Η εμπειρία μου ως ασθενής Μεταμόσχευσης Μαλλιών

Καθότι έπασχα (και πάσχω!) και ο ίδιος από Ανδρογενετική Αλωπεκία, από νωρίς αποφάσισα να το αντιμετωπίσω όσο πιο αποτελεσματικά μπορούσα.

Από το 1996, λοιπόν, χρησιμοποιώ συνεχόμενα μια εγκεκριμένη τοπική φαρμακευτική αγωγή (Minoxidil 5%) και από το 2003 προσέθεσα και μια δεύτερη εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή από το στόμα (Finasteride 1mg).

Τις αγωγές αυτές συνεχίζω μέχρι και σήμερα να τις λαμβάνω χωρίς διακοπή.

εξέλιξη της απώλειας μαλλιών - Προσωπική Εμπειρία

Ξεκίνησα να χάνω μαλλιά από νωρίς, δυστυχώς. Στην πρώτη φωτογραφία είμαι 20 χρονών και ήδη έχουν χαθεί μαλλιά στους κροτάφους. Μετά από 2 χρόνια ξεκίνησα αγωγή  με Minoxidil 5% αλλά, ενώ κράτησα κάποια μαλλιά, η κατάσταση χειροτέρευε συνεχώς μέχρι σχεδόν τα 30 έτη, όποτε και προσέθεσα και αγωγή Finasteride 1mg. Η τριχόπτωση σχετικά σταθεροποιήθηκε, βγήκαν κάποια νέα μαλλιά, αλλά η εικόνα μου δεν με ικανοποιούσε. Οπότε αποφάσισα να προχωρήσω σε Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Το 2007 αποφάσισα να υποβληθώ σε Μεταμόσχευση Μαλλιών διότι η πρόσθια περιοχή (hairline και κρόταφοι) είχαν αδειάσει και σε αυτές τις περιοχές η φαρμακευτική αγωγή δεν μπορούσε πλέον να βοηθήσει.

Το ευχάριστο είναι πως η δότρια περιοχή μου ήταν εξαιρετική όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των τριχοθυλακιακών μονάδων της (Follicular Units, FUs).

Η πυκνότητα της δότριας περιοχής μου ήταν 90FUs/cm2 (ο μέσος όρος είναι 70FUs/cm2), με 2,9 τρίχες/FU (ο μέσος όρος είναι 2,2 τρίχες/FU), χοντρές τρίχες (διάμετρος = 95-100μm, ο μέσος όρος είναι 65μm) και κυματιστά μαλλιά.

Επέλεξα να υποβληθώ σε Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική FUE.

Η εντύπωση που είχα ότι η τεχνική FUE συνοδεύεται από «ηπιότερη» μετεγχειρητική περίοδο, αποτέλεσε τον κυριότερο λόγο επιλογής να υποβληθώ σε Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική FUE αντί σε Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική FUΤ.

Συνολικά υποβλήθηκα σε 3 επεμβάσεις από 2 διαφορετικούς χειρουργούς αποκατάστασης τριχωτού που θεωρούνται από τους πρωτοπόρους παγκοσμίως και από τους καλύτερους στη Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική FUE.

Όμως, η επιλογή μου να υποβληθώ σε Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE δεν ήταν για μένα η καλύτερη επιλογή.

Διότι, η Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE είναι τελικά, μια εξαιρετική τεχνική αλλά για συγκεκριμένες περιπτώσεις και κατηγορίες ασθενών.

Τι νόμιζα πως ήξερα πριν υποβληθώ σε Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE

Ως χειρουργός αποκατάστασης τριχωτού εφαρμόζω την τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE από το 2004, έχοντας χειρουργήσει εκατοντάδες περιστατικά σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Εφαρμόζω κυρίως την τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE με  Titanium manual punches ή μηχανικών  MAMBA punches (Trivellini “flared” και “edge-out”) και συμπληρωματικά ή εναλλακτικά  αμβλεία punches (Harris S.A.F.E™ hexagonal punch).

Για τον έμπειρο, εξειδικευμένο και ηθικό χειρουργό, η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE είναι ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» που του επιτρέπει να μπορεί να βοηθήσει περισσότερο τους ασθενείς του και να μπορεί να βοηθήσει και ένα ποσοστό ασθενών που παλαιότερα θα κρίνονταν ακατάλληλο για Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Ως χειρουργός, έχω μπορέσει να βοηθήσω ασθενείς που χωρίς την τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE θα ήταν αδύνατο να τους βοηθήσω με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Ήδη η εμπειρία μου από τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE ως χειρουργός ήταν αρκετή ώστε να θεωρήσω πως με τη συγκεκριμένη τεχνική, θα είχα ικανοποιητικό αποτέλεσμα ως ασθενής:

