Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών Follicular Unit Transplantation, FUT.

Γράφει ο Dr. Κων/νος Αναστασάκης, MD, PhD.

Είναι «παλιά» η τεχνική Μεταμόσχευσης μαλλιών FUT;

Όχι.

Και οπουδήποτε διαβάσετε μια τέτοια «τοποθέτηση» να είστε πολύ προσεκτικοί, δεν είναι επιστημονικό άρθρο αυτό που διαβάζετε αλλά διαφήμιση!

Αντίθετα, η Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική Follicular Unit Transplantation, FUT είναι η πιο ολοκληρωμένη, πλήρης και επιστημονικά τεκμηριωμένη τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών .

Και η τοποθέτηση αυτή αποτελεί την επίσημη τοποθέτηση της ISHRS, International Society of Hair Restoration Surgery (Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού).

μεταμόσχευση μαλλιών FUT πριν και μετά
μεταμόσχευση μαλλιών FUT στην κλινική μας
μεταμόσχευση μαλλιών FUT αποτελέσματα

Τυπικό αποτέλεσμα μεταμόσχευσης μαλλιών με την τεχνική FUT, σε μια συνεδρία 3150 τριχοθυλακιακών μονάδων, σε 12 μήνες από την επέμβαση.

Δεν υπάρχει «παλιά» και καινούργια τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών, οι χειρουργικές τεχνικές είναι πάντοτε αποτέλεσμα εξέλιξης κάποιας προηγούμενης τεχνικής, που οι «ρίζες» της μπορεί να χάνονται ακόμα και στην αρχαιότητα, ειδικά όταν μιλάμε για τεχνικές Γενικής Χειρουργικής.

Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT αποτελεί εξέλιξη της τεχνικής strip, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1963, ενώ η τεχνική FUE, που κάποιοι την παρουσιάζουν ως τη «νέα»  τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών, στη πραγματικότητα, αποτελεί εξέλιξη της τεχνικής Punch Graft που παρουσιάστηκε το 1959!

Άρα, μπορεί τεκμηριωμένα να πει κάποιος πως η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT έχει πιο «πρόσφατες» ρίζες στην Επιστήμη της Χειρουργικής.

Αλλά αυτά δεν έχουν σημασία, διότι οι χειρουργικές τεχνικές δεν είναι laptop ή τηλεοράσεις, που το πιο νέο είναι πιο καλό και πιο εξελιγμένο!

Σημασία τι αποτέλεσμα μπορεί να προσφέρει στον ασθενή.

Και όπως θα δούμε παρακάτω, τα αποτελέσματα της τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT είναι ακόμα αξεπέραστα.

Ακόμα και στη δότρια περιοχή, που πολλοί ανησυχούν για την … «ουλή», με την σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική FUT που εφαρμόζουμε στην Anastasakis Hair Clinic, είναι όσο λεπτές είναι οι τρίχες στη δότρια περιοχή.

Η Σύγχρονη τεχνική Follicular Unit Transplantation, FUT

Τα άριστα αποτελέσματα που προσφέρει η Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT κατάφεραν να καταστήσουν τις επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών πολύ δημοφιλείς από το 1993 που πρωτοεμφανίστηκε η τεχνική FUT και κατάφεραν να αλλάξουν την αρνητική αντίληψη που είχε το κοινό για τα αφύσικα αποτελέσματα των «προϊστορικών» τεχνικών Μεταμόσχευσης Μαλλιών (punch graft, scalp flaps, scalp reduction).

Είναι πλέον γεγονός πως ένας εξειδικευμένος χειρουργός και μια έμπειρη χειρουργική ομάδα μπορεί να προσφέρει, σε μια συνεδρία, με τη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT, τόσο εντυπωσιακή πυκνότητα και 100% φυσικότητα που κανείς δεν καταλαβαίνει πως έχει γίνει Μεταμόσχευση Μαλλιών και πως το άτομο αυτό είχε κάποτε τριχόπτωση.

Με τις συνεχείς μικρο-βελτιώσεις που η Επιστήμη και η Τεχνολογία μας έχουν επιτρέψει να εφαρμόζουμε, τα αποτελέσματα με την τεχνικής μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων FUT (Follicular Unit Transplantation) είναι πλέον άριστα και δεν ξεχωρίζουν από τα φυσικά μαλλιά, ούτε σε φυσικότητα, ούτε σε πυκνότητα!

Δεν μπορεί πλέον ένας χειρουργός με απλό ενδιαφέρον για τη μεταμόσχευση μαλλιών να εκτελέσει με υψηλά standards μια επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών FUT, καθότι θα έπρεπε να επανδρώσει, να εκπαιδεύσει και να συντηρήσει μια μεγάλη ομάδα βοηθών και να επενδύσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε εξοπλισμό χειρουργείου. Η μεταμόσχευση μαλλιών FUT πλέον περιορίζεται σε λίγες, αφοσιωμένες χειρουργικές ομάδες με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και με άριστα αποτελέσματα.

Αυτές οι χειρουργικές ομάδες, με τη σύγχρονη τεχνική μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων FUT, Megasessions μέχρι και 4000 τριχοθυλακιακών μονάδων είναι εφικτά σε μια ήμερα, με ιδανική εκμετάλλευση της δότριας περιοχής (δηλαδή με μηδενικές απώλειες μοσχευμάτων και τον ελάχιστο τραυματισμό της περιοχής) και με κάλυψη ολόιδια με αυτή που είχε ο ασθενής πριν αρχίσει να χάνει μαλλιά.

