Η Ανδρογενετική Αλωπεκία είναι η συνηθέστερη αιτία τριχόπτωσης στους άνδρες και μάλιστα το 98% ανδρών με τριχόπτωση πάσχει από ΑΓΑ.
Το χαρακτηριστικό της τριχόπτωσης από ΑΓΑ είναι η σταδιακή συρρίκνωση των τριχοθυλακίων σε συγκεκριμένες περιοχές του τριχωτού: μπροστά, στην κορυφή και στο πάνω μέρος του κεφαλιού.
Οι περιοχές αυτές είναι ορμονο-ευαίσθητες, δηλαδή τα φυσιολογικά ανδρογόνα που αρχίζει να παράγει το σώμα στην εφηβεία, προκαλούν συρρίκνωση των τριχοθυλακίων σε αυτές τις περιοχές του τριχωτού.
Αυτά τα συρρικνωμένα τριχοθυλάκια παράγουν ολοένα και λεπτότερες, άχρωμες τρίχες, ο ρυθμός ανάπτυξης των τριχών μειώνεται δραματικά, οι τρίχες παραμένουν όλο και λιγότερο χρόνο στο τριχωτό, με αποτέλεσμα να αρχίζει να εμφανίζεται σταδιακά το δέρμα του κεφαλιού ανάμεσα από τα μαλλιά, οπότε και μιλάμε για την αραίωση και αργότερα για την «φαλάκρα».

Αιτιολογία Ανδρογενετικής Αλωπεκίας

Η αιτιολογία της τριχόπτωσης είναι γονιδιακη, δηλαδή οφείλεται σε κάποια γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας.
Πρέπει να θυμάστε πως οι άνδρες με τριχόπτωση δεν έχουν περισσότερα ανδρογόνα από όσους δεν έχουν τριχόπτωση, απλά τα τριχοθυλάκιά τους είναι απλά «ευαίσθητα» στα φυσιολογικά ανδρογόνα.
Άλλες παράμετροι που συχνά κατηγορούνται, όπως το σμήγμα των αδένων, μικρόβια, άγχος, διατροφή, κάπνισμα κτλ, έχουν ελάχιστη επίδραση και απλά μπορεί να επισπεύσουν λίγο την εκδήλωση της Τριχόπτωσης.
Ανδρογενετική Αλωπεκία διάσημων αστέρων
Δε σταματάει η τριχόπτωση μετά από κάποια ηλικία! Όσα μαλλιά είναι να χάσετε, θα τα χάσετε. Εκτός αν κάνετε κάτι για αυτό!
Η τριχόπτωση στην ΑΓΑ δεν εμφανίζεται μέσα σε μια …νύχτα, ούτε ξεκινάει την ίδια στιγμή σε όλους.
Οι άνδρες που χάνουν τα μαλλιά τους εμφανίζουν περιόδους αργής ή ταχείας τριχόπτωσης, αλλά και περιόδους σταθερότητας, χωρίς εμφανή τριχόπτωση.
Το σίγουρο είναι, πως αν δεν αντιμετωπιστεί με κάποιον τρόπο η τριχόπτωση, θα συνεχίσει κανείς να χάνει μαλλιά. Λανθασμένα πιστεύουν πολλοί πως χάνουν μαλλιά μέχρι κάποια ηλικία και μετά σταματάει η τριχόπτωση. Απλά δείτε φωτογραφίες ηθοποιών μέσα στα χρόνια και θα δείτε πως όσοι είχαν αρχές τριχόπτωσης από τα νιάτα τους, κατέληξαν με ελάχιστα μαλλιά με την πάροδο των ετών.
Άρα, όσο περνάει ο καιρός δεν θα σταματήσετε να χάνετε μαλλιά.
Εκτός αν κάνετε κάτι για αυτό. Και ευτυχώς υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές λύσεις που μπορούν να αποκαταστήσουν την εικόνα σας, όπως η μεταμόσχευση μαλλιών.

Ανδρογενετική Αλωπεκία: Κληρονομικότητα

Κληρονομικότητα Αλωπεκίας
Οι 2 γιοί του Καρόλου δεν έχουν κληρονομήσει ακριβώς τα γονίδια του πατέρα τους! Ο ένας έχει πιο εκτενή ΑΓΑ από τον πατέρα του και ο άλλος έχει πυκνά μαλλιά!
Ένας άνδρας που προέρχεται από οικογένεια με μέλη με Τριχόπτωση είναι πιο πιθανό να εμφανίσει και ο ίδιος.
Όμως, σε ορισμένες οικογένειες, η Τριχόπτωση μπορεί να μην κληροδοτηθεί στους απογόνους και τα γονίδια να παραμείνουν αδρανή για μία γενιά και να εμφανιστούν στην επόμενη.
Άλλες φορές, ένας νέος άνδρας εμφανίζει αραίωση ενώ δεν έχει συγγενείς με Τριχόπτωση, αλλά μπορεί να ισχύει και το αντίθετο: άνδρας με πυκνά μαλλιά να διαθέτει πολλούς συγγενείς με Τριχόπτωση.
Η Γενετική επιφυλάσσει εκπλήξεις!

