5 Μύθοι για την Τριχόπτωση: Τι τελικά ισχύει;

Η τριχόπτωση απασχολεί ολοένα και περισσότερους άνδρες και γυναίκες, βλέπουμε μάλιστα κατά καιρούς αμφισβητούμενες λύσεις για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς και κάθε άλλο παρά λύνουν το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Ας δούμε ποιος είναι ο επικρατέστερος μύθος τριχόπτωσης που συνεχίζει να παραπλανεί πάσχοντες από τριχόπτωση.

O Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, Χειρουργός Κεφαλής-Τραχήλου, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής, εξειδικευμένος χειρουργός στη μεταμόσχευση μαλλιών και ενεργό μέλος του ISHRS καταρρίπτει 5 δημοφιλείς μύθους γύρω από την τριχόπτωση ενώ αναλύει τις σύγχρονες, πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπισή της.

#1 Μύθος τριχόπτωσης: To σμήγμα που φράζει τα τριχοθυλάκια προκαλεί τριχόπτωση

Σε καμία περίπτωση το σμήγμα δεν αποτελεί αίτιο τριχόπτωσης. Πρόκειται μάλιστα για ένα μύθο που ξεκίνησε τον 19ο αι, όπου η ακριβής λειτουργία του σμηγματογόνου αδένα ήταν ακόμη άγνωστη.

Δυστυχώς είναι ένας μύθος που συνεχίζει να διαιωνίζεται και στις μέρες μας αφού ουκ ολίγες εταιρίες το χρησιμοποιούν ώς μέσω παραπλανητικής διαφήμισης για να αυξήσουν τις πωλήσεις των σαμπουάν και λοιπών προϊόντων κατά τις τριχόπτωσης.
Με συχνότερο λούσιμο, η τριχόπτωση θα εξαλειφόνταν αν ίσχυε ο πιο πάνω μύθος, ωστόσο αυτό δεν ισχύει όπως και εσείς θα έχετε διαπιστώσει από προσωπική εμπειρία ή εμπειρία κοντινών σας προσώπων.

#2 Μύθος για την τριχόπτωση: Η κακή κυκλοφορία αίματος στο τριχωτό προκαλεί τριχόπτωση

μυθοι τριχόπτωση

Ένα ακόμη παραπλανητικό επιχείρημα που χρησιμοποιούν διάφορες εταιρίες για να προωθήσουν τα προϊόντα καταπολέμησης της τριχόπτωσης είναι ότι τα τριχοθυλάκια λόγω μη επαρκούς οξυγονωσης προκαλούν τριχόπτωση. Ωστόσο αυτό κάθε άλλο παρά αλήθεια είναι.

Είτε έχουμε μαλλιά στο κεφάλι ή όχι, το κεφάλι εξακολουθεί να είναι η μόνη επιφάνεια στο σώμα μας με τα περισσότερα αιμοφόρα αγγεία.

Όταν παρουσιάζεται τριχόπτωση και λέπτυνση της τρίχας τότε αρχίζει να μειώνεται και η ροή αίματος στο κεφάλι. Δηλαδή, η κακή κυκλοφορία αίματος στο τριχωτό της κεφαλής δεν αποτελεί αίτιο τριχόπτωσης αλλά συνέπειά της! Συνεπώς προϊόντα και φαρμακευτικές αγωγές που στοχεύουν στην αύξηση της κυκλοφορίας αίματος στο κεφάλι δεν δύνανται να μειώσουν ή να αντιστρέψουν την τριχόπτωση.

#3 Μύθος τριχόπτωσης «Είναι μια βραβευμένη φόρμουλα» ή «Πρόκειται για αρχαία συνταγή»

Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι πολλά σύγχρονα φάρμακα αποτελούν εξέλιξη συνταγών που χάνονται στο βάθος των αιώνων, είναι αμφίβολο το κατά πόσο αρχαία γιατροσόφια με βότανα και βιολογικά μαγικά βίλτρα μπορούν να καταπολεμήσουν την τριχόπτωση! Πρόκειται φυσικά για ένα από τους επικρατέστερους μύθους τριχόπτωσης  που διαιωνίζονται ακόμα και σήμερα.

Όταν λοιπόν κάποιος σας προτείνει μία αρχαία συνταγή κατά της τριχόπτωσης, αναρωτηθείτε αν αξίζει τον κόπο να γυρίσουμε σε εργαλεία και λειτουργίες τόσο αρχέγονες, ειδικά σε μια εποχή όπου σύγχρονες τεχνολογίες καθιστούν τη μεταμόσχευση μαλλιών fue μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης της τριχόπτωσης.

Πέρα από αρχαίες συνταγές και αμερικάνικα ή εξωτικά προϊόντα, πολλές φαρμακευτικές εταιρίες πλασάρουν φαρμακευτικά σκευάσματα ως «βραβευμένες φόρμουλες» κατά της τριχόπτωσης.

Φυσικά πρόκειται για ακόμη ένα μύθο τριχόπτωσης.

Στο χώρο της τριχόπτωσης δεν υπάρχουν παγκόσμιες διακρίσεις τύπου Χρυσής Σφαίρας και Όσκαρ. Μόνο έγκυρες, επιστημονικές αποδείξεις και έρευνες μπορούν να αποτελέσουν επιχείρημα για το πόσο αποτελεσματικό ένα προϊόν είναι κατά της τριχόπτωσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρω σε άρθρο μου στο Gossip TV:

«Τα βραβεία που ακούτε να διαφημίζουν κάποιες εταιρείες δεν διαφέρουν από το κύπελλο που κέρδισε το ανιψάκι σας στο τοπικό πρωτάθλημα 5Χ5.»

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα με όσα βραβεία και να έχουν διακριθεί, δεν αποτελούν μια ασφαλή ή αποτελεσματική λύση για την τριχόπτωση. Μόνο τα φαρμακευτικά σκευάσματα Minoxidil και Finasteride έχουν ισχυρές αποδείξεις αποτελεσματικότητας κατά της τριχόπτωσης.

#4 Μύθος για την τριχόπτωση: Οι (ανώνυμες) μαρτυρίες πελατών

Πολλές εταιρίες παρουσιάζουν «μαρτυρίες πελατών» ως μέσο πειθούς ανυποψίαστων πελατών. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές οι εν λόγω μαρτυρίες είναι ανώνυμες ή ημι-επώνυμες, δημιουργώντας περισσότερα ερωτηματικά στον υποψήφιο από αυτά που επιλύουν.

Καλό είναι να αποφεύγετε προϊόντα με ανώνυμες μαρτυρίες πελατών αφού δεν μπορεί να εξακριβωθεί κατά πόσο ο Α.Δ. έχει δοκιμάσει το προϊόν ή πρόκειται απλά για πληρωμένη διαφήμιση. Στοιχεία που δίνουν κύρος σε ένα φαρμακευτικό σκεύασμα ή χειρουργική τεχνική είναι δημοσιεύσεις καταρτισμένων ιατρών και οι μελέτες ανεξάρτητων εργαστηρίων και πανεπιστημίων.

#5 Μύθος τριχόπτωσης «Μυστική Φόρμουλα Κατά της Τριχόπτωσης».

Δεν υπάρχουν μυστικές φόρμουλες κατά τις τριχόπτωσης. Πρόκειται για ακόμη ένα μύθο. Μάλιστα, αν υπήρχε μία εταιρία που θα παρήγαγε ένα προϊόν κατά τις τριχόπτωσης τόσο αποτελεσματικό και αποκλειστικό, τότε ένας φαρμακευτικός κολοσσός θα την είχε αγοράσει εν μία νυχτί. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει μία μυστική φόρμουλα που δίνει λύση στο πρόβλημα τις τριχόπτωσης.

Τριχόπτωση: Η αλήθεια

μύθος τριχόπτωσης

Οι μύθοι τριχόπτωσης άρχισαν σταδιακά να εξαλείφονται αφού το κοινό πλέον ενημερώνεται, κρίνει και αποφασίζει με γνώμονα σοβαρά στοιχεία. Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης γίνεται σήμερα με βέλτιστες προσεγγίσεις όπου ο συνδυασμός κατάρτισης και τεχνολογίας δίνουν ένα φυσικό, τέλειο αποτέλεσμα στον ασθενή που θέλει να αντιστρέψει την τριχόπτωση.

Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί ένα σύγχρονο κεφάλαιο στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Μια νέα προσέγγιση που εφαρμόζεται εδώ και 50 περίπου χρόνια δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα τις τριχόπτωσης χαρίζοντας φυσικά, πυκνά μαλλιά που δεν προδίδουν τον τρόπο προέλευσής τους.

Με την προκατάληψη κατά της εμφύτευσης μαλλιών να εξανεμίζεται, πλέον η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί τη λύση για χιλιάδες κόσμου που επιθυμούν ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα που θα τους ευχαριστεί και θα τους δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση.

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023