Θεραπεία τριχόπτωσης με PRP: o Dr Αναστασάκης αναλύει

συμβουλές για την τριχόπτωση PRP από τον Δρ. ΑναστασάκηΗ συνεδρία PRP είναι μια ασφαλής διαδικασία όπου έπειτα από επεξεργασία του αίματος του ασθενούς μέσω μιας διαδικασίας φυγοκέντρησης προκύπτει ένα πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα αίματος (Platelet-rich plasma, PRP).

 Ακούγεται περίπλοκο αλλά δεν είναι.

Ο ιατρός σας παίρνει αίμα, προσθέτει ένα ενεργοποιητή και μέσω στριφογυρίσματος του αίματος επιτυγχάνει την απελευθέρωση των πολύτιμων ουσιών του αίματος. Έπειτα αυτές οι ουσίες διαχύονται στην περιοχή που ο ασθενής επιλέγει, εξού και ο λόγος για αυτόλογη θεραπεία, δηλαδή μία θεραπεία όπου η λύση προκύπτει από το ίδιο τον οργανισμό του ασθενή.

Ενώ οι συνεδρίες PRP είναι χρήσιμες δεν σημαίνει ότι μπορούν να λύσουν κάθε λογής ασθένεια ή σύμπτωμα. Τα ενισχυμένα αυτά αιμοπετάλια επιτυγχάνουν ταχύτερη αιμόσταση και επούλωση των ιστών και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά όσον αφορά το δέσιμο σπασμένων οστών και στην τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων. Ενδιαφέρον για τη συνεδρία PRP απαντάται και στον τομέα της ομορφιάς και της αντιγήρανσης με μάλλον αμφίβολα ωστόσο αποτελέσματα.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των media είχε ως αποτέλεσμα οι συνεδρίες PRP να αποκτήσουν μια φήμη που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλά κέντρα ομορφιάς και επιστήμονες άρχισαν να παρέχουν θεραπείες για ως επί το πλείστω εμπορικά κριτήρια. Οι ασθενείς λόγω επιλεκτικής πληροφόρησης από τα media και τους ειδικούς συνήθως θεωρούν τις συνεδρίες PRP ως μια ανώτερη λύση από κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Συνεδρίες PRP για τριχόπτωση: Είναι η κατάλληλη αγωγή;

θεραπεια prp συνεδρια

Την τελευταία δεκαετία, οι συνεδρίες PRP εφαρμόζονται σε ασθενείς με Ανδρογενετική Αλωπεκία, γνωστή και ως φαλάκρα, ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί 98% των ανδρών και 7 στις 10 γυναίκες με τριχόπτωση.

Μελέτες καταδεικνύουν φτωχά αποτελέσματα και πολλές φόρές μάλιστα επιστημονικές μελέτες αντικρούουν τα αποτελέσματα κάποιας άλλης.

Η θεραπεία PRP ήταν επιτυχής σε ορισμένες μελέτες με τους ασθενείς να αποκτούν νέες τρίχες, ωστόσο σε άλλες δεν υπήρξε καμία βελτίωση στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Υπάρχει σαφής έλλειψη μελετών με αδιάσειστα αποτελέσματα ως προς τη χρησιμότητα της μεθόδου PRP για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Συνεπώς, οι ιατροί δεν μπορούν να ενστερνιστούν την θεραπεία PRP ως μια αποδεδειγμένα αποτελεσματική αγωγή για την τριχόπτωση. Εναπόκειται στην κρίση του εκάστοτε επιστήμονα το αν θα το προτείνει σε ένα ασθενή με τριχόπτωση.

Έχω τριχόπτωση. Θα βγάλω μαλλιά με τη θεραπεία PRP;

Οι συνεδρίες PRP σε ορισμένα άτομα θα δώσουν νέα μαλλιά, σε άλλους δεν θα κάνουν καμία διαφορά ως προς την πυκνότητα του τριχωτού της κεφαλής. Ωστόσο το πραγματικό ερώτημα είναι συγκριτικά με μια φαρμακευτική αγωγή για την τριχόπτωση, η PRP θεραπεία πόσο αποτελεσματική είναι;
Η PRP έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, μελέτες δείχνουν. Μάλιστα, φαρμακευτικές ουσίες όπως το Minoxidil και το Finasteride έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματκότητα από μία συνεδρία PRP. Κι αυτό χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι ασφαλέστερη αφού δεν χρειάζονται επισκέψεις και το κόστος είναι κατά πολύ χαμηλότερο από ότι ένας κύκλος συνεδριών PRP.