 • Γνώριζα για το μειονέκτημα της μικρότερης επιβίωσης των μοσχευμάτων με την τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE και δεν με ανησυχούσε διότι με τόσο πολύτριχα μοσχεύματα όσο τα δικά μου, χοντρές τρίχες και καλά χαρακτηριστικά μαλλιών (κυματιστά) θεώρησα πως οι μοιραίες απώλειες σε επιβίωση που ήξερα πως θα είχα, δεν θα μου δημιουργούσαν αισθητικό πρόβλημα.
 • Επίσης, θεώρησα πως επειδή δεν θα έχω τομή και ράμματα, δεν θα έχω ταλαιπωρία, πόνο και μούδιασμα. Η εντύπωση που είχα ότι η τεχνική FUE συνοδεύεται από «ηπιότερη» μετεγχειρητική περίοδο, αποτέλεσε τον κυριότερο λόγο επιλογής να υποβληθώ σε megasession FUE αντί σε megasession FUΤ.
 • Και εξίσου σημαντικό ήταν πως νόμιζα οτι θα μπορούσα στο μέλλον να κουρεύω και τα μαλλιά μου όσο κοντά ήθελα!

Όπως θα δούμε, είχα πέσει και εγώ «θύμα» των μύθων της Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE…

Και θα εξηγήσω πολύ αναλυτικά και τεκμηριωμένα, με πλήρη γνώση και ευθύνη των λεγόμενών μου, πως με αυτά που γνωρίζω ως χειρουργός και ασθενής, σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε να είχα υποβληθεί σε Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική FUT και όχι με την τεχνική FUE.

Γιατί δεν έπρεπε να έχω επιλέξει για εμένα, τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE;

Διότι, με την επιλογή μου να υποβληθώ σε 3 συνεδρίες Μεταμόσχευσης Μαλλιών με την τεχνική FUE κατέληξα με:

 • Λιγότερα μαλλιά να έχουν φυτρώσει στη λήπτρια περιοχή
 • Πολλά από τα μοσχεύματα να μην είναι μόνιμα και στο μέλλον να κινδυνεύουν να πέσουν και αυτά
 • Τεράστιο αριθμό μικρο-ουλών στη δότρια περιοχή που με αναγκάζουν να έχω πιο μακριά μαλλιά και φυσικά να μην μπορώ να κουρεύω τα μαλλιά μου κοντά
 • Μόνιμο ερύθημα (κοκκινίλα) στη δότρια περιοχή που με αναγκάζει να έχω πιο μακριά μαλλιά
 • Διάχυτη αραίωση στη δότρια περιοχή που δείχνει «σκοροφαγωμένη» με πιο κοντά μαλλιά
 • Πολλούς μήνες ενόχληση στη δότρια περιοχή μετά την τελευταία συνεδρία.

Τεχνικές λεπτομέρειες πριν συνεχίσω

Ως ασθενής έχω υποβληθεί σε 3 συνεδρίες Μεταμόσχευσης Μαλλιών με την τεχνική FUE.

Οι 2 πρώτες συνεδρίες Μεταμόσχευσης Μαλλιών με την τεχνική FUE έγιναν από την ίδια χειρουργό και η 3η από άλλον χειρουργό.

Και με τους 2 χειρουργούς έχω συνεργαστεί για χρόνια και ξέρω την ποιότητα της δουλειάς τους.

Και οι δυο συνάδελφοι χειρουργοί είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους, θεωρούνται από τους καλύτερους παγκοσμίως και από τους πρωτοπόρους στην Μεταμόσχευσης Μαλλιών με την τεχνική FUE και η εμπιστοσύνη που τους έχω είναι απόλυτη και τεκμηριωμένη.

Και στις 3 συνεδρίες Μεταμόσχευσης Μαλλιών με την τεχνική FUE βοηθοί ήταν 1-3 νοσηλεύτριες με τις οποίες συνεργάζομαι από το 2004 και η εμπιστοσύνη που τους έχω είναι απόλυτη και τεκμηριωμένη.

Συνεπώς, όλα τα παραπάνω αρνητικά αποτελέσματα που είχα δεν είναι επιπλοκές ή κάποιο χειρουργικό λάθος, αλλά προβλήματα της ίδιας της τεχνικής Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE όταν εφαρμόζεται σε μεγάλη έκταση, δηλαδή για πάρα πολύ μεγάλο αριθμό μοσχευμάτων.

Η Ιστορία μου με τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE…

Καθότι είμαι ο ίδιος Χειρουργός Αποκατάστασης Τριχωτού και πάσχω από «επιστημονική περιέργεια», αποφασίσαμε με τις παραπάνω χειρουργικές ομάδες να εφαρμόσουμε σε εμένα κάποιες ιδέες που ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και τότε ήταν ακόμα «φρέσκιες»:

