Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών Follicular Unit Transplantation, FUT.

Γράφει ο Dr. Κων/νος Αναστασάκης, MD, PhD.

Αρχική δημοσίευση Φεβρουάριος 2016, ανανέωση περιεχομένου Μάϊος 2021

Είναι «παλιά» η τεχνική Μεταμόσχευσης μαλλιών FUT;

Όχι.

Και οπουδήποτε διαβάσετε μια τέτοια «τοποθέτηση» να είστε πολύ προσεκτικοί, δεν είναι επιστημονικό άρθρο αυτό που διαβάζετε αλλά διαφήμιση!

Αντίθετα, η Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική Follicular Unit Transplantation, FUT είναι η πιο ολοκληρωμένη, πλήρης και επιστημονικά τεκμηριωμένη τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών .

Και η τοποθέτηση αυτή αποτελεί την επίσημη τοποθέτηση της ISHRS, International Society of Hair Restoration Surgery (Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού).

μεταμόσχευση μαλλιών FUT πριν και μετά
μεταμόσχευση μαλλιών FUT στην κλινική μας
μεταμόσχευση μαλλιών FUT αποτελέσματα

Τυπικό αποτέλεσμα μεταμόσχευσης μαλλιών με την τεχνική FUT, σε μια συνεδρία 3150 τριχοθυλακιακών μονάδων, σε 12 μήνες από την επέμβαση.

Δεν υπάρχει «παλιά» και καινούργια τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών, οι χειρουργικές τεχνικές είναι πάντοτε αποτέλεσμα εξέλιξης κάποιας προηγούμενης τεχνικής, που οι «ρίζες» της μπορεί να χάνονται ακόμα και στην αρχαιότητα, ειδικά όταν μιλάμε για τεχνικές Γενικής Χειρουργικής.

Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT αποτελεί εξέλιξη της τεχνικής strip, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1963, ενώ η τεχνική FUE, που κάποιοι την παρουσιάζουν ως τη «νέα»  τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών, στη πραγματικότητα, αποτελεί εξέλιξη της τεχνικής Punch Graft που παρουσιάστηκε το 1959!

Άρα, μπορεί τεκμηριωμένα να πει κάποιος πως η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT έχει πιο «πρόσφατες» ρίζες στην Επιστήμη της Χειρουργικής.

Αλλά αυτά δεν έχουν σημασία, διότι οι χειρουργικές τεχνικές δεν είναι laptop ή τηλεοράσεις, που το πιο νέο είναι πιο καλό και πιο εξελιγμένο!

Σημασία έχει τι αποτέλεσμα μπορεί να προσφέρει στον ασθενή.

Όπως θα δούμε παρακάτω, τα αποτελέσματα της τεχνικής μεταμόσχευσης μαλλιών FUT είναι αξεπέραστα.

Ακόμη και στη δότρια περιοχή, που πολλοί ανησυχούν για την … «ουλή», με την σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική FUT που εφαρμόζουμε στην Anastasakis Hair Clinic, είναι τόσο λεπτή όσο λεπτές είναι και οι τρίχες στη δότρια περιοχή.

Καμία ουλή μετά από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση δεν είναι 100% αόρατη, αλλά όπως μπορείτε να δείτε στα αποτελέσματά μας, χρησιμοποιώντας την εμπειρία και τις τεχνικές μας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπίσετε τις ουλές στη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών μας.

Η Σύγχρονη Τεχνική Follicular Unit Transplantation, FUT

Τα αποτελέσματα που προσφέρει η Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT κατάφεραν να καταστήσουν τις επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών πολύ δημοφιλείς από το 1993 που πρωτοεμφανίστηκε η τεχνική FUT. Καθώς τα αποτελέσματα γίνονταν ολοένα πιο φυσικά και πυκνά άλλαξε και η αρνητική αντίληψη που είχε το κοινό για τα αφύσικα αποτελέσματα των «προϊστορικών» τεχνικών Μεταμόσχευσης Μαλλιών (punch graft, scalp flaps, scalp reduction).

Ένας εξειδικευμένος χειρουργός και μια μεγάλη και έμπειρη χειρουργική ομάδα μπορεί να προσφέρει, σε μια συνεδρία, με τη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT, τόσο εντυπωσιακή πυκνότητα και 100% φυσικότητα που κανείς δεν καταλαβαίνει πως έχει γίνει Μεταμόσχευση Μαλλιών και πως το άτομο αυτό είχε κάποτε τριχόπτωση.

Με τις συνεχείς μικρο-βελτιώσεις που η Επιστήμη και η Τεχνολογία μας έχουν επιτρέψει να εφαρμόζουμε, τα αποτελέσματα με την τεχνικής μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων FUT (Follicular Unit Transplantation) είναι πλέον άριστα και δεν ξεχωρίζουν από τα φυσικά μαλλιά, ούτε σε φυσικότητα, ούτε σε πυκνότητα!

Δεν μπορεί πλέον ένας χειρουργός με απλό ενδιαφέρον για τη μεταμόσχευση μαλλιών να εκτελέσει με υψηλά standards μια επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών FUT, καθότι θα έπρεπε να επανδρώσει, να εκπαιδεύσει και να συντηρήσει μια μεγάλη ομάδα βοηθών και να επενδύσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε εξοπλισμό χειρουργείου. Η μεταμόσχευση μαλλιών FUT πλέον περιορίζεται σε λίγες, αφοσιωμένες χειρουργικές ομάδες με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και με άριστα αποτελέσματα.

Αυτές οι χειρουργικές mega – ομάδες, με τη σύγχρονη τεχνική μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων FUT, Mega-sessions με 3500 – 4000 τριχοθυλακιακές μονάδες είναι εφικτά σε σε μία συνεδρία και σε μια ήμερα, με άριστη εκμετάλλευση της δότριας περιοχής (δηλαδή με μηδενικές απώλειες μοσχευμάτων και τον ελάχιστο τραυματισμό της περιοχής) και με κάλυψη ολόιδια με αυτή που είχε ο ασθενής πριν αρχίσει να χάνει μαλλιά.

