Τεστ Τριχόπτωσης

Εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια έχουν εμφανιστεί διάφορα γονιδιακά τεστ τα οποία υπόσχονται ότι δίνουν απαντήσεις σε “καυτά ερωτήματα”, όπως και το λεγόμενο τεστ τριχόπτωσης για την αραίωση.

Τέτοια ερωτήματα είναι το αν κάποιος πάσχει ή θα πάσχει στο μέλλον από ανδρογενετική αλωπεκία, από τι προκαλείται η τριχόπτωση που εμφανίζει κάποιος/α και τι φάρμακα ακριβώς πρέπει να πάρει για αυτήν. Διάφορα τεστ τριχόπτωσης δίνουν απαντήσεις σε διαφορετικά ερωτήματα!

Κυκλοφορούν επίσης και τεστ που ελέγχουν ακόμα και τα γονίδια που συμβάλουν στο γκριζάρισμα των μαλλιών, στην πυκνότητα σε περιοχές όπως στα φρύδια και στα γένια κα.

Τι είναι το τεστ τριχόπτωσης στην πραγματικότητα;

Κάποιοι τα λένε γονιδιακά τεστ, κάποιοι για τεστ τρίχας ή τεστ τριχόπτωσης, κάποιοι άλλοι βιολογικά τεστ και πραγματικά έχει γεμίσει το internet με όλα αυτά τα υποτιθέμενα τεστ.

Στην πραγματικότητα τα τεστ τριχόπτωσης είναι «καθρεφτάκια και χάντρες» που προσπαθούν να πουλήσουν στον ανυποψίαστο και πολύ ανήσυχο ασθενή που χάνει μαλλιά! Είναι γονιδιακά τεστ που ακόμα και αν δεχθούμε ότι έχουν ακρίβεια και εγκυρότητα, στην πραγματικότητά είναι άχρηστα και δρουν ως πανάκριβα μέσα εντυπωσιασμού!

γενετικό τεστ τριχόπτωσης, γονιδιώματος dnaΈναν εντυπωσιασμό που τον πληρώνει ο ασθενής για να εντυπωσιαστεί ο ίδιος!

Και μάλιστα, σε τρελές τιμές!

Διαβάζει κανείς ότι:

«Με το γενετικό τεστ μπορούμε να αναλύσουμε τους γενετικούς τόπους που συνδέονται με τα χαρακτηριστικά της τρίχας όσο και με ενδεχόμενες ασθένειες της».

Άλλοι πάλι αναφέρουν ότι το τεστ τριχόπτωσης: «είναι ένα τεστ τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιεί τεχνικές ανίχνευσης και ανάλυσης του DNA και αποκαλύπτει γενετικές παραλλαγές στα γονίδια που σχετίζονται με την τριχόπτωση».

Ενώ αλλού αναφέρεται οτι: «Το γενετικό τεστ τριχόπτωσης βοηθάει να παρέχουμε μία προηγμένη, ασφαλή και αξιόπιστη εξατομικευμένη θεραπεία της τριχόπτωσης βασισμένη στο DNA του κάθε ασθενή. Το τεστ τριχόπτωσης αναλύει με απόλυτη ακρίβεια τα γονίδια που σχετίζονται με την αραίωση των μαλλιών και με αυτόν τον τρόπο μας επιτρέπει να προσαρμόζουμε τη θεραπεία ανά περίπτωση ώστε να επιτυγχάνουμε τη μέγιστη δράση της».

Άλλοι πάλι υπόσχονται ότι με την εφαρμογή όλων των σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας είναι πλέον δυνατή η γονοτύπηση και ο προσδιορισμός των σημειακών εκείνων μεταλλάξεων που εμπλέκονται όχι μόνο στην εμφάνιση της αλωπεκίας, αλλά και στον γενετικό προσδιορισμό και άλλων μορφολογικών χαρακτηριστικών της τρίχας όπως το πάχος, το είδος, το χρώμα, το γκριζάρισμα και άλλοι.

