Κάλυψη της τριχόπτωσης: Πώς πραγματοποιείται;

Με τον όρο «κάλυψη της τριχόπτωσης» αναφερόμαστε στη χρήση προϊόντων που κρύβουν ή «καμουφλάρουν» την αδύναμη τριχοφυΐα και τα σημεία της τριχόπτωσης. Είναι η πιο άμεση, προσιτή και οικονομική λύση με πολλά πλεονεκτήματα, αλλά και κάποιους περιορισμούς. Τα προϊόντα αυτά, χωρίς να έχουν καμία ιδιότητα να αναστέλλουν ή να αντιστρέφουν την τριχόπτωση. Αν χρησιμοποιηθούν με τον κατάλληλο τρόπο και με σωστή ένδειξη, μπορούν να έχουν εντυπωσιακά θετικό αποτέλεσμα τόσο στην εμφάνιση όσο και στην ψυχολογία.

Πράγματι, αρκετοί χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα για την κάλυψη της τριχόπτωσης και η χρήση των προϊόντων αυτών περνάει απαρατήρητη από τους πάντες. Άτομα της τηλεόρασης ή του δημόσιου βίου αλλά και το απλό κοινό χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα. Το πόσο αισθητικά καλό θα είναι το αποτέλεσμα από τη χρήση ενός τέτοιου προϊόντος για την κάλυψη της τριχόπτωσης εξαρτάται από:

 • το εύρος/στάδιο της αλωπεκίας,
 •  την περιοχή του τριχωτού με αραίωση/αλωπεκία,
 • τον τύπο του προϊόντος,
 • το σωστό τρόπο χρήσης.

Πώς γίνεται η κάλυψη της τριχόπτωσης με αυτά τα προϊόντα

Η επιτυχία όλων των προϊόντων για την κάλυψη της τριχόπτωσης βασίζεται στο ότι μειώνουν ή και εξαφανίζουν την αντίθεση του δέρματος από το χρώμα των μαλλιών, δίνοντας την επιτυχημένη ψευδαίσθηση πυκνής τριχοφυΐας στα σημεία που αυτή έχει αδυνατίσει. Η εφαρμογή των προϊόντων αυτών, όμως, μπορεί να γίνει μόνο σε σημεία με κάποια έστω και αραιή τριχοφυΐα, αφού στα εντελώς άδεια σημεία θα γινόταν εμφανής η αλλαγή της δερματικής απόχρωσης. Βέβαια, σε σημεία που υπάρχουν τρίχες να «δέσουν» και να καλύψουν το σημείο αυτό, το αποτέλεσμα είναι τις περισσότερες φορές από πολύ καλό έως εντυπωσιακό. Οι ενδείξεις για χρήση των προϊόντων αυτών είναι:

 • Άνδρες, με ανδρογενετική αλωπεκία και γυναίκες με γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία.
 • Άτομα και των δύο φύλων με γενικευμένη τριχόπτωση ή αραίωση οποιασδήποτε αιτιολογίας.
 • Άτομα με ουλωτικές αλωπεκίες ή με εντοπισμένα αλωπεκικά σημεία (γυροειδής αλωπεκία).
 • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε απαρχαιωμένες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών και εμφανίζουν αφύσικο αποτέλεσμα.
 • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε πρόσφατη μεταμόσχευση μαλλιών προκειμένου να καλύψουν τα μετεγχειρητικά σημάδια στη λήπτρια περιοχή ή το telogen effluvium.
 • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε επιτυχημένη μεταμόσχευση μαλλιών και επιθυμούν υψηλότερη πυκνότητα.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι αυτά τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη κάλυψη της τριχόπτωσης με επιτυχία από άτομα με ελαφριά έως μετρία αλωπεκία, (στάδια ΙΙ-V), ενώ άτομα που ανήκουν στα στάδια VI-VII κατά Norwood-Hamilton δεν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών μπορούν να τα χρησιμοποιούν, φυσικά μετά τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού. Η χρήση γίνεται τόσο κατά την περίοδο μέχρι να εξαφανιστούν τα σημάδια επούλωσης της λήπτριας περιοχής όσο και αργότερα για βελτίωση του μετεγχειρητικού αισθητικού αποτελέσματος. Και αυτό γιατί στα σημεία που παλαιοτέρα ήταν άδεια θα υπάρχουν τρίχες που θα επιτρέπουν τη χρήση αυτών των προϊόντων για την κάλυψη της τριχόπτωσης

Κατηγορίες προϊόντων για την κάλυψη της τριχόπτωσης

Τα προϊόντα για την κάλυψη της τριχόπτωσης ανήκουν σε τέσσερις γενικές κατηγορίες:

