Σε ποιες ‘’κλινικές’’ δεν πρέπει να κάνετε μεταμόσχευση μαλλιών – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η Διεθνής Εταιρία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (International Society of Hair Restoration Surgery) επέστησε την προσοχή με πρόσφατη ανακοίνωση της σε ασθενείς, αναφορικά με επεμβάσεις για μεταμοσχεύσεις μαλλιών που πραγματοποιούνται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα από μη καταρτισμένους ιατρούς και ανειδίκευτο προσωπικό.

Πιο συγκεκριμένα, η ISHRS αναφέρεται σε αυτό ως ένα φαινόμενο-μάστιγα που παρουσιάζεται σε όλο και περισσότερες χώρες, όπου οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών πραγματοποιούνται σε μη αδειοδοτημένους χώρους οι οποίοι όχι μόνο δεν πληρούν τους βασικότερους κανόνες υγιεινής & ασφάλειας, αλλά αποτελούν και σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Η Διεθνής Εταιρία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών, αναφέρει πιο αναλυτικά ότι ‘’αυτό το φαινόμενο-μάστιγα συναντάται σε όλο και περισσότερες χώρες όπου η νομοθεσία είναι αρκετά ελαστική σε θέματα που αφορούν στη σωστή και ηθική ιατρική πρακτική και δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που είναι ικανοί να ελέγξουν και να εξαλείψουν τέτοιου είδους παράνομες πρακτικές’’.

Φθηνές μαζικές μεταμοσχεύσεις μαλλιών – Τι κρύβεται από πίσω;

Η βαρύτητα του συγκεκριμένου ζητήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, εάν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Με βάση αυτό λοιπόν, η ISHRS έβαλε ως στόχο μέσω μιας παγκόσμιας εκστρατείας ενημέρωσης, να προστατέψει τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται και να τους απομακρύνει από τους κινδύνους που μπορεί να ‘’κρύβονται’’ σε μια απλή μεταμόσχευση μαλλιών.

Η συγκεκριμένη δράση βρίσκεται υπό τον συντονισμό δύο επιτροπών των οποίων τα μέλη είναι διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες στον χώρο της μεταμόσχευσης μαλλιών, όπως ο Dr. Paul T. Rose, MD, JD (πολυβραβευμένος ιατρός, ηγέτης της μεταμόσχευσης μαλλιών παγκοσμίως, με πολλές έρευνες και μεγάλη αρθογραφία) και ο Dr. Robert S. Haber, MD.

Η Διεθνής Εταιρία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών, αναφέρει λοιπόν ότι τα άτομα που σκέφτονται να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση μαλλιών θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τα παρακάτω σημεία:

  1. Σε ιατρούς & μηνύματα που χρησιμοποιούν παραπλανητικούς επικοινωνιακούς όρους που αφήνουν να εννοηθούν ότι η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια χειρουργική επέμβαση ‘’χωρίς τομές’’, ‘’μη επεμβατική’’, ‘’με απεριόριστο αριθμό μοσχευμάτων’’, ‘’χωρίς ουλές’’.
  1. Ο ιατρός που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση να έχει τα αντίστοιχα διαπιστευτήρια. Είναι σύνηθες φαινόμενο κλινικές να αναθέτουν τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών σε μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Ιατροί προβάλλουν στο κοινό τις πιστοποιήσεις τους όμως στη συνέχεια αναθέτουν την επέμβαση σε μη ιατρούς εκθέτοντας μέχρι και τη ζωή των ασθενών σε κίνδυνο. Έτσι, πολλές φορές οι ασθενείς καταλήγουν να μην γνωρίζουν ποιος ιατρός θα τους χειρουργήσει και να μην είναι καν δική τους επιλογή.

φθηνές μεταμοσχεύσεις μαλλιών τι κρύβεται από πίσω

Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα που απευθύνεται και σε χιλιάδες Έλληνες, η Communications & Public Education Committee και η Ad Hoc Committee on Issues Pertaining to the Unlicensed Practise of Medicine, αναλαμβάνουν δράσεις με βασικό στόχο την πλήρη ενημέρωση και να βγάλει στο φως την αλήθεια που υπάρχει πίσω από τις φθηνές μαζικές μεταμοσχεύσεις μαλλιών.