Τι σημαίνει Follicular Unit Transplantation;

Η μετάφραση του όρου Follicular Unit Transplantation είναι «Μεταμόσχευση Τριχοθυλακιακών Μονάδων».

Το αξίωμα της τεχνικής FUT είναι η διαφύλαξη της φυσικής, ακέραιης, ανεξάρτητης τριχοθυλακιακής μονάδας (FU) και η μεταμόσχευση μόνον φυσικών τριχοθυλακιακών μονάδων.

Η μεταμόσχευση μαλλιών FUT αποτελεί ίσως το τέλος της εξέλιξης των επεμβάσεων μεταμόσχευσης Μαλλιών όσον αφορά τη λήπτρια περιοχή και συγκεκριμένα:

 • τη φυσικότητα του τελικού αποτελέσματος
 • την τέλεια μίμηση της φυσιολογικής τριχοφυΐας
 • τη μέγιστη επιβίωση των μοσχευμάτων
 • τον ελάχιστο τραυματισμό
 • τη βέλτιστη πυκνότητα.

Τι είναι η τριχοθυλακιακή μονάδα (Follicular Unit, FU);

Η τριχοθυλακιακή μονάδα (Follicular Unit, FU), είναι η φυσική μορφή με την οποία φυτρώνουν τα μαλλιά στο ανθρώπινο τριχωτό.

Ο ανατόμος Headington ανακάλυψε το 1984 πως τα τριχοθυλάκια στο ανθρώπινο τριχωτό δεν φυτρώνουν ένα-προς-ένα αλλά ως ομάδες, σχηματίζοντας Follicular Units (FUs) που περιέχουν από 1-5 τριχοθυλάκια, έχουν κοινό σμηγματογόνο αδένα, κοινά αισθητικά νεύρα και αγγεία και όλα αυτά περικλείονται σε ένα κοινό «χιτώνα» συνδετικού ιστού.

Από το βολβό (ρίζα) μέχρι την επιδερμίδα, τα τριχοθυλάκια μέσα στην κάθε τριχοθυλακιακή μονάδα μοιάζουν σαν ένα ανάποδα τοποθετημένο μπουκέτο λουλούδια, με τους βολβούς σε τυχαίες διευθύνσεις μέσα στον υποδόριο ιστό και τις τρίχες να συμπλησιάζουν όπως βγαίνουν στην επιφάνεια του δέρματος. (Εικ. 1a,b)

Ο μέσος όρος (μ.ο.) τριχοθυλακίων (τριχών) σε κάθε τριχοθυλακιακή μονάδα είναι 2,2 αλλά υπάρχουν άτομα με μ.ο. 1,3 τρίχες ανά τριχοθυλακιακή μονάδα (ακατάλληλοι υποψήφιοι για Μεταμόσχευση Μαλλιών) μέχρι και άτομα με μ.ο. 3,0 τρίχες ανά τριχοθυλακιακή μονάδα (ιδανικοί υποψήφιοι για Μεταμόσχευση Μαλλιών).

Η ανακάλυψη ότι τα μαλλιά φυτρώνουν στη Φύση ως τριχοθυλακιακές μονάδες μας οδήγησε στην κατανόηση πως κάθε τριχοθυλακιακή μονάδα αποτελεί και ένα ανεξάρτητο μικρο-όργανο!

Και το σημαντικότερο στοιχείο της τεχνικής μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων FUT, που έφερε επανάσταση στη χειρουργική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, είναι η ανακάλυψη πως όταν μεταμοσχεύουμε το κάθε μικρο-όργανο ολόκληρο (χωρίς να το χωρίζουμε σε μικρότερα κομμάτια-τριχοθυλάκια) και ανεξάρτητο (χωρίς να το μεταμοσχεύουμε στην ίδια υποδοχή με άλλα μικρο-όργανα) έχουμε ως αποτέλεσμα:

 • Μέγιστη επιβίωση των τριχοθυλακιακών μονάδων
 • Μέγιστη κάλυψη της αραιής ή άδειας περιοχής
 • Ελάχιστο τραυματισμό της λήπτριας περιοχής
 • Τέλεια μίμηση της φυσικής εικόνας των μαλλιών
 • Απόλυτη ικανοποίηση των ασθενών από το πυκνό και φυσικό αποτέλεσμα!

μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών FUT

Εικ.1a Αναπαράσταση της μικροσκοπικής εικόνας μιας φυσικής τριχοθυλακιακής μονάδας ως ανεξάρτητο μικρο-όργανο

εικόνα τριχοσκόπησης

Εικ. 1b Εικόνα τριχοσκόπησης που φαίνεται καθαρά πως όλες σχεδόν οι τριχοθυλακιακές μονάδες περιέχουν περισσότερες από μία τρίχες που συμπλησιάζουν μεταξύ τους στην επιφάνεια, σαν μικρά μπουκέτα λουλουδιών.

Σε τι διαφέρει η μεταμόσχευση μαλλιών FUT από την FUE;

Σε πρώτη προσέγγιση, οι 2 τεχνικές διαφέρουν στον τρόπο με τον οποίο αφαιρούμε τις τριχοθυλακιακές μονάδες από τη δότρια περιοχή.

Με την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT αφαιρούμε τις τριχοθυλακιακές μονάδες στη σειρά ενώ με την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE αφαιρούνται ένα-προς-ένα.

Από την αφαίρεση των τριχοθυλακιακών μονάδων και μετά, και στις 2 τεχνικές, τα υπόλοιπα βήματα είναι ίδια.