 1.   Μικροΐνες κερατίνης: είναι προϊόντα που περιέχουν μικροΐνες κερατίνης, που προσκολλώνται μέσω του στατικού ηλεκτρισμού στα μαλλιά και δίνουν την εικόνα πυκνότητας και κάλυψης.
 2.   Στερεά: είναι προϊόντα σε μορφή στερεής συμπιεσμένης πούδρας που απλώνει κάνεις στο δέρμα του τριχωτού και στις τρίχες με τη βοήθεια applicator, βάφοντας ουσιαστικά το δέρμα του τριχωτού και τα μαλλιά.
 3.   Sprays: είναι προϊόντα σε μορφή συνηθισμένης λακ, όμως έχουν χρώμα και βάφουν τοπικά το δέρμα του τριχωτού και τα μαλλιά.
 4.   Λοσιόν: προϊόντα σε μορφή κρέμας ή υγρής λοσιόν που έχουν παρόμοια δράση με τα στερεά προϊόντα, δηλαδή βάφουν το δέρμα του τριχωτού.

Κάθε τύπος προϊόντος κάλυψης διατίθεται σε ποικιλία χρωμάτων. Αυτό ισχύει για να ταιριάζει με το φυσικό ή το επιθυμητό χρώμα των μαλλιών ενός ατόμου. Δεν είναι ασυνήθιστο επίσης ένα άτομο να επιλέξει να συνδυάσει δύο διαφορετικά μέσα (π.χ. πούδρα και μικροΐνες κερατίνης). Κι αυτό προκειμένου να μειώσει περαιτέρω τη χρωματική αντίθεση μεταξύ του τριχωτού και των μαλλιών. Έτσι θα «αμβλύνει» την εικόνα της αραίωσης. Σε κάθε περίπτωση, ο ιατρός οφείλει να εξηγεί στον ασθενή πως κύριος σκοπός της χρήσης αυτών των προϊόντων είναι η φυσικότητα. Μόνο η σωστή επιλογή προϊόντος και η σωστή χρήση του εξασφαλίζει φυσικότητα στη κάλυψη της τριχόπτωσης.

Η δεύτερη σημαντικότερη προϋπόθεση είναι να μη γίνει αντιληπτή η χρήση από άλλους. Αυτό απαιτεί να μην γίνεται υπερβολική χρήση προϊόντος στην προσπάθεια πλήρους κάλυψης της τριχόπτωσης. Ο ασθενής πρέπει να καταλάβει πως αν κάνει σωστή χρήση στη χειρότερη περίπτωση θα είναι λίγο αραιός (ενώ πριν ήταν πολύ αραιός) κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Αν κάνει υπερβολική χρήση, ακόμα και το πιο επιτυχημένο προϊόν θα δείχνει ψεύτικο.

Προϊόντα κάλυψης, προϊόντα μικροϊνών – ίνες πύκνωσης μαλλιών και χρήση

Τα προϊόντα για την κάλυψη της τριχόπτωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε συνδυασμό με τοπικό διάλυμα Minoxidil (MTS) ή Minοxidil Topical Foam (MTF), ή μετά από μεταμόσχευση μαλλιών.

Για τα άτομα που κάνουν χρήση MTS/MTF, είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται πρώτα το MTS/MTF στο τριχωτό και να αφεθεί να στεγνώσει πριν από την εφαρμογή οποιουδήποτε προϊόντος κάλυψης. Επιπλέον, είναι σημαντικό να απομακρύνονται τα προϊόντα κάλυψης του τριχωτού πριν την επόμενη εφαρμογή MTS/MTF.

Συγκεκριμένα, παρατίθεται ο ιδανικός συνδυασμός χρήσης:

 • Πρωί: Σε καθαρά και στεγνά μαλλιά, εφαρμόζεται το MTS ή το MTF (Minοxidil Topical Foam). Αφού στεγνώσει, σε στεγνά πλέον μαλλιά, χρησιμοποιείται το επιθυμητό προϊόν κάλυψης της αραίωσης. Ιδανικά βέβαια αναφερόμαστε στις ίνες πύκνωσης μαλλιών.
 • Βράδυ: Πριν την κατάκλιση, λούσιμο για την αφαίρεση του οποιουδήποτε προϊόντος κάλυψης και εφαρμογή σε καθαρό τριχωτό του MTS ή το MTF.
 • Επόμενο πρωί: Επανάληψη, κ.ο.κ.