Πιο συγκεκριμένα, η Ad Hoc Committee on Issues Pertaining to the Unlicensed Practice of Medicine, πραγματεύεται θέματα που μπορεί να προκύπτουν από μη εξειδικευμένους ιατρούς ή μη ιατρούς.

Στην δεκαμελή επιτροπή της συμμετέχει μάλιστα και μόνο ένας Έλληνας χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών, ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD.

Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης – Ο Έλληνας πρόεδρος της IHSRS Ambassadors for Patient Safety Subcommitee

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η επιλογή του Dr. Κωνσταντίνου Αναστασάκη από την ISHRS, καθώς είναι ένας από τους ανθρώπους που έχει θίξει ουκ ολίγες φορές το θέμα των μεταμοσχεύσεων μαλλιών από μη ιατρούς με πολύ σοβαρές συνέπειες για τους ενδιαφερόμενους.

Ο Dr. Anastasakis υποστηρίζει σθεναρά τον βασικό σκοπό της ISHRS καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της ISHRS παγκοσμίως, με ενέργειες όπως το ‘’pro-bono’’ πρόγραμμα ‘’ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ’’ που έχει εφαρμόσει και αφορά στη δωρεάν επιδιόρθωση παλαιότερης κακής μεταμόσχευσης μαλλιών.

Παράλληλα πραγματοποιεί συνεχείς ενημερώσεις προς ενδιαφερόμενους, μέσω άρθρων, φωτογραφικού υλικού, newsletter αλλά και περισσότερα από 200 βίντεο τα οποία απαντούν σε ερωτήσεις και απορίες γύρω από τη μεταμόσχευση μαλλιών.

Η προσπάθεια του αναγνωρίστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο όταν ορίστηκε ISHRS Ambassador και πρόεδρος της ISHRS Ambassador for PATIENT Safety Subcommittee. Οι αρμοδιότητες του αφορούν την ενημέρωση της ISHRS για νομοθετικά αλλά και ρυθμιστικά θέματα που απευθύνονται σε ιατρούς μεταμόσχευσης μαλλιών, αλλά και σε τυχόν κακές πρακτικές που εφαρμόζονται από μη ιατρούς.

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης είναι ο πρώτος χειρούργος μεταμόσχευσης μαλλιών στην Ελλάδα ο οποίος ανέδειξε το φαινόμενο της παραπλανητικής και ψευδούς διαφήμισης γύρω από τη μεταμόσχευση μαλλιών αλλά και την εκτέλεση σχετικών επεμβάσεων από μη ιατρούς.

Ο Dr. Αναστασάκης τονίζει ότι ”η ISHRS και τα μέλη της, οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι χειρουργοί μεταμόσχευσης μαλλιών σε όλο τον κόσμο, προσπαθούμε να ενημερώσουμε σωστά τους ενδιαφερόμενους για τις επιλογές τους”.

Σημειώνει επίσης ότι ‘’η επιλογή χωρών που παρέχουν μεταμοσχεύσεις μαλλιών από μη αδειοδοτημένο προσωπικό (μη ιατροί), το οποίο εκτελεί παράνομα ιατρικές πράξεις στις επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών, θέτει την ασφάλεια των ασθενών σε ρίσκο’’.

Ο Dr. Anastasakis ως μέλος και στην Επιτροπή Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Κοινού της ISHRS (Communications & Public Education Committee, μας μεταφέρει ότι ‘’έχει στόχο την ενημέρωση του κοινού για την σωστή πρακτική της μεταμόσχευσης μαλλιών, που συνάδει με την ηθική ιατρική δεοντολογία’’.

Επιπλέον, στέκεται στο γεγονός ότι ‘’όλα ξεκινάνε από έναν συνδυασμό της απόγνωσης λόγω της τριχόπτωσης, την ‘’πλύση εγκεφάλου’’, από παραπλανητικές και ψευδείς διαφημίσεις για τη μεταμόσχευση μαλλιών FUE & φυσικά την ανάγκη όλων να ‘’γλιτώσουν’’ χρήματα πάση θυσία’’.

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας  ότι ‘’η μεταμόσχευση μαλλιών FUE έχει προωθηθεί ως η νέα τεχνική, ‘’χωρίς νυστέρι’’, ‘’ανώδυνη’’, ‘’αναίμακτη’’, ‘’χωρίς ράμματα’’, ‘’χωρίς ουλές’’ και το κοινό πιστεύει ότι όλα αυτά ισχύουν.

