Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα για τη φιναστερίδη; Ποια είναι η δράση της; Κατά πόσο οι παρενέργειες της είναι τόσο συχνές ή τόσο σοβαρές όσο πολλοί θέλουν να τις παρουσιάσουν;
Η φιναστερίδη μέσα από ιατρικές έρευνες
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι όσο μικρότερη είναι η ηλικία του ασθενούς, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αποτελεσματικότητα της αγωγής. Η ανταπόκριση ασθενών ηλικίας <26 ετών έχει φανεί να είναι υψηλότερη και ευθέως ανάλογη των προθεραπευτικών επιπέδων της DHT στον ορό, σύμφωνα με μελέτη των Camacho et al. Η Finasteride έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την εικόνα της ανδρογενετικής αλωπεκίας και σε πιο ηλικιωμένους άνδρες. Σε μια μικρού εύρους μελέτη σε 28 άνδρες 53-76 ετών, οι οποίοι λάμβαναν Finasteride 5mg για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, αποδείχθηκε ότι αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των τριχών σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε placebo φάρμακο.

Τι αποτελέσματα επιφέρει η φιναστερίδη;
Πιο συγκεκριμένα η φιναστερίδη:
- Αυξάνει των αριθμό των τριχοθυλακίων σε αναγενές στάδιο και αυξάνει τη διάρκεια αυτού, οπότε περισσότερα τριχοθυλάκια είναι σε ανάπτυξη στο τριχωτό ανά πάσα στιγμή.
- Μειώνει τον αριθμό των τριχοθυλακίων σε τελογενές στάδιο και τη διάρκεια αυτού, οπότε λιγότερα τριχοθυλάκια είναι σε περίοδο ανάπαυσης ανά πάσα στιγμή.
- Μειώνει το χρονικό διάστημα του κενογενούς σταδίου, οπότε μικραίνει το διάστημα από τη στιγμή που θα αποπέσει μια τρίχα μέχρι να επανεμφανιστεί.
- Προκαλεί αύξηση της διαμέτρου και του βάρους των τριχών.
- Σε μακροχρόνια χρήση (>5 χρόνια) παρατηρείται αναστολή της τριχόπτωσης στο 91% και εμφανής ανάπτυξη μαλλιών στο 66% των ασθενών, εφόσον συνεχίζεται η αγωγή.
- Αυξάνει των αριθμό των τελικών τριχοθυλακίων και προκαλεί τη σταδιακή μετατροπή των ενδιάμεσων τριχοθυλακίων σε τελικά.
- Η διακοπή της αγωγής με Finasteride συνεπάγεται ολική αναστροφή της αποτελεσματικότητας του και επιστροφή της ανδρογενετικής αλωπεκίας στα προθεραπευτικά επίπεδα και μάλιστα στα επίπεδα που θα είχε προχωρήσει η τριχόπτωση αν δεν είχε δοθεί.
Γιατί υπάρχουν προβληματισμοί;
Μια εκτεταμένη έρευνα σε 14772 ασθενείς (εύρος δείγματος: 45-99 έτη) η οποία αφορούσε τη λήψη του φαρμάκου για 8 έτη (δηλαδή 43.000.000 δόσεις) ανέφερε τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες:
- Ανικανότητα/διαταραχή εκσπερμάτωσης: 313 ασθενείς (2,1%),
- Μειωμένη libido: 153 ασθενείς (1,0%),
- Γυναικομαστία/μασταλγία: 42 ασθενείς (0,4%).
Ενδιαφέρον είναι όμως, ότι η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν παρόμοια με του placebo σε ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας 69±9,2 έτη (εύρος δείγματος: 45-99 έτη) και είναι γνωστό πως οι ηλικίες αυτές είναι ήδη επιρρεπείς σε ουρολογικά προβλήματα και ορμονολογικές διαταραχές. Αντίθετα, ο τυπικός άνδρας που θα λάβει αγωγή Finasteride για την ανδρογενετική αλωπεκία είναι ηλικίας 33±1,2 ετών (εύρος: 18-41 έτη), υγιής και σε άρτια ουρολογική και αναπαραγωγική κατάσταση.