Τα προϊόντα μικροϊνών είναι από τα πιο αποτελεσματικά προϊόντα για την  κάλυψη της τριχόπτωσης και εκείνα που δίνουν το πιο φυσικό αποτέλεσμα, εφόσον βέβαια χρησιμοποιηθούν σωστά. Η προέλευση των μικροϊνών ποικίλει με ανώτερης ποιότητας και 100% ασφαλείς τις ίνες πύκνωσης μαλλιών από 100% φυσική κερατίνη. Ακολουθώντας  εκείνες που έχουν φυτική προέλευση και προέρχονται από διάφορα φυτά, κυρίως βαμβάκι. Τέλος υπάρχουν και προϊόντα για την κάλυψη της τριχόπτωσης  που οι μικροΐνες τους προέρχονται είτε από νύχια, κόκαλα ψαριών κλπ, είτε είναι συνθετικές συνήθως νάιλον, αυτά όμως είναι προϊόντα κατώτερης ποιότητας, που η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα όπως αλλεργίες, ερεθισμούς κα.

Εικ 1. Περιστατικά ανδρών και γυναικών πριν και μετά τη χρήση μικροϊνών φυσικής κερατίνης.

Το προϊόντα μικροϊνών είναι προϊόντα νανοτεχνολογίας και τα μικροϊνίδια κερατίνης, εμφανίστηκαν μόλις τα τελευταία χρόνια και σε αντίθεση με τα υπόλοιπα προϊόντα που καμουφλάρουν την αραίωση των μαλλιών, δε βασίζονται στον απευθείας χρωματισμό του δέρματος προκείμενου να μειωθεί η αντίθεση δέρματος-μαλλιών.

Οι μικροΐνες από φυσική κερατίνη αποτελούνται από την ίδια πρωτεΐνη που είναι το βασικό δομικό συστατικό της ανθρώπινης τρίχας. Οι μικροΐνες προσκολλώνται στα αραιά μαλλιά μέσω του φυσικού στατικού ηλεκτρισμού, αναμειγνύονται με αυτά και δίνουν την εντύπωση πυκνότερης τριχοφυΐας και κάλυψης, με απόλυτα φυσικό τρόπο.

Εικ. 2: Οι δύο τρόποι χρήσης των μικροϊνών. Αριστερά οι μικροΐνες «πέφτουν» από τις οπές ενώ δεξιά, με τη χρήση του Spray Applicator γίνεται απόλυτα ακριβής εφαρμογή ακόμα και στο hairline.

Τρόπος χρήσης και πώς λειτουργούν

Οι μικροΐνες φυσικής κερατίνης βρίσκονται σε κυλινδρικό δοχείο με οπές στο πάνω μέρος του. Η χρήση γίνεται με τον ίδιο τρόπο που κανείς ρίχνει το ταλκ, δηλαδή κουνώντας το δοχείο πάνω-κάτω ελαφρά προκείμενου να πέσουν οι μικροΐνες του πάνω στα υπάρχοντα μαλλιά, με τα οποία θα ενωθούν μέσω του φυσικού στατικού ηλεκτρισμού που έχουν τα μαλλιά. Εναλλακτικά, για ακρίβεια στην εφαρμογή και φυσικότητα στην κάλυψη της τριχόπτωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ειδικό εργαλείο applicator (Εικ. 2).

Το αποτέλεσμα μπορεί να το παρουσιάσει κανείς με την εικόνα ενός δέντρου το Χειμώνα. Με κλαδιά χωρίς φύλλα (πριν) και ενός δέντρου την Άνοιξη, με κλαδιά που έχουν πολλά φύλλα (μετά). Εκεί οι μικροΐνες φυσικής κερατίνης παρομοιάζονται με τα φύλλα (Εικ. 3). Γιατί ενώνονται σχεδόν κάθετα με τις τρίχες του κεφαλιού και τις κάνουν να δείχνουν πολύ πιο παχιές  από πριν (Εικ. 4). Η ένωση των μικροϊνών μπορεί να ενισχυθεί με τη χρήση ειδικής λακ για διατήρηση του αποτελέσματος. Αυτό ισχύει ακόμα και σε συνθήκες βροχής, αέρα ή έντονων δραστηριοτήτων. Τέλος, υπάρχει το ειδικό, πατενταρισμένο εργαλείο εκτόξευσης των μικροϊνών Applicator, που επιτρέπει την οριζόντια εκτόξευση των μικροϊνών για ακόμα πιο φυσική εικόνα και ακρίβεια στη χρήση για την κάλυψη της τριχόπτωσης, ακόμα και στην εξαιρετικά απαιτητική περιοχή του hairline.

κάλυψη της τριχόπτωσης δέντρο

Εικ 3.Τα κλαδιά είναι οι αραιές τρίχες και τα φύλλα είναι οι μικροΐνες. Όπως ακριβώς δεν φαίνεται ο ουρανός ανάμεσα από τα φύλλα, αντίστοιχα δε φαίνεται το δέρμα του τριχωτού ανάμεσα από τα μικροϊνίδια.