Περιπτώσεις όπου μια συνεδρία PRP συστήνεται είναι όταν κάποιος ασθενής με τριχόπτωση λαμβάνει για συνεχή έτη εγκεκριμένη αγωγή και θέλει να δοκιμάσει τη συνεδρία ως μία συμπληρωματική μέθοδος για να αποκτήσει νέα μαλλιά. Επίσης, ασθενείς με τριχόπτωση που αρνούνται ή δυσκολεύονται να εφαρμόσουν την φαρμακευτική αγωγή και προτιμούν την ευκολία μιας ένεσης κάθε εβδομάδα ή δεκαπενθήμερο βρίσκουν τη λύση σε μία συνεδρία PRP.

Η συνεδρία PRP έχει μόνιμο αποτέλεσμα για την τριχόπτωση;

Δυστυχώς καμία αγωγή κατά της τριχόπτωσης δεν έχει μόνιμο αποτέλεσμα. Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μια κατάσταση γονιδιακής αιτιολογίας όπως είναι η υψηλή χοληστερίνη και το σάκχαρο. Δεν είναι δυνατό ένας ασθενής που έχει αλωπέκια να κρατήσει νέα μαλλιά επειδή έχει κάνει κάποιες συνεδρίες PRP. Είτε πρέπει να κάνει συνεδρίες PRP για πάντα ή να επιλέξει μια μόνιμη λύση όπως είναι η μεταμόσχευση μαλλιών.

Πόσο συχνά μπορώ να κάνω PRP για τριχόπτωση;

Η συχνότητα με την οποία γίνονται οι εφαρμογές PRP δεν ακολουθούν κάποιο εγκεκριμένο πρωτόκολλο αλλά προκύπτουν από εμπορικά παρά επιστημονικά κριτήρια και παραμέτρους.

Συνεπώς, δεν υπάρχει σωστή απάντηση για την συχνότητα των PRP, την ποσότητα και πυκνότητα των ενέσεων. Παρόλο που οι εταιρίες που παρέχουν στα ιατρικά κέντρα τα συστήματα φυγοκέντρησης προτείνουν κάποια πρωτόκολλα, αυτά δυστυχώς δεν έχουν ποτέ εξασφαλισθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και δη και την ασφάλειά τους. Στον αντίποδα, γνωρίζουμε την ακριβή δοσολογία για τις εγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές κατά της τριχόπτωσης, τυχόν παρενέργειες και πότε θα εμφανιστούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Παρενέργειες της συνεδρίας PRP στην τριχόπτωση

Όταν ο ιατρός εφαρμόζει όλους τους κανόνες ασηψίας μπορεί να αποφευχθεί κάποια επιπλοκή κατά την ένεση PRP. Ωστόσο όταν πρόκειται για το τριχωτό της κεφαλής, οι ενέσεις δημιουργούν μόνιμες μικρο-ουλές στα γύρω τριχοθυλάκια όπου έγινε η ένεση PRP. Πρέπει να γνωρίζετε ότι, υπάρχει μεγάλη διαφορά στα PRPs όσον αφορά την μέθοδο επεξεργασίας τους, τη σύνδεση και ποίοτητα τους με αποτέλεσμα, να υπάρχει μεγάλη απόκλιση στα αποτελέσματα και στις παρενέργειες που τυχόν θα προκύψουν μετά την εφαρμογή.

Μάλιστα, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί λάθος ενεργοποιητής αιμοπεταλίων μπορεί η συνεδρία να προκαλέσει τριχόπτωση. Σε περιπτώσεις όπου το διάλυμα είναι πολύ έντονο μπορεί να αποδυναμώσει περαιτέρω τα τριχοθυλάκια αντί να τα ενδυναμώσει.

Η συνεδρία PRP είναι επώδυνη;

Το τριχωτό της κεφαλής είναι μία ευαίσθητη περιοχή γι’ αυτό και η διαδικασία δεν είναι ευχάριστη για τον ασθενή. Λεπτές και μικρές βελόνες μειώνουν τη δυσφορία του ασθενούς στο ελάχιστο. Ωστόσο ενδεικτικό είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς διακόπτουν τη συνεδρία.

Στην κλινική μας συνδυάζουμε τις συνεδρίες PRP με τη Μεταμόσχευση Μαλλιών και όχι ως μια αυτοτελής μέθοδος για τους παραπάνω λόγους αλλά πρωτίστως επειδή η αποτελεσματικότητα του PRP είναι χαμηλότερη από αυτή που προσφέρουν εγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες. Η PRP δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την εμφύτευση μαλλιών. Πρόκειται για μία αποδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση που προσφέρει μόνιμο, φυσικό αποτέλεσμα.

Μελέτες για την αποτελεσματικότητα της PRP θεραπείας αναφέρουν ότι η χρήση PRP κατά την εμφύτευση τριχοθυλακίων βοηθάει στην καλύτερη και γρηγορότερη επούλωση του τριχωτού και στην επιβίωση των τριχοθυλακίων. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι η συνεδρία PRP είναι αναγκαία στην μεταμόσχευση τριχοθυλακίων.

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023