Online Διάγνωση Μεταμόσχευσης Μαλλιών: Πόσο χρήσιμη και αντικειμενική μπορεί να είναι;

Τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο έχει εισβάλλει σημαντικά στη ζωή μας, έχοντας ανοίξει νέους δρόμους τόσο στην γνώση και στην ανάκτηση πληροφοριών, όσο και στην επικοινωνία. Η χρήση του διαδικτύου στην αναζήτηση πληροφοριών υγείας, γίνεται όλο και πιο συχνή και βαθμιαία αναδεικνύεται ως η πιο δημοφιλής, σε σχέση με παραδοσιακές πηγές πληροφόρησης.  Μάλιστα, όσον αφορά το πώς γίνεται η μεταμόσχευση μαλλιών το διαδίκτυο αποτελεί για τους περισσότερους το πρώτο μέσο αναζήτησης πληροφοριών σχετικά με τιμές, τεχνικές, αποτελέσματα κλπ. Μέχρι ποιο σημείο όμως, φτάνει η δυνατότητα του διαδικτύου όσον αφορά τη μεταμόσχευση μαλλιών; Μπορεί να γίνει online διάγνωση μεταμόσχευσης μαλλιών; Και αν ναι, μπορεί να αντικαταστήσει τη κλινική εξέταση;

 

Πώς μπορεί να γίνει online διάγνωση μεταμόσχευσης μαλλιών;

Η online διάγνωση στη μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να γίνει με την αποστολή συγκεκριμένων φωτογραφιών της δότριας αλλά και της λήπτριας περιοχής και τη συμπλήρωση ενός ιατρικού ιστορικού από τον ενδιαφερόμενο. Επίσης, μπορεί να γίνει με online ραντεβού με τον ιατρό, μέσω κάποιας πλατφόρμας διαδικτυακής επικοινωνίας (skype, viber κλπ). Ο ιατρός και στις 2 περιπτώσεις μπορεί να έχει μια πρώτη εικόνα για τον ασθενή – όχι όμως αρκετά ακριβή. Εκεί μπορεί να επιλυθούν απορίες του ασθενή, να γίνει η λήψη ιατρικού ιστορικού και να έχει ο ιατρός, μια πρώτη εικόνα της αραίωσης των μαλλιών του. Έτσι, μπορεί να προχωρήσει σε μια εκτίμηση των τριχοθυλακίων που πιθανόν να χρειαστούν για να καλυφθούν ή να πυκνώσουν οι αραιωμένες περιοχές, όπως επίσης και να δοθεί μια κατά προσέγγιση εκτίμηση του κόστους.

Μπορεί η online διάγνωση μεταμόσχευσης μαλλιών να αντικαταστήσει την δια ζώσης;

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια εξειδικευμένη και αρκετά λεπτομερής επέμβαση, που η τελική έκβαση του αποτελέσματος εξαρτάται από συγκεκριμένα στοιχεία και όχι από μια γενική εικόνα. Αυτός είναι και ο λόγος που μια online διάγνωση θα πρέπει να ακολουθείται απαραιτήτως από ένα ραντεβού με τον ιατρό. Η κλινική εξέταση του ασθενούς δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μια εξ αποστάσεως διάγνωση, η οποία είναι ελλιπής και κάποιες φορές και παραπλανητική.

Σκεφτείτε ότι αν είχατε να κάνετε οποιοδήποτε άλλο χειρουργείο, δεν θα ζητούσατε να σας  εξετάσει και ο ιατρός; Το ίδιο ισχύει και στη μεταμόσχευση μαλλιών.

Η φυσική εξέταση πρέπει να είναι ενδελεχής, να γίνονται αντικειμενικές μετρήσεις με ψηφιακό μικρο- δερματοσκόπιο. Ο ασθενής να λαμβάνει όλα τα αποτελέσματα της φυσικής εξέτασης και να διενεργούνται οι κυριότερες εργαστηριακές εξετάσεις προ της μεταμόσχευσης μαλλιών. Σε κάθε φυσική εξέταση για μεταμόσχευση μαλλιών, ο χειρουργός εξετάζει με φυσική επαφή τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής και δεν βασίζεται μόνο στα τεχνικά μέσα.