Όμως, η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT υπερέχει στα πιο σημαντικά σημεία της μεταμόσχευσης μαλλιών συνολικά, διότι προσφέρει:

 • Υψηλότερη επιβίωση μοσχευμάτων, που αγγίζει το 98% όταν η τεχνική FUE σπανιότατα θα αγγίξει το 75%, σύμφωνα με δημοσιεύσεις (4/2016) στο επίσημο περιοδικό της ISHRS, International Society of Hair Restoration Surgery (Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού)
 • Μεγαλύτερες συνεδρίες, που σημαίνει πως με μια συνεδρία θα μεταμοσχεύσουμε περισσότερες τριχοθυλακιακές μονάδες και θα προσφέρουμε περισσότερη κάλυψη. Με την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT μπορεί ένας εξειδικευμένος χειρουργός με μια έμπειρη ομάδα να μεταμοσχεύσει έως και 4000 τριχοθυλακιακές μονάδες με σχεδόν 100% επιβίωση όταν με την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUΕ ο ίδιος χειρουργός θα μεταμοσχεύσει σε μια μέρα 1000-1500 τριχοθυλακιακές μονάδες με επιβίωση που δύσκολα θα ξεπεράσει το 75%
 • Ελάχιστο τραυματισμό και ελάχιστο ουλώδη ιστό στη δότρια περιοχή, που είναι από 4 έως και 12 φορές λιγότερος σε επιφάνεια ουλώδης ιστός από αυτόν που προκαλείται με την τεχνική FUΕ για τον ίδιο αριθμό μοσχευμάτων! (Δες εδώ, F5-2016)
 • Όλα τα τριχοθυλάκια που θα μεταμοσχεύουμε είναι μόνιμα και δεν θα ξαναπέσουν ποτέ. Αντίθετα, αν χρειαστεί να αφαιρέσουμε συνολικά (σε ολόκληρη τη ζωή κάποιου, δηλαδή) περισσότερα από 3000 τριχοθυλακιακές μονάδες με την τεχνική FUE, είναι αναγκαίο να αφαιρεθούν τριχοθυλάκια έξω από την ασφαλή ζώνη μόνιμης τριχοφυΐας, που είναι το μεσαίο ακριβώς κομμάτι, πλάτους 2-3cm στην οπίσθια και πλάγια ζώνη. Τα τριχοθυλάκια που αναγκαστικά θα αφαιρεθούν από περιοχές χαμηλά στο τριχωτό και πιο πάνω και πιο κάτω από ασφαλή  ζώνη μόνιμης τριχοφυΐας, δεν είναι σίγουρο πως θα είναι μόνιμα! Τα τριχοθυλάκια αυτά είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να πέσουν από τη λήπτρια περιοχή, ακριβώς επειδή δεν είναι μόνιμα τριχοθυλάκια
 • Εφαρμόζεται σε κάθε τύπο μαλλιών, ακόμα και στα κατσαρά και στα άσπρα μαλλιά που η τεχνική FUE έχει πολύ μεγάλη δυσκολία και συχνά πολύ μεγάλες απώλειες λόγω τραυματισμού των μοσχευμάτων, αν ο χειρουργός δεν είναι πολύ έμπειρος
 • Δεν υπάρχει ανάγκη για ξύρισμα της δότριας περιοχής, αντίθετα τα ήδη υπάρχοντα μαλλιά καλύπτουν την συρραφή της δότριας περιοχής.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνικής μεταμόσχευσης μαλλιών FUT;

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως με τη τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT είστε βέβαιοι πως αυτός που αναλαμβάνει σας χειρουργήσει είναι χειρουργός, και μάλιστα, έμπειρος χειρουργός.

Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT απαιτεί πολυετή, γενικότερη χειρουργική εμπειρία, γνώση και ψυχραιμία και ειδικότερα, εμπειρία πώς να χειριστεί κανείς το τριχωτό, που αποτελεί την επιφάνεια με τα περισσότερα αγγεία στο ανθρώπινο σώμα.

Αντίθετα, στις περισσότερες κλινικές, την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE την εκτελούν νέοι, άπειροι και ανειδίκευτοι ιατροί, που μόλις αποφοίτησαν από την Ιατρική Σχολή ή ακόμα και Μη-Ιατροί (νοσηλευτές ή βοηθοί χειρουργείου) για πολύ χαμηλή αμοιβή. Αυτό συμβαίνει διότι η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE δε χρειάζεται καμία προηγούμενη χειρουργική εμπειρία και είναι σπάνιο, ακόμα και σημαντικά χειρουργικά λάθη να κάνει κάποιος ιατρός ή Μη-Ιατρός όταν εκτελεί μια μεταμόσχευση μαλλιών FUE, να προκληθεί σημαντική βλάβη ή κίνδυνος για τον ασθενή. Συνεπώς, ακόμα και Μη-Ιατροί τολμούν να εφαρμόζουν την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE υπό την υποτιθέμενη επίβλεψη κάποιου επώνυμου ιατρού που διαφημίζει την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών και που συχνά δεν είναι καν στο κτήριο ή στην ίδια…πόλη που γίνεται η επέμβαση!

Την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT δεν ΤΟΛΜΑΕΙ να την εφαρμόσει ιατρός που δεν έχει για χρόνια εμπειρία σε χειρουργεία, ενώ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να τολμήσει να την δοκιμάσει Μη-Ιατρός!

Δεν μπορεί πλέον ο χειρουργός με απλό ενδιαφέρον για τη μεταμόσχευση μαλλιών να εκτελέσει με υψηλά standards μια επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών FUT, καθότι θα έπρεπε να επανδρώσει, να εκπαιδεύσει και να συντηρήσει μια μεγάλη ομάδα βοηθών και να επενδύσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε εξοπλισμό χειρουργείου. Η μεταμόσχευση μαλλιών FUT πλέον περιορίζεται σε λίγες, αφοσιωμένες χειρουργικές ομάδες με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και με άριστα αποτελέσματα.

