Το γνωρίζατε ότι στην Ελλάδα περίπου 3 εκατομμύρια άνδρες χάνουν τα μαλλιά τους εξαιτίας της ανδρογενετικής αλωπεκίας; Ή ότι αραίωση – όπως και ο έρως – χρόνια δεν κοιτά; Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 20% έχουν εμφανή σημάδια αραίωσης μέχρι την ηλικία των 20 ετών, ένα 30% μέχρι την ηλικία των 30 ετών κ.ο.κ δηλαδή όσο μεγαλώνουν οι ηλικίες μεγαλώνουν και τα ποσοστά.

Εύκολα όμως κανείς αντιλαμβάνεται ότι η αραίωση σε νεαρές ηλικίες, δύσκολα γίνεται αποδεκτή από τον πάσχοντα ειδικά όταν συγκρίνει τα δικά του αραιά μαλλιά με τα πλούσια μαλλιά των συνομηλίκων του. Συνήθως αυτό έχει αντίκτυπο και στην ψυχολογία του, προκαλώντας του έντονο άγχος, μειωμένη αυτοπεποίθηση και μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τις προσωπικές του σχέσεις.

Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Τα νεαρά άτομα στα 20 τους είναι κατάλληλα για μεταμόσχευση μαλλιών;

Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να τονιστούν δύο βασικές αλήθειες:

Α) Η ανδρογενετική αλωπεκία εκτός από κληρονομική προδιάθεση έχει και προοδευτική πορεία, που σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου χάνονται ολοένα και περισσότερα μαλλιά με αποτέλεσμα μια ή περισσότερες περιοχές να φαίνονται εξαιρετικά αραιωμένες ή και τελείως άδειες. Αυτό όμως που δεν μπορεί να προβλεφθεί είναι το πόσο γρήγορα θα αραιώσει κάποιος ή πόσο πολύ θα αραιώσει. Άρα στην ηλικία των 20 ετών συνήθως δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε την πορεία της αλωπεκίας ενός νέου ανθρώπου και το πώς θα δείχνει στα 40 ή στα 50.

Β) Δεν είναι όλοι οι υποψήφιοι για μεταμόσχευση μαλλιών κατάλληλοι για να υποβληθούν σε αυτή, όσο πολύ και να το επιθυμούν. Η επιλογή των ασθενών είναι ίσως η σημαντικότερη απόφαση στη μεταμόσχευση μαλλιών. Οι αισθητικά κακές και αφύσικες μεταμοσχεύσεις μαλλιών δεν προκαλούνται μόνον από κακή τεχνική, αλλά συχνότερα από λανθασμένη επιλογή ασθενούς και κακό προγραμματισμό.

Για κάθε ασθενή που επιθυμεί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που πρέπει αρχικά να απαντηθούν από το χειρουργό:

  1. Είναι ο ασθενής κατάλληλος υποψήφιος για μεταμόσχευση μαλλιών;
  2. Πότε πρέπει να επέμβει ο χειρουργός;
  3. Με ποιο τρόπο πρέπει να επέμβει ο χειρουργός;

Τις απαντήσεις ο ιατρός θα τις βρει συνθέτοντας το puzzle των ξεχωριστών χαρακτηριστικών κάθε ασθενούς, σύμφωνα με τα κριτήρια λήψης αποφάσεων της μεταμόσχευση μαλλιών, που πρώτος κατηγοριοποίησε ο Norwood, σε μείζονα και ελάσσονα. Ανάμεσα στα μείζονα κριτήρια είναι αυτό της ηλικίας, η προβλεπόμενη αναλογία δότριας/λήπτριας περιοχής, οι προσδοκίες και στόχοι του ασθενούς καθώς και το οικογενειακό ιστορικό και η πρόβλεψη της εξέλιξης της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Μεταμόσχευση μαλλιών σε μικρή ηλικία: Είναι η καλύτερη επιλογή;

Οπότε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, είναι κατανοητό ότι όσο πιο μικρός σε ηλικία είναι ο ενδιαφερόμενος για μεταμόσχευση μαλλιών, τόσο πιο περίπλοκες είναι οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που είναι εν τη γεννέσει του, ή σε πολύ πρώιμο στάδιο ακόμα, ώστε να μην έχουμε ξεκάθαρη εικόνα της μετέπειτα πορείας του.

Το στάδιο ανδρογενετικής αλωπεκίας του ασθενούς πρέπει πάντοτε να συνεκτιμάται με την ηλικία του. Άτομα ηλικίας 18-30 ετών που έχουν ήδη αρκετή αραίωση ή έχουν «βεβαρημένο» ιστορικό από τη μεριά του πατέρα, όπως και άτομα που παρουσιάζουν τριχοθυλακιακή σμίκρυνση λόγω της ανδρογενετικής αλωπεκίας στα σημεία που ενώνονται η κροταφική με τη βρεγματική περιοχή, πρέπει να θεωρούνται υποψήφια για εκτενή αραίωση στο μέλλον. Επίσης, ασθενείς νεαρής ηλικίας των οποίων η δότρια περιοχή εμφανίζει μεγάλα ποσοστά σμίκρυνσης τριχοθυλακίων ή των οποίων το κληρονομικό ιστορικό της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι «βεβαρημένο», πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό και να αναμένουν μέχρι η εξέλιξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας να δώσει εμφανέστερα σημάδια του σταδίου προς το οποίο οδεύει.

Αν δεν ακολουθηθεί η συντηρητική αυτή προσέγγιση σε έναν νεαρό με «ενεργή» ανδρογενετική αλωπεκία, το τίμημα είναι τις περισσότερες φορές η αφύσικη εικόνα με την πάροδο των ετών και με την επέκταση της ανδρογενετικής αλωπεκίας και στα υπόλοιπα σημεία του τριχωτού.

Αντίθετα, αν η προσέγγιση είναι συντηρητική και ο χειρουργός καταφύγει σε ένα διαχρονικό και συντηρητικό σχεδιασμό hairline, θα απομείνουν ικανοί αριθμοί μοσχευμάτων για να ακολουθηθεί η εξέλιξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Με τον τρόπο αυτό, ακόμα και αν ο ασθενής δεν παρουσιάσει την εξέλιξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας που αναμενόταν, η συντηρητική επέμβαση μπορεί να επεκταθεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Η επιθετική, όμως, προσέγγιση δεν μπορεί να αντιστραφεί και ο ασθενής μπορεί να βρεθεί με ένα τέλειο και πυκνό hairline και ελάχιστα μοσχεύματα στη δότρια περιοχή για να καλύψουν τις νέες άδειες περιοχές πίσω από το hairline.

Όμως μήπως τελικά η μεταμόσχευση μαλλιών σε αυτές τις μικρές ηλικίες δεν είναι μονόδρομος;

Η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση είναι το νεαρό άτομο να κερδίσει χρόνο, ώστε όταν και αν προβεί σε μεταμόσχευση μαλλιών στο μέλλον, αυτή να δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Οπότε το καλύτερο που έχει να κάνει, ένα άτομο νεαρής ηλικίας είναι να ξεκινήσει άμεσα μια από τις εγκεκριμένες αγωγές κατά της τριχόπτωσης, την οποία μόνο ένας δερματολόγος ή ένας εξειδικευμένος χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών μπορεί να προτείνει.

Πλέον η επιστήμη έχει δώσει στους ιατρούς αρκετά όπλα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Μέχρι στιγμής, οι θεραπείες τριχόπτωσης με έγκριση και κλινικά αποδεδειγμένα αποτελέσματα είναι μόνο οι φαρμακευτικές ουσίες Μινοξιδίλη, Φιναστερίδη και η θεραπεία τριχόπτωσης με Laser χαμηλής συχνότητας (LLLT). Μόνον αυτές οι αγωγές έχουν βρεθεί να έχουν πραγματικά αποτελέσματα στη μάχη ενάντια στην τριχόπτωση και μάλιστα η επιτυχία αυτών των 3 αγωγών είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικία του ασθενούς, άρα όσο μικρότερος ηλικιακά είναι ο χρήστης και όσο μικρότερο είναι το στάδιο της ανδρογενετικής αλωπεκίας, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιτυχημένη δράση των αγωγών αυτών.

Η κύρια δράση αυτών των αγωγών είναι ότι αναστέλλουν την τριχόπτωση, ενδυναμώνοντας τα υπάρχοντα μαλλιά και σε πλείστες των περιπτώσεων διεγείρουν την ανάπτυξη νέων μαλλιών.

Άρα, στην ερώτηση αν μπορείτε να κάνετε μεταμόσχευση μαλλιών στα 20; Η απάντηση είναι: Θεωρητικά μπορείτε, αλλά καλό θα ήταν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αρχικά με άλλους τρόπους! Όταν έχουμε να κάνουμε με τριχόπτωση σε νεαρές ηλικίες είναι πιο συνετό, αυτή να αντιμετωπίζεται αρχικά με μη επεμβατικούς τρόπους οι οποίοι μάλιστα μπορούν όχι μόνο να μεταθέσουν τη μεταμόσχευση μαλλιών σε αρκετά μεταγενέστερο χρόνο, όπου τότε το αποτέλεσμα θα είναι εγγυημένο, αλλά μπορούν ακόμα και να την αποτρέψουν εντελώς. Αυτό που πρέπει να έχετε στο νου οι νεαροί ενδιαφερόμενοι για μεταμόσχευση μαλλιών είναι ότι ο ηθικός ιατρός και ο ευσυνείδητος χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών, θα αποφύγει να προτείνει μεταμόσχευση μαλλιών σε ασθενείς οι οποίοι είναι πολύ μικροί σε ηλικία, διότι σχεδόν πάντοτε σε αυτές τις ηλικίες το πρόβλημα της τριχόπτωσης και της αραίωσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλες τεχνικές και όχι με μεταμόσχευση μαλλιών. Θα κρατήσει πάντα τη μεταμόσχευση μαλλιών ως το τελευταίο όπλο με το οποίο θα αντιμετωπίσει την τριχόπτωση και την αραίωση.

0