Ποια είναι τα βήματα της διάγνωσης;

Για τον ασθενή, η πιο σημαντική περιοχή του τριχωτού είναι η λήπτρια περιοχή. Για το χειρουργό μεταμόσχευσης μαλλιών, η πιο σημαντική περιοχή του τριχωτού είναι η δότρια περιοχή. Συνεπώς, και οι δύο περιοχές πρέπει να χαίρουν ίσης σημασίας κατά τη φυσική εξέταση. Ένας έμπειρος χειρουργός αποκατάστασης τριχωτού ακολουθεί τα παρακάτω βήματα στη φυσική εξέταση του ασθενούς:

 • Ελέγχει με απτική λεπτομερή εξέταση την αίσθηση των μαλλιών της δότριας και λήπτριας περιοχής, τον τύπο της τρίχας κα.
 • Ελέγχει την ελαστικότητα και κινητικότητα του δέρματος της δότριας περιοχής, ειδικά όταν έχει επιλεγεί η τεχνική FUT.
 • Μετρά την πυκνότητα των τριχοθυλακιακών μονάδων ανα cm2 στη δότρια και λήπτρια περιοχή χρησιμοποιώντας ψηφιακό μικρο- δερματοσκόπιο
 • Ελέγχει την πυκνότητα τριχών εντός των τριχοθυλακιακών μονάδων στη δότρια και λήπτρια περιοχή.
 • Εξετάζει και καταγράφει τις ποιοτικές και ποσοτικές παραμέτρους των τριχών (διάμετρο, ελλειπτικότητα, χρώμα, σχήμα, φορά έκφυσης).
 • Ελέγχει για παλαιές ουλές από επεμβάσεις ή τραύματα.
 • Εξετάζει με λεπτομέρεια σημεία με απώλεια τριχών λόγω γυροειδούς, ουλωτικής ή άλλης αιτίας αλωπεκίας στο τριχωτό και στο σώμα.
 • Ελέγχει για σημεία δερματοπαθειών, λοιμώξεων, λεύκης, ψωρίασης κτλ. στο τριχωτό και στο σώμα.
 • Λαμβάνει λεπτομερείς φωτογραφίες όλων των περιοχών του τριχωτού με στεγνά και βρεγμένα μαλλιά.

Όσον αφορά το ιατρικό ιστορικό, πρέπει να είναι εκτενές και να περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα ερωτήσεων που να αναζητούν τα εξής:

 • Έναρξη, εξέλιξη και ταχύτητα της εξέλιξης της ΑΑ στο χρόνο.
 • Χρήση φαρμάκων ενάντια στην ΑΑ. Η διάρκεια χρήσης τους, άλλα και το πόσα διαφορετικά εγκεκριμένα ή μη εγκεκριμένα φαρμακευτικά ή καλλυντικά σκευάσματα έχει χρησιμοποιήσει.
 • Αποκλεισμός άλλων παραγόντων που προκαλούν αλωπεκία, όπως έκθεση σε ραδιενέργεια ή χημειοθεραπεία, κατάχρηση φαρμάκων που προκαλούν τριχόπτωση, ορμονικές διαταραχές ή διατροφικές ελλείψεις.
 • Παλαιότερες επεμβάσεις ΜΕΤ και ικανοποίηση από το αποτέλεσμα.
 • Επιθυμίες και προσδοκίες του ασθενούς.

Το υπόλοιπο ιστορικό του ασθενούς πρέπει να περιλαμβάνει πιθανές φαρμακευτικές αλλεργίες, νοσήματα και οτιδήποτε κρίνει ο ιατρός σημαντικό για την εκτέλεση μιας χειρουργικής επέμβασης.

Η online διάγνωση μεταμόσχευσης μαλλιών ως πρώτη εικόνα

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η φυσική ιατρική εξέταση δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την online διάγνωση.  Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αλλά οι δυνατότητές της, πεπερασμένες. Μπορεί να δώσει μια γενική εικόνα για τον υποψήφιο ασθενή μεταμόσχευσης μαλλιών, δεν μπορεί όμως να αντικαταστήσει πλήρως την κλινική εξέταση από έναν ιατρό εξειδικευμένο στη μεταμόσχευση μαλλιών. Για να μπορέσουν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών που θα επιλεγεί και τον αριθμό των τριχοθυλακίων που θα χρειαστούν , θα πρέπει ο ιατρός να δει τον ενδιαφερόμενο από κοντά, ώστε να πραγματοποιηθεί μία ολοκληρωμένη φυσική εξέταση και να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα.

Η online διάγνωση μεταμόσχευσης μαλλιών μπορεί να είναι το πρώτο βήμα στη διάγνωση και την γνωριμία του ασθενούς με τον ιατρό. Μάλιστα σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν μπορεί να επισκεφθεί με ευκολία το ιατρείο (π.χ. κάτοικος απομακρυσμένης περιοχής, εξωτερικού κλπ), βοηθά σημαντικά στην προετοιμασία του ασθενούς και την επίλυση των αποριών του. Το επόμενο όμως βήμα αυτό της φυσικής εξέτασης είναι τελικά και αυτό που θα οδηγήσει στην απόφαση της πραγματοποίησης (ή όχι)  της μεταμόσχευσης μαλλιών του ασθενούς.

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023