Πρακτικές προσέλκυσης ασθενών σε κλινικές: Πόσο αποτελεσματικές είναι οι «νέες» τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών;

Πολύ συχνά ακούμε να αναφέρονται νέες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών. Αναμφίβολα, η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια αισθητική επέμβαση που με το πέρασμα των χρόνων έχει παρουσιάσει τρομερή εξέλιξη και πρόοδο. Πλέον, από την εποχή των punch grafts και των συνθετικών τριχών έχουμε περάσει στην εποχή των τριχοθυλακιακών μονάδων και των ολοένα και μικρότερων σε διάμετρο εργαλείων, είτε για την αφαίρεση των τριχοθυλακίων είτε για τη δημιουργία των υποδοχών. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα, πάντα όμως στα κατάλληλα χέρια, να δημιουργούν ολοένα πιο πυκνά και -πάνω απ’ όλα- φυσικά αποτελέσματα.

Από την άλλη, το αυξανόμενο ενδιαφέρον των αντρών για τη βελτίωση της εμφάνισής τους έχει οδηγήσει στην αυξημένη ζήτηση των επεμβάσεων, κυρίως με νέες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών. Μια από τις σημαντικότερες τέτοιες τεχνικές είναι η “νέα” τεχνική FUE (όχι την άλλη την παλιά, την «ξεπερασμένη» όπως αδίκως την ονομάζουν κάποιοι…). Όπως συμβαίνει σε όλα τα πράγματα για τα οποία αυξάνεται η ζήτηση, οι κλινικές που ασχολούνται με την αποκατάσταση των μαλλιών και εφαρμόζουν μόνο την τεχνική FUE, προσπαθούν με κάθε τρόπο να προσελκύσουν τους ασθενείς. Παρουσιάζουν, έτσι, «νέες» πρωτοποριακές τεχνικές, «νέα» εξελιγμένα εργαλεία και μέχρι και ψευδείς ή ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί ακόμη και με το γάλα!
Παλιά το γάλα μύριζε… οπότε το ομογενοποίησαν για να μη μυρίζει.
Χάλαγε γρήγορα; Το έκαναν να αντέχει περισσότερο!
Έχει λιπαρά; Έβγαλαν και τα λιπαρά!
Κάποιους τους ενοχλεί η λακτόζη; Βγήκε και η λακτόζη!
Έγιναν προσπαθειες δηλαδή με πάση θυσία να αγοράσουν γάλα οι καταναλωτές και μην υπάρχουν αντιστάσεις!

«Νέες» τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών

Την ίδια τεχνική πώλησης εφαρμόζουν και με την τεχνική για μεταμόσχευση μαλλιών FUE! Πάση θυσία, επειδή κάποιοι που κάνουν μόνο FUE, προσπαθούν να το κάνουν όσο το δυνατόν πιο «εύκολο» για τον ενδιαφερόμενο να το δει ως την πιο …καλή επιλογή. Ενώ στην πραγματικότητά δεν είναι πάντοτε!

Για πολλά χρόνια το πιο πετυχημένο επιχείρημα που χρησιμοποιούσαν κάποιες κλινικές για να πείσουν να τους εμπιστευθούν οι ενδιαφερόμενοι, ήταν η γραπτή εγγύηση μονιμότητας του αποτελέσματος της μεταμόσχευσης μαλλιών. Ακουγόταν φοβερό και αμέσως έκανε τον οποιοδήποτε να σκεφτεί ότι «είναι τόσο καλοί και σίγουροι για τη δουλειά τους που στο αποδεικνύουν και γραπτώς!» Πράγματι! Απλά, μιλάμε για κάτι άκρως παραπλανητικό, γιατί αυτή την εγγύηση δεν τη δίνει ούτε ο ιατρός ούτε η κλινική, αλλά η ίδια η Φύση. Τα τριχοθυλάκια που λαμβάνονται από την ασφαλή δότρια ζώνη (ΑΔΖ) είναι ορμονο-ανεξάρτητα ,δηλαδή δε σμικρύνονται από τη δράση των ανδρογόνων (όπως συνέβη στα αρχικά μαλλιά στις αραιές η άδειες περιοχές) και η ιδιότητα αυτή διατηρείται και μετά τη χειρουργική μεταφορά τους στην λήπτρια περιοχή. Αυτό μάλιστα, το χαρακτηριστικό των τριχοθυλακίων της δότριας περιοχής είναι γονιδιακά καθορισμένο, και παραμένει σταθερό σε όλη μας τη ζωή.

Νέες τεχνικές και εργαλεία για τη μεταμόσχευσης μαλλιών με fue

Ακούρευτο FUE, ένα από τα …«θαύματα» του σύγχρονου marketing.