κάλυψη της τριχόπτωσης αναπαράσταση

Εικ. 4. Αναπαράσταση προσκόλλησης μικροϊνών στην τρίχα και αναπαράσταση αποτελέσματος σε αραιά μαλλιά.

Τα μικροϊνίδια κερατίνης επικάθονται σταθερά ακόμα και στο χνούδι του τριχωτού, χάρη στο στατικό ηλεκτρικό φορτίο το οποίο λειτουργεί σαν μαγνήτης. Όμως, τα τελείως άδεια από τριχοφυΐα σημεία δεν μπορούν να κρατήσουν ικανοποιητικά τις μικροΐνες. Συνεπώς άνδρες με εκτενή ανδρογενετική αλωπεκία και γυναίκες με εκτενή γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία δεν είναι υποψήφιοι για χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος (Εικ. 5). Στα σημεία, όμως, που υπάρχουν έστω και ελάχιστα μαλλιά και γίνεται σωστή εφαρμογή, το αποτέλεσμα είναι άριστο. Ανεξάρτητα από το στάδιο της ανδρογενετικής αλωπεκίας και το φωτισμό του χώρου, η κάλυψη που προσφέρουν τα προϊόντα μικροϊνών είναι αδύνατον να γίνει αντιληπτή από έναν παρατηρητή ακόμα και σε πολύ κοντινή απόσταση (Εικ. 6).

κάλυψη της τριχόπτωσης στάδια ΑΑ

Εικ. 5: Στάδια ΑΑ και FPHL στα οποία είναι ιδανική η χρήση μικροϊνών.

Οι ίνες πύκνωσης μαλλιών από φυσική κερατίνη έχουν ανθεκτικότητα στον αέρα, τη βροχή και τον ιδρώτα. Ο μόνος τρόπος να φύγει από τα μαλλιά είναι το λούσιμο και μάλιστα 1 χέρι με κοινό σαμπουάν είναι αρκετό. Από κάθε άλλη επιφάνεια (ρούχα, κλινοσκεπάσματα, κτλ απομακρύνεται με τίναγμα ή φύσημα, διότι δεν προσκολλάται απουσία στατικού ηλεκτρισμού. Επίσης, δε βάφει τα χέρια αν κανείς αγγίξει τα μαλλιά.

H διαφορετική φιλοσοφία στην οποία βασίζονται τα προϊόντα μικροϊνών συγκριτικά με τα άλλα προϊόντα για την κάλυψη της τριχόπτωσης δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σε όλους τους τύπους μαλλιών. Σε σε ίσια, σγουρά, σπαστά, λεπτά, αδύναμα, βαμμένα, γκρίζα κτλ. Κυρίως, όμως, είναι τα μοναδικά προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο hairline. Αυτό αποτελεί και τη σημαντικότερη αισθητικά περιοχή του τριχωτού.

κάλυψη της τριχόπτωσης μέγεθος μικροινών

Εικ. 6.Μέγεθος μικροϊνώv Toppik πάνω σε χαρτί με τετραγωνάκια πλάτους 1 mm.

Οι περισσότερες μικροϊνες για την κάλυψη της τριχόπτωσης κυκλοφορούν σε 9 αποχρώσεις: μελαχρινό, καστανό (dark, medium, light), πυρόξανθο, σκούρο και ανοιχτό ξανθό, γκρίζο και λευκό.

Οι μικροΐνες φυσικής κερατίνης δεν είναι φάρμακο. Δεν περιέχουν χημικά, είναι αδρανείς και ασφαλείς. Είναι γνωστοποιημένες στην Ευρωπαϊκή Πύλη για την Κοινοποίηση Καλλυντικών Προϊόντων (CPNP), και μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με κάθε φαρμακευτική αγωγή ενάντια στην τριχόπτωση.

Όσον αφορά τις χρωστικές, αυτές συνήθως ανήκουν στην κατηγορία FDC, (Food, Drugs Cosmetics). Δηλαδή χρώματα που περιέχονται σε τρόφιμα, φαρμακευτικά σκευάσματα και καλλυντικά. Υπάρχουν όμως και ίνες πύκνωσης μαλλιών από φυσικής κερατίνη που δεν χρησιμοποιούν καθόλου τεχνητά χρώματα. Ο χρωματισμός τους επιτυγχάνεται απλά με την ανάμειξη των φυσικά χρωματιστών ινών σε διαφορετικές αναλογίες κάθε φορά για να δημιουργηθούν οι επιθυμητές φυσικές αποχρώσεις.