Τι σημαίνει Follicular Unit Transplantation;

Η μετάφραση του όρου Follicular Unit Transplantation είναι «Μεταμόσχευση Τριχοθυλακιακών Μονάδων».

Το αξίωμα της τεχνικής FUT είναι η διαφύλαξη της φυσικής, ακέραιης, ανεξάρτητης τριχοθυλακιακής μονάδας (FU) και η μεταμόσχευση μόνο φυσικών τριχοθυλακιακών μονάδων.

Η μεταμόσχευση μαλλιών FUT αποτελεί ίσως το τέλος της εξέλιξης των επεμβάσεων μεταμόσχευσης Μαλλιών όσον αφορά τη λήπτρια περιοχή και συγκεκριμένα:

 • τη φυσικότητα του τελικού αποτελέσματος
 • την τέλεια μίμηση της φυσιολογικής τριχοφυΐας
 • τη μέγιστη επιβίωση των μοσχευμάτων
 • τον ελάχιστο τραυματισμό
 • τη βέλτιστη πυκνότητα.

Τι είναι η τριχοθυλακιακή μονάδα (Follicular Unit, FU);

Η τριχοθυλακιακή μονάδα (Follicular Unit, FU), είναι η φυσική μορφή με την οποία φυτρώνουν τα μαλλιά στο ανθρώπινο τριχωτό.

Ο ανατόμος Headington ανακάλυψε το 1984 πως τα τριχοθυλάκια στο ανθρώπινο τριχωτό δεν φυτρώνουν ένα-προς-ένα αλλά ως ομάδες, σχηματίζοντας Follicular Units (FUs) που περιέχουν από 1-5 τριχοθυλάκια, έχουν κοινό σμηγματογόνο αδένα, κοινά αισθητικά νεύρα και αγγεία και όλα αυτά περικλείονται σε ένα κοινό «χιτώνα» συνδετικού ιστού.

Από το βολβό (ρίζα) μέχρι την επιδερμίδα, τα τριχοθυλάκια μέσα στην κάθε τριχοθυλακιακή μονάδα μοιάζουν σαν ένα ανάποδα τοποθετημένο μπουκέτο λουλούδια, με τους βολβούς σε τυχαίες διευθύνσεις μέσα στον υποδόριο ιστό και τις τρίχες να συμπλησιάζουν όπως βγαίνουν στην επιφάνεια του δέρματος. (Εικ. 1a,b)

Ο μέσος όρος (μ.ο.) τριχοθυλακίων (τριχών) σε κάθε τριχοθυλακιακή μονάδα είναι 2,2 αλλά υπάρχουν άτομα με μ.ο. 1,3 τρίχες ανά τριχοθυλακιακή μονάδα (ακατάλληλοι υποψήφιοι για Μεταμόσχευση Μαλλιών) μέχρι και άτομα με μ.ο. 3,0 τρίχες ανά τριχοθυλακιακή μονάδα (ιδανικοί υποψήφιοι για Μεταμόσχευση Μαλλιών).

Η ανακάλυψη ότι τα μαλλιά φυτρώνουν στη Φύση ως τριχοθυλακιακές μονάδες μας οδήγησε στην κατανόηση πως κάθε τριχοθυλακιακή μονάδα αποτελεί και ένα ανεξάρτητο μικρο-όργανο!

Το σημαντικότερο στοιχείο της τεχνικής μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων FUT, που έφερε επανάσταση στη χειρουργική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, είναι η ανακάλυψη πως όταν μεταμοσχεύουμε το κάθε μικρο-όργανο ολόκληρο (χωρίς να το χωρίζουμε σε μικρότερα κομμάτια-τριχοθυλάκια) και ανεξάρτητο (χωρίς να το μεταμοσχεύουμε στην ίδια υποδοχή με άλλα μικρο-όργανα) έχουμε ως αποτέλεσμα:

 • Μέγιστη επιβίωση των τριχοθυλακιακών μονάδων
 • Μέγιστη κάλυψη της αραιής ή άδειας περιοχής
 • Ελάχιστο τραυματισμό της λήπτριας περιοχής
 • Τέλεια μίμηση της φυσικής εικόνας των μαλλιών
 • Απόλυτη ικανοποίηση των ασθενών από το πυκνό και φυσικό αποτέλεσμα!

μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών FUT

Εικ.1a Αναπαράσταση της μικροσκοπικής εικόνας μιας φυσικής τριχοθυλακιακής μονάδας ως ανεξάρτητο μικρο-όργανο

εικόνα τριχοσκόπησης

Εικ. 1b Εικόνα τριχοσκόπησης που φαίνεται καθαρά πως όλες σχεδόν οι τριχοθυλακιακές μονάδες περιέχουν περισσότερες από μία τρίχες που συμπλησιάζουν μεταξύ τους στην επιφάνεια, σαν μικρά μπουκέτα λουλουδιών.

Σε τι διαφέρει η μεταμόσχευση μαλλιών FUT από την FUE;

Σε πρώτη προσέγγιση, οι 2 τεχνικές διαφέρουν στον τρόπο με τον οποίο αφαιρούμε τις τριχοθυλακιακές μονάδες από τη δότρια περιοχή.

Με την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT αφαιρούμε τις τριχοθυλακιακές μονάδες στη σειρά ενώ με την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE αφαιρούνται ένα-προς-ένα.

Από την αφαίρεση των τριχοθυλακιακών μονάδων και μετά, και στις 2 τεχνικές, τα υπόλοιπα βήματα είναι ίδια.