Γι΄αυτό άλλη μελέτη των Kaufman et al. (Finasteride Male Pattern Hair Loss Study Group) έλεγξαν 1.553 μέλη της ηλικιακής ομάδας 18-41 και η συχνότητα των σεξουαλικών διαταραχών που αναφέρονται έπειτα από 2 χρόνια αγωγής Finasteride σε σύγκριση με το placebo ήταν:
Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης έγινε διακοπή της αγωγής λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών από το 1,7% των ασθενών υπό αγωγή με Finasteride και από το 2,1% των ασθενών υπό placebo. Το γεγονός αυτό θέτει βάσιμες υποψίες για την αντικειμενικότητα και εγκυρότητα των συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν από τους ασθενείς ως αίτια διακοπής της αγωγής.
Βάση αυτών των ερευνών ποια είναι όμως η επιστημονική αλήθεια; Η φιναστερίδη μπορεί να έχει επιπτώσεις ή κάποια παρενέργεια περίπου στο 1 – 2% των ασθενών. Δηλαδή σε 1 ή 2 στους 100 που θα την πάρουν. Και από αυτούς κατά κανόνα κανείς δεν έχει πρόβλημα αφού σταματήσει τη χρήση της, αφού η φιναστερίδη μετά από 3 εικοσιτετράωρα αφού την κόψει κανείς έχει εξαφανιστεί από το σώμα μαζί με όποια παρενέργεια έχει δημιουργήσει.
Στη παγκόσμια βιβλιογραφία στα εκατομμύρια των ασθενών που έχουν λάβει φιναστερίδη για προβλήματα του προστάτη και σε πολύ μεγαλύτερες δόσεις (5mg για την καλοηθή υπερτροφία του προστάτη αντί 1mg για την τριχόπτωση), δεν έχει αναφερθεί καμία απολύτως μόνιμη παρενέργεια. Εμφανίστηκε μόνο σε ένα συγκεκριμένο άρθρο, ενός ειδικευόμενου ψυχιάτρου του Irwin στην Αμερική πριν 5-6 χρόνια, ο οποίος έφτιαξε μια πολύ πικάντικη μελέτη η οποία πήρε πολύ δημοσιότητα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στη μελέτη αυτή αναφέρεται ότι η φιναστερίδη δημιουργεί προβλήματα μόνιμης σεξουαλικής δυσλειτουργίας και διάφορες τέτοιες επιπτώσεις.
Τι θα πρέπει να προσέξετε γενικότερα
Στον χώρο της μεταμόσχευσης μαλλιών υπάρχουν δύο ιατρικά εγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές που είναι γνωστές για την ασφάλεια και τα αναγνωρισμένα αποτελέσματα τους. Η πρώτη είναι η αγωγή με μινοξιδίλη η οποία παρέχεται σε μορφή διαλύματος και εφαρμόζεται τοπικά απευθείας στις περιοχές του τριχωτού με πρόβλημα αραίωσης. Δεύτερη και αρκετά πιο παρεξηγημένη είναι η φαρμακευτική μέθοδος με φιναστερίδη. Σύμφωνα με αναφορές ασθενών στο πρώτο τρίμηνο αναστέλλεται η τριχόπτωση και παρατηρείται ανάπτυξη σχετικά πιο αδύναμων τριχών. Με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται το πάχος και ο ρυθμός ανάπτυξης της τρίχας, όπου και σταθεροποιείται εντελώς μετά από 24-36 μήνες. Τα τελευταία χρόνια γίνεται αναφορά και σε μια ακόμα νέα μέθοδος η οποία διερευνάται ως προς την δυνατότητα εφαρμογής της. Πρόκειται για την καλλιέργεια των τριχοθυλακίων μέσω της κλωνοποίησης των βλαστοκυττάρων που θα οδηγήσει σε έναν απεριόριστο αριθμό νέων τριχοθυλακίων. Ο ασθενής θα μπορούσε να αποκτήσει με αυτά τα βλαστοκύτταρα μαλλιά δυνατά σε άδειες περιοχές του κεφαλιού, μόνο με την συλλογή τριχοθυλακίων από ένα μικρό κομμάτι του τριχωτού. Τέλος, όσοι δεν επιθυμούν να λάβουν μόνιμη φαρμακευτική αγωγή αλλά ούτε και να υποβληθούν σε κάποια μεταμόσχευση μαλλιών μπορούν να λάβουν την νέα μέθοδο Scalp Micropigmentation. Ο στόχος αυτής της προηγμένης τεχνικής δερματοστιξίας είναι η έγχυση χρωστικών ουσιών έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια άκρως φυσική πυκνότητα και κάλυψη των προβληματικών περιοχών.