Μικροϊνες φυσικής κερατίνης και μεταμόσχευση μαλλιών

Ένα προϊόν για την κάλυψη της τριχόπτωσης  με μικροϊνες φυσικής κερατίνης συστήνεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο πριν όσο και μετά από τη μεταμόσχευση μαλλιών καθότι:

 • Συνδυάζεται με κάθε αγωγή ενάντια στην Τριχόπτωση, χωρίς αλληλεπιδράσεις.
 • Βοηθά το χρήστη να απολαμβάνει μια θετική εικόνα για τα μαλλιά του, να μην αποθαρρύνεται και να συνεχίζει την τριχογενετική αγωγή που του έχει προτείνει ο ιατρός.
 • Βοηθάει το χρήστη ψυχολογικά αυξάνοντας τις πιθανότητες να έχει αποτελεσματικότητα η τριχογενετική αγωγή.
 • Βελτιώνει τη φυσικότητα του αποτελέσματος της μεταμόσχευσης μαλλιών.
 • Βελτιώνει εντυπωσιακά την εικόνα πυκνότητας/κάλυψης της μεταμόσχευσης μαλλιών.
 • Καλύπτει τα σημάδια τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες.
 • Καλύπτει την παροδική μετεγχειρητική αραίωση (Telogen Effluvium).
 • Βοηθά σημαντικά στην ψυχολογία μέχρι να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μαλλιών.

Ίνες πύκνωσης μαλλιών από φυσική κερατίνη

Πλεονεκτήματα:

 •  Αποτελούν το αποτελεσματικότερο και δημοφιλέστερο παγκοσμίως προïόν κάλυψης της αραίωσης.
 • Κατάλληλο για άνδρες και γυναίκες με τριχόπτωση ή αραιά μαλλιά.
 • Δεν γίνεται ποτέ αντιληπτό, μόνο ο χρήστης γνωρίζει πως το χρησιμοποιεί.
 • Είναι εξαιρετικά οικονομικό.
 • Πολύ γρήγορη εφαρμογή, αφού 1-2min είναι αρκετά για την πλήρη κάλυψη.
 • Είναι 100% φυσικό προϊόν από μικροΐνες Κερατίνης.
 • Είναι αδρανές προϊόν.
 • Δεν είναι φάρμακο, δεν περιέχει χημικά, έκδοχα και συνθετικές ουσίες.
 • Δεν επηρεάζει τις τρίχες, το τριχωτό ή τα τριχοθυλάκια.
 • Δεν είναι spray, βαφή ή κρέμα, δε χρωματίζει το δέρμα ή τα μαλλιά.
 • Δεν επηρεάζει το δέρμα, δεν προκαλεί δερματικές ή αλλεργικές αντιδράσεις.
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών, αφού δε βάφει το δέρμα και μπορεί να καλύπτει τις προσωρινές ούλες της συνεδρίας, χωρίς να επηρεάζει τη διαδικασία επούλωσης.
 • Μεγάλη ποικιλία μεγεθών, ακόμα και πακέτο ταξιδιού.
 • Δεν αλλάζει τη φυσική εικόνα σύστασης των μαλλιών, αφού δεν τα χρωματίζει ούτε δίνει εικόνα σκόνης πάνω στις τρίχες.
 • Είναι διακριτικό για την κάλυψη της τριχόπτωσης και δεν ξεχωρίζει από τα φυσικά μαλλιά.
 • Αντέχει στον αέρα, στη βροχή, στον ιδρώτα, στις φυσικές δραστηριότητες.
 • Δεν φεύγει με το χάδι, το χτένισμα ή το κράνος.
 • Είναι συμβατό με κάθε τοπική αγωγή για την ανδρογενετική αλωπεκία
 • Ξεπλένεται πολύ εύκολα σε σχέση με άλλα προϊόντα που χρωματίζουν τα μαλλιά και το δέρμα. Ένα «χέρι» λούσιμο αρκεί, αφού δεν περιέχει συνθετικές ουσίες.

Μειονεκτήματα

 • Μπορεί να υπάρχει ανάγκη χρήσης spray/λακ για το καλύτερο «φιξάρισμα» του προϊόντος πάνω στα μαλλιά. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον μικρό κόστος.
 • Δεν είναι αδιάβροχο και ενώ θα αντέξει ικανοποιητικά στη βροχή, δεν θα αντέξει στο κολύμπι.
 • Η εφαρμογή του στο hairline απαιτεί τη χρήση του εξαρτήματος Spray Maximizer® που όμως επιτρέπει την τέλεια ακρίβεια στην εφαρμογή και σημαντική οικονομία.
 • Δεν είναι κατάλληλο για άτομα με πλήρως αλωπεκικές περιοχές (στάδια VI-VII Norwood-Hamilton).