Όμως, η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT υπερέχει στα πιο σημαντικά σημεία της μεταμόσχευσης μαλλιών συνολικά, διότι προσφέρει:

 • Tα μοσχεύματα FUT είναι το gold standard στη μεταμόσχευση μαλλιών αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες και με εξαιρετική τεχνική, τα μοσχεύματα FUE μπορούν να είναι εφάμιλλα
 • Μεγαλύτερες συνεδρίες, που σημαίνει πως με μια συνεδρία θα μεταμοσχεύσουμε περισσότερες τριχοθυλακιακές μονάδες και θα προσφέρουμε περισσότερη κάλυψη. Με την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT ένας εξειδικευμένος χειρουργός με μια έμπειρη ομάδα μπορεί να μεταμοσχεύσει 3500 – 4000 τριχοθυλακιακές μονάδες/ανά ημέρα ή περισσότερες από 5000 σε δύο συνεχόμενες ημέρες (asymmetric FUT technique). Ενώ με την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUΕ ο ίδιος χειρουργός θα μεταμοσχεύσει σε μια μέρα 1200-2000 τριχοθυλακιακές μονάδες ή μέχρι 4000 τριχοθυλακιακές μονάδες σε 2 – 3 ημέρες.
 • Ελάχιστο τραυματισμό και ελάχιστο ουλώδη ιστό στη δότρια περιοχή. Η συνολική επιφάνεια  του ουλώδους ιστού μετά την FUT είναι από 4 έως και 12 φορές λιγότερος σε επιφάνεια από αυτόν που προκαλείται με την τεχνική FUΕ για τον ίδιο αριθμό μοσχευμάτων! (Δες εδώ, F5-2016)
 • Όλα τα τριχοθυλάκια που θα μεταμοσχεύσουμε είναι μόνιμα και δεν θα ξαναπέσουν ποτέ. Αντίθετα, αν χρειαστεί να αφαιρέσουμε συνολικά (σε ολόκληρη τη ζωή κάποιου, δηλαδή) περισσότερα από 4000 τριχοθυλακιακές μονάδες μόνο με την τεχνική FUE, είναι αναγκαίο να αφαιρεθούν τριχοθυλάκια έξω από την ασφαλή ζώνη μόνιμης τριχοφυΐας. Αυτή η περιοχή είναι το κεντρικό τμήμα, πλάτους 2-3cm στην οπίσθια και πλάγια ζώνη του τριχωτού της κεφαλής. Τα τριχοθυλάκια που αναγκαστικά θα αφαιρεθούν από περιοχές εκτός αυτής της ζώνης, δηλαδή πιο πάνω και πιο κάτω από την ασφαλή  ζώνη μόνιμης τριχοφυΐας, δεν είναι σίγουρο πως θα είναι μόνιμα! Τα τριχοθυλάκια αυτά είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να πέσουν από τη λήπτρια περιοχή, ακριβώς επειδή δεν είναι μόνιμα τριχοθυλάκια
 • Εφαρμόζεται σε κάθε τύπο μαλλιών, ακόμα και στα κατσαρά και στα άσπρα μαλλιά. Από την άλλη η τεχνική FUE έχει κάποιους περιορισμούς σε ορισμένους τύπους μαλλιών εξαιτίας της μορφολογίας των τριχοθυλακίων. Αν ο χειρουργός δεν είναι πολύ έμπειρος είναι πολύ δύσκολη η εξαγωγή και συχνά υπάρχουν πολύ μεγάλες απώλειες λόγω τραυματισμού των μοσχευμάτων.
 • Δεν υπάρχει ανάγκη για ξύρισμα της δότριας περιοχής, αντίθετα τα ήδη υπάρχοντα μαλλιά καλύπτουν τη σύγκλιση της δότριας περιοχής.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνικής μεταμόσχευσης μαλλιών FUT;

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως με τη τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT είστε βέβαιοι πως αυτός που αναλαμβάνει να σας χειρουργήσει είναι χειρουργός, και μάλιστα, έμπειρος χειρουργός. Αυτό συμβαίνει γιατί στην τεχνική FUT υπάρχουν συγκεκριμένα χειρουργικά στάδια που μόνο ένας έμπειρος χειρουργός μπορεί να εκτελέσει.  Η εξαγωγή των τριχοθυλακίων σε ενιαία σειρά γίνεται με χειρουργική τομή ενώ στη συνέχεια η συρραφή γίνεται με ειδική τριχοφυτική σύγκλιση 2 επιπέδων που μόνο ένας εξειδικευμένος και έμπειρος χειρουργός γνωρίζει και μπορεί να εκτελέσει.

Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT απαιτεί πολυετή, γενικότερη χειρουργική εμπειρία, γνώση και ψυχραιμία και ειδικότερα, εμπειρία πώς να χειριστεί κανείς το τριχωτό, που αποτελεί την επιφάνεια με τα περισσότερα αγγεία στο ανθρώπινο σώμα.

Άρα με την τεχνική FUT μπορείτε να νιώθετε μεγαλύτερη ασφάλεια πως αυτός που κάνει τη μεταμόσχευση μαλλιών είναι έμπειρος ιατρός-χειρουργός.

Αντίθετα, σε αρκετές “κλινικές” για να μειωθεί το κόστος και να προσελκύσουν κόσμο, την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE την εκτελούν ανειδίκευτοι εργαζόμενοι ή και μη-ιατροί. Υπάρχει η παραπλανητική αντίληψη ότι η τεχνική FUE δεν αποτελεί χειρουργική πράξη και είναι μια τεχνική που μπορεί κάποιος εύκολα να μάθει να την κάνει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορεί να την κάνει και σωστά. Γι’ αυτό η ISHRS θέλησε να αποκαταστήσει αυτήν την παρανόηση αλλάζοντας στο FUE τον όρο Extraction (εξαγωγή) σε Excision=(εκτομή).

Επίσης ένας χειρουργός που απλά ενδιαφέρεται για τη μεταμόσχευση μαλλιών δεν θα καταφέρει να εκτελέσει με υψηλά standards μια επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών FUT, καθότι θα έπρεπε να επανδρώσει, να εκπαιδεύσει και να συντηρήσει μια μεγάλη ομάδα νοσηλευτών χειρουργείου και να επενδύσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε εξοπλισμό χειρουργείου. Η μεταμόσχευση μαλλιών FUT πλέον περιορίζεται σε λίγες, αφοσιωμένες χειρουργικές ομάδες με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και με άριστα αποτελέσματα.