Έτσι υπόσχονται ότι μπορούν να σας κάνουν γονιδιακά τεστ όπως το  τεστ τριχόπτωσης  για να ελέγξουν την προδιάθεση για την ανδρογενετική αλωπεκία, για το γκριζάρισμα για την πυκνότητα των γενιών ή ακόμα και για την πυκνότητα των φρυδιών.

Τεστ τριχόπτωσης για εντυπωσιασμό του ασθενούς!

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και γιατί όλα αυτά τα τεστ έχουνε ως σκοπό απλά τον εντυπωσιασμό του τριχοπτωτικού ασθενή όπου χάνει μαλλιά και στην πραγματικότητα δε του προσφέρουν κάτι αξιόλογο.

Στον επιχειρηματία προσφέρουν, φυσικά γιατί:

  1. Αφενός το τεστ τριχόπτωσης είναι πανάκριβο. Άρα, μόνο αυτό να κάνετε, αρκεί.
  2. Αφετέρου, μπαίνετε στην πόρτα που λένε οι marketeers, δλδ. μπαίνετε στο χώρο της «κλινικής». Από αυτή τη στιγμή και μετά είναι πολύ πιθανό να «αγοράσετε» κάτι επιπλέον. Σε αυτές τις «κλινικές» έχουν απίστευτα πιεστικούς και εκπαιδευμένους πωλητές. Κινδυνεύετε να βρεθείτε με πρόγραμμα αποτρίχωσης …αυτιών «μόνο σήμερα, μοναδική ευκαιρία!».
  3. Σας δημιουργείται ασυνείδητα η εικόνα ότι για να κάνει μια «κλινική» ένα τόσο …«προηγμένο τεστ τριχόπτωσης», άρα όλα τα προϊόντα της είναι υψηλής ποιότητας, καινοτόμα κτλ.
  4. Τα αποτελέσματα του «τεστ» μπορούν να μεταφραστούν με όποιο τρόπο θέλει ο ιατρός (αν υπάρχει) ή ο πωλητής.
  5. Κατά κανόνα, έτσι και κάνετε το τεστ τριχόπτωσης, είτε θα σας δώσουν κάποιο πανάκριβο τοπικό σκεύασμα ή θα σας πιέσουν να «αγοράσετε» μεταμόσχευση μαλλιών! Ή και τα δύο.
  6. Θα ρωτήσει κάποιος: «είναι απάτη τα τεστ αυτά;»

γονιδιακό τεστ τριχόπτωσηςΌχι! Πράγματι, τα γονιδιακά τεστ αυτά κάνουν αυτό που λένε και έχουν ενδιαφέρον αλλά το ενδιαφέρον τους είναι καθαρά ακαδημαϊκό και …φιλοσοφικό!

Στην πραγματικότητα όλα αυτά τα τεστ θα σου πούνε είτε κάτι το οποίο γνωρίζεις ήδη, είτε κάτι το οποίο ένας ιατρός με ένα απλό δερματοσκόπιο μπορεί να σου πει, είτε κάτι για το οποίο δεν μπορείς να κάνεις κάτι.

Αν το γονιδιακό τεστ σου αποκαλύψει(!) ότι τα μαλλιά σου είναι σγουρά (κάτι που λογικά βλέπεις και ο ίδιος κάθε μέρα στον καθρέφτη σου εδώ και χρόνια), τι σημασία έχει;

Δεν μπορεί να παρέμβει κανείς στο γονιδίωμα σου και να τα κάνει ίσια! Και ο κομμωτής σου δεν χρειάζεται το αποτέλεσμα του γονιδιακού τεστ για να σου κάνει ισιωτική…

Όλο αυτό με τα γονιδιακά τεστ είναι σαν κάποιος να ξεμένει από βενζίνη με το αμάξι και να έρχεται η οδική βοήθεια και να του λέει ότι θα σας κάνουμε πλήρη έλεγχο όλων των συστημάτων του αυτοκινήτου σας για να σας εξηγήσουμε γιατί δεν προχωράει!