Στερεές πούδρες

Οι στερεές πούδρες παρέχονται σε μορφή κυκλικών δίσκων  πούδρας, κάτι αντίστοιχο με τη γυναικεία πούδρα. Εφαρμόζονται στο τριχωτό και σε στεγνά μαλλιά με ένα υγρό σφουγγαράκι (Εικ. 7). Αυτά τα προϊόντα καλύπτουν (βάφουν) το τριχωτό αλλά και τις λεπτές χνοώδεις τρίχες με μια «στρώση» χρωματιστής πούδρας που μειώνει τη χρωματική αντίθεση (contrast) μεταξύ μαλλιών δέρματος του τριχωτού. Επίσης δείχνει και τις τρίχες κάπως παχύτερες, ενώ το τριχωτό δείχνει υπερβολικά στεγνό (ματ). Μετά την εφαρμογή, τα μαλλιά βουρτσίζονται για πιο ομοιόμορφη κατανομή του προϊόντος. Τα μαλλιά στεγνώνονται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί λακ ή και ζελέ, αλλά τα χέρια «βάφονται» με τη διαδικασία της εφαρμογής ζελέ. Όταν στεγνώσει όμως η πούδρα, δε βάφει τα χέρια αν κανείς αγγίξει τα μαλλιά.

κάλυψη της τριχόπτωσης στερεή πούδρα

Εικ. 7. Τυπικό προϊόν στερεής πούδρας που προσφέρει ικανοποιητική κάλυψη, είναι σχεδόν αδιάβροχο αλλά κάνει τα μαλλιά «ματ» και ξερά και ξεπλένεται με μεγάλη δυσκολία, ενώ σχετίζεται με ερεθισμούς.

Ανάλογα με το στάδιο της ανδρογενετικής αλωπεκίας και το φωτισμό του χώρου, ο χρωματισμός του τριχωτού με στερεές πούδρες μπορεί να είναι γίνει ενίοτε αντιληπτός σε κοντινή απόσταση. Σε σημεία που απαιτείται λεπτομέρεια, όπως το hairline, είναι δυνατόν να επιτευχθεί καλή τοποθέτηση και να δοθεί μετρίως ικανοποιητική εικόνα, αλλά όχι άριστη, όπως επιτυγχάνεται μόνο με τα προϊόντα μικροϊνών.

Οι στερεές πούδρες είναι γενικά ανθεκτικές στο νερό και ο χρήστης μπορεί να μπει για λίγη ώρα σε νερό. Αυτά χωρίς να έχει σημαντικά προβλήματα στην κάλυψη της τριχόπτωσης. Το προϊόν αφαιρείται με το λούσιμο και μάλιστα απαιτούνται 3-4 «χέρια» με ισχυρό σαμπουάν προκειμένου να αφαιρεθεί πλήρως το προϊόν, γεγονός που ταλαιπωρεί το τριχωτό και τα μαλλιά, αφού απαιτούνται ισχυρά απορρυπαντικά.

Η εμφάνιση ερεθιστικής και αλλεργικής δερματίτιδας από την επαφή με τις στερεές πούδρες είναι αρκετά συχνή. Δυνητικά αλλεργιογόνα/ερεθιστικά που περιέχονται σε στερεές πούδρες περιλαμβάνουν τα: ethylenediamine, propylene glycol, Methyldibromo glutaronitrile, phenoxyethanol, methylparaben και αρώματα. Επίσης, περιέχουν κεριά και λιπαρές ουσίες που αυξάνουν την έκκριση των σμηγματογόνων αδένων και πιθανόν να επιδεινώνουν την ανδρογενετική αλωπεκία.

Τέλος, οι στερεές πούδρες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στη λήπτρια περιοχή έπειτα από μεταμόσχευση μαλλιών για την κάλυψη της τριχόπτωσης, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 ημέρες μετά την επέμβαση, τόσο λόγο των συστατικών τους όσο και επειδή απαιτούν ισχυρό τρίψιμο της περιοχής προκειμένου να αφαιρεθούν, κάτι που απαγορεύεται για αυτό το διάστημα.

Προϊόντα σε μορφή spray

Τα προϊόντα αυτά για την κάλυψη της τριχόπτωσης είναι παρόμοια με τις κοινές λακ. Με τη διαφορά πως το εκνέφωμα (aerosol) που εκλύουν είναι χρωματιστό. Βάφουν προσωρινά τόσο το τριχωτό όσο και τις τρίχες και το μοναδικό τους προτέρημα είναι η ταχύτητα και η ευκολία χρήσης. Τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται σε στεγνά μαλλιά και μπορούν να δώσουν και την εικόνα μέτριου όγκου (texture).

