Η Γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία (ΓΑΑ) είναι το πιο συχνό αίτιο τριχόπτωσης και στις γυναίκες.
Το ποσοστό γυναικών με τριχόπτωση είναι σαφώς χαμηλότερο από αυτό των ανδρών, μόλις 10% των γυναικών μέχρι την ηλικία των 50 ετών πάσχουν από εμφανή αραίωση.
Αυτά τα χαμηλά ποσοστά διατηρούνται μέχρι την εμμηνόπαυση, που, δυστυχώς ξαφνικά, το 50% των γυναικών θα εμφανίσουν έντονη τριχόπτωση, αφού σταματάει η παραγωγή των γυναικείων ορμονών (οιστρογόνα) που δρουν προστατευτικά στα τριχοθυλάκια.
Αυτό που συμβαίνει στη Γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία είναι η σταδιακή συρρίκνωση των τριχοθυλακίων.
Τα συρρηκνωμένα τριχοθυλάκια παράγουν λεπτότερες, άχρωμες τρίχες, ο ρυθμός ανάπτυξης της τρίχας μειώνεται δραματικά, οι τρίχες παραμένουν όλο και λιγότερο διάστημα στο τριχωτό, με αποτέλεσμα να αρχίζει να εμφανίζεται σταδιακά το δέρμα του κεφαλιού, οπότε και μιλάμε για την αραίωση.
Πρώτες κινήσεις ενάντια στην Τριχόπτωση
Οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην εικόνα των μαλλιών τους και παρατηρούν καθημερινά τις αλλαγές στα μαλλιά τους.
Τα προβλήματα με το styling μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια της Τριχόπτωσης, ότι δηλαδή το μαλλί «δεν στρώνει».
Το θετικό είναι ότι η αργή έναρξη της ΓΑΑ επιτρέπει στις γυναίκες να μεταβάλλουν το χτένισμά τους κατάλληλα, μέχρις ενός σημείου φυσικά, προκειμένου να κρύψουν ή να καλύψουν την αραίωσή τους.
Η φράντζα, η αλογοουρά, τα extensions ή ο κότσος μπορούν να κρύψουν την αραίωση.
Ανεξάρτητα από το αν μπορούν να την αποκρύψουν, η τριχόπτωση είναι μια επίπονη ψυχολογική δοκιμασία για τις γυναίκες.
Η αραίωση μπορεί να κάνει μια γυναίκα να νιώθει πιο μεγάλη και λιγότερο ελκυστική και οι ψυχολογικές επιπτώσεις για τις γυναίκες με ΓΑΑ είναι σημαντικά αρνητικές.
Εμφάνιση και εικόνα της τριχόπτωσης στις γυναίκες
• Το τυπικό μοτίβο της ΓΑΑ αφήνει άθικτη την πρόσθια γραμμή (hairline) και εμφανίζει αραίωση από εκεί και πίσω, κυρίως στην κορυφή του τριχωτού.
• Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι είναι ότι η χωρίστρα γίνεται πιο φαρδιά, «ανοίγει»
• Ορισμένες γυναίκες με ΓΑΑ εμφανίζουν γενικευμένη και ομοιόμορφη αραίωση σε όλο το τριχωτό, ακόμα και στο πίσω μέρος.
Η γενικευμένη αραίωση δεν είναι πάντα κληρονομικής αιτιολογίας και οι γυναίκες θα πρέπει να ακολουθούν πλήρεις ιατρικές εξετάσεις με μια μεγάλη ποικιλία εργαστηριακών τεστ.
Γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία: κληρονομικότητα & ορμόνες
Όπως είπαμε, η πιο κοινή μορφή Τριχόπτωσης στις γυναίκες είναι η ΓΑΑ και συμβαίνει αποκλειστικά σε γυναίκες που έχουν γενετική προδιάθεση.
Στις γυναίκες με ΓΑΑ, περισσότερες από 75% έχουν συγγενή (μητέρα, αδερφές, θείες και γιαγιά) γυναίκα με παρόμοιο πρόβλημα.
Όμως, σε σύγκριση με τους άνδρες, ο μηχανισμός της τριχόπτωσης στις γυναίκες δεν είναι τόσο κατανοητός. Σε ορισμένες γυναίκες, η ΓΑΑ συσχετίζεται με αύξηση των ανδρικών ορμονών του φύλου (Ανδροστερόνη, Τεστοστερόνη και DHT), αλλά γενικά στις περισσότερες περιπτώσεις διατηρούνται φυσιολογικά ορμονικά επίπεδα.
Οι ιατροί χρησιμοποιούν την ταξινόμηση Ludwig για να περιγράψουν την αραίωση στις γυναίκες.
- Ο Τύπος Ι σχετίζεται με μία ήπια τοπική αραίωση και ελαφρά διεύρυνση της χωρίστρας
- Ο Τύπος ΙΙ σχετίζεται με αυξημένη αραίωση και μέτρια έως σημαντική διεύρυνση της χωρίστρας
- Ο Τύπος ΙΙΙ σχετίζεται με εκτενή αραίωση-αλωπεκία.