 • 3/2006: μια «ακούρευτη συνεδρία» μόλις 200 FUs με κούρεμα μόνο 3 λωρίδων από τη δότρια περιοχή (Εικ. 1). Αυτό ήταν μια «καινούργια ιδέα» το 2006 και ήδη κάποιοι την ονόμαζαν «ακούρευτη συνεδρία», αφού υπόσχονταν πως δεν θα χρειαστεί κούρεμα η δότρια περιοχή και κανείς δεν θα καταλάβαινε πως έγινε Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE. Σκοπός ήταν να επιβεβαιώσω πως θα είχα ικανοποιητική επιβίωση στα μοσχεύματά μου, διότι ήξερα πως με τα μέχρι τότε δεδομένα η τεχνική FUE είχε 75-80% επιβίωση μοσχευμάτων, ανεξάρτητα από το πόσο ικανός είναι ο χειρουργός. Πράγματι, επέλεξα να τοποθετήσουμε τα μοσχεύματα στην περιοχή των κροτάφων και να τους «κλείσουμε» λίγο. Αποδείχτηκε πως τα περισσότερα τριχοθυλάκια φύτρωσαν τελικά. Όταν τα μετρήσαμε στους 1 2μήνες είχαν φυτρώσει τα 152 από τα 200 (75% επιβίωση).
 • 10/2008: μια συνεδρία 1200 FUs (Εικ. 2). Αφού είδαμε μετά από 12 μήνες πως τα μοσχεύματα μου είχαν φυτρώσει κατά περίπου 75% στην περιοχή των κροτάφων, περίμενα άλλο ενάμισι έτος και προχώρησα σε αποκατάσταση του hairline και του υπόλοιπου των κροτάφων. Και σε αυτή τη συνεδρία αποδείχτηκε πως τα περισσότερα τριχοθυλάκια φύτρωσαν τελικά.
 • 3/2013: μια συνεδρία megasession FUE (3500 FUs) (Εικ. 3-5). Καθότι η τριχόπτωση προχώρησε, παρόλο που λάμβανα (και λαμβάνω ακόμα) διπλή φαρμακευτική αγωγή, αποφάσισα να καλύψω σε μια συνεδρία τα άδεια μπροστινά και πίσω σημεία και να πυκνώσω και τους κροτάφους και το hairline της 2ης επέμβασης. Η συνεδρία megasession FUE ήταν και αυτή μια «καινούργια ιδέα» και καθότι η δότρια περιοχή μου ήταν εξαιρετική και η αφαίρεση των μοσχευμάτων μου εύκολη, αφαιρέσαμε σε μόλις 6 ώρες, 3500 μοσχεύματα με την τεχνική Power Sharp Punch.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE σε εμένα;

Ας δούμε λοιπόν την πορεία μου ως ασθενής Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE από το 2006 έως το 2015:

Εικ. 1ac: Κούρεμα πριν την 2η συνεδρία. Τότε είδαμε τα αποτελέσματα της «ακούρευτης συνεδρίας» στη δότρια περιοχή. Αποδείχθηκε πως η λεγόμενη «ακούρευτη συνεδρία», δηλαδή να ξυρίζει ο χειρουργός μόνο στενές λωρίδες της δότριας περιοχής που καλύπτονται από τα υπόλοιπα μαλλιά και να αφαιρεί μοσχεύματα από αυτές τις λωρίδες, καταλήγει σε πολύ αντιαισθητικές ουλές. Ο χειρουργός αναγκάζεται να αφαιρέσει μοσχεύματα πολύ κοντά το ένα με το άλλο και οι μικρο-ουλές υποχρεωτικά «ενώνονται», δίνοντας πολύ άσχημη εικόνα, χειρότερη και από μια κακοραμμένη ουλή FUT ουλή. Με τα βελάκια βλέπετε τις μακρόστενες ουλές απέκτησα από την αφαίρεση μόλις 200 μοσχευμάτων. Φανταστείτε να θελήσει κανείς να αφαιρέσει 1000 μοσχεύματα με αυτήν την τεχνική της «ακούρευτης συνεδρίας»!

Εικ. 2a-f: Αμέσως πριν και μετά τη 2η συνεδρία FUE, 1200 μοσχευμάτων. Στις φωτογραφίες a-c φαίνονται τα περίπου 160 μοσχεύματα (από τα 200 μοσχεύματα που είχαν μεταμοσχευθεί) από την «ακούρευτη» συνεδρία που έχουν φυτρώσει και μεγαλώσει στους κροτάφους (βελάκι) και ο σχεδιασμός της 2ης συνεδρίας. Στις φωτογραφίες d,e φαίνονται τα μοσχεύματα αμέσως μετά την μεταμόσχευση και στην φωτογραφία f είναι η εικόνα της δότριας περιοχής μετά την αφαίρεση 1200 μοσχευμάτων. Φαίνονται ακόμα οι ουλές από την «ακούρευτη συνεδρία», σαν γραμμές. (Εικ. 2f)

Εικ. 3ac: Τα μαλλιά της 2ης συνεδρίας (1200FUs) είχαν φυτρώσει ικανοποιητικά, άλλα με τη πάροδο των ετών (2008-2013) είχα χάσει μαλλιά και στις υπόλοιπες περιοχές. Οπότε, προχώρησα και σε επόμενη συνεδρία Μεταμόσχευσης Μαλλιών με την τεχνική FUE. Αυτές είναι οι φωτογραφίες ακριβώς πριν το κούρεμα της δότριας περιοχής.