Προσωπικά, ως εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Χειρουργός Αποκατάστασης Τριχωτού, θεωρώ πως αυτή η ασφάλεια, πως την επέμβασή την αναλαμβάνει  υποχρεωτικά ένας ιατρός και μάλιστα έμπειρος, ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της  τεχνικής μεταμόσχευσης μαλλιών FUT.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της τεχνικής μεταμόσχευσης μαλλιών FUT;

Τα μειονεκτήματα που ενέχει η μεταμόσχευση μαλλιών FUT είναι πως παραμένει μια οριζόντια ουλή στη δότρια περιοχή και πως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να παραμείνει «μούδιασμα» στη δότρια περιοχή για 3-6 μήνες, αν η συνεδρία είναι πολύ μεγάλη σε αριθμό τριχοθυλακιακών μονάδων (Megasession, >3000FUs)

Τέλος, η περίοδος αποχής από πολύ έντονες και βαριές δραστηριότητες είναι 4-8εβδ. σε σύγκριση με 10 ημέρες με την τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE.

Όμως, ας τα δούμε πιο προσεκτικά:

 • Με προσεκτική, χειρουργική τεχνική, με την Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT, η δότρια περιοχή επουλώνεται αφήνοντας μία ανεπαίσθητη ουλή, με πλάτος μόλις 0,5-1mm που καλύπτεται εύκολα από μαλλιά μήκους μόλις 5-6mm. Όταν ο χειρουργός είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Χειρουργός Αποκατάστασης Τριχωτού, η τελική ουλή είναι πάντα ελάχιστη και αόρατη, ακόμα και με κοντά μαλλιά.
 • Το ίδιο μήκος μαλλιών απαιτείται για να καλυφθούν οι χιλιάδες μικρο-ουλές της τεχνικής FUE, δηλαδή 5-6mm, όσο δηλαδή και μια τυπική ουλή FUT. Λανθασμένα νομίζουν οι ασθενείς πως θα μπορούν να κουρεύουν τα μαλλιά τους πιο κοντά από 5-6mm με την τεχνική FUE. Δεν μπορούν, φαίνονται οι μικρο-ουλές σαν άσπρες τρυπούλες.
 • Τέλος, η περίοδος αποχής από έντονες δραστηριότητες είναι στην πραγματικότητα σημαντική μόνο για επαγγελματίες αθλητές ή εργαζόμενους σε βαριές χειρονακτικές εργασίες (εργάτες, μεταφορείς, γυμναστές). Οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να απέχει από βαριά άθληση για 1-2 μήνες, δηλαδή από άρση βαρών, body-building και πολεμικές τέχνες. ΌΛΑ τα άλλα επιτρέπονται!

Προσωπικά, ως εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Χειρουργός Αποκατάστασης Τριχωτού, θεωρώ πως τα μειονεκτήματα αυτά είναι πολύ μικρά μπροστά στα πλεονεκτήματα της τεχνικής μεταμόσχευσης μαλλιών FUT.

Τι γίνεται με τις μεγάλες ουλές που έχω δει σε κάποια άτομα, με ξυρισμένα κεφάλια;

Κάποιος θα αναγκαστεί να ξυρίσει το κεφάλι του προκειμένου να μην υπάρχει η έντονη αντίθεση των άδειων, «πάνω» περιοχών, που είναι αραιές, με τις πυκνές πλαϊνές περιοχές της μόνιμης περιοχής τριχοφυΐας.

Κανείς δεν κάνει Μεταμόσχευση Μαλλιών με σκοπό να ξυρίζει μετά το κεφάλι του, αλλά την κάνει προκειμένου να έχει μαλλιά και να τα χαίρεται.

Οποτεδήποτε, λοιπόν, δείτε έναν άνδρα με ξυρισμένο κεφάλι και μια ή και περισσότερες ουλές στο πίσω μέρος του κεφαλιού, είναι κάποιος που δεν έπρεπε να έχει υποβληθεί ποτέ σε Μεταμόσχευση Μαλλιών, διότι εξ’ αρχής δεν ήταν κατάλληλος υποψήφιος ή που ο ιατρός του δεν έκανε καθόλου σωστά τη δουλειά του.

Κάποιος, λοιπόν, που ενώ έκανε Μεταμόσχευση Μαλλιών τελικά ξυρίζει το κεφάλι του, συνέβη ένα πράγμα: το αποτέλεσμα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών ήταν τόσο αφύσικο, αραιό  ή και ανύπαρκτο που προτιμά να φαίνεται η ουλή στη δότρια περιοχή παρά να έχει έστω και λίγο πιο μακριά μαλλιά που θα έκρυβαν την όποια ουλή!

Στην πραγματικότητά αυτά τα άτομα με τις ουλές και το ξυρισμένο κεφάλι είτε δεν ήταν ποτέ κατάλληλοι υποψήφιοι για Μεταμόσχευση Μαλλιών (άρα δεν έπρεπε ποτέ να έχουν χειρουργηθεί!) είτε ο ιατρός τους ήταν απρόσεκτος και μη εξειδικευμένος στη Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Αυτά τα άσχημα αποτελέσματα Μεταμόσχευσης Μαλλιών σε ακατάλληλους ασθενείς ή από ακατάλληλους χειρουργούς, είναι πολύ δυσάρεστο που υπάρχουν και ευτυχώς μπορούμε να τα διορθώσουμε με τις σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUT, FUE και BHT.

