνετε μαλλιά, αλλά με πιο βραδύ ρυθμό απ’ ό,τι εάν δε λαμβάνατε το φάρμακο.

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας τριχόπτωσης με μινοξιδίλη διερευνάται από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και έχει επιβεβαιωθεί επαρκώς. Αν και οι δύο συγκεντρώσεις (2% και 5%) έχει βρεθεί να μειώνουν την τριχόπτωση και να βελτιώνουν την τριχοφυΐα, το 5% φαίνεται να δρα καλύτερα.

Εάν σταματήσετε τη θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη, τα αποτελέσματα θα υποχωρήσουν μέσα σε 3 μήνες και η προηγούμενη αραίωση θα επανέλθει. Όταν την ξεκινήσετε ξανά, δε θα ανακτήσετε τα μαλλιά που χάσατε, οπότε είναι καλύτερο να μην ακολουθείτε την αγωγή με παύσεις και διαλείμματα, αλλά τακτικά.

Είναι η μινοξιδίλη δραστική στη γυναικεία τριχόπτωση;

Ναι, η μινοξιδίλη δρα και στη γυναικεία τριχόπτωση. Το 1994 έγινε μία μελέτη σε 256 γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία που χρησιμοποιούσαν τη μινοξιδίλη 2% καθημερινά για 2 εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 60% των ασθενών που χρησιμοποιούσαν μινοξιδίλη 2% ανέφεραν νέα τριχοφυΐα. Κατέληξαν, έτσι, ότι η μινοξιδίλη είναι μία δραστική αγωγή για την τριχόπτωση, αλλά δεν είναι εξίσου δραστική για όλες τις ασθενείς.

Υπάρχουν παρενέργειες στη θεραπεία της τριχόπτωσης με μινοξιδίλη;

Μακράν η πιο συνηθισμένη ανεπιθύμητη ενέργεια της τοπικής μινοξιδίλης είναι ο ερεθισμός της περιοχής. Το σκεύασμα αφρού είναι σαφέστατα λιγότερο ερεθιστικό.

Μια άλλη παρενέργεια που παρατηρείται ορισμένες φορές στις γυναίκες είναι η τριχοφυΐα του προσώπου. Μολονότι αυτό μειώνεται με την παύση της αγωγής, ίσως χρειαστεί αυτές οι τρίχες να αφαιρεθούν με τη χρήση ηλεκτρόλυσης ή laser. Για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης αυτού του προβλήματος, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά τη χρήση του. Οι γυναίκες φαίνεται να εμφανίζουν συχνότερα και τις δυνητικές συστηματικές παρενέργειες της μινοξιδίλης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης (υπόταση). Σπανίως, μπορεί να εμφανίσουν ζαλάδες (ένα σύμπτωμα υπότασης) από την τοπική χρήση μινοξιδίλης. Στις γυναίκες, επίσης, είναι συχνότερες και οι αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις του τριχωτού.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η μινοξιδίλη μπορεί να προκαλέσει εμβρυϊκές διαταραχές. Γυναίκες που είναι ή προσπαθούν να μείνουν έγκυες και μαίες θα πρέπει να αποφεύγουν αυτό το φάρμακο.

κλειστε ραντεβου για θεραπείες Τριχόπτωσης με laser στην Anastasakis Hair Clinic

Θεραπεία Τριχόπτωσης με Laser

Η θεραπεία τριχόπτωσης με Laser αποκαλείται θεραπεία χαμηλής εκπομπής Laser (Low Level Laser Therapy, LLLT) και τα Lasers αυτά ονοµάζονται «θεραπευτικά Lasers». Η LLLT είναι επίσης γνωστή ως θεραπεία µε ερυθρό φως, ψυχρό Laser, ήπιο Laser, βιοδιέγερση και φωτοβιοτροποποίηση (photobiomodulation).

Η θεραπεία τριχόπτωσης με laser έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (Food and Drug Administration, FDA) για την αντιµετώπιση της ανδρικής Ανδρογενετικής Αλωπεκίας (ΑΓΑ) και της γυναικείας Ανδρογενετικής Αλωπεκίας (ΓΑΑ).