κάλυψη της τριχόπτωσης τοποθέτηση

Εικ. 8.Τα προϊόντα spray γίνονται εύκολα αντιληπτά, λερώνουν τα ρούχα και ξεβάφουν, ενώ δεν αντέχουν στη βροχή ή στον ιδρώτα.

Ανάλογα με το στάδιο της ανδρογενετικής αλωπεκίας και το φωτισμό του δωματίου, ο χρωματισμός του τριχωτού με τα sprays χρώματος μπορεί να είναι γίνει εύκολα αντιληπτός. Λίγα περιστατικά ανδρογενετικής αλωπεκίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προϊόντα και να έχουν φυσικά αποτελέσματα. Σε σημεία που απαιτείται λεπτομέρεια, όπως το hairline, είναι αδύνατο να επιτευχθεί ακριβής τοποθέτηση.(Εικ. 8)

Τα sprays χρώματος για την κάλυψη της τριχόπτωσης δεν είναι ανθεκτικά στο νερό και ο χρήστης πρέπει να αποφεύγει το νερό ή τη βροχή, διότι το προϊόν μπορεί να κυλήσει ως μπογιά στο μέτωπο και ο χρηστής να εκτεθεί! Επίσης, η χρήση τους λερώνει σημαντικά το χώρο που γίνεται η εφαρμογή του spray αλλά και τα ρούχα και γενικά οποιαδήποτε επιφάνεια. Όποιος έχει βάψει με κοινή μπογιά σε spray, ξέρει πόσο λερώνονται ακόμα και τα πιο απομακρυσμένα σημεία! Όταν στεγνώσει το spray χρώματος στα μαλλιά, συνεχίζει να βάφει τα χέρια αν κανείς αγγίξει τα μαλλιά.

Το προϊόν αφαιρείται με το λούσιμο και μάλιστα απαιτούνται τουλάχιστον 3 «χέρια» με ισχυρό σαμπουάν προκειμένου να αφαιρεθεί πλήρως. Γεγονός που ταλαιπωρεί το τριχωτό και τα μαλλιά, αφού απαιτούνται ισχυρά απορρυπαντικά. Η συχνότητα εμφάνισης ερεθιστικής και αλλεργικής δερματίτιδας από την επαφή με sprays χρώματος είναι αρκετά συχνή, ειδικά ενάντια στα προωθητικά αέρια (Dimethyl Ether, Hydrofluorocarbon 152A) και τα SD Alcohol-40, Propylene Glycol που ξεραίνουν τα μαλλιά και το τριχωτό. Δυνητικά αλλεργιογόνα/ερεθιστικά που περιέχονται στα χρωματιστά sprays πάστες περιλαμβάνουν τα: Dimethyl Ether, Hydrofluorocarbon 152A, SD Alcohol-40, Propylene Glycol, PVP/PA Copolymer.

Τέλος, τα sprays χρώματος δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στη λήπτρια περιοχή έπειτα από τη μεταμόσχευση μαλλιών για την κάλυψη της τριχόπτωσης, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 ημέρες από τη συνεδρία τόσο λόγο των συστατικών τους όσο και επειδή απαιτούν ισχυρό τρίψιμο της περιοχής προκειμένου να αφαιρεθούν, κάτι που απαγορεύεται για αυτό το διάστημα.

Προϊόντα σε σωληνάριο

Εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και ήταν τα πρώτα προϊόντα με σκοπό την κάλυψη της τριχόπτωσης. Περιέχονται σε σωληνάριο παρόμοιο με της οδοντόκρεμας και περιέχουν χρωματισμένη πάστα. Η πάστα εφαρμόζεται στο τριχωτό με σφουγγαράκι και χρωματίζει έντονα το δέρμα και ελάχιστα τις χνοώδεις τρίχες (Εικ. 9). Γεγονός που μειώνει τη χρωματική αντίθεση (contrast) μεταξύ μαλλιών και δέρματος. Επίσης δείχνει τις τρίχες χονδρότερες, ενώ το τριχωτό γυαλίζει υπερβολικά, αντίθετα με τις πούδρες που το δείχνουν υπερβολικά ματ. Μετά την εφαρμογή, τα μαλλιά δεν πρέπει να βουρτσίζονται. Τα μαλλιά στεγνώνονται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί λακ ή και λίγο ζελέ, αλλά τα χέρια «βάφονται» με τη διαδικασία. Όταν στεγνώσει η πάστα, συνεχίζει να βάφει τα χέρια αν κανείς αγγίξει τα μαλλιά.