Εικ. 4a-d: Όταν κουρεύτηκε η δότρια περιοχή φάνηκαν για πρώτη φορά τα σημάδια και της 2ης Μεταμόσχευσης Μαλλιών με την τεχνική FUE, συνολικά, πλέον 1400 άσπρες μικρο-ουλές (white dots). Τότε επιβεβαιώθηκε πως το πλεονέκτημα του πολύ κοντού κουρέματος είναι ΜΥΘΟΣ.

Διότι προσωπικά, σε καμία περίπτωση δεν θα έκοβα τα μαλλιά μου κοντά ώστε να φαίνονται αυτά τα σημάδια!

Εικ. 5ad: Αμέσως μετά την αφαίρεση των 3500 μοσχευμάτων από τη δότρια περιοχή. Παρατηρήστε πως για να «βρεθούν» αυτά τα 3500 μοσχεύματα, αναγκαστήκαμε να βγούμε εκτός της ΑΔΖ (Ασφαλής Δότρια Ζώνη). Όμως, τα μοσχεύματα που πήραμε από τις περιοχές πάνω και κάτω από την ΑΔΖ είναι πολύ πιθανό να μην είναι μόνιμα και να πέσουν στο μέλλον από τις περιοχές που τα μεταμοσχεύσαμε!

Εικ. 6ai: Εικόνα λήπτριας και δότριας περιοχής την επόμενη ημέρα από την επέμβαση (1η μετεγχειρητική ημέρα). Μεταμοσχεύσαμε 3500 τριχοθυλακιακές μονάδες στην πρόσθια περιοχή και στην κορυφή. Τα μοσχεύματα φαίνονται να έχουν μια μπλε απόχρωση διότι χρωματίζουμε τις υποδοχές με methylene blue για να εντοπίζονται πιο εύκολα και να επιταχύνεται η τοποθέτηση. Η δότρια περιοχή είναι όπως ακριβώς την περίμενα, γεμάτη με 3500 μικρο-τομές + 1400 παλαιότερες μικρο-ουλές.

Εικ. 7af: Εικόνα λήπτριας και δότριας περιοχής τη 2η μετεγχειρητική ημέρα. Η ενόχληση σε ολόκληρη τη δότρια περιοχή είναι έντονη αλλά ήταν αναμενόμενο. Η λήπτρια περιοχή είναι απλά μουδιασμένη. Οι 3500 μικρο-τομές έχουν αρχίσει να επουλώνονται και να μικραίνουν σε επιφάνεια. Αυτό προκαλεί μια έντονη, διάχυτη αίσθηση τραβήγματος.

Εικ. 8af: Εικόνα λήπτριας και δότριας περιοχής την 7η ημέρα. Τα μαλλιά έχουν μεγαλώσει περίπου 2-3mm άλλα η δότρια περιοχή είναι πολύ ερεθισμένη, κόκκινη και πονάει, ακόμα και στο απαλό άγγιγμα. Υπάρχει επίσης ένα συνεχές «τράβηγμα», λόγω της επούλωσης τον 3500 μικρο-οπών. Σε αυτή τη φάση έχει αρχίσει η ανησυχία μου, διότι γνωρίζω πως οι ασθενείς μου που έχουν υποβληθεί σε Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική FUT ήδη από την 4η-5η ημέρα δεν έχουν καμία ενόχληση στη δότρια περιοχή.

Εικ. 9ae Εικόνα λήπτριας και δότριας περιοχής την 12η μέρες μετά, ο ερεθισμός δεν έχει μειωθεί. Η δότρια περιοχή είναι πολύ ερεθισμένη, κόκκινη και ο πόνος παραμένει σταθερά. Οι τρίχες στη λήπτρια περιοχή δεν έχουν πέσει ακόμα. Πλέον έχω αρχίσει να καταλαβαίνω πως δεν έπρεπε να έχουμε αφαιρέσει τόσα πολλά μοσχεύματα με την τεχνική Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE και πως ο συνολικός τραυματισμός είναι τελικά υπερβολικά μεγάλος και για αυτό παραμένει η ενόχληση τόσες μέρες.

Εικ. 10ae Εικόνα λήπτριας και δότριας περιοχής 31 ημέρες μετά την μεταμόσχευση. Όλες οι τριχούλες από τα μοσχεύματα έχουν πλέον πέσει. Δυστυχώς, η δότρια περιοχή παραμένει ερεθισμένη και πονάει όταν ξαπλώνω στο μαξιλάρι και όταν την αγγίζω. Επίσης, παρόλα τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά της δότριας περιοχής μου, φαίνεται αραιή. Έχω κουρευτεί σε μήκος 9mm στις φωτογραφίες και προφανώς χρειάζεται πιο μακριά μαλλιά για να μην φαίνεται ο ερεθισμός και η αραίωση στη δότρια περιοχή.