Η LLLT έχει εγκριθεί ως ασφαλής και αποτελεσµατική µέθοδος ανάπτυξης των τριχοθυλακίων σε άνδρες µε ανδρική Ανδρογενετική Αλωπεκία, σταδίων IIa-V κατά Norwood Hamilton και γυναίκες µε γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία σταδίων Ludwig I-4, II-1, II-2 και για τύπους δέρµατος I-IV κατά Fitzpatrick.

Τι αποτελέσματα έχει η θεραπεία τριχόπτωσης με LLLT;

  • Η LLLT έχει θετικά αποτελέσµατα ως µονοθεραπεία ή ως συµπληρωµατική θεραπεία στην πλειοψηφία των ασθενών µε τριχόπτωση. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν αναστολή της τριχόπτωσης, βελτίωση στην υφή και στην ποιότητα των τριχών.
  • Η εμπειρία έχει δείξει ότι η διέγερση της εκ νέου ανάπτυξης τριχών είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν η τριχόπτωση είναι σε αρχικό στάδιο.
  • Η συνέχιση της LLLT ως αγωγή συντήρησης είναι αναγκαία µετά το αρχικό πρωτόκολλο αγωγής 6-12 µηνών, προκειμένου να διατηρηθούν τα αποτελέσματα.
  • Μετά τη Μεταµόσχευση Μαλλιών µε την εφαρµογή LLLT υπάρχει ταχύτερη επανέκφυση τριχών σε ασθενείς που χρησιμοποιούν LLLT κατά τη διάρκεια της προεγχειρητικής και µετεγχειρητικής περιόδου.

Θεραπεία Τριχόπτωσης με Φιναστερίδη

Η ανακάλυψη της φιναστερίδης

Υπάρχει ευρέως η λανθασμένη αντίληψη ότι η φιναστερίδη παρασκευάστηκε ως φάρμακο για τον προστάτη και ότι συμπτωματικά διαπιστώθηκε ότι αποτρέπει την τριχόπτωση. Στην πραγματικότητα, το 1974, ερευνητές περιέγραψαν μία ομάδα αγοριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία που είχαν ανεπάρκεια του ενζύμου 5-α-αναγωγάση. Αυτά τα αγόρια είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα της DHT και, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους ο προστάτης παρέμενε μικρός ενώ δεν εμφάνιζαν ανδρογενετική αλωπεκία ή ακμή.

Το 1992 κυκλοφόρησε σκεύασμα φιναστερίδης των 5mg για τους άνδρες άνω των 50 που εμφάνιζαν υπερπλασία του προστάτη. Ορισμένοι άνδρες που το λάμβαναν παρατήρησαν ανάπτυξη τριχών σε περιοχές αραίωσης. Ακολούθησαν επιστημονικές έρευνες για να διαπιστωθεί εάν αυτό το φάρμακο θα μπορούσε να μειώσει την τριχόπτωση και πιθανώς να αναπτύξει τις τρίχες. Ποικίλες δόσεις φιναστερίδης δοκιμάστηκαν για να καθοριστεί η ασφαλής και αποτελεσματική δόση για την θεραπεία κατά της τριχόπτωσης. Το 1997, η φιναστερίδη 1mg εγκρίθηκε για την αγωγή της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Πώς δρα η φιναστερίδη

Η ανδρογενετική αλωπεκία προκαλείται από τις επιδράσεις του ανδρογόνου διυδροτεστοστερόνη (DHT) στα γενετικά προδιατεθειμένα τριχοθυλάκια της πρόσθιας και κορυφαίας περιοχής του τριχωτού.

Η DHT προκαλεί τριχόπτωση με τη μείωση της διάρκειας της φάσης ανάπτυξης του κύκλου ζωής της τρίχας. Οι τρίχες που προσβάλλονται αυξάνονται πιο αργά ή και καθόλου και σταδιακά γίνονται πιο μικρές και λεπτές μέχρι τελικά να εξαφανιστούν.

Δύο από τις ανδρικές ορμόνες είναι η τεστοστερόνη και η διυδροτεστοστερόνη (DHT). Τα κύτταρα του σώματος μεταβολίζουν την τεστοστερόνη και τη μετατρέπουν σε DHT. Η όλη διαδικασία ελέγχεται από ένα ένζυμο που καλείται 5-α-αναγωγάση. Η φιναστερίδη κάνει την 5-α-αναγωγάση να λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά, και ελαττώνει έτσι την ικανότητα του οργανισμού για παραγωγή DHT. Η λήψη 1mg φιναστερίδης την ημέρα έχει αποδειχθεί κλινικά ότι μειώνει τα επίπεδα της DHT κατά σχεδόν 70%. Αν και πολλοί επαγγελματίες λανθασμένα πιστεύουν ότι η φιναστερίδη ελαττώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης, στην πραγματικότητα, συνολικά, τα αυξάνει κατά 9%.