Όταν αρχίζει η αραίωση στα μαλλιά

Αραίωση Μαλλιών
9 στις 10 φορές, οι άνδρες διαπιστώνουν ότι χάνουν μαλλιά όταν βλέπουν το μπάνιο ή το νεροχύτη τους να φράζει από τρίχες, όταν βρίσκουν πολλές τρίχες στο μαξιλάρι ή στη βούρτσα.
Πολλοί αλλάζουν χτένισμα για να καλύψουν την αραίωση. Εγκαταλείπουν το χτένισμα προς τα πίσω και υιοθετούν διαφορετικό στυλ, προς το πλάι.
Άλλοι άνδρες χτενίζουν τα μαλλιά τους προς το μέτωπο προκειμένου να μη φαίνεται η αραίωση της περιοχής του hairline.
Άλλοι πάλι τα κουρεύουν πολύ κοντά για να μην φαίνεται η αντίθεση με τα πυκνά πλαϊνά μαλλιά.
Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει κάνει κάποιος κάτι για να σταματήσει την τριχόπτωση, όχι απλά να το κρύβει.

Αντιμετώπιση της Τριχόπτωσης

Φαρμακευτική αγωγή

Μόνον δυο φαρμακευτικές ουσίες έχουν βρεθεί να έχουν πραγματικά αποτελέσματα στη μάχη ενάντια στην Τριχόπτωση, η Μινοξιδίλη και η Φιναστερίδη.
Είναι τα μόνα φαρμακευτικά μόρια με πλήθος μελετών και με τεράστιες σε μέγεθος μελέτες που αποδεικνύουν τη δράση, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.
Αυτά τα δύο μόρια αποτελούν τη βάση κάθε επιστημονικής αγωγής ενάντια στην τριχόπτωση.
Ο χρόνος που χρειάζεται για να δείτε τα αποτελέσματα της αγωγής κυμαίνεται κατά περίπτωση, αλλά γενικά επειδή τα αποτελέσματα δεν εμφανίζονται αμέσως, πρέπει κανείς να είναι υπομονετικός, για τουλάχιστον 6-12 μήνες.
Αν η αγωγή σας δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα, θα πρέπει να τη συνεχίσετε καθημερινά. Αν η αγωγή διακοπεί, τα αποτελέσματα αντιστρέφονται σε μικρό χρονικό διάστημα.

Μεταμόσχευση μαλλιών

Κάποιοι άνδρες με τριχόπτωση δεν αρκούνται στα αποτελέσματα που τους δίνει η φαρμακευτική αγωγή και επιθυμούν να αποκαταστήσουν τα χαμένα τους μαλλιά με Μεταμόσχευση Μαλλιών. Στην Anastasakis Hair Clinic, η Μεταμόσχευση τριχοθυλακίων που σας προσφέρουμε έχει μόνιμα αποτελέσματα και η φυσικότητα και η πυκνότητα είναι 100%!

Τα στάδια της Τριχόπτωσης

Η Τριχόπτωση ταξινομείται σύμφωνα με τον πίνακα Hamilton-Norwood.
Στον παρακάτω πίνακα που δείχνει τα στάδια τριχόπτωσης, έχουν υπολογιστεί και ο αριθμός τριχοθυλακίων που χρειάζεται να μεταμοσχεύσουμε προκειμένου να αποκαταστήσουμε την πυκνότητα στην περιοχή αυτή.

ανδρογενετικη αλωπεκια

Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε να κυκλοφορούν διάφορες αγωγές για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, συχνά σε αρκετά μικρό διάστημα. Ωστόσο η μινοξιδιλη αποτελεί έναν από τους βασικότερους επιστημονικά εγκεκριμένους τρόπους που αποδεδειγμένα δίνουν ένα ενισχυμένο αποτέλεσμα. Ειδικότερα η συγκεκριμένη θεραπεία τριχόπτωσης αποτελεί την πρώτη μορφή αγωγής που έφερε αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα για την ανδρογενετική αλωπεκία. Παρόλο που δεν είναι ακόμα γνωστό ο τρόπος που δρα η μινοξιδίλη, είναι βέβαιο ότι διαστέλλει τα αγγεία και επεκτείνει την ζωή των τριχοθυλακίων. Έτσι βελτιώνεται η ποιότητα των τριχών οι οποίες παράλληλα παραμένουν για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα στο τριχωτό σας. Η ανδρικη τριχοπτωση αποτελεί το No1 πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ολοένα και νεότεροι άνδρες καθημερινά. Πλέον με την τοπική εφαρμογή μινοξιδίλης οι ασθενείς μας μπορούν να αποκτήσουν το πλούσιο αποτέλεσμα που επιθυμούν με απόλυτη ασφάλεια. Παρά το χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης, η γυναικεια τριχοπτωση ταλαιπωρεί αρκετά το 10% του γυναικείου πληθυσμού. Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην εμφάνιση και την υγεία των μαλλιών τους. Η εφαρμογή αυτής της δραστικής ουσίας εγγυάται ένα ακόμα πιο φυσικό και πυκνό αποτέλεσμα, ειδικά αν συνδυαστεί με κάποια μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών.