Γιατί να επιλέξεις Μεταμόσχευση Μαλλιών με τη Μέθοδο FUE

Αλήθεια γιατί να κάνεις μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE;

Τα τελευταία χρόνια, η μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική FUE έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής. Η τεχνική FUE είναι μια ακόμη σύγχρονη μέθοδος με τη βοήθεια της οποίας ένα πραγματικά εξειδικευμένος γιατρός είναι σε θέση να δώσει στους ενδιαφερόμενους οριστική λύση κατά της τριχόπτωσης.

Αν όμως ο εκάστοτε γιατρός δε διαθέτει τις κατάλληλες εξειδικευμένες γνώσεις ή ακόμη χειρότερα αν τεθεί σε εφαρμογή από κάποιον μη-ιατρό, μπορεί να προκαλέσει πολλά και διαφορετικά προβλήματα.

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης, MD, PhD, είναι πιστοποιημένος χειρουργός στη μεταμόσχευση μαλλιών, μέλος της ISHRS και Πρόεδρος της ΕΛΑΜΑΤ (Ελληνική Ακαδημία Μεταμόσχευσης & Αποκατάστασης Τριχωτού). Είναι επίσης, ο μοναδικός Έλληνας ιατρός μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του πιστοποιητικού Ιατρικού οργανισμού American Board of Hair Restoration Surgery (ABHRS).

Μιλήσαμε μαζί του και συγκεντρώσαμε πλούσιο υλικό και ξεκάθαρες απαντήσεις όσον αφορά την τεχνική FUE και όλα όσα πρέπει να προσέξουμε γύρω από αυτήν.

Ερώτηση: Γιατί να κάνει κάποιος μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική FUE;

Dr. Αναστασάκης: Η επιλογή της μεθόδου FUE πρέπει να βασίζεται αυστηρά και μόνο σε ιατρικά κριτήρια.

Άτομα που έχουν «χοντρά» τριχοθυλάκια και μικρές ανάγκες σε μοσχεύματα – μέχρι 1500 τριχοθυλάκια – θεωρώ πως είναι οι πιο κατάλληλοι υποψήφιοι για τους παρακάτω λόγους:

  1. Τα χοντρά τριχοθυλάκια αντέχουν την ταλαιπωρία της τεχνικής FUE.
  2. Η μικρή ανάγκη σε μοσχεύματα σημαίνει πως δεν θα χρειαστούν πολλές μικρο-ουλές στη δότρια περιοχή.

Συν τοις άλλοις, η τεχνική FUE είναι μια πρώτης τάξεως επιλογή για άνδρες νεαρής ηλικίας γιατί: α) η «επιθετική» επούλωση που τυπικά έχουν οι νέοι άνδρες μπορεί να έχει αισθητικές συνέπειες στη δότρια περιοχή, αν χρησιμοποιηθεί η τεχνική FUT, β) θα μπορούν να κόβουν τα μαλλιά τους λίγο πιο κοντά από ότι με την τεχνική FUT, κάτι που οι νέοι το προτιμούν.

Η τεχνική FUE είναι, επίσης, μια πολύ καλή επιλογή όταν δεν υπάρχει ελαστικότητα στη δότρια περιοχή, είτε λόγω τύπου δέρματος είτε λόγω παλαιότερων μεταμοσχεύσεων. Αξίζει να τονιστεί ότι είναι μια εξαιρετική επιλογή για επαγγελματίες αθλητές που πρέπει να επιστρέψουν σύντομα σε βαριές προπονήσεις.

Τέλος, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για μεταμόσχευση τριχοθυλακίων σε περιοχές, όπως γένια, φρύδια κ.α.

Δείτε το video του Dr. Κωνσταντίνου Αναστασάκη, MD, PhD, σχετικά με την παραπάνω μέθοδο:

Ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση κάποιος ενδιαφερόμενος να μη πληρεί τα κριτήρια;

Dr. Αναστασάκης: Σαφώς. Κάποιος υποψήφιος μπορεί να είναι κατάλληλος αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου πρέπει να αρνηθώ να πραγματοποιήσω μεταμόσχευση με την τεχνική FUE. Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμη και για συγγενείς ή ανθρώπους που βρίσκονται ακριβώς στο ίδιο στάδιο τριχόπτωσης.

μεταμόσχευση μαλλιών FUE αποτελέσματα επέμβασης μετά από 12 μήνες

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας ότι η κάθε περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική. Κάποιος μπορεί να έχει λεπτά μαλλιά, που μπορεί να μην αντέξουν την ταλαιπωρία των τριχοθυλακίων στο FUE. Σε κάποιον άλλον μπορεί τα τριχοθυλάκια να είναι παραταγμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε «εκριζώνοντάς» τα στην ουσία να καταστρέφονται τα γειτονικά.

Αντίθετα, σε κάποιον άλλον, τα τριχοθυλάκια μπορεί να είναι μαζεμένα σαν μικρά μπουκετάκια και να μπορείς να τα πάρεις εύκολα με το FUE, εξασφαλίζοντας την μετέπειτα ακέραια επιβίωσή τους.

Το κλειδί για μια επιτυχημένη μεταμόσχευση μαλλιών είναι αφενός η διάγνωση να είναι εξατομικευμένη με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ενδιαφερόμενου, αφετέρου η ενημέρωση να είναι πλήρης και η σε βάθος. Ακόμα πιο σημαντική είναι η εξατομικευμένη μεταμόσχευση μαλλιών! Δυστυχώς, η πλειονότητα των «κλινικών» δεν εστιάζουν σε απολύτως τίποτα από τα παραπάνω.

Ακόμα χειρότερα πολλές φορές η μόνη ενημέρωση που προσφέρεται στους ενδιαφερόμενους προέρχεται από πωλητές! Είναι απαράδεκτο και ταυτόχρονα επικίνδυνο να μπαίνει ο ασθενής σε μία χειρουργική αίθουσα και να μη γνωρίζει αν τελικά είναι ιατρός αυτός που θα του χορηγήσει τοπική αναισθησία, που θα χρησιμοποιήσει χειρουργικά εργαλεία και θα κάνει χειρουργικές πράξεις πάνω στο κεφάλι του!

Στην κλινική μου η φιλοσοφία που εφαρμόζουμε είναι εντελώς διαφορετική. Τόσο η ενημέρωση όσο και η μεταμόσχευση πραγματοποιείται αυστηρά και μόνο από εμένα εφόσον φυσικά κρίνω ότι ο εκάστοτε υποψήφιος πληρεί τις απαιτήσεις για την εφαρμογή της μεθόδου.

Προσωπικά έχω εξειδικευτεί και στις 3 τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών, FUT, FUE και Body Hair FUE. Με βάση τις εξατομικευμένες γνώσεις μου και την πολυετή εμπειρία μου είμαι ο πλέον κατάλληλος να προτείνω στον κάθε ασθενή την εξατομικευμένη τεχνική ή το μείγμα τεχνικών που θα εξασφαλίσει ένα άριστο, πυκνό και κυρίως 100% φυσικό αποτέλεσμα.

Μαζί με τους ασθενείς θα δούμε όλες τις παραμέτρους που με οδήγησαν στην πρόταση της εκάστοτε τεχνικής κάτι το οποίο διαπιστώνω πως εκτιμάται ιδιαιτέρως. Πάντα ο στόχος μου είναι ο ασθενής να «εκπαιδεύεται» μέσα από αυτή τη διαδικασία και να καταλαβαίνει το «γιατί».

Δε μου άρεσε ποτέ και η λογική του «ιατρού-αυθεντία». Αντίθετα πιστεύω βαθιά πως ο σωστός ιατρός πρέπει να εξηγεί και να τεκμηριώνει!

Ερώτηση: Ισχύει η αντίληψη ότι η τεχνική FUE είναι μια τεχνική χωρίς ταλαιπωρία και ουλές;

Dr.Αναστασάκης: Αυτός ο μύθος έχει οφείλει την ύπαρξη του στις ψευδείς διαφημίσεις σχετικά με την τεχνική FUE, οι οποίες υποκινούνται από κλινικές χωρίς ιατρούς, στις οποίες πιστέψτε με χειρουργούν μέχρι και…κομμωτές!