Προσωπικά, ως εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Χειρουργός Αποκατάστασης Τριχωτού, μπορώ να σας εγγυηθώ πως στην Anastasakis Hair Clinic, με την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT δεν πρόκειται ποτέ ξανά να σας περάσει από το μυαλό να ξυρίσετε το κεφάλι σας, διότι θα είστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την εικόνα σας και θα χαίρεστε τα μαλλιά σας σε όποιο μήκος επιθυμείτε!

Πώς γίνεται η Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική FUT;

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT περιλαμβάνει τη λήψη των τριχοθυλακιακών μονάδων από τη «δότρια» περιοχή (στο πίσω μέρος ή στα πλάγια του τριχωτού της κεφαλής) σε σειρά. Συγκεκριμένα, αφαιρείται ένα τμήμα τριχωτού από το πίσω μέρος του τριχωτού, την ασφαλή δότρια ζώνης μόνιμης τριχοφυΐας και η περιοχή συμπλησιάζεται με μικροσκοπικό ράμμα για μερικές μέρες.

Σε αυτές τις περιοχές, τα τριχοθυλάκια είναι γονιδιακά προγραμματισμένα να συνεχίζουν να μεγαλώνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, χωρίς να επηρεάζονται ποτέ από τα ανδρογόνα που προκάλεσαν αρχικά την τριχόπτωση. Και η ιδιότητα αυτή, το να μην πέφτουν, δηλαδή, διατηρείται για πάντα, οπουδήποτε και αν τα μεταμοσχεύσουμε!

Αυτές τις οι τριχοθυλακιακές μονάδες τις αφαιρούμε και τις επανατοποθετούμε στις άδειες ή αραιωμένες περιοχές του τριχωτού.

Στην τεχνική Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT οι τριχοθυλακιακές μονάδες δε διαιρούνται σε μικρότερα μοσχεύματα, αλλά ούτε συνδυάζονται περισσότερες από μία  τριχοθυλακιακές μονάδες σε μεγαλύτερα μοσχεύματα. Με την τεχνική Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT εξασφαλίζεται η μέγιστη επιβίωση των τριχοθυλακιακών μονάδων και η απόλυτα φυσική εικόνα έτσι ώστε να μην ξεχωρίζουν καθόλου από τα φυσικά μαλλιά.

Εκτός των άλλων, οι ίδιες οι τριχοθυλακιακές μονάδες είναι τουλάχιστον κατά 50% μικρότερες από τα παλαιότερα minigrafts και αυτό το γεγονός μας επιτρέπει να τα τοποθετήσουμε πλησιέστερα το ένα με το άλλο, επιτυγχάνοντας πυκνότητες που παλαιότερα θα ήταν αδιανόητες, ή ακόμα και να τοποθετηθούν ανάμεσα σε υπάρχοντα μαλλιά, πυκνώνοντας τα. (Εικ. 2)

Στη νέα τους θέση, οι μεταμοσχευμένες τριχοθυλακιακές μονάδες μεγαλώνουν για ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή του ατόμου, δεν ξαναπέφτουν ποτέ, δηλαδή, και παράγουν φυσιολογικές τρίχες που μεγαλώνουν, χτενίζονται κουρεύονται, βάφονται και γκριζάρουν όπως τα υπόλοιπα μαλλιά.

metamosxeysi-malliwn-tropoi-proseggisis-1

Με τις παλαιότερες τεχνικές, διαχωρίζονταν οι τριχοθυλακιακές μονάδες σε μοσχεύματα με λιγότερες τρίχες ή συνδυάζονταν σε μεγαλύτερα minigrafts με μεγάλο όγκο που φαίνονταν αφύσικα και αραιά.

metamosxeysi-malliwn-tropoi-proseggisis-2

Στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική FUT μεταμοσχεύονται αυτούσιες τριχοθυλακιακές μονάδες που έχουν ελάχιστο όγκο και μπορούν πλέον να τοποθετηθούν πολύ κοντά η μία στην άλλη για μεγίστη πυκνότητα και φυσικότητα

Όσον αφορά στην μπροστινή γραμμή τριχοφυΐας (hairline), εκεί δηλαδή που ξεκινάνε τα μαλλιά στο μέτωπο, η τεχνική της τοποθέτησης των μοσχευμάτων είναι ακριβώς αυτή που αντιγράφει την φυσική εικόνα ενός φυσιολογικού hairline.

Στο hairline τοποθετούνται μόνο οι φυσικές μονότριχες τριχοθυλακιακές μονάδες, με ακανόνιστο τρόπο, χωρίς να ακολουθείται κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο (δηλαδή οι τριχοθυλακιακές μονάδες δεν μπαίνουν σε σειρά το ένα δίπλα στο άλλο) αλλά ακολουθώντας την κατεύθυνση και τη γωνία της φυσικής ανάπτυξης των μαλλιών, για μία πλήρως φυσική εμφάνιση.

Το αποτέλεσμα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι μαλλιά που συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο με αυτά που είχατε και δεν ξεχωρίζουν, όσο κοντά και να πλησιάσει κανείς. (Εικ. 3,4)

μεταμόσχευση μαλλιών hairline

Εικ. 3 Στο hairline μεταμοσχεύονται μόνο οι μονότριχες τριχοθυλακιακές μονάδες, με ακανόνιστο τρόπο, χωρίς να ακολουθείται κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο και έτσι δίνεται απόλυτη φυσικότητα.