Εικ. 11ae Εικόνα λήπτριας και δότριας περιοχής 2 μήνες ακριβώς μετά την επέμβαση. Η περιοχή παραμένει ερεθισμένη, λιγότερο από πριν, ευτυχώς. Ήδη όμως έχω πειστεί πως έχει γίνει ανεπανόρθωτη βλάβη από τον υπερβολικό τραυματισμό της δότριας περιοχής. Όμως, είναι πλέον προφανές πως σε μήκος μαλλιών 9mm δείχνει αραιή και «σκοροφαγωμένη». Στο μέλλον θα αναγκαστώ να αφήνω μεγαλύτερο μήκος μαλλιών. Πλέον είμαι βέβαιος πως η επιλογή για Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική FUE σε τόσο μεγάλο αριθμό μοσχευμάτων σε μια συνεδρία (3500) αλλά και συνολικά (4900) έχει μόνιμες επιπτώσεις στη δότρια περιοχή.

Εικ. 12af: Εικόνα λήπτριας και δότριας περιοχής 12 μήνες μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE. Τα μοσχεύματα στη λήπτρια περιοχή δεν φαίνεται έχουν βγει ακόμα σε ικανοποιητικό ποσοστό. Με μαλλιά μήκους 9-12mm η δότρια περιοχή φαίνεται αραιή και με ακόμα πιο κοντό μαλλί (<9mm) φαίνονται και οι συνολικά 4900 μικρο-ουλές! Αναγκαστικά λοιπόν, κουρεύω τη δότρια περιοχή σε μήκος 15mm (1,5cm) και μόνο τότε δεν δείχνει πλέον αισθητά αραιή ή «σκοροφαγωμένη». Παρατηρήστε, όμως, πως παραμένει ακόμα η ερυθρότητα, κυρίως στη δότρια περιοχή.

Εικ. 13af: Εικόνα λήπτριας και δότριας περιοχής 18 μήνες μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE. Πλέον έχουν φυτρώσει όσα μοσχεύματα ήταν να φυτρώσουν. Η δότρια περιοχή δείχνει ικανοποιητική μόνο με μήκος μαλλιού 15mm (1,5cm), αλλά όχι με πιο κοντό μαλλί. Αν ανασηκώσω τα μαλλιά, όμως, φαίνονται οι μικρο-ουλές και η αραίωση. Η ερυθρότητα είναι πλέον μόνιμη!

Τι έμαθα, λοιπόν, από την εμπειρία μου ως ασθενής Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE;

Μέχρι να υποβληθώ σε Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE, νόμιζα και εγώ πως τα σημαδάκια από την αφαίρεση των μοσχευμάτων είναι «αόρατα», πως θα μπορώ να κόβω τα μαλλιά μου πολύ κοντά, όπως μου άρεσε, και πως η περίοδος ανάρρωσης θα είναι πιο άνετη, χωρίς πόνο, μούδιασμα ή φαγούρα στη δότρια περιοχή ή ενόχληση κτλ.

Ας δούμε όμως ποια ήταν η πραγματικότητα που βίωσα ως ασθενής Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE:

 • Ακούρευτη συνεδρία: Αφενός, η «ακούρευτη συνεδρία», δηλαδή η αφαίρεση μοσχευμάτων από ξυρισμένες στενές λωρίδες της δότριας περιοχής που καλύπτονται από τα υπόλοιπα μαλλιά, καταλήγει σε πολύ άσχημα σημάδια. Ο χειρουργός αναγκάζεται να αφαιρέσει μοσχεύματα πολύ κοντά το ένα με το άλλο και οι μικρο-ουλές υποχρεωτικά ενώνονται, δίνοντας πολύ άσχημη εικόνα, χειρότερη και από FUT ουλή. (Εικ. 1)
 • Κοντό κούρεμα: Το βασικό «πλεονέκτημα» της Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE, δηλαδή του πολύ κοντού κουρέματος – σχεδόν ξυρισμένου – δεν ισχύει. Από κάθε σημείο που αφαιρείται ένα τριχοθυλάκιο μένει πίσω μια μικρή, στρογγυλή, ουλή λευκού χρώματος που φαίνεται! Τα σημάδια αυτά ονομάζονται διεθνώς white dots και εμφανίζονται σε κάθε περιστατικό Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE. (Εικ. 1, Εικ. 4)

Άρα, δεν γίνεται να υποβληθεί κάποιος σε Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE και να μπορεί να κόψει τα μαλλιά του σε μήκος λιγότερο από 6-7mm!

Τα άσπρα μικρο-σημάδια υπάρχουν πάντα και θα φαίνονται με κοντοκουρεμένο, ή σχεδόν ξυρισμένο μαλλί.

Σε εμένα που αφαίρεσα συνολικά 4900FUs, ακριβώς επειδή είναι πάρα πολλά και αναγκαστικά πολύ κοντά μεταξύ τους, μόνο όταν τα μαλλιά μου έφτασαν σε μήκος μεγαλύτερο από 15mm δεν ήταν εμφανή τα white dots.

 • Σημάδια ή ουλές: Αν αφαιρεθούν περισσότερα 3000 μοσχεύματα ΣΥΝΟΛΙΚΑ στη ζωή του ατόμου και από ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη δότρια περιοχή με την τεχνική FUE, όσο «χαρισματική» και πυκνή και αν είναι, θα φανεί αραιή. Το ζήτημα είναι πως για να μην φαίνεται αραιή, πρέπει να αφήνει ο ασθενής ακόμα μεγαλύτερο μήκος μαλλιών από αυτό που είναι απαραίτητο να κρύβει τα white dots!
 • Πόνος και ταλαιπωρία: Ενώ στην 2η συνεδρία FUE (1200 FUs) η επούλωση ήταν πολύ καλά ανεκτή και δεν ταλαιπωρήθηκα, στο megasession FUE (3500FUs) ταλαιπωρήθηκα πολύ έντονα για τουλάχιστον 2 μήνες και παρέμεινε πόνος στην επαφή με ολόκληρη την περιοχή (είτε όταν ακουμπούσα στο χέρι είτε όταν ξάπλωνα στο μαξιλάρι) για συνολικά άλλους 3 επιπλέον μήνες. (Εικ. 5)

Τι θα άλλαζα αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω;

Είμαι βέβαιος πως πλέον και βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της δότριας περιοχή μου και της εξέλιξης της τεχνικής FUT, θα επέλεγα τη συγκεκριμένη τεχνική για κάθε συνεδρία Μεταμόσχευσης Μαλλιών μου.

Και εξηγώ γιατί:

 • Η επιβίωση των μοσχευμάτων αλλά και η ποιότητα των τριχών με την τεχνική FUT είναι υψηλότερα σε σύγκριση με τα μοσχεύματα που προκύπτουν με την τεχνική FUE.
  • Με την τεχνική FUT η ίδια ομάδα που με χειρούργησε επιτυγχάνει σταθερά επιβίωση 95-98%. Με την τεχνική FUE η επιβίωση περιορίστηκε στο 75%-80%
  • Παρόλα τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά της δότριας περιοχής μου, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι όσο πυκνό θα έπρεπε να είναι έπειτα από 4900 μοσχεύματα συνολικά σε 3 συνεδρίες Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE! (Εικ. 11)
 • Πολλά από τα μοσχεύματα που αφαιρέσαμε και μεταμοσχεύσαμε δεν είναι μόνιμα και στο μέλλον θα πέσουν, αφού έχουν υποχρεωτικά αφαιρεθεί μοσχεύματα από περιοχές έξω από την ΑΔΖ (Ασφαλή Δότρια Ζώνη). (Εικ. 5) Αντίθετα με την τεχνική FUT, μεταμοσχεύονται μόνον μόνιμα FUs, διότι τα αφαιρούμε μόνο από τη ΑΔΖ!
 • Η ουλή στη δότρια περιοχή με την τεχνική FUT είναι λεπτότερη του 1mm και δεν είναι εμφανής σε μήκος μαλλιών μόλις 6-7mm. Δυστυχώς, τώρα πρέπει να αφήνω μαλλιά μήκους 15mm για να καλυφτεί η «καταστροφή» της δότριας περιοχής. (Εικ. 11)
 • Ο πόνος και η ενόχληση στη δότρια περιοχή είναι μικρότερος με την τεχνική FUE μόνο για μικρές συνεδρίες. Έπειτα, όμως, από την αφαίρεση 3500FUs με τεχνική FUE, η δότρια περιοχή μου παρέμεινε «πολύ ευαίσθητη» για διάστημα >4 μηνών! (Εικ. 9) H μετεγχειρητική περίοδος θα ήταν πολύ πιο ήπια αν είχα επιλέξει την τεχνική FUT ή συνδυασμό των 2 τεχνικών FUE+FUE για την αφαίρεση τόσων πολλών FUs.
 • Στο μέλλον, που θα χρειαστώ και επιπλέον συνεδρία μεταμόσχευσης μαλλιών, η δότρια περιοχή θα είναι εξαιρετικά ουλώδης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πιο «χοντρά» μοσχεύματα, πιο μεγάλες υποδοχές στη λήπτρια περιοχή για να χωρέσει το κάθε μόσχευμα και τελικά περισσότερο τραυματισμό (λόγω των μεγαλύτερων υποδοχών) και μικρότερη πυκνότητα, αφού οι μεγαλύτερες υποδοχές αναγκαστικά είναι πιο αραιές! Αντίθετα, αν είχα υποβληθεί σε megasession FUT, η δότρια περιοχή πάνω και κάτω από την ουλή (που αφαιρείται σε κάθε επόμενη συνεδρία!) θα έμενε άθικτη!