Διαβάζω καθημερινά διαφημίσεις για μεταμόσχευση μαλλιών FUE… «αναίμακτη», «ακούρευτη», «χωρίς ουλές και σημάδια». Πράγματι, μπορεί κάποιος να κουρεύει τα μαλλιά του λίγο πιο κοντά αν υποβληθεί σε μια άριστη μεταμόσχευση μαλλιών με την τεχνική FUE.

Σε καμία των περιπτώσεων όμως το παραπάνω δε μπορεί να επιτευχθεί σε κάποια από τις παραπάνω κλινικές σε Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Συνήθως οι χιλιάδες ουλές που έχουν μείνει από τα σημεία που έχουν εξαχθεί τα τριχοθυλάκια προσδίδουν μια έντονη και άσχημη «σκοροφαγωμένη» εικόνα.

Το χειρότερο είναι πως, επειδή το προσωπικό που κάνει αυτές τις «επεμβάσεις» είναι ανειδίκευτο και εντελώς άσχετο με τις σωστές χειρουργικές πρακτικές χειρισμού των μοσχευμάτων, τελικά δεν φυτρώνει και σχεδόν κανένα από τα τριχοθυλάκια που μεταμοσχεύθηκαν.

Καθημερινά βλέπω στο ιατρείο μου περιστατικά τέτοιων αποτυχημένων μεταμοσχεύσεων με την τεχνική FUE. Περιστατικά με κατεστραμμένη δότρια περιοχή και με άδειο κεφάλι!

Φταίει η τεχινκή FUE; Φυσικά και όχι. Η συγκεκριμένη τεχνική όταν εκτελείται σωστά και στους πραγματικά κατάλληλους ασθενείς είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.

Ερώτηση: Θα ήταν εφικτό να μας εξηγήσετε τον όρο «ακούρευτο» FUE τον οποίο ακούμε πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια;

Dr.Αναστασάκης: Όντως, το ακούρευτο FUE  διαφημίζεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα. Πολλές κλινικές διατείνονται ότι κάνουν ακούρευτες συνεδρίες FUE και μάλιστα χιλιάδων τριχοθυλακίων με … «τρομερή επιτυχία». Αυτό που λένε όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι εφικτό, ειδικά όταν πρέπει να γίνει λήψη μεγάλου αριθμού τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή. Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω γιατί:

Κανονικά στο FUE θα πρέπει να ξυριστεί ολόκληρη η δότρια περιοχή, ώστε τα τριχοθυλάκια να αφαιρεθούν με όσο μεγαλύτερη απόσταση γίνεται το ένα από το άλλο, προκειμένου να μην φαίνονται οι μικροσκοπικές ουλές που αναγκαστικά θα παραμείνουν.

Στην «ακούρευτη συνεδρία», στις κλινικές αυτές ξυρίζεται μόνο μια στενή περιοχή (με σκοπό να καλύπτεται από τα μαλλιά που βρίσκονται από πάνω), τα τριχοθυλάκια αφαιρούνται αναγκαστικά το ένα πολύ κοντά στο άλλο, με αποτέλεσμα η περιοχή να καταλήγει εξαιρετικά αραιωμένη.

Προκειμένου να μην ξεχωρίζει η αραιωμένη περιοχή από την από πάνω και την από κάτω που είναι  πυκνές περιοχές,  χρειάζεται να αφήσει κάποιος τα μαλλιά του μακριά.

Σε κάποιες κλινικές με εξειδικευμένους ιατρούς στο εξωτερικό εφαρμόζεται πραγματικά «ακούρευτο FUE» σε ολόκληρο το κεφάλι, πού όντως μπορεί να έχει αποτέλεσμα ίδιο με το τυπικό FUE, χωρίς κανείς να κουρέψει τα μαλλιά του σε κανένα σημείο.

Όμως, οι ιατροί που εφαρμόζουν αυτή την τεχνική χρεώνουν 2 και 3 φορές ακριβότερα την τεχνική αυτή και συμφωνώ απόλυτα με την αυξημένη χρέωση, διότι είναι πολύ πιο χρονοβόρο και δύσκολο για τον ιατρό.

Δυστυχώς η πλειονότητα των κλινικών που διαφημίζουν… ακούρευτο FUE απλώς ξυρίζουν «λωρίδες» της δότριας περιοχής και το τελικό αποτέλεσμα είναι αισθητικά τραγικό.