Κανονικά, με την τεχνική FUE πρέπει να ξυριστεί ολόκληρη η δότρια περιοχή προκειμένου να παρθούν τα μοσχεύματα σε τέτοιες αποστάσεις μεταξύ τους ώστε να μην ενώνονται οι μικρές ουλές και να φαίνονται μέσα από τα μαλλιά. Πολλούς όμως αυτό τους αποθαρρύνει διότι δε θέλουν να εμφανιστούν με ξυρισμένο κεφάλι!

Το μάρκετινγκ βρήκε τη λύση!

Και επειδή πάση θυσία πρέπει αυτό το πρόβλημα να προσπεραστεί, βρέθηκε η φοβερή …ιδέα με την μικρότερη αισθητική παρέμβαση:  Ακούρευτο FUE. Στο ακούρευτο FUE κουρεύονται λωρίδες μαλλιών και όλα τα τριχοθυλάκια λαμβάνονται από τη συγκεκριμένη λωρίδα ή λωρίδες. Με αυτόν τον τρόπο τα μαλλιά που βρίσκονται από πάνω καλύπτουν αυτές τις λωρίδες και δεν φαίνεται η κουρεμένη λωρίδα.

Όμως, στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα μιας ακούρευτης συνεδρίας FUE είναι πολύ αντιαισθητικό, διότι από μια μικρή περιοχή που θα κουρευτεί θα πρέπει να παρθούν όλα τα αναγκαία τριχοθυλάκια.

Το αποτέλεσμα είναι πως η περιοχή αυτή αραιώνει υπερβολικά σε σχέση με τις παρθένες ολόγυρα περιοχές και το αποτέλεσμα είναι ότι το κεφάλι γίνεται σαν «σημαία»: πυκνό, αραιό, πυκνό, αραιό! Μάλιστα, για να καλυφθούν αυτές οι περιοχές που έχουν αραιώσει σε σχέση με τις παρθένες πυκνές περιοχές απαιτούν μακρύ μαλλί. Εκεί που θα μπορούσε ακόμα και με ένα strip να καλυφθεί η ουλή με 0,5-1 εκατοστό μαλλί ή το κλασσικό FUE με μισό εκατοστό μαλλί, προκειμένου να καλυφθούν οι ουλές και η έντονη αραίωση του ακούρευτου FUE, απαιτούνται >4 εκατοστά μαλλί. Άρα, η υπόσχεση «κάνε FUE για να κουρεύεις τα μαλλιά σου όσο κοντά θέλεις» με το ακούρευτο FUE πλέον χρειάζονται πιο μακριά μαλλιά από ποτέ!

Το ακούρευτο FUE είναι χρήσιμο μόνο όταν κανείς χρειάζεται 100 με 200 τριχοθυλάκια και θέλει να φτιάξει τα φρύδια του ή λίγο τα γένια ή το μουστάκι! Ποτέ άλλοτε.

Νέες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών - sapphire fue

«Νέες» τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών: Sapphire FUE

Σε κλινικές του εξωτερικού είναι πολύ διαδεδομένη η τεχνική Sapphire FUE , η οποία δεν διαφέρει σε τίποτε άλλο εκτός από το ότι οι υποδοχές στη λήπτρια περιοχή δε γίνονται με χειρουργικό εργαλείο από ατσάλι (μικρο-βελόνα ή μικρο-λάμα πλάτους 0,8-1.1mm) αλλά με ένα εργαλείο που η μύτη του είναι κατασκευασμένη από κρύσταλλο ζαφειριού, πάλι με πλάτος 0,8-1.1mm. Στην πραγματικότητα όμως δεν μιλάμε για μια νέα τεχνική μετομόσχευσης μαλλιών FUE αλλά για ένα διαφορετικό εργαλείο που χρησιμοποιείται σε αυτή. Οι λεπίδες αυτές έχουν σχεδιαστεί – σύμφωνα με τα λεγόμενά τους – για να ελαχιστοποιούν το τραύμα στην περιοχή και να επιταχύνουν την επούλωση, όπως και για να προσφέρουν ένα πιο φυσικό και πυκνό αποτέλεσμα.

Αφενός αυτό δεν ισχύει διότι σε διαστάσεις τα εργαλεία είναι ίδια! Αλλά το χειρότερο είναι πως προσπαθούν να πείσουν το κοινό που δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες αυτές πως μια άριστη μεταμόσχευση μαλλιών δεν οφείλεται στις γνώσεις κάποιου ιατρού, αλλά σε ένα εργαλείο! Αν λέγαμε σε κάποιον πως ένας πίνακας θα είναι αριστούργημα επειδή τα πινέλα είναι …καινοτόμα, θα γέλαγε. Και όμως αυτό ακριβές προσπαθούν να πουλήσουν κάποιοι!

Bio FUE

Άλλη μια ευφάνταστη τεχνική που διαφημίζεται επίσης σε κλινικές του εξωτερικού είναι η μεταμόσχευση μαλλιών Bio FUE! Σύμφωνα με το marketing των κλινικών που εφαρμόζουν αυτή τη μέθοδο, η Bio FUE είναι μια πιο …βελτιωμένη και εξελιγμένη τεχνική FUE, η οποία εξασφαλίζει την καλύτερη και πιο φυσική ανάπτυξη των μαλλιών. Η μόνη διαφορά με την FUE είναι ότι στη λήπτρια περιοχή γίνεται PRP! Αυτό υποτίθεται πως βοηθάει στην καλύτερη επούλωση της περιοχής και στην ταχύτερη ανάπτυξη των μαλλιών τα οποία – σύμφωνα με τα λεγόμενα τους πάντα – είναι πιο πυκνά και με όγκο! Επίσης, βοηθά στην ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων μαλλιών στην περιοχή και κάνει τα μεταμοσχευμένα μαλλιά να φαίνονται πιο φυσικά. Αυτό όμως δεν ισχύει!

Έχει αποδειχθεί πως η δημιουργία υποδοχών προκαλεί από μόνη της τόση παραγωγή παραγόντων ανάπτυξης που περιέχονται στο PRP, που οι υποδοχείς των κυττάρων «μπουκώνουν» και ότι άλλο και να κάνεις είναι άχρηστο!

Bio fue

«Νέες» τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών: DIRECT FUE

Επίσης μια δημοφιλής μέθοδος από τις υποτιθέμενες νέες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών είναι η DIRECT FUE. Κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης DIRECT FUE, υποτίθεται πως πραγματοποιείται ταυτόχρονη δημιουργία υποδοχής και εμφύτευση μοσχεύματος. Δηλαδή, κάθε ένα τριχοθυλάκιο που εξάγεται από τη δότρια περιοχή αμέσως «φορτώνεται» σε ένα εργαλείο σαν στυλό (implanter) και τοποθετείται στη λήπτρια περιοχή, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί πρωτύτερα οι υποδοχές. Η κάθε υποδοχή δημιουργείται αυτόματα από αυτό το εργαλείο και συγχρόνως τοποθετείται μέσα σε αυτή το κάθε τριχοθυλάκιο που περιέχει. Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής, όπως ισχυρίζονται,  είναι ότι τα τριχοθυλάκια μένουν εκτός σώματος για μικρότερο διάστημα.

Στη θεωρία ακούγεται ενδιαφέρουσα αλλά στην πράξη δεν το εφαρμόζει κανείς διότι αφενός τα τριχοθυλάκια χρειάζονται περαιτέρω προετοιμασία ώστε να είναι πιο λεπτά και αφετέρου η τεχνική αυτή (ακόμα και χωρίς προετοιμασία) είναι πολύ αργή και δύσκολη, χωρίς κανένα πλεονέκτημα. Αν κανείς την εφαρμόσει όπως την περιγράφουν, θα χρειαστεί διπλάσιο χρόνο για τον ίδιο αριθμό μοσχευμάτων! Και επειδή οι κλινικές αυτές δε θέλουν να κάθονται μέχρι το βράδυ να δουλεύουν, σίγουρα δεν την εφαρμόζουν!

FUE Implanters

Τα πολυδιαφημισμένα FUE implanters, ως εργαλεία έχουν κάποια πλεονεκτήματα: μειώνουν τις πιθανότητες για μηχανικό τραυματισμό του τριχοθυλακίου (σύνθλιψη) που μπορεί να προκληθεί από την αδέξια χρήση της λαβίδας που είναι το πιο συνηθισμένο εργαλείο για την τοποθέτηση των μοσχευμάτων. Η αδέξια χρήση, όμως, είναι χαρακτηριστικό άπειρου τεχνικού ή ιατρού. Αν η ομάδα είναι έμπειρη και προσεκτική, τα implanters δεν έχουν κανένα πλεονέκτημα.

 

Κι εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο: Η  χρήση ενός implanter διευκολύνει τους ιατρούς με μικρή εμπειρία ή τους τεχνικούς αλλά μπορεί ταυτόχρονα να αποβεί καταστροφική. Το implanter μπορεί να προκαλέσει συμπίεση του τριχοθυλακίου  περιφερειακά. Αυτό συμβαίνει όταν κατά τη διάνοιξη της υποδοχής και την ταυτόχρονη είσοδο του μοσχεύματος μέσα σε αυτή το τριχοθυλάκιο «τσακίζει» με αποτέλεσμα ενώ ένα τμήμα του να εισχωρεί στην υποδοχή, ο βολβός να μένει εκτός, πράγμα που οδηγεί σε μοιραία καταστροφή του μοσχεύματος. Μόνο ένας έμπειρος ιατρός μπορεί να το δει κατευθείαν και να το διορθώσει εκείνη τη στιγμή. Επίσης, ένας άλλος κίνδυνος από τη χρήση των implanters που υπάρχει συνήθως σε μεγάλα, πολύτριχα μοσχεύματα είναι η αποκοπή του βολβού από το τριχοθυλάκιο, κάτι που μπορεί να συμβεί, όταν το τριχοθυλάκιο δεν έχει «φορτωθεί» σωστά στο εργαλείο και στην προσπάθεια να μπει στην υποδοχή η κοφτερή άκρη του implanter κόβει το βολβό και καταστρέφει το τριχοθυλάκιο.