αποτελέσματα μεταμόσχευσης μαλλιών hairline

Εικ. 4 Η γωνία, η φορά και η κατεύθυνση των τριχών είναι ολόιδια με αυτή που υπήρχε παλαιότερα, και τα μεταμοσχευμένα μαλλιά δεν ξεχωρίζουν.

Τεχνικές λεπτομέρειες της τεχνικής Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT

Η διαδικασία της λήψης και της τοποθέτησης των μοσχευμάτων με την τεχνική FUT είναι η ακόλουθη:

   1. Πραγματοποιώντας τοπική αναισθησία, μουδιάζει η δότρια περιοχή, στο πίσω μέρος του τριχωτού, προκειμένου να μην νιώθει καμία απολύτως δυσφορία ο ασθενής
   2. Αφαιρούνται οι τριχοθυλακιακές μονάδες στη σειρά και το δέρμα συμπλησιάζεται με ειδικό τρόπο ραφής (τριχοφυτική συρραφή). Αυτές οι τριχοθυλακιακές μονάδες είναι γενετικά προγραμματισμένες να μεγαλώνουν για το υπόλοιπο της ζωής σας και δεν ξαναπέφτουν ποτέ.
   3. Η τριχοφυτική συρραφή είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η σύγκλειση της δότριας περιοχής σε όλα τα περιστατικά με την τεχνική FUT. (Εικ. 5) Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε την έκφυση των τριχών μέσα από την ουλή, με αποτέλεσμα να είναι αδιόρατη.

    σημάδια μεταμόσχευσης μαλλιών FUT
    τεχνικές λεπτομέρειες μεταμόσχευσης μαλλιών FUT
    εξέταση περιοχής για μεταμόσχευση μαλλιών FUT

    Εικ. 5a-c Με την τριχοφυτική συρραφή, ήδη την ημέρα της αφαίρεσης του ράμματος  από τη δότρια περιοχή (10η-12η μέρα), η ουλή είναι ήδη αόρατη. Τα κόκκινα σημαδάκια είναι τα σημεία που «έπιανε» το ράμμα. Στο μέλλον θα αρκούν μαλλιά μήκους 5-6mm για να καλυφθεί μια «καλοραμμένη» τομή FUT.

   4. Η περιοχή στην οποία είναι το μικροσκοπικό ράμμα, καλύπτεται από τις τρίχες, αφού δεν χρειάζεται να ξυριστεί η δότρια περιοχή. H δότρια περιοχή επουλώνεται σε 10-14 ημέρες και η ουλή που παραμένει είναι δύσκολο ή και αδύνατο να εντοπιστεί ανάμεσα στα μόνιμα μαλλιά σας, αρκεί τα μαλλιά να έχουν μήκος περίπου 5-6mm.
   5. Με τη βοήθεια στερεοσκοπικών μικροσκοπίων (Εικ. 6a-c), απομονώνονται οι τριχοθυλακιακές μονάδες στη φυσική τους μορφή, δηλαδή ούτε χωρίζονται (αν περιέχουν 3, 4 ή και 5 τρίχες), ούτε συνδυάζονται 2 ή περισσότερες τριχοθυλακιακές μονάδες σε ένα μεγαλύτερο «πολύ-μόσχευμα». Το κάθε μόσχευμα, η τριχοθυλακιακή μονάδα, δεν ξεπερνάει το 1mm σε πλάτος. (Εικ. 7)

    κλινική μεταμόσχευσης μαλλιών Anastasakis Hair Clinic

    Εικ.6a-c Οι τριχοθυλακιακές μονάδες παρασκευάζονται με ειδικά στερεο-μικροσκόπια και κατηγοριοποιούνται ανάλογα με των αριθμό τριχών που περιέχουν, από 1 έως και 5 τρίχες. Ανάλογα με τον αριθμό των τριχών, οι τριχοθυλακιακές μονάδες τοποθετούνται σε διαφορετικά σημεία της λήπτριας περιοχής.

    ειδικά τριχοθυλάκια μεταμόσχευσης

    Εικ. 7 Εικόνα τριχοθυλακιακών μονάδων πριν την τοποθέτηση στη λήπτρια περιοχή. Οι τριχοθυλακιακές μονάδες παρασκευάζονται ώστε να διατηρείται αρκετός ιστός στη βάση τους και να μην κινδυνεύουν από αποξήρανση και τραυματισμό κατά την τοποθέτηση στη λήπτρια περιοχή αλλά και πολύ λεπτά στην κορυφή ώστε να τοποθετούνται σε πολύ υψηλή πυκνότητα.

   6. Χρησιμοποιώντας στερεο-μικροσκόπια σε κάθε βήμα της επέμβασης, περίπου 30% περισσότερες τριχοθυλακιακές μονάδες μπορούν να εντοπιστούν και να μεταμοσχευθούν σε σύγκριση με παλαιότερες τεχνικές, αφού δεν τραυματίζονται οι τριχοθυλακιακές μονάδες και δεν υπάρχουν απώλειες. (Εικ. 6a)
   7. Πραγματοποιείται τοπική αναισθησία στη λήπτρια περιοχή και δημιουργούνται οι υποδοχές με μία ποικιλία βελόνων ή μικροσκοπικών λεπίδων και το μέγεθός τους είναι μόλις 0,7-1mm,  προκειμένου να υποδεχτούν τις τριχοθυλακιακές μονάδες. (Εικ. 8a,b)


    μέθοδοι για τη μεταμόσχευση μαλλιών FUT

    Εικ. 8a,b Ανάλογα με το μέγεθος της τριχοθυλακιακής μονάδας χρησιμοποιείται και διαφορετικό εργαλείο για την δημιουργία της υποδοχής. Ο κανόνας είναι να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν μικρότερο εργαλείο για κάθε μέγεθος τριχοθυλακιακής μονάδας, προκειμένου να ελαχιστοποιείται το τραύμα. Η βελόνα 18G έχει διάμετρο 1,1mm, η βελόνα 19G έχει διάμετρο 0,9mm, η βελόνα 21G έχει διάμετρο μόλις 0,7mm. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούνται μικρο-λεπίδες διαφορετικού πλάτους (0,7-1,1mm) ανάλογα με το μέγεθος της κάθε τριχοθυλακιακής μονάδας.