αντιμετώπιση τριχόπτωσης ακούρευτο FUe

Η τεχνική την οποία εφαρμόζουν οι συγκεκριμένες κλινικές αυτές και βαφτίζουν«ακούρευτο FUE» είναι εφαρμόσιμη μόνο για 100 – 200 τριχοθυλάκια, ικανά να καλύψουν τις ανάγκες αποκατάστασης στα φρύδια ή στις άκρες από το μουστάκι. Στην κλινική μου δεν τη χρησιμοποιούμε για καμία άλλη περίπτωση.

Θα συμβούλευα τους ενδιαφερόμενους για τη συγκεκριμένη μέθοδο να εξακριβώσουν πως ακριβώς την υλοποιεί η κλινική που την προσφέρει. Αν για να το πετύχουν χρησιμοποιούν την τεχνική των «λωρίδων» δε θα πρότεινα να προχωρήσει σε επέμβαση.

Δείτε την αληθινή αποτελεσματικότητα του ακούρευτου FUE εδώ:

 

Ερώτηση: Πως μπορεί ο ενδιαφερόμενος να κάνει σωστή επιλογή τεχνικής;

Dr.Αναστασάκης: Σωστή επιλογή σημαίνει να διαλέξει ο ενδιαφερόμενος τον κατάλληλο ιατρό. Ο ιατρός πρέπει να είναι σε θέση να υλοποιήσει με επιτυχία και τις τρεις τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών. Διαφορετικά αφενός δεν είναι σε θέση να συμβουλέψει και να εξηγήσει σωστά τις δυνατές επιλογές αφετέρου δε θα καταφέρει σε καμία περίπτωση να πετύχει το φυσικό αποτέλεσμα που είναι το ζητούμενο.

Αν παρατηρήσετε ότι σε κάποια κλινική επιμένουν συστηματικά και χωρίς πραγματικά επιχειρήματα σε μια από τις μεθόδους αυτό μπορεί να είναι ένα πρώτο καμπανάκι του κινδύνου. Ο λόγος; Πιθανόν στο συγκεκριμένο χώρο να είναι σε θέση να εκτελέσουν μόνο μια από τις τεχνικές που προανέφερα.

Όταν ο μοναδικός στόχος των ιατρών που κάνουν μεταμοσχεύσεις μαλλιών είναι τα άριστα αποτελέσματα, οφείλουν να γνωρίζουν και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν όλες τις τεχνικές της σύγχρονης μεταμόσχευσης μαλλιών. Το φυσικό αποτέλεσμα έχει τεράστια σημασία τόσο για το αισθητικό κομμάτι όσο και για την ίδια την ψυχολογία.

Μία επέμβαση, λοιπόν, όπως αυτή της μεταμόσχευσης μαλλιών, που δεν είναι ούτε επείγουσα ούτε ζωτικής σημασίας από ιατρικής άποψης, οφείλει να προσφέρει στον ενδιαφερόμενο ένα άριστο αποτέλεσμα και όχι να του δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που είχε πριν!

Όσοι ενδιαφέρεστε για μεταμόσχευση μαλλιών, μη βιαστείτε να αποφασίσετε. Συναντήστε και μιλήστε με εξειδικευμένους στη μεταμόσχευση μαλλιών ιατρούς και επιλέξτε εκείνον τον ιατρό για τον οποίο πραγματικά θα καταλάβετε οτι έχει κατανοήσει τις ανάγκες σας και σας έχει εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια κάθε βήμα της  επέμβασης της μεταμόσχευσης μαλλιών.

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης, MD, PhD, Χειρουργός Κεφαλής-Τραχήλου, είναι εξειδικευμένος Χειρουργός Αποκατάστασης Τριχωτού, member of the Board of Directors ABHRS,  ISHRS member & Πρόεδρος της ΕΛΑΜΑΤ (Ελληνική Ακαδημία Μεταμόσχευσης & Αποκατάστασης Τριχωτού). 

Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού με τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη, MD, PhD, στο ιατρείο του, Λεωφ. Κηφισίας 312 & Παλαιολόγου 1 στο Χαλάνδρι, καθημερινά κατόπιν ραντεβού στο 210-8011000.

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023