Άλλες αιτίες τριχόπτωσης στις γυναίκες
Πέρα από τη ΓΑΑ, η γυναικεία αραίωση μπορεί να προκύψει από πολλές ιατρικές καταστάσεις όπως οι παρακάτω:
- Ανεπάρκεια σιδήρου
- Αναιμία
- Παθήσεις του θυρεοειδούς
- Παθήσεις των ωοθηκών
- Απώλεια βάρους που προκαλείται διαταραχές στη διατροφή
- Χρήση φαρμάκων (αντισυλληπτικά, β-αποκλειστές, βιταμίνη Α, φάρμακα για το θυρεοειδή, ηρεμιστικά, γουαρφαρίνη και πρεδνιζόνη)
- Αυτοάνοσες παθήσεις.
Εάν είστε γυναίκα που εμφανίζει αραίωση, θα πρέπει πρώτα να εκτιμήσει την κατάσταση ένας Δερματολόγος για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει δερματική πάθηση που προκαλεί την τριχόπτωση και να γίνουν κάποιες εξετάσεις:
- ΑΝΑ (αντιπυρηνικό αντίσωμα): Έλεγχος για Ερυθηματώδη Λύκο και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις
- Σίδηρος: Έλεγχος επιπέδων σιδήρου ορού, αποθηκών σιδήρου και Φερριτίνης
- Οιστραδιόλη,FSH, LH, Ελεύθερη Τεστοστερόνη: Ορμόνες φύλου.
- Ελεγχος θυρεοειδούς: TSH, Τ3, Τ4
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μετά τη διόρθωσης μιας ιατρικής κατάστασης, μπορεί να επιβραδυνθεί ή και να σταματήσει η τριχόπτωση.
Γυναικεία τριχόπτωση μετά τον τοκετό
Στην εγκυμοσύνη οι ορμόνες αλλάζουν εντυπωσιακά σε όλες τις γυναίκες.
Όταν είστε έγκυος, αυξάνει η παραγωγή των οιστρογόνων, τα οποία παρατείνουν τη φάση ανάπτυξης (Αναγενής φάση) του κύκλου ζωής της τρίχας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες με χαρά διαπιστώνουν ότι τα μαλλιά τους είναι πιο πυκνά, πιο μακριά και πλούσια.
Μετά τη γέννηση του μωρού, όμως, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν και πλέον περισσότερες τρίχες περνάνε στη φάση ηρεμίας (Τελογενής φάση). Οι τρίχες αυτές πέφτουν και μπορεί να χρειαστεί αρκετός καιρός για να επιστρέψουν ξανά στη φάση ανάπτυξης, μέχρι και 12 μήνες για να ανακτήσετε τα μαλλιά σας.
Σε αυτήν την περίοδο, μπορεί να σκεφθείτε ότι έχετε Τριχόπτωση από ΓΑΑ, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Τα μαλλιά θα ξαναβγούν.
Στις μητέρες που θηλάζουν, η φάση ηρεμίας μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο και ίσως χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να επανέλθει η ανάπτυξη στα προηγούμενα επίπεδα.
Η αναιμία και ο υποθυρεοειδισμός μπορούν επίσης να συμβάλλουν σε εμφάνιση τριχόπτωσης μετά τον τοκετό. Για το λόγο αυτό χρειάζονται τακτικοί έλεγχοι με Βιοχημικές εξετάσεις.
Μεταμόσχευση Μαλλιών σε γυναίκες
Οι σύγχρονες τεχνικές FUT και FUE έχουν πλέον επιτρέψει και σε πολλές γυναίκες να είναι κατάλληλες υποψήφιες για μεταμόσχευση μαλλιών.
Η ΜΜ στις γυναίκες διαφέρει σημαντικά από αυτή των ανδρών: Οι γυναίκες σχεδόν πάντοτε χρειάζονται μόνο “πύκνωση”, στις γυναίκες η δότρια περιοχή είναι μικρότερη, η πυκνότητα της δότριας περιοχής είναι μικρότερη και η ποιότητα των μοσχευμάτων στις γυναίκες είναι μέτρια διότι η κάθε τριχοθυλακιακή μονάδα περιέχει λιγότερες τρίχες.
Είναι λοιπόν απολύτως αναγκαίος ο προσεκτικός στρατηγικός σχεδιασμός και η μεγάλη χειρουργική εμπειρία.
Οι απαιτήσεις της γυναικείας ΜΜ είναι διαφορετικές και συνολικά υψηλότερες από την ανδρική ΜΜ και ανεξάρτητα αν ο χειρούργος επιλέγει με αυστηρά ή επιεική κριτήρια καταλληλότητας.
Ο σωστός προγραμματισμός, η ειλικρινής και εκτενής ενημέρωση της ασθενούς, η τήρηση των ενδείξεων και η προσεκτική τεχνική μπορούν να δώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε γυναίκες με τριχόπτωση και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.
Στην Anastasakis Hair Clinic έχουμε μεγάλη εμπειρία στη Μεταμόσχευση Μαλλιών σε γυναίκες. Η εξαιρετική ομαδική μας προσπάθεια παράγει άριστα αποτελέσματα ακόμα και με στα πιο απαιτητικά περιστατικά Μεταμόσχευσης Μαλλιών σε γυναίκες.
Στην Anastasakis Hair Clinic οι γυναίκες αυτές θα έχουν εντυπωσιακά αισθητικά αποτελέσματα.