   σχεδιασμός μεταμόσχευσης μαλλιών FUT
   κοντινή λήψη τριχωτού κεφαλής
   τελικός σχεδιασμός επέμβασης μεταμόσχευσης μαλλιών FUT

   Εικ. 9a-c Λήπτρια περιοχή μετά τη δημιουργία των υποδοχών. Οι υποδοχές έχουν «βαφτεί» προσωρινά με methylene blue για να εντοπίζονται πιο εύκολα. Παρατηρήστε ότι στην 1η και 2η πρόσθια γραμμή οι υποδοχές είναι πιο μικρές και πιο πυκνές (για να υποδεχθούν τις μονότριχες τριχοθυλακιακές μονάδες), πίσω από αυτές είναι λίγο πιο μεγάλες (για τις δίτριχες τριχοθυλακιακές μονάδες), οι υποδοχές και ακόμα πιο πίσω είναι ακόμα πιο μεγάλες και πιο αραιές (για τις πολύτριχες τριχοθυλακιακές μονάδες).

   διαδικασία σχεδιασμού μεταμόσχευσης

   Εικ. 10 Σε κάθε σημείο της λήπτριας περιοχής ο χειρουργός πρέπει να αλλάζει την πυκνότητα, την φορά, τη γωνία και την κατεύθυνση των υποδοχών για απόλυτη φυσικότητα

    • Οι υποδοχές αντιγράφουν την πυκνότητα, την γωνία, την κατεύθυνση και την φορά των μαλλιών που υπήρχαν στην περιοχή και δεν ξεχωρίζουν από τα φυσικά μαλλιά, όσο κοντά και να πλησιάσει κανείς. (Εικ. 9,10)
    • Οι τριχοθυλακιακές μονάδες τοποθετούνται μια-προς-μια στις μικροσκοπικές υποδοχές στη λήπτρια περιοχή είτε με μικροσκοπικές λαβίδες είτε με άλλα εργαλεία τοποθέτησης (implanters) που ελαχιστοποιούν τους χειρισμούς. (Εικ. 11a,b)

     needling τριχοθυλακίων

     Εικ. 11a,b Η εμφύτευση της κάθε τριχοθυλακιακής μονάδας γίνεται είτε με ειδικές λαβίδες (forceps) ή με implanters. Η επιλογή της τεχνικής και των εργαλείων εξαρτάται από την προτίμηση του χειρουργού και δεν υπερέχει η μία της άλλης στο τελικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η εξαιρετική προσοχή στον χειρισμό των ευαίσθητων μοσχευμάτων ώστε να μην συμπιέζονται και να μην «ταλαιπωρούνται» άσκοπα.

    • Οι τριχοθυλακιακές μονάδες τοποθετούνται με απόλυτη ακρίβεια στη λήπτρια περιοχή και ειδικά στις αραιωμένες περιοχές ώστε να μην τραυματιστούν τα υπάρχοντα τριχοθυλάκια αλλά και με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζουν με όλα τα αρχικά χαρακτηριστικά ανάπτυξης των αρχικών μαλλιών.
    • Τα τριχοθυλάκια, ανάλογα με τον αριθμό των τριχών που περιέχουν τοποθετούνται σε διαφορετικές περιοχές, ακολουθώντας και μιμούμενοι τους κανόνες που υπάρχουν στη φύση. Τα μονότριχα τριχοθυλάκια εξαντλούνται στην μπροστινή γραμμή ή στο κέντρο της κορυφής, διότι δίνουν την απόλυτη φυσικότητα που απαιτείται σε αυτές και επίσης δίνουν την εικόνα της μετάβασης στην αμέσως πυκνότερη παρακείμενη περιοχή. Στις υπόλοιπες περιοχές, τοποθετούνται τριχοθυλάκια με περισσότερες τρίχες.
    • Όταν ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο και πάει σπίτι του δεν χρειάζεται γάζα ή επίδεσμος για να καλύψει οποιαδήποτε περιοχή του τριχωτού. Οι τριχοθυλακιακές μονάδες παραμένουν με ασφάλεια στις υποδοχές και επουλώνονται με απόλυτα φυσικό τρόπο, χωρίς να παραμένει κανένα απολύτως σημάδι.
    • Η επέμβαση Μεταμόσχευσης Μαλλιών με την τεχνική FUT διαρκεί συνήθως 4-9 ώρες ανάλογα με τον αριθμό των μοσχευμάτων που μεταφέρονται. Μια μικρή συνεδρία FUT περιλαμβάνει περίπου 1000-1200 τριχοθυλακιακές μονάδες ενώ μια εκτενής συνεδρία μπορεί να φτάσει και τις 3500 -4000 τριχοθυλακιακές μονάδες. (Megasession, Εικ. 12a-c)

     σχεδιασμός μεταμόσχευσης μαλλιών πραγματικό περιστατικό
     εικόνα τριχωτού πριν τη μεταμόσχευση
     τελικό αποτέλεσμα μεταμόσχευσης μαλλιών FUT