Όμως η αλήθεια είναι ότι δεν ισχύουν. Αυτά χαρακτηρίζονται από υπερβολές έως ψεύδη και το λέω επίσημα αυτό, ως εκπρόσωπος της ΕΛΑΜΑΤ & πιστοποιημένος (Diplomate) χειρουργός στη μεταμόσχευση μαλλιών από το ABHRS, American Board of Hair Restoration Surgery (Αμερικανικό Συμβούλιο Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού).’’

Οι απαγορευμένοι όροι γύρω από τη μεταμόσχευση μαλλιών που πρέπει να προσέξετε

Σύμφωνα με τον Dr. Αναστασάκη, όροι όπως ‘’ανώδυνη’’ (‘’no pain’’), ‘’επέμβαση χωρίς ουλές’’ (‘’no scars’’), «επέμβαση χωρίς τομή’’ (“no incision”), “επέμβαση χωρίς επαφή” (“no touch”), “επέμβαση χωρίς κόψιμο” (“no cutting”) και “ελάχιστα παρεμβατική επέμβαση” (“non – invasive”) απαγορεύονται στις διαφημίσεις από τους μοναδικούς παγκοσμίως Επίσημους Επιστημονικούς Φορείς ISHRS και ABHRS.

Όσοι λοιπόν προωθούν την μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική FUE, ‘’με τέτοιους ψευδείς ισχυρισμούς προσπαθούν να υποτιμήσουν τη βαρύτητα και το ποσό σημαντική είναι η επέμβαση μαλλιών με την τεχνική FUE με σκοπό οι ενδιαφερόμενοι να μην μπορούν να διαμαρτυρηθούν εάν αντιληφθούν ότι τελικά τους χειρουργεί μια νοσηλεύτρια ή ένας βοηθός που δεν είναι καν γιατρός’’.

Οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένοι μπροστά σε ‘’θαυματουργές τεχνικές’’, σε ισχυρισμούς που αναφέρονται σε ‘’γνώση και εξειδίκευση’’ από πρακτικά άσχετους με το αντικείμενο χώρους (για παράδειγμα κέντρα αδυνατίσματος και τα λεγόμενα ‘’περουκάδικα’’), όπως επίσης και σε μη ρεαλιστικές προσφορές τιμών οι οποίες παραπλανούν και εν τέλει υποβαθμίζουν τη μεταμόσχευση μαλλιών.

Το σημαντικότερο όλων όμως που πρέπει να προσέξει ένας ενδιαφερόμενος στην Ελλάδα είναι κατά πόσο πράγματι είναι ιατρός το άτομο που θα εκτελέσει την επέμβαση και ποια είναι τα διαπιστευτήρια του, αν πράγματι έχει την εξειδίκευση. Επιλέξτε τον γιατρό μεταμόσχευσης μαλλιών με ιδιαίτερη προσοχή.

μεταμόσχευση μαλλιών από μη εξειδικευμένους ιατρούς

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη και πολύ εξειδικευμένη επέμβαση, κατά την οποία δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδικασίας, έτσι ώστε κάθε ένα από τα τριχοθυλάκια που θα μεταμοσχευτούν να φυτρώσει.

Σε περίπτωση που η διαδικασία δεν γίνει σωστά, τα τριχοθυλάκια που δεν φυτρώνουν, χάνονται για πάντα. Πρακτικά δηλαδή, εάν η επιλογή κάποιου δεν είναι συνετή, όσα χρήματα και εάν ξοδευτούν αφού ‘’γίνει η ζημιά’’, δεν διορθώνεται καθώς δεν μπορούν νέα τριχοθυλάκια για να μοσχεύσει.

Συνεπώς, η επιλογή πρέπει να γίνει ψύχραιμα και συνετά πριν ο ενδιαφερόμενος καταλήξει σε ποια χέρια θα αφεθεί.

Σε μια κλινική από τις πολλές στις οποίες χειρουργούν μη εξειδικευμένοι γιατροί και προσφέρουν μεταμόσχευση μαλλιών ‘’σε τιμή ευκαιρίας’’ ή σε έναν πιστοποιημένο και εξειδικευμένο στην μεταμόσχευση μαλλιών γιατρό, που θα τον χειρουργήσει ο ίδιος και το αποτέλεσμα θα κρατήσει για μια ζωή;

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023