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι όλα αυτά τα «καινούρια» πράγματα φαίνονται εντυπωσιακά και ικανά να δώσουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Όμως μήπως τελικά δεν είναι τόσο μαγικά όσο ακούγονται; Και τελικά ποιον πρέπει να εμπιστευθείς; Ένα νέο εργαλείο στα χέρια κάποιου άπειρου, ή μήπως οι γνώσεις και η εμπειρία κάποιου ιατρού εξειδικευμένου στη μεταμόσχευση μαλλιών είναι πιο σημαντικά;

Όλοι μπορούν να πάρουν πινέλα και ν’ αρχίσουν να ζωγραφίζουν, αλλά μόνο ένας ζωγράφος μπορεί με τη βοήθεια τους να φτιάξει αριστουργήματα. Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται ποικιλία χρωμάτων, πινέλων, καμβάδων κλπ. Το ίδιο ισχύει και για έναν ιατρό μεταμόσχευσης μαλλιώ για να μπορέσει να δώσει απόλυτα φυσικά και πυκνά αποτελέσματα.Οφείλει να  γνωρίζει και να εκτελεί όλες τις επιστημονικά αποδεκτές  παλαιότερες και νέες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών και να μην εμμένει  σε μια και μόνο τεχνική γιατί αυτό συνήθως κρύβει άγνοια.

fue implanters που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση τριχοθυλακιων

Αυτό που έχει σημασία είναι ο ιατρός, ανάλογα με τον ασθενή που έχει απέναντί του να μπορεί να πάρει την καλύτερη απόφαση όσον αφορά τα τριχοθυλάκια που χρειάζονται ανάλογα με τις ανάγκες του, την τεχνική εκείνη που θα τα δώσει με ασφάλεια, το σχεδιασμό στη λήπτρια περιοχή και τη στρατηγική τοποθέτησή τους με στόχο ένα όσο το δυνατόν πιο φυσικό και πυκνό αποτέλεσμα.  Το ποια ακριβώς εργαλεία θα χρησιμοποιήσει για να το πετύχει αυτό, είναι κάτι πολύ εξειδικευμένο, που το αποφασίζει κάθε φορά ο ιατρός ανάλογα με το περιστατικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, με στόχο πάντα ένα τέλειο, φυσικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη σκεφτείτε ποιος ιατρός διαφημίζει τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιεί; Αν είχατε να κάνετε ένα χειρουργείο π.χ. σκωληκοειδεκτομή, υπήρχε περίπτωση ο ιατρός να επικεντρώνονταν στο νέο νυστέρι με τη «λεία επιφάνεια και τις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες», με το οποίο θα σας κάνει την τομή; Ή μήπως θα φρόντιζε ώστε οι γνώσεις και η φήμη του να αρκούν ώστε να τον εμπιστευθείτε; Τα οποιαδήποτε εργαλεία στα χέρια ανειδίκευτων δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Δεν προσφέρουν ένα τέλειο αποτέλεσμα, απλά γίνονται μέσα εντυπωσιασμού και στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να γίνουν ακόμα και επικίνδυνα. Ο ιατρός που είναι εξειδικευμένος στη μεταμόσχευση μαλλιών και ακολουθεί τις εξελίξεις στον κλάδο του, γνωρίζει πως ακριβώς θα μπορέσει να χαρίσει στον κάθε ασθενή του ένα απόλυτα φυσικό και πυκνό αποτέλεσμα. Σίγουρα, ωστόσο δεν  χρειάζεται να διαφημίσει τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ούτε «νέες» τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών για να πείσει ότι μπορεί να κάνει καλές μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Αυτό που θα τόνιζε θα ήταν το βιογραφικό του, την εμπειρία του και σαφώς τους δεκάδες εκατοντάδες ικανοποιημένους ασθενείς που τον εμπιστεύτηκαν.

Μάθετε περισσότερα για το πως να προβείτε στην σωστή επιλογή ιατρού μεταμόσχευσης μαλλιών και ποιες ερωτήσεις θα πρέπει να του απευθύνετε!

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023