Προσωπικά, ως εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Χειρουργός Αποκατάστασης Τριχωτού, θεωρώ πως αυτή η ασφάλεια – πως την επέμβασή την αναλαμβάνει υποχρεωτικά ένας ιατρός και μάλιστα έμπειρος,- αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της  τεχνικής μεταμόσχευσης μαλλιών FUT.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της τεχνικής μεταμόσχευσης μαλλιών FUT;

Τα μειονεκτήματα που ενέχει η μεταμόσχευση μαλλιών FUT είναι πως παραμένει μια οριζόντια ουλή στη δότρια περιοχή και πως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να παραμείνει «μούδιασμα» στη δότρια περιοχή για 3-6 μήνες, αν η συνεδρία είναι πολύ μεγάλη σε αριθμό τριχοθυλακιακών μονάδων (Mega-session, >5000FUs)

Η περίοδος αποχής από πολύ έντονες και βαριές δραστηριότητες είναι 4-8 εβδ. σε σύγκριση με τις 10-15 ημέρες με την τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUE.

Όμως, ας τα δούμε πιο προσεκτικά:

 • Με προσεκτική, χειρουργική τεχνική, με την Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT, η δότρια περιοχή επουλώνεται αφήνοντας μία ανεπαίσθητη ουλή, με πλάτος μόλις 0,5-1mm (μισό με ένα μόλις χιλιοστό!) που καλύπτεται εύκολα από μαλλιά μήκους μόλις 5-6mm. Όταν ο χειρουργός είναι εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Χειρουργός Αποκατάστασης Τριχωτού, η προκύπτουσα ουλή είναι πάντα ελάχιστη και απαρατήρητη, ακόμα και με κοντά μαλλιά μήκους 5-6mm.
 • Το ίδιο μήκος μαλλιών απαιτείται για να καλυφθούν οι χιλιάδες μικρο-ουλές της τεχνικής FUE, δηλαδή 5-6mm, όσο δηλαδή και μια τυπική ουλή FUT. Υπάρχει η αντίληψη ότι όσοι κάνουν FUE  μπορούν να κουρεύουν τα μαλλιά τους πιο κοντά και από 5-6mm ή ακόμη και να τα ξυρίζουν! Αυτό δεν ισχύει γιατί πολύ απλά σε ξυρισμένο κεφάλι ή με μήκος μαλλιών κάτω από 5-6mm είναι ορατές οι μικρο-ουλές, σαν λευκά στρογγυλά σημαδάκια, στα σημεία από όπου συλλέγονται τα τριχοθυλάκια.
 • Τέλος, η περίοδος αποχής από έντονες δραστηριότητες είναι στην πραγματικότητα σημαντική μόνο για επαγγελματίες αθλητές ή εργαζόμενους σε βαριές χειρονακτικές εργασίες (εργάτες, μεταφορείς, γυμναστές). Οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να απέχει από βαριά άθληση για 1-2 μήνες, δηλαδή από άρση βαρών, body-building και πολεμικές τέχνες. ΌΛΑ τα άλλα επιτρέπονται!

Προσωπικά, ως εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Χειρουργός Αποκατάστασης Τριχωτού, θεωρώ πως τα μειονεκτήματα αυτά είναι πολύ μικρά μπροστά στα πλεονεκτήματα της τεχνικής μεταμόσχευσης μαλλιών FUT.

Τι γίνεται με τις μεγάλες ουλές που έχω δει σε κάποια άτομα, με ξυρισμένα κεφάλια;

Κανείς δεν κάνει Μεταμόσχευση Μαλλιών με σκοπό να ξυρίζει μετά το κεφάλι του, αλλά την κάνει προκειμένου να έχει μαλλιά και να τα χαίρεται.

Οποτεδήποτε, λοιπόν, δείτε έναν άνδρα με ξυρισμένο κεφάλι και μία ή και περισσότερες ουλές στο πίσω μέρος του κεφαλιού, είναι κάποιος που δεν έπρεπε να έχει υποβληθεί ποτέ σε Μεταμόσχευση Μαλλιών, διότι εξ’ αρχής δεν ήταν κατάλληλος υποψήφιος ή που ο ιατρός του δεν έκανε καθόλου σωστά τη δουλειά του.

Κάποιος, λοιπόν, που ενώ έκανε Μεταμόσχευση Μαλλιών τελικά ξυρίζει το κεφάλι του, συνέβη ένα πράγμα: το αποτέλεσμα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών ήταν τόσο αφύσικο, αραιό  ή και ανύπαρκτο που προτιμά να φαίνεται η ουλή στη δότρια περιοχή παρά να έχει μαλλιά μήκους έστω και ενός εκατοστού που θα έκρυβαν την όποια ουλή!

Στην πραγματικότητά αυτά τα άτομα με τις ουλές και το ξυρισμένο κεφάλι είτε δεν ήταν ποτέ κατάλληλοι υποψήφιοι για Μεταμόσχευση Μαλλιών (άρα δεν έπρεπε ποτέ να έχουν χειρουργηθεί!) είτε ο ιατρός τους ήταν απρόσεκτος και μη εξειδικευμένος στη Μεταμόσχευση Μαλλιών.

Αυτά τα άσχημα αποτελέσματα Μεταμόσχευσης Μαλλιών σε ακατάλληλους ασθενείς ή από ακατάλληλους χειρουργούς, είναι πολύ δυσάρεστο που υπάρχουν και ευτυχώς μπορούμε να τα διορθώσουμε με τις σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUT, FUE και BHT.

Προσωπικά, ως εξειδικευμένος και πιστοποιημένος Χειρουργός Αποκατάστασης Τριχωτού, μπορώ να σας εγγυηθώ πως στην Anastasakis Hair Clinic, με την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT δεν πρόκειται ποτέ ξανά να σας περάσει από το μυαλό να ξυρίσετε το κεφάλι σας, διότι θα είστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την εικόνα σας και θα χαίρεστε τα μαλλιά σας σε όποιο μήκος επιθυμείτε!

Πώς γίνεται η Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική FUT;

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT περιλαμβάνει τη συλλογή των τριχοθυλακιακών μονάδων από τη δότρια περιοχή (στο πίσω μέρος ή στα πλάγια του τριχωτού της κεφαλής) σε μία ενιαία σειρά. Συγκεκριμένα, λαμβάνουμε από τη δότρια τα τριχοθυλάκια ενιαία και όχι ένα προς ένα από την ασφαλή δότρια ζώνης μόνιμης τριχοφυΐας και στη συνέχεια αποκαθιστούμε την τομή με την τριχοφυτική σύγκλιση συνεχόμενου ράμματος και 2 στρωμάτων.

Στην ασφαλή δότρια ζώνη μόνιμης τριχοφυΐας τα τριχοθυλάκια είναι γονιδιακά προγραμματισμένα να συνεχίζουν να μεγαλώνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, χωρίς να επηρεάζονται ποτέ από τα ανδρογόνα που προκάλεσαν αρχικά την τριχόπτωση. Και η ιδιότητα αυτή διατηρείται για πάντα, οπουδήποτε και αν τα μεταμοσχεύσουμε!

Αυτές τις οι τριχοθυλακιακές μονάδες τις αφαιρούμε και τις επανατοποθετούμε στις άδειες ή αραιωμένες περιοχές του τριχωτού.

Στην τεχνική Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT οι τριχοθυλακιακές μονάδες δε διαιρούνται σε μικρότερα μοσχεύματα, αλλά ούτε συνδυάζονται περισσότερες από μία  τριχοθυλακιακές μονάδες σε μεγαλύτερα μοσχεύματα. Με την τεχνική Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT εξασφαλίζεται η μέγιστη επιβίωση των τριχοθυλακιακών μονάδων και η απόλυτα φυσική εικόνα έτσι ώστε να μην ξεχωρίζουν καθόλου από τα φυσικά μαλλιά.

Εκτός των άλλων, οι ίδιες οι τριχοθυλακιακές μονάδες είναι τουλάχιστον κατά 50% μικρότερες από τα παλαιότερα minigrafts και αυτό το γεγονός μας επιτρέπει να τα τοποθετήσουμε πλησιέστερα το ένα με το άλλο, επιτυγχάνοντας πυκνότητες που παλαιότερα θα ήταν αδιανόητες, ή ακόμα και να τοποθετηθούν ανάμεσα σε υπάρχοντα μαλλιά, πυκνώνοντας τα. (Εικ. 2)

Στη νέα τους θέση, οι μεταμοσχευμένες τριχοθυλακιακές μονάδες μεγαλώνουν για ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή του ατόμου, δεν χάνονται ποτέ, δηλαδή, και παράγουν φυσιολογικές τρίχες που μεγαλώνουν, χτενίζονται κουρεύονται, βάφονται και γκριζάρουν όπως τα υπόλοιπα μαλλιά.

metamosxeysi-malliwn-tropoi-proseggisis-1

Με τις παλαιότερες τεχνικές, διαχωρίζονταν οι τριχοθυλακιακές μονάδες σε μοσχεύματα με λιγότερες τρίχες ή συνδυάζονταν σε μεγαλύτερα minigrafts με μεγάλο όγκο που φαίνονταν αφύσικα και αραιά.

metamosxeysi-malliwn-tropoi-proseggisis-2

Στη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών με την τεχνική FUT μεταμοσχεύονται αυτούσιες τριχοθυλακιακές μονάδες που έχουν ελάχιστο όγκο και μπορούν πλέον να τοποθετηθούν πολύ κοντά η μία στην άλλη για μεγίστη πυκνότητα και φυσικότητα

Όσον αφορά στην μπροστινή γραμμή τριχοφυΐας (hairline), εκεί δηλαδή που ξεκινάνε τα μαλλιά στο μέτωπο, η τεχνική της τοποθέτησης των μοσχευμάτων είναι ακριβώς αυτή που αντιγράφει την φυσική εικόνα ενός φυσιολογικού hairline.

Στο hairline τοποθετούνται μόνο οι φυσικές μονότριχες τριχοθυλακιακές μονάδες, με ακανόνιστο τρόπο, χωρίς να ακολουθείται κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο (δηλαδή οι τριχοθυλακιακές μονάδες δεν μπαίνουν σε σειρά το ένα δίπλα στο άλλο) αλλά ακολουθώντας την κατεύθυνση και τη γωνία της φυσικής ανάπτυξης των μαλλιών, για μία πλήρως φυσική εμφάνιση.

Το αποτέλεσμα της Μεταμόσχευσης Μαλλιών είναι μαλλιά που συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο με αυτά που είχατε και δεν ξεχωρίζουν, όσο κοντά και να πλησιάσει κανείς. (Εικ. 3,4)

μεταμόσχευση μαλλιών hairline

Εικ. 3 Στο hairline μεταμοσχεύονται μόνο οι μονότριχες τριχοθυλακιακές μονάδες, με ακανόνιστο τρόπο, χωρίς να ακολουθείται κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο και έτσι δίνεται απόλυτη φυσικότητα.

αποτελέσματα μεταμόσχευσης μαλλιών hairline

Εικ. 4 Η γωνία, η φορά και η κατεύθυνση των τριχών είναι ολόιδια με αυτή που υπήρχε παλαιότερα, και τα μεταμοσχευμένα μαλλιά δεν ξεχωρίζουν.

Τεχνικές λεπτομέρειες της τεχνικής Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT

Η διαδικασία της λήψης και της τοποθέτησης των μοσχευμάτων με την τεχνική FUT είναι η ακόλουθη:

   1. Πραγματοποιώντας τοπική αναισθησία στη δότρια περιοχή, στο πίσω μέρος του τριχωτού.
   2. Λαμβάνουμε από τη δότρια τα τριχοθυλάκια ενιαία από την ασφαλή δότρια ζώνη μόνιμης τριχοφυΐας και στη συνέχεια αποκαθιστούμε την τομή με την τριχοφυτική σύγκλιση συνεχόμενου ράμματος και 2 στρωμάτων. Οι τριχοθυλακιακές μονάδες που συλλέξαμε είναι γενετικά προγραμματισμένες να μεγαλώνουν για το υπόλοιπο της ζωής σας και δεν ξαναπέφτουν ποτέ.
   3. Η τριχοφυτική σύγκλιση είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η σύγκλειση της δότριας περιοχής σε όλα τα περιστατικά μας με την τεχνική FUT. Συγκεκριμένα γίνεται τριχοφυτική σύγκλιση 2 στρωμάτων με πλαστική συρραφή. (Εικ. 5) Η ιδιαίτερη τεχνική αυτής της συνένωσης επιτρέπει την έκφυση των τριχών μέσα από την ουλή, με αποτέλεσμα να είναι αδιόρατη.

    σημάδια μεταμόσχευσης μαλλιών FUT
    τεχνικές λεπτομέρειες μεταμόσχευσης μαλλιών FUT
    εξέταση περιοχής για μεταμόσχευση μαλλιών FUT

    Εικ. 5a-c: Με την τριχοφυτική συρραφή, ήδη την ημέρα της αφαίρεσης του ράμματος  από τη δότρια περιοχή (10η-12η μέρα), η ουλή είναι ήδη αόρατη. Τα κόκκινα σημαδάκια είναι τα σημεία που «έπιανε» το ράμμα. Στο μέλλον θα αρκούν μαλλιά μήκους 5-6mm για να καλυφθεί μια «καλοραμμένη» τομή FUT.

   4. Η περιοχή στην οποία έχει γίνει η τριχοφυτική σύγκλιση καλύπτεται από τα παρακείμενα μαλλιά αφού δεν χρειάζεται να ξυριστεί η δότρια περιοχή. H δότρια περιοχή επουλώνεται σε 10-14 ημέρες και η ουλή που παραμένει είναι δύσκολο ή και αδύνατο να εντοπιστεί ανάμεσα στα μόνιμα μαλλιά σας, ακόμη κι αν τα μαλλιά να έχουν μήκος περίπου 5-6mm.
   5. Η ενιαία σειρά τριχοθυλακίων μετατρέπεται σε τριχοθυλακιακές μονάδες σε μια διεργασία αποστειρωμένης μικροσκοπικής εκτομής δύο σταδίων. Με τη βοήθεια στερεοσκοπικών μικροσκοπίων Mantis Vision Stereo-microscopes (Εικ. 6), απομονώνονται οι τριχοθυλακιακές μονάδες στη φυσική τους μορφή, δηλαδή ούτε χωρίζονται (αν περιέχουν 3, 4 ή και 5 τρίχες), ούτε συνδυάζονται 2 ή περισσότερες τριχοθυλακιακές μονάδες σε ένα μεγαλύτερο «πολύ-μόσχευμα». Το κάθε μόσχευμα, η τριχοθυλακιακή μονάδα, δεν ξεπερνάει το 1mm σε πλάτος. (Εικ. 7)

    με τα στερεοσκόπια Mantis απομονώνονται οι τριχοθυλακιακές μονάδες

    Εικ.6: Οι τριχοθυλακιακές μονάδες παρασκευάζονται με ειδικά στερεο-μικροσκόπια και κατηγοριοποιούνται ανάλογα με των αριθμό τριχών που περιέχουν, από 1 έως και 5 τρίχες. Ανάλογα με τον αριθμό των τριχών, οι τριχοθυλακιακές μονάδες τοποθετούνται σε διαφορετικά σημεία της λήπτριας περιοχής.

    ειδικά τριχοθυλάκια μεταμόσχευσης

    Εικ. 7: Εικόνα τριχοθυλακιακών μονάδων πριν την τοποθέτηση στη λήπτρια περιοχή. Οι τριχοθυλακιακές μονάδες παρασκευάζονται ώστε να διατηρείται αρκετός ιστός στη βάση τους και να μην κινδυνεύουν από αποξήρανση και τραυματισμό κατά την τοποθέτηση στη λήπτρια περιοχή αλλά και πολύ λεπτά στην κορυφή ώστε να τοποθετούνται σε πολύ υψηλή πυκνότητα.

   6. Χρησιμοποιώντας στερεο-μικροσκόπια σε κάθε βήμα της επέμβασης, περίπου 30% περισσότερες τριχοθυλακιακές μονάδες μπορούν να εντοπιστούν και να μεταμοσχευθούν σε σύγκριση με παλαιότερες τεχνικές, αφού δεν τραυματίζονται οι τριχοθυλακιακές μονάδες και δεν υπάρχουν απώλειες. (Εικ. 6a)
   7. Πραγματοποιείται τοπική αναισθησία στη λήπτρια περιοχή και δημιουργούνται οι υποδοχές με sapphire micro-blades πλάτους 0.8-1.0mm ή με custom-made micro-blades πλάτους 0,7-0,9mm, προκειμένου να υποδεχτούν τις τριχοθυλακιακές μονάδες. (Εικ. 8a,b)


    εργλεία δημιουργίας υποδοχών στη δότρια περιοχή

    Εικ. 8a,b: Ανάλογα με το μέγεθος της τριχοθυλακιακής μονάδας χρησιμοποιείται και διαφορετικό εργαλείο για την δημιουργία της υποδοχής. Ο κανόνας είναι να χρησιμοποιείται όσο το δυνατόν μικρότερο εργαλείο για κάθε μέγεθος τριχοθυλακιακής μονάδας, προκειμένου να ελαχιστοποιείται το τραύμα. Η βελόνα 18G έχει διάμετρο 1,1mm, η βελόνα 19G έχει διάμετρο 0,9mm, η βελόνα 21G έχει διάμετρο μόλις 0,7mm. Εναλλακτικά, χρησιμοποείται sapphire micro-blades πλάτους 0.8-1.0mm ανάλογα με το μέγεθος της κάθε τριχοθυλακιακής μονάδας.

   fut υποδοχές αμεσως μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών, προφιλ

   fut οι υποδοχές στη λήπτρια περιοχή αμέσως μετα τη μεταμόσχευση μαλλιών

   υποδοχες στη λήπτρια περιοχή birdwview

    

   Εικ. 9a-c: Λήπτρια περιοχή μετά τη δημιουργία των υποδοχών. Οι υποδοχές έχουν «βαφτεί» προσωρινά με methylene blue για να εντοπίζονται πιο εύκολα. Παρατηρήστε ότι στην 1η και 2η πρόσθια γραμμή οι υποδοχές είναι πιο μικρές και πιο πυκνές (για να υποδεχθούν τις μονότριχες τριχοθυλακιακές μονάδες), πίσω από αυτές είναι λίγο πιο μεγάλες (για τις δίτριχες τριχοθυλακιακές μονάδες), οι υποδοχές και ακόμα πιο πίσω είναι ακόμα πιο μεγάλες και πιο αραιές (για τις πολύτριχες τριχοθυλακιακές μονάδες).

   διαδικασία σχεδιασμού μεταμόσχευσης

   Εικ. 10: Σε κάθε σημείο της λήπτριας περιοχής ο χειρουργός πρέπει να αλλάζει την πυκνότητα, την φορά, τη γωνία και την κατεύθυνση των υποδοχών για απόλυτη φυσικότητα

    • Οι υποδοχές αντιγράφουν την πυκνότητα, την γωνία, την κατεύθυνση και την φορά των μαλλιών που υπήρχαν στην περιοχή και δεν ξεχωρίζουν από τα φυσικά μαλλιά, όσο κοντά και να πλησιάσει κανείς. (Εικ. 9,10)
    • Οι τριχοθυλακιακές μονάδες τοποθετούνται μια-προς-μια στις μικροσκοπικές υποδοχές στη λήπτρια περιοχή είτε με μικρο λαβίδες ή με αμβλύ implanter που ελαχιστοποιούν τους χειρισμούς. (Εικ. 11)

     needling τριχοθυλακίων

     Εικ. 11: Η εμφύτευση της κάθε τριχοθυλακιακής μονάδας γίνεται είτε με ειδικές λαβίδες (forceps) ή με implanters. Η επιλογή της τεχνικής και των εργαλείων εξαρτάται από την προτίμηση του χειρουργού και δεν υπερέχει η μία της άλλης στο τελικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η εξαιρετική προσοχή στον χειρισμό των ευαίσθητων μοσχευμάτων ώστε να μην συμπιέζονται και να μην «ταλαιπωρούνται» άσκοπα.

    • Οι τριχοθυλακιακές μονάδες τοποθετούνται με απόλυτη ακρίβεια στη λήπτρια περιοχή και ειδικά στις αραιωμένες περιοχές ώστε να μην τραυματιστούν τα υπάρχοντα τριχοθυλάκια αλλά και με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζουν με όλα τα αρχικά χαρακτηριστικά ανάπτυξης των αρχικών μαλλιών.
    • Τα τριχοθυλάκια, ανάλογα με τον αριθμό των τριχών που περιέχουν τοποθετούνται σε διαφορετικές περιοχές, ακολουθώντας και μιμούμενοι τους κανόνες που υπάρχουν στη φύση. Τα μονότριχα τριχοθυλάκια εξαντλούνται στην μπροστινή γραμμή ή στο κέντρο της κορυφής, διότι δίνουν την απόλυτη φυσικότητα που απαιτείται σε αυτές και επίσης δίνουν την εικόνα της μετάβασης στην αμέσως πυκνότερη παρακείμενη περιοχή. Στις υπόλοιπες περιοχές, τοποθετούνται τριχοθυλάκια με περισσότερες τρίχες.
    • Όταν ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο και πάει σπίτι του δεν χρειάζεται γάζα ή επίδεσμος για να καλύψει οποιαδήποτε περιοχή του τριχωτού. Οι τριχοθυλακιακές μονάδες παραμένουν με ασφάλεια στις υποδοχές και επουλώνονται με απόλυτα φυσικό τρόπο, χωρίς να παραμένει κανένα απολύτως σημάδι.
    • Η επέμβαση Μεταμόσχευσης Μαλλιών με την τεχνική FUT διαρκεί συνήθως 4-9 ώρες ανάλογα με τον αριθμό των μοσχευμάτων που μεταφέρονται. Μια μικρή συνεδρία FUT περιλαμβάνει περίπου 1000-1200 τριχοθυλακιακές μονάδες ενώ μια συνεδρία Mega-session μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τις 3500 – 4000 τριχοθυλακιακές μονάδες. (Εικ. 12a-c)

     fut οι υποδοχές στη λήπτρια περιοχή αμέσως μετα τη μεταμόσχευση μαλλιών
     fut οι υποδοχές στη λήπτρια περιοχή αμέσως μετα τη μεταμόσχευση μαλλιών
     10 ημέρες μετά το mega-session

     Εικ. 12a-c: Περιστατικό mega-session με την τεχνικής FUT με περισσότερα από 3500 τριχοθυλάκια. Πριν την μεταμόσχευση μαλλιών FUT (a), αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης (b) και την 10η ήμερα (c)

   • Από τη μέρα της επέμβασης χρειάζονται περίπου 4 μήνες μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται τα νέα μαλλιά σας και στη συνέχεια συνεχίζουν να μεγαλώνουν με φυσιολογικό ρυθμό (συνήθως 1/μήνα). Συνεπώς απαιτούνται τουλάχιστον 8 μήνες μετά την επέμβαση πριν αποκτήσετε μία σημαντική ποσότητα μαλλιών. Για την ακρίβεια, οι νέες τρίχες σας συνεχίζουν να ωριμάζουν σε χρώμα, μάζα και υφή μέχρι και 18 μήνες μετά την επέμβαση. (Εικ. 13a-c)

   περιστατικό μεταμόσχευσης μαλλιών FUT
   μεταμόσχευση μαλλιών FUT αρχικά αποτελέσματα
   τελική εικόνα μεταμόσχευσης μαλλιών FUT

   Εικ. 13a-c: Περιστατικό με ιδανικά χαρακτηριστικά μαλλιών, δηλαδή κατσαρή, χοντρή τρίχα και πολλά γκρίζα μαλλιά. Αποτέλεσμα με μόλις 2000 τριχοθυλακιακές μονάδες σε 16 μήνες από την Μεταμόσχευση Μαλλιών με τεχνική FUT.