Γιατί να κάνει κάποιος τεστ τριχόπτωσης;

Ας πάρουμε το γονιδιακό/γενετικό/βιολογικό τεστ για την ανδρογενετική αλωπεκία.

Για να φτάσει κάποιος σε κάποια κλινική προκειμένου να κάνει αυτό το πανάκριβο τεστ σημαίνει ότι ήδη χάνει μαλλιά!

Ένας ιατρός -ακόμα και χωρίς εμπειρία- με ένα δερματοσκόπιο με μεγέθυνση x50, όταν εξετάσει ένα κεφάλι κάποιου που πάσχει από ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να κάνει εύκολα και έγκυρα τη διάγνωση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος να πληρώσει ένα πανάκριβο γονιδιακό τεστ  τριχόπτωσης από τη στιγμή που είναι πολύ εύκολο ακόμα και ένας άπειρος ιατρός να βγάλει διάγνωση απλά κοιτώντας την εικόνα του ψηφιακού μικροσκοπίου στην οθόνη του υπολογιστή του. Αρκεί φυσικά να ξέρει τι σημαίνει αυτό που βλέπει…

Τώρα, αν κάποιος σας πει πως με το τεστ τριχόπτωσης επιβεβαιώνεται η διάγνωση του ιατρού 2 εκδοχές υπάρχουν: ή ο ιατρός είναι εντελώς άπειρος και δεν εμπιστεύονται τις διαγνώσεις του/της (καθόλου σπάνιο φαινόμενο σε κλινικές μαλλιών), ή απλά σας κοροϊδεύουν.

Τεστ τριχόπτωσης για εξατομικευμένη αγωγή, αλήθεια ή μύθος;

Κάποιοι μάλιστα προκειμένου να πείσουν για την αναγκαιότητα αυτού του «τεστ τριχόπτωσης», μιας και το κόστος είναι αρκετά υψηλό, χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ότι με το γονιδιακό τεστ θα μπορέσουν να σας συνταγογραφήσουν μία απόλυτα εξατομικευμένη αγωγή για την τριχόπτωση η οποία θα βασίζεται στα δικά σας γονίδια και θα είναι απόλυτα προσαρμοσμένη σε σας ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

γενετικό τεστ τριχόπτωσηςΕίναι απολύτως κατανοητό το να θέλουμε όλοι να νιώθουμε ξεχωριστοί και μοναδικοί από εγωισμό, ο οποίος είναι απόλυτα συνυφασμένος με την ανθρώπινη φύση. Ποιος δεν θα έμπαινε στον πειρασμό να αποκτήσει ή να κάνει κάτι που έχει σχεδιαστεί ειδικά για εκείνον και είναι μοναδικό; Στην προκειμένη περίπτωση όμως κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτή την ανθρώπινη “αδυναμία” προκειμένου να πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες… και μάλιστα ακριβές κορδέλες.

 

Όσον αφορά την ανδρογενετική αλωπεκία τουλάχιστον και την αντιμετώπιση της, η πραγματικότητα δυστυχώς καταρρίπτει αυτό το όνειρο της …μοναδικότητας.

Υπάρχουν μόλις δύο εγκεκριμένες και αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές για τη τριχόπτωση οι οποίες αποδεδειγμένα βοηθούν εκατομμύρια άτομα στον κόσμο να αντιμετωπίσουν την τριχόπτωση.

ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες, υποτιθέμενες δραστικές ουσίες που “βγάζουν μαλλιά”  είναι από πολύ υποδεέστερες μέχρι άχρηστες! Οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνει κάποιος ένα πανάκριβο γονιδιακό τεστ τριχόπτωσης με την αυταπάτη ότι θα του δώσει ο γιατρός μία δήθεν απόλυτα εξατομικευμένη αγωγή! Θα του δώσει ένα πανάκριβο, δήθεν εξατομικευμένο, σκεύασμα το οποίο θα περιέχει πάντα μέσα μία από τις δύο συγκεκριμένες ουσίες που στην πραγματικότητα αυτές κάνουν όλη τη δουλειά! Τα υπόλοιπα είναι απλά για show!

Τώρα όσον αφορά κάτι γονιδιακά τεστ για την πυκνότητα των γενιών για την πυκνότητα των φρυδιών ή για το γκριζάρισμα των μαλλιών πραγματικά είναι να απορεί με ποιο σκοπό βγήκαν αυτά τα τεστ!

Πραγματικά δηλαδή τι θα βοηθήσει να μάθει κάποιος το αν θα γκριζάρουν νωρίς ή αργά τα μαλλιά του; Θα ξεκινήσει να μαζεύει λεφτά για να αγοράσει βαφές ή θα «στοκάρει» βαφές για να μην ξεμείνει;

Αν από την άλλη τα φρύδια του δεν είναι αρκετά πυκνά ή τα γενιά του δεν είναι αρκετά πλούσια τι θα κάνει;

Θα κάνει κάποιος το γονιδιακό τεστ για να του πούνε αυτό που βλέπει και γνωρίζει ήδη; Μήπως περιμένει ότι στο μέλλον θα πυκνώσουν; Θα σε λυπήσουμε αλλά δεν πρόκειται. Τα γένια στους άντρες ολοκληρώνουν την ωρίμανση τους ακόμα και μετά τα 30. Όμως δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει αραιά γενιά στα 20 ή στα 25, στα 35 να αποκτήσει ξαφνικά πλούσια γένια. Αυτό είναι κοινή λογική και δεν χρειάζεται κανένα ακριβό γονιδιακό τεστ να στο πει.

γονιδιακό τεστ τριχόπτωσης αποτελέσματαΌλες οι παραπάνω πληροφορίες θα σου φανούν χρήσιμες όταν πας να ενημερωθείς από κάποια κλινική για τα μαλλιά σου και την τριχόπτωση που σε ταλαιπωρεί, για να καταλάβεις ποιον ιατρό θα πρέπει να αποφύγεις.

Ένας εξειδικευμένος ιατρός και ένας σωστός επιστήμονας δεν θα σε έβαζε ποτέ στη διαδικασία ενός άχρηστου τεστ για να διαγνώσει κάτι που μπορεί να κάνει εύκολα με ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και μια ενδελεχή εξέταση με ένα δερματοσκόπιο, ίσως και με τη βοήθεια κάποιων κοινών ιατρικών εξετάσεων.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα «απλά» εργαλεία ένας ιατρός είναι σε θέση να σου πει ποια είναι η εικόνα των μαλλιών σου, ποια η πιθανή εξέλιξη της τριχόπτωσης σου και θα μπορέσει να σου συνταγογραφήσει την ενδεδειγμένη, πιο αποτελεσματική – βάσει μελετών – και εγκεκριμένη αγωγή για να καταπολεμήσεις την τριχόπτωση ή θα κρίνει ότι είσαι κατάλληλος για μεταμόσχευση μαλλιών.

 

Οτιδήποτε άλλο αφορά γονιδιακά τεστ τριχόπτωσης και απόλυτα εξειδικευμένες αγωγές είναι απλά μέσα εντυπωσιασμού. Και ευτυχώς δεν έχουν «ανακαλύψει» ακόμα κάποιο γονιδιακό τεστ που να δείχνει αν είσαι κατάλληλος υποψήφιος για μεταμόσχευση μαλλιών ή αν είσαι γονιδιακά προγραμματισμένος για την μία ή την άλλη τεχνική. Αν δούμε και αυτό στο μέλλον μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε από τώρα ότι κάτι τέτοιο είναι απλά επιστημονική φαντασία!

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023