Συνδυάζοντας τη φιναστερίδη με τη θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη

Η φιναστερίδη και η μινοξιδίλη παρέχουν ένα ενισχυμένο αποτέλεσμα όταν συνδυάζονται επειδή δρουν με διαφορετικό τρόπο. Η φιναστερίδη επιτρέπει την ανάπτυξη των τριχών αποκλείοντας τις αρνητικές επιδράσεις της DHT, ενώ η μινοξιδίλη διεγείρει άμεσα το τριχοθυλάκιο. Δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις από τη χρήση και των δύο φαρμάκων και μπορεί να δείτε καλύτερα αποτελέσματα με την παράλληλη λήψη τους.

κλειστε ραντεβού για θεραπείες τροχοπτωσης

Υπάρχουν πράγματι, αποτελέσματα από τις θεραπείες τριχόπτωσης;

Οι άνθρωποι συνήθως αναμένουν θαύματα από τα φάρμακα που τους συνταγογραφούνται και το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες της τριχόπτωσης.  H θεραπεία τριχόπτωσης με μινοξιδίλη ήταν η πρώτη εγκεκριμένη αγωγή με κλινικά αποτελέσματα. Σήμερα έχουν προστεθεί στις εγκεκριμένες αγωγές η θεραπεία τριχόπτωσης με laser αλλά και η θεραπεία με φιναστερίδη.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τις δυνατότητες των θεραπειών για την τριχόπτωση πριν ξεκινήσετε να λαμβάνετε κάποια. Αυτό που μπορούν να επιτύχουν είναι να σταματήσουν την τριχόπτωση σε κάποια άτομα και αναλογα με την περίπτωση και το στάδιο της αραίωσης, να αναπτύξουν τρίχες σε σημεία όπου ήδη υπάρχουν λίγες. Αυτό που δεν μπορούν να επιτύχουν είναι να σας ανακτήσουν όλα τα μαλλιά που έχετε χάσει.

Υπάρχουν δεκάδες προϊόντα κατά της τριχόπτωσης σήμερα στην αγορά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι όλα χαμηλής και συχνά μηδενικής αποτελεσματικότητας, παρά το υψηλό κόστος τους. Οι μόνες θεραπείες  που πρέπει κανείς να λάβει είναι όσες έχουν ελεγχθεί κλινικά και έχουν εγκριθεί για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Μέχρι στιγμής, θεραπείες τριχόπτωσης με έγκριση και κλινικά αποδεδειγμένα αποτελέσματα είναι μόνο οι φαρμακευτικές ουσίες Μινοξιδίλη, Φιναστερίδη και η θεραπεία τριχόπτωσης με Laser. Μόνον αυτές   έχουν βρεθεί να έχουν πραγματικά αποτελέσματα στη μάχη ενάντια στην Ανδρογενετική Αλωπεκία.

Και οι τρεις θεραπείες υποστηρίζονται από πλήθος εκτεταμένων μελετών που αποδεικνύουν τη δράση, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Μια βασική αλήθεια που πρέπει να γνωρίζετε και να θυμάστε για τη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την τριχόπτωση.

Κάθε ουσία που χρησιμοποιείται ενάντια στην τριχόπτωση είναι αγωγή, δηλαδή, όσο κάποιος τη χρησιμοποιεί, έχει αποτελέσματα. Οπότε, μην νομίζετε πως θα πάρετε κάτι για κάποιους μήνες και θα …σταματήσει για πάντα η τριχόπτωση.

Κάθε κλινικά αποδεδειγμένη θεραπεία ενάντια στην τριχόπτωση, χωρίς καμία εξαίρεση, έχει αποτελέσματα για όσο καιρό την εφαρμόζεται.

• Μη διακόπτετε την όποια θεραπεία τριχόπτωσης επειδή κάποιος σας είπε πως…‘‘πρέπει να ξεκουραστεί το δέρμα!’’. Το δέρμα δεν κουράζεται από τις εγκεκριμένες αγωγές.

