Covid-19 και Τριχόπτωση

Αυτό τον καιρό, όλος ο πλανήτης ζει στη νέα πραγματικότητα που έχει επιβάλει ο Covid-19. Μία πανδημία που έχει επηρεάσει παγκοσμίως τις ζωές όλων των ανθρώπων, σε επαγγελματικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η περίοδος του αναγκαστικού lockdown στη χώρα μας, είχε επίπτωση ακόμα και στην ψυχολογία των περισσοτέρων από εμάς. Αλλά ακόμα και τώρα, όσο δεν βρίσκεται κάποια αποτελεσματική θεραπεία και τα κρούσματα συνεχώς ανεβαίνουν, οι περισσότεροι ταλανίζονται από ένα μόνιμο άγχος για το αύριο και για τους αγαπημένους τους.

Τον τελευταίο καιρό ακούμε συχνά ανθρώπους που νόσησαν και αποθεραπεύτηκαν οι οποίοι μιλούν για το πώς βίωσαν την ασθένεια και ποια είναι τα κατάλοιπα αυτής. Είναι άξιο λόγου ότι πολλοί αναφέρουν ότι παρατηρούν έντονη τριχόπτωση την οποία αποδίδουν στο Covid-19. Από την άλλη ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των ανδρών που ζητούν πληροφορίες για μεταμόσχευση μαλλιών γιατί και αυτοί – αν και δεν έχουν νοσήσει – παρατηρούν αυτή την περίοδο έντονη τριχόπτωση. Τελικά μπορεί να συνδέεται o Covid-19 με την τριχόπτωση;

Alicia Milano covid-19 και τριχόπτωση

Η διάσημη ηθοποιός Alicia Milano που ασθένησε από Covid-19, παρατήρησε έντονη τριχόπτωση κατά την ανάρρωσή της

Covid-19 και Τριχόπτωση: Υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δυο;

Αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτή η έντονη τριχόπτωση ίσως είναι αποτέλεσμα του άγχους και του έντονου στρες που βιώνει κάποιος αυτή τη περίοδο, είτε έχει νοσήσει είτε όχι. Υπάρχει η άποψη ότι μετά από περιόδους μεγάλου άγχους, έντονης ψυχολογικής πίεση, ή έπειτα από μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση και γενικά όταν υπάρχει ένα σοκ στον οργανισμό, το σώμα μπαίνει σε κατάσταση αδράνειας και εστιάζει μόνο σε βασικές λειτουργίες. Η ανάπτυξη των μαλλιών δεν είναι τόσο σημαντική όσο άλλες λειτουργίες, οπότε τα τριχοθυλάκια παραμένουν για περισσότερο διάστημα στην τελογενή φάση, που είναι η φάση ανάπαυσης των τριχοθυλακίων η οποία τελειώνει με την απόπτωση της τρίχας. Αρά ουσιαστικά δεν είναι κάτι που εμφανίζεται ξαφνικά, απλά επιμηκύνεται το διάστημα που διαρκεί μια συγκεκριμένη φάση της ζωής του τριχοθυλακίου.

Το άγχος, το στρες και η στεναχώρια θεωρούνται από αρκετούς, εχθροί των μαλλιών, αποδίδοντας την έντονη τριχόπτωση που παρατηρούν σε κάποια κατάσταση αυξημένου άγχους που βίωσαν. Όμως στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά, κανείς δεν ξέρει και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το στρες επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό τα μαλλιά μας. Και αυτό γιατί τα άτομα που βιώνουν ένα πραγματικό υψηλό βιοχημικό στρες – γιατί αυτό είναι το στρες ένα βιοχημικό φαινόμενο που το νιώθουμε – όπως οι άστεγοι, οι φυλακισμένοι, ή άτομα σε νοσοκομεία έπειτα από πολλοί σοβαρές επεμβάσεις, ή πολυτραυματίες, που βιώνουν πολύ υψηλό στρες δεν χάνουν τα μαλλιά τους. Άρα από επιστημονικής τουλάχιστον σκοπιάς δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το στρες ή η στεναχώρια επηρεάζει την τριχόπτωση.

Και κάτι ακόμα πολύ ενδιαφέρον, που ίσως αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει, είναι ότι όταν κάποιος βιώσει ένα παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, όπως στρες, είτε κάποιο τραύμα, είτε σταματήσει να τρέφεται σωστά κάνοντας κάποια δίαιτα ασιτίας, τα τριχοθυλάκια που θα πάρουν εκείνη την ώρα την εντολή για να πέσουν, στην πραγματικότητα θα πέσουν μετά από 2-3 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι αν τώρα παρατηρείτε έντονη τριχόπτωση, τα τριχοθυλάκια αυτά έχουν πάρει το μήνυμα για να πέσουν πριν από 3 μήνες.

Επίσης σκεφτείτε και κάτι άλλο η Τριχόπτωση μπορεί μεν να έχει πολλές αιτίες, αλλά στο 98% των περιπτώσεων στους άνδρες και στο 70% στις γυναίκες, προκαλείται από την Ανδρογενετική Αλωπεκία, την κοινή φαλάκρα που είναι κληρονομική. Για το υπόλοιπο 2% στους άνδρες και 30% στις γυναίκες, η τριχόπτωση είναι παροδική ή σχετίζεται με κάποιο νόσημα, που αν θεραπευτεί, τα μαλλιά ξαναβγαίνουν.

Αν εξαιρέσει λοιπόν κανείς την εποχική τριχόπτωση – την άνοιξη και φθινόπωρο – που σαν όλα τα ζώα έτσι και ο άνθρωπος αλλάζει – ευτυχώς σταδιακά – το τρίχωμα του, η αραίωση που προκαλείται από την τριχόπτωση θέλει χρόνο και δεν συμβαίνει εν μια νυκτί – παρά κάποιους αστικούς μύθους που ισχυρίζονται το αντίθετο. Αυτά σημαίνει ότι δεν συνέβη ξαφνικά, απλά τώρα έγινε πιο αισθητή. Την περίοδο του lockdown αλλά και τώρα που αρκετοί δουλεύουν μέσω τηλεργασίας έχουν περάσει και συνεχίζουν να περνούν αρκετό χρόνο παρατηρώντας τα μαλλιά τους σε βιντεοκλήσεις. Ειδικά όταν συμμετέχει κάποιος σε μία βιντεοκλήση και βρίσκεται σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο, τα μαλλιά φαίνονται ακόμα πιο αραιά. Από την άλλη, είτε λόγω περισσότερου χρόνου, είτε λόγω περίεργης ψυχολογικής κατάστασης, πολλοί παρατήρησαν τώρα κάτι που συνέβαινε και παλαιότερα …αλλά δεν έδιναν σημασία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως η αραίωση ΔΕΝ γίνεται αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι πριν χαθεί τουλάχιστον το 50% της μάζας των μαλλιών σε μια περιοχή.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι υπομονή, γιατί σε μεγάλο ποσοστό μιλάμε για κάτι παροδικό. Αν παρ’ όλα αυτά ανησυχείτε μήπως χειροτερέψει η εικόνα των μαλλιών σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε μια από τις εγκεκριμένες αγωγές κατά τις τριχόπτωσης η οποία και θα επιβραδύνει την τριχόπτωση και θα δυναμώσει και τα υπάρχοντα μαλλιά σας. Μπορείτε να επιλέξετε είτε κάποια φαρμακευτική αγωγή είτε τα ακόμα πιο ασφαλή, εύχρηστα και εγκεκριμένα από το FDA της Αμερικής, Low Level Lasers που έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα κατά της τριχόπτωσης, οποιασδήποτε αιτιολογίας, χωρίς καμία απολύτως παρενέργεια. Η αγωγή με laser Capillus είναι κατάλληλη για άνδρες και γυναίκες, μπορεί να πραγματοποιηθεί στην άνεση του σπιτιού σας και 7 λεπτά καθημερινά, είναι αρκετά για να αποκτήσετε ξανά πιο υγιή, δυνατά και πυκνά μαλλιά.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.