     Εικ. 12a-c Περιστατικό τεχνικής FUT με 2920 τριχοθυλακιακές μονάδες που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο ασθενή σε 7600 τρίχες (2,6 τρίχες ανά τριχοθυλακιακή μονάδα.) Πριν την μεταμόσχευση μαλλιών FUT (a), αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης (b) και την 10η ήμερα (c)

   • Από τη μέρα της επέμβασης χρειάζονται περίπου 4 μήνες μέχρι να αρχίσουν να φυτρώνουν τα νέα μαλλιά σας και στη συνέχεια συνεχίζουν να μεγαλώνουν με φυσιολογικό ρυθμό (συνήθως 1/μήνα). Συνεπώς απαιτούνται τουλάχιστον 8 μήνες μετά την επέμβαση πριν αποκτήσετε μία σημαντική ποσότητα μαλλιών. Για την ακρίβεια, οι νέες τρίχες σας συνεχίζουν να ωριμάζουν σε χρώμα, μάζα και υφή μέχρι και 18 μήνες μετά την επέμβαση. (Εικ. 13a-c)

   περιστατικό μεταμόσχευσης μαλλιών FUT
   μεταμόσχευση μαλλιών FUT αρχικά αποτελέσματα
   τελική εικόνα μεταμόσχευσης μαλλιών FUT

   Εικ. 13a-c Περιστατικό με ιδανικά χαρακτηριστικά μαλλιών, δηλαδή κατσαρή, χοντρή τρίχα και πολλά γκρίζα μαλλιά. Αποτέλεσμα με μόλις 2000 τριχοθυλακιακές μονάδες σε 16 μήνες από την Μεταμόσχευση Μαλλιών με τεχνική FUT.

   εξέταση περιοχής μετά από μεταμόσχευση μαλλιών FUT
   μέτρηση αποτελεσμάτων μεταμόσχευσης
   καταμέτρηση τελικών αποτελεσμάτων
   συρραφή περιοχής μεταμόσχευση μαλλιών FUT
   σημάδια μεταμόσχευσης FUT
   αποτελέσματα από τη μεταμόσχευση μαλλιών FUT

   Εικ. 14a-f Τυπικές ουλές της τεχνικής Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUΤ την 10η -12η ημέρα, στην Anastasakis Hair Clinic.Εντός των επόμενων 12 μηνών, κάθε μία από αυτές στις μικροσκοπικές ουλές θα λεπτύνει κατά 40%-50% λόγω της επούλωσης και θα αποκτήσει λευκό χρώμα, ίδιο με του υπόλοιπου δέρματος.

Περίληψη

Στη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUΤ ουσιαστικά αφαιρούμε ένα τμήμα από το πίσω μέρος του τριχωτού και η περιοχή ράβεται με μικροσκοπικό ράμμα και παραμένει μια ελάχιστη, αδιόρατη ουλή που συνήθως δεν ξεπερνά τα 1mm.

Στην τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUT τα μοσχεύματα δεν κόβονται «κατά παραγγελία» όπως γινόταν με τα παλαιότερα minigrafts και micrografts, αλλά διαχωρίζονται σύμφωνα με τη φυσική τους εμφάνιση στο τριχωτό, σε ανεξάρτητες τριχοθυλακιακές μονάδες.

Με τη χρήση στερεο-μικροσκοπίων, απομονώνονται οι φυσικές τριχοθυλακιακές μονάδες στη φυσική τους μορφή και με περιορισμένο δερματικό ιστό ολόγυρά τους.

Με τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT ελαχιστοποιείται το τραύμα και  ο ουλώδης ιστός στη λήπτρια περιοχή, βελτιστοποιείται η επούλωση και η θρέψη των μοσχευμάτων, επιτυγχάνεται απόλυτα φυσική διάταξη, φορά και γωνία έκφυσης, ενώ συνεδρίες με περισσότερες από 3500 τριχοθυλακιακές μονάδες σε μια μέρα είναι εφικτές.

Προκειμένου να επιτευχθούν αυτά τα ιδανικά αποτελέσματα, οι τεχνικές απαιτήσεις από τη πλευρά του χειρουργού και κυρίως της ομάδας βοηθών είναι πολλές και απαιτούνται ομαδικότητα, επαγγελματισμός και υψηλότατη τεχνογνωσία που λίγες ομάδες μπορούν να επιτύχουν.

Μια άρτια, εκπαιδευμένη χειρουργική ομάδα με εμπειρία στην τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUT θα έχει επιβίωση μοσχευμάτων που θα αγγίζει το 98.

Ελάχιστοι χειρουργοί έχουν δεσμευτεί στο να εκπαιδευτούν πλήρως ώστε να μπορούν να ολοκληρώσουν όλα τα στάδια της FUT με τελειότητα. Αντίθετα, πολλοί χρησιμοποιούν μοσχεύματα διαφόρων μεγεθών και υβριδικές τεχνικές για να επιταχύνουν τη διαδικασία, με χαμηλότερου επιπέδου, όμως, αποτελέσματα όσον αφορά τη φυσικότητα και την επιβίωση των μοσχευμάτων.

Συνεπώς, αν θέλετε σε κάθε περίπτωση να έχετε ένα τέλειο, φυσικό και πυκνό αποτέλεσμα στην Μεταμόσχευση Μαλλιών μας, θα πρέπει να βρείτε τον χειρουργό εκείνον που είναι έμπειρος, εξειδικευμένος και πιστοποιημένος προκειμένου να σας προσφέρει το τέλεια φυσικό και πυκνό αποτέλεσμα.

Δείτε εδώ αν είστε κατάλληλος υποψήφιος για μεταμόσχευση μαλλιών.