Τι συνέβη τελικά;

Επιλέγοντας όλα αυτά τα χρόνια να υποβληθώ σε 3 συνεδρίες Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE κατέληξα:

 • Με λιγότερα μαλλιά γιατί δεν «φύτρωσαν» όλα τα μοσχεύματα που μεταφέρθηκαν στη λήπτρια περιοχή. Με την τεχνική FUT ή με συνδυασμό των 2 τεχνικών FUE+FUE, θα είχα ένα ακόμα πιο πυκνό αποτέλεσμα

 • Με μια διάχυτη αραίωση στη δότρια, παρόλο την εξαιρετική αρχική πυκνότητα λόγω του μεγάλου αριθμού των μοσχευμάτων που πάρθηκαν από τη δότρια περιοχή.  Αντίθετα, με την τεχνική Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT η δότρια θα φαινόταν το ίδιο πυκνή.

 • Η διάσπαρτη ουλή στη δότρια περιοχή δεν μου επιτρέπει κούρεμα πιο κοντό από 15mm. Επιπλέον θα δυσκολέψει πολύ την επόμενη Μεταμόσχευση Μαλλιών που κάποια στιγμή σίγουρα θα χρειαστώ. Αντίθετα, η Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT αφήνει την περιοχή πάνω και κάτω από την ουλή πλάτους 1mm άθικτη για μελλοντικές συνεδρίες.

 • Η ταλαιπωρία στη δότρια περιοχή σε μία τόσο εκτεταμένη επέμβαση, κράτησε για περίπου 4 μήνες. Ενώ, με τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT η ενόχληση κρατάει μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα (10-14 μέρες).

 • Υπάρχει μια μόνιμη ερυθρότητα στη δότρια περιοχή, η οποία δεν εμφανίζεται στα περιστατικά Μεταμόσχευσης Μαλλιών με την τεχνική FUT.

Ως χειρουργός, πότε εφαρμόζω πλέον την τεχνική FUE στη Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Το κύριο μέλημα κάθε ιατρού και ασθενούς πρέπει να είναι η μέγιστη επιβίωση των μοσχευμάτων. Επειτα από χρόνια εφαρμογής της Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE, κατευθύνω πλέον τους ασθενείς μου που θα έχουν συνολικά (σε ολόκληρη τη ζωή τους)  μεγάλες ανάγκες μοσχευμάτων προς στην  Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT  ή σε συνδυαστική εφαρμογή των τεχνικών FUE και FUT. Έτσι εξασφαλίζω μέγιστη επιβίωση και ελάχιστο τραυματισμό της δότριας περιοχής, που θα μπορέσει άνετα να χρησιμοποιηθεί ξανά στο μέλλον για να αποδώσει επιπλέον μοσχεύματα χωρίς τεχνικές δυσκολίες.

Πλέον, εφαρμόζω τη Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE σε  περιστατικά:

 • Με συνολικά μικρές ανάγκες μοσχευμάτων: Άτομα σε στάδιο III ή όσα επιθυμούν μεταμόσχευση μαλλιών για να καλύψουν μικρή επιφάνεια αλωπεκίας άλλης αιτιολογίας, πέραν της τριχόπτωσης.
 • Που χρειάζονται αποκατάσταση γενιών, φρυδιών ή βλεφάρων: Στους ασθενείς αυτούς, μπορούμε να επιλέξουμε να αφαιρέσουμε μόνο τα μονότριχα μοσχεύματα αντί να αναγκαστούμε να κόβουμε τα πολύτριχα μοσχεύματα σε μονότριχα, κάτι που θα μείωνε την επιβίωσή τους
 • Που χρειάζεται να επανέλθουν γρήγορα σε έντονη σωματική δραστηριότητα, σε βαριά προπόνηση ή εργασία, όπως επαγγελματίες αθλητές
 • Με πλήρως εξαντλημένη δότρια ζώνη (έπειτα από παλαιές Μεταμοσχεύσεις Μαλλιών), προκειμένου να αφαιρέσω μοσχεύματα από εναλλακτικές περιοχές του σώματος, με την τεχνική Body Hair Transplant, BHT.
 • Που έχουν μηδενική ελαστικότητα και κινητικότητα τριχωτού που καθιστά αδύνατο να χρησιμοποιηθεί η Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η τεχνική FUE είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο και μπορεί να αποδώσει 12000-1500FUs τριχοθυλάκια ανάμεσα από τα ήδη υπάρχοντα μαλλιά, συνολικά χωρίς να φανεί η δότρια περιοχή πιο άδεια.
 • Που έχουν υποβληθεί σε «προϊστορικές» τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών (punch grafts, scalp reduction, scalp flaps, κτλ) Σε αυτά τα άτομα, με την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE μπορούμε να ανακατανέμουμε τα αφύσικα τοποθετημένα τριχοθυλάκια και να δώσουμε μια εικόνα αντίστοιχη με αυτής της σύγχρονης Μεταμόσχευσης Μαλλιών..
 • Που έχουν ανάγκη «καμουφλαρίσματος» ουλής από αποτυχημένη παλαιότερη επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών, από νευροχειρουργικές επεμβάσεις, τραύματα, επεμβάσεις face lift, κτλ
 • Που τρομοκρατούνται στην ιδέα της τομής και των ραμμάτων την τεχνική FUT: Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για μια «φοβία».
 • Με παλαιότερο ιστορικό ιδιαίτερα ενεργούς ουλοποίησης (χηλοειδή), ή ασθενειών του κολλαγόνου (Ehlers-Danlos syndrome): σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις, η τεχνική FUE μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μικρότερο (αλλά πάλι υπαρκτό) κίνδυνο επιπλοκών.
 • Σε συνδυασμό με την τεχνική F.U.T. για μέγιστη αξιοποίηση των τριχοθυλακίων που μπορεί να μας δώσει η δότρια ζώνη