κάλυψη της τριχόπτωσης πριν και μετά

Εικ. 9: Προϊόν χρωματιστής πάστας που δίνει μεν ικανοποιητική κάλυψη αλλά βάφει τα χέρια και δεν αφαιρείται εύκολα με το λούσιμο.

Ανάλογα με το στάδιο της ανδρογενετικής αλωπεκίας και το φωτισμό του χώρου, ο χρωματισμός του τριχωτού με χρωματιστές πάστες μπορεί να είναι γίνει εύκολα αντιληπτός σε κοντινή απόσταση. Λίγα περιστατικά ανδρογενετικής αλωπεκίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προϊόντα και να έχουν φυσικά αποτελέσματα. Σε σημεία που απαιτείται λεπτομέρεια για την κάλυψη της τριχόπτωσης, όπως το hairline, είναι αδύνατο να επιτευχθεί ακριβής τοποθέτηση και φυσική εικόνα. Οι χρωματιστές πάστες δεν είναι ανθεκτικές στο νερό και ο χρήστης πρέπει να αποφεύγει το νερό ή τη βροχή. Κι αυτό διότι το προϊόν μπορεί να κυλήσει ως μπογιά στο μέτωπο και ο χρηστής να εκτεθεί!

Το προϊόν αφαιρείται με το λούσιμο αλλά απαιτούνται τουλάχιστον 3-4 «χέρια» με ισχυρό σαμπουάν προκειμένου να αφαιρεθεί πλήρως. Αυτό το γεγονός που ταλαιπωρεί το τριχωτό και τα μαλλιά, αφού απαιτούνται ισχυρά απορρυπαντικά. Η εμφάνιση ερεθιστικής και αλλεργικής δερματίτιδας από την επαφή με χρωματιστές πάστες είναι αρκετά συχνή. Δυνητικά αλλεργιογόνα/ερεθιστικά που περιέχονται σε χρωματιστές πάστες περιλαμβάνουν τα: Propylene Glycol, Isopropyl Myristate, Sesame Oil, Glycerides, Triethanolamine, Propylparaben, Methylparaben, Imidazolidinyl, Disodium Oleamido Peg-2 Sulfosuccinate και αρώματα. Επίσης, περιέχουν κεριά και λιπαρές ουσίες που αυξάνουν την έκκριση των σμηγματογόνων αδένων και πιθανόν να επιδεινώνουν την ανδρογενετική αλωπεκία.

Τέλος, οι χρωματιστές πάστες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στη λήπτρια περιοχή έπειτα από τη μεταμόσχευση μαλλιών. Αυτό ισχύει για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 14 ημέρες από τη συνεδρία. Τόσο λόγο των συστατικών τους όσο και επειδή απαιτούν ισχυρό τρίψιμο της περιοχής προκειμένου να αφαιρεθούν. Κάτι που απαγορεύεται για αυτό το διάστημα.

ΣΥΝΟΨΗ

Τα προϊόντα για την κάλυψη της τριχόπτωσης μπορούν πραγματικά να προσφέρουν σημαντική βελτίωση της εικόνας του ατόμου με ανδρογενετική αλωπεκία. Τα  άτομα με αραίωση (thinning) είναι οι ιδανικοί υποψήφιοι για τα προϊόντα αυτά. Οι ίνες πύκνωσης μαλλιών προσφέρουν το φυσικό αποτέλεσμα, ενώ οι «απαιτήσεις» από το χρήστη είναι ελάχιστες. Αφού η εφαρμογή διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα. Έτσι το αποτέλεσμα διαρκεί όλη την ημέρα. Αρκεί να μην πειράζει κανείς τα μαλλιά του συχνά προκειμένου να απολαμβάνει μια απόλυτα φυσική και πυκνή εικόνα. 

Όλα ανεξαιρέτως τα άτομα που χρησιμοποιούν προϊόντα για την κάλυψη της τριχόπτωσης αναφέρουν εντυπωσιακή βελτίωση της εμφάνισής τους και σημαντική βελτίωση της ψυχολογίας τους. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι ιδανικό για χρήση και μετά από μεταμόσχευση μαλλιών. Τόσο στις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες κατά τις οποίες θα καλύψει τα προσωρινά σημάδια στη λήπτρια περιοχή αλλά και έπειτα. Ο συνδυασμός χρήσης ινών πύκνωσης μαλλιών από 100% φυσική κερατίνη και lege artis μεταμόσχευση μαλλιών για την κάλυψη της τριχόπτωσης, μπορεί κυριολεκτικά να αλλάξει την εμφάνιση του ατόμου. Ακόμα και με ανδρογενετική αλωπεκία σταδίου VII Hamilton-Norwood.

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023