   Τα ίχνη της ουλής είναι μικροσκοπικά εξαιτίας της τριχοφυτική σύγκλισης που επιτρέπει την έκφυση των τριχών μέσα από αυτήν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, μετά την επούλωση και με την πάροδο του χρόνου να μην μπορεί να εντοπιστεί ανάμεσα από τα υπάρχοντα μαλλιά ακόμα και αν έχουν μήκος μισό εκατοστό. (Εικ. 14a-c)


   εξέταση περιοχής μετά από μεταμόσχευση μαλλιών FUT

   συρραφή περιοχής μεταμόσχευση μαλλιών FUT
   σημάδια μεταμόσχευσης FUT

   Εικ. 14a-c: Τυπικές ουλές της τεχνικής Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUΤ την 10η -12η ημέρα, στην Anastasakis Hair Clinic.Εντός των επόμενων 12 μηνών, κάθε μία από αυτές στις μικροσκοπικές ουλές θα λεπτύνει κατά 40%-50% λόγω της επούλωσης και θα αποκτήσει λευκό χρώμα, ίδιο με του υπόλοιπου δέρματος

Σύνοψη

Στη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUΤ ο χειρουργός σας σχεδιάζει προσεκτικά και συλλέγει από το πίσω μέρος του τριχωτού την απαιτούμενη ποσότητα τριχοθυλακίων σε ενιαία σειρά, διασφαλίζοντας παράλληλα μια ελάχιστη ή ανεπαίσθητη ουλή.

Η τεχνική της τριχοφυτικής σύγκλισης επιτρέπει στην τομή να επουλωθεί σφιχτά και με ελάχιστα ή καθόλου εμφανή σημάδια.

Στην τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUT τα μοσχεύματα δεν κόβονται «κατά παραγγελία» όπως γινόταν με τα παλαιότερα minigrafts και micrografts, αλλά διαχωρίζονται σύμφωνα με τη φυσική τους εμφάνιση στο τριχωτό, σε ανεξάρτητες τριχοθυλακιακές μονάδες.

Με τη χρήση φωτεινών στερεο-μικροσκοπίων, υψηλής ισχύος, που μας επιτρέπουν να δούμε ακριβώς πού μεγαλώνει η τρίχα κάτω από το δέρμα, απομονώνονται οι φυσικές τριχοθυλακιακές μονάδες στη φυσική τους μορφή και με περιορισμένο δερματικό ιστό ολόγυρά τους, διασφαλίζοντας τη διατήρηση της ακεραιότητας κάθε μοσχεύματος.

Με τη Μεταμόσχευση Μαλλιών FUT ελαχιστοποιείται το τραύμα και  ο ουλώδης ιστός στη λήπτρια περιοχή, βελτιστοποιείται η επούλωση και η θρέψη των μοσχευμάτων, επιτυγχάνεται απόλυτα φυσική διάταξη, φορά και γωνία έκφυσης, ενώ συνεδρίες με περισσότερες από 3500 τριχοθυλακιακές μονάδες σε μια μέρα είναι εφικτές.

Προκειμένου να επιτευχθούν αυτά τα ιδανικά αποτελέσματα, οι τεχνικές απαιτήσεις από τη πλευρά του χειρουργού και κυρίως της ομάδας βοηθών είναι πολυάριθμες και απαιτείται ομαδικότητα, επαγγελματισμός και υψηλότατη τεχνογνωσία που λίγες ομάδες μπορούν να επιτύχουν.

Μια άρτια, εκπαιδευμένη χειρουργική ομάδα με εμπειρία στην τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών FUT θα έχει επιβίωση μοσχευμάτων που θα αγγίζει το 98%.

Ελάχιστοι χειρουργοί έχουν δεσμευτεί στο να εκπαιδευτούν πλήρως ώστε να μπορούν να ολοκληρώσουν όλα τα στάδια της FUT με τελειότητα. Αντίθετα, πολλοί χρησιμοποιούν μοσχεύματα διαφόρων μεγεθών και υβριδικές τεχνικές για να επιταχύνουν τη διαδικασία, με χαμηλότερου επιπέδου, όμως, αποτελέσματα όσον αφορά τη φυσικότητα και την επιβίωση των μοσχευμάτων.

Οι δύο επιστημονικά αποδεκτές χειρουργικές επεμβάσεις είναι η μεταμόσχευση μαλλιών FUT και η μεταμόσχευση με την μέθοδο FUE. Οι κύριες διαφορές μεταξύ τους παρατηρούνται στον τρόπο που συλλέγονται τα τριχοθυλάκια. Κάθε φορά λαμβάνονται υπόψη οι ξεχωριστές ανάγκες του ασθενούς και αποφασίζεται η καλύτερη μέθοδος γι’ αυτόν. Στην Anastasakis Hair Clinic μπορούμε να προσφέρουμε ένα πλούσιο και φυσικό αποτέλεσμα που συχνά απαιτεί τον συνδυασμό αυτών των δύο τεχνικών. Με σκοπό να δουν οι ασθενείς μας από την μεταμόσχευση μαλλιών αποτελέσματα που θα τους αφήσουν πλήρως ικανοποιημένους, δίνουμε μεγάλη σημασία στην εξειδικευμένη φροντίδα κάθε ασθενούς με τις κατάλληλες μεθόδους. Πλέον οι ανάγκες για μεταμοσχευση μαλλιων Γλυφαδας καλύπτονται με τον νέο χώρο της Anastasakis Hair Clinic στα νότια προάστια, παρέχοντας τα καλύτερα αποτελέσματα  στις άνετες εγκαταστάσεις μας.

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για το κόστος μεταμόσχευσης μαλλιών η κλινική μας παρέχει μια απολύτως δωρεάν εκτίμηση εύκολα και γρήγορα από την άνεση του σπιτιού σας. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να εξερευνήσετε τις επιλογές σας και να σας παρέχουμε μια πλήρη αξιολόγηση, χωρίς καμία υποχρέωση. Στείλτε τις φωτογραφίες σας μαζί με μερικές βασικές πληροφορίες και τους στόχους σας χρησιμοποιώντας τη δωρεάν φόρμα και θα σας παρέχουμε την αξιολόγηση, συνήθως εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Δείτε εδώ αν είστε κατάλληλος υποψήφιος για μεταμόσχευση μαλλιών.