• Όποια θεραπεία τριχόπτωσης και αν χρησιμοποιείτε θα την διακόψετε μόνο αν  έχετε παρενέργειες ή αν πάψει να σας ενοχλεί η αραίωση και αποφασίσετε πως δεν σας ενδιαφέρουν τα μαλλιά σας.

• Μη σταματάτε και αρχίζετε τη θεραπεία τριχόπτωσης διότι τα αποτελέσματα θα είναι μηδενικά ή και αρνητικά. Αν κάποια σας δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα, θα τη συνεχίσετε καθημερινά. Αν διακοπεί, τα αποτελέσματα αντιστρέφονται σε μικρό χρονικό διάστημα.

• Μείνετε πιστός την αγωγή σας. Επίσης, να θυμάστε πως η αυξημένη τριχόπτωση στην αρχή της αγωγής είναι θετικό στοιχείο και υποδηλώνει πως τα τριχοθυλάκιά σας ανταποκρίνονται θετικά! Μη διακόψετε την αγωγή, συνεχίστε! Τα νέα μαλλιά που αντικαθιστούν τα παλαιά θα έχουν μεγαλύτερο πάχος, θα είναι ανθεκτικότερα και με περισσότερο χρώμα.

• Οι τρίχες αυξάνονται μέχρι 1,2cm το μήνα. Ορισμένες αγωγές βοηθούν στην ανάκτηση των μαλλιών, αλλά τα αποτελέσματα είναι πιο εμφανή μετά από 6 μήνες.

Έχουν όλοι τα ίδια αποτελέσματα;

Κάποιοι ανταποκρίνονται άριστα και άλλοι φαίνεται πως δεν επωφελούνται τόσο εντυπωσιακά τον πρώτο καιρό. Ο χρόνος που χρειάζεται για να δείτε τα αποτελέσματα της αγωγής κυμαίνεται κατά περίπτωση. Επειδή όλες οι θεραπείες ενάντια στην τριχόπτωση δεν εμφανίζουν αμέσως αποτελέσματα, πρέπει κανείς να είναι υπομονετικός.

Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις, οι χρήστες θα πρέπει να συνεχίζουν τουλάχιστον για 6 μήνες την εφαρμογή, προκειμένου να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε να κυκλοφορούν διάφορες αγωγές για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, συχνά σε αρκετά μικρό διάστημα. Ωστόσο η μινοξιδίλη αποτελεί έναν από τους βασικότερους επιστημονικά εγκεκριμένους τρόπους που αποδεδειγμένα δίνουν ένα ενισχυμένο αποτέλεσμα. Ειδικότερα η συγκεκριμένη θεραπεία τριχόπτωσης αποτελεί την πρώτη μορφή αγωγής που έφερε αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα για την ανδρογενετική αλωπεκία. Παρόλο που δεν είναι ακόμα γνωστό ο τρόπος που δρα η μινοξιδίλη, είναι βέβαιο ότι διαστέλλει τα αγγεία και επεκτείνει την ζωή των τριχοθυλακίων. Έτσι βελτιώνεται η ποιότητα των τριχών οι οποίες παράλληλα παραμένουν για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα στο τριχωτό σας. Η ανδρική τριχόπτωση αποτελεί το No1 πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ολοένα και νεότεροι άνδρες καθημερινά. Πλέον με την τοπική εφαρμογή μινοξιδίλης οι ασθενείς μας μπορούν να αποκτήσουν το πλούσιο αποτέλεσμα που επιθυμούν με απόλυτη ασφάλεια. Παρά το χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης, η γυναικεία τριχόπτωση ταλαιπωρεί αρκετά το 10% του γυναικείου πληθυσμού. Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην εμφάνιση και την υγεία των μαλλιών τους. Η εφαρμογή αυτής της δραστικής ουσίας εγγυάται ένα ακόμα πιο φυσικό και πυκνό αποτέλεσμα, ειδικά αν συνδυαστεί με κάποια μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών.

Θέλετε να μάθετε ποιά θεραπεία τριχόπτωσης είανι κατάλληλη για εσάς; Κλείστε ένα ραντεβού στην κλινική για μεταμόσχευση μαλλιών, Anastasakis Hair Clinic και μάθετε ποιά θεραπεία τριχόπτωσης είναι κατάλληλη για εσάς.