Το ζήτημα της ουλής στη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE μετά από τόσα χρόνια εφαρμογής της δυστυχώς εξακολουθεί να διαφημίζεται απο αρκετούς ως «νέα τεχνική» και «χωρίς ουλή».

Αυτό είναι ψέμα.

Μάλιστα, οι μοναδικοί παγκοσμίως επίσημοι Επιστημονικοί Φορείς ISHRS και ABHRS (American Board of Hair Restoration Surgery, Αμερικανικό Συμβούλιο Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού), απαγορεύουν στους ιατρούς-μέλη τους τη χρήση όρων όπως «ανώδυνη» («no-pain»), «επέμβαση χωρίς ουλές» («No scars»), «επέμβαση χωρίς τομή» («No incision»), «επέμβαση χωρίς επαφή («No touch»), «επέμβαση χωρίς κόψιμο» («No cutting») και «ελάχιστα παρεμβατική επέμβαση» («Non-invasive»).

Η ISHRS σε επίσημη ανακοίνωσή της δηλώνει πως η Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE είναι μια τεχνική διασποράς της ουλής (scar spreading) και μάλιστα εξηγεί πώς να υπολογίσει κανείς το μήκος και την επιφάνεια της ουλής από τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE σε σύγκριση με την Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική FUT.

Για πόση ουλή μιλάμε τελικά;

Συνολικά και στις 3 συνεδρίες Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE έχω μεταμοσχεύσει 4900 τριχοθυλακιακές μονάδες.

Επειδή τα τριχοθυλάκιά μου είναι χοντρά και πολύτριχα, χρησιμοποιήσαμε σε όλες τις συνεδρίες punch διαμέτρου 1mm.

Με απλούς γεωμετρικούς υπολογισμούς, υπολόγισα πως το συνολικό μήκος τραύματος ήταν το εξής: 4900 τομές Χ περίμετρος εργαλείου punch διαμέτρου 1mm, άρα ακτίνας R=0,5mm =

4900 Χ 2πR = 3500 X 3,14mm = 15.386mm = 15,3 μέτρα τραύματος  (όσο ένα τετραώροφο κτήριο!)

Τετραόροφο κτίριο ασθενής μεταμόσχευσης μαλλιών

Στην πραγματικότητα, όμως, το μήκος του τραύματος είναι τουλάχιστον 25-30% παραπάνω, διότι, αφενός δεν υπάρχει 100% επιτυχία στην αφαίρεση μοσχευμάτων (άρα γίνεται τομή αλλά δεν βγαίνει το μόσχευμα) και αφετέρου το punch εισέρχεται πάντοτε σε γωνία, οπότε αυξάνει σημαντικά η περίμετρος της οπής που δημιουργεί.

Επίσης, υπολόγισα πως η συνολική επιφάνεια ουλής θα ήταν η εξής:

4900 τομές Χ επιφάνεια εργαλείου punch διαμέτρου 1mm, άρα ακτίνας R=0,5mm = 4900 Χ πR2 = 4900 X 0,785mm2 = 3.846mm2 = 6,2cm Χ 6,2cm, δηλαδή ακριβώς όσο ένα χαρτονόμισμα των 5€ διπλωμένο στα 2 η όσο μια ανδρική παλάμη!

5€ ασθενής μεταμόσχευσης μαλλιών

Πόση είναι η ουλή με την τεχνική FUT;

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από περιστατικά που έχω χειρουργήσει εγώ στην Anastasakis Hair Clinic.

Αυτή είναι η εικόνα της δότριας περιοχής 12-14 μέρες μετα την Μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική FUT και αμέσως μετά την αφαίρεση των χειρουργικών clips. (τα κόκκινα σημαδάκια που βλέπετε ολόγυρα από την τομή.)

Οι ουλές αυτές, που είναι ΟΛΕΣ λεπτότερες από 0,5-1mm (χιλιοστό) σε μερικούς μήνες θα είναι περίπου 50% λεπτότερες (λόγω της επούλωσης) και σε ίδια απόχρωση με το δέρμα.

Παρόλο που κάθε δέρμα επουλώνεται διαφορετικά όπως φαίνεται, η ουλή στη δότρια περιοχή είναι ελάχιστη!

Αρκεί να δείξει ο χειρουργός προσοχή και επιμέλεια στη δουλειά του!

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.