Shock Loss μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών: Γιατί Δεν Πρέπει να Σας Ανησυχεί

27 Νοεμβρίου, 2023 Κανένα Σχόλιο Γενικά

Όταν μιλάμε για shock loss ή μετεγχειρητική τριχόρροια εννοούμε την προσωρινή – συνήθως – ή και μόνιμη απώλεια της προϋπάρχουσας τριχοφυϊας στη λήπτρια περιοχή. Άρα έχουμε να κάνουμε με τα μαλλιά που βρίσκονται ανάμεσα και γύρω από τα σημεία που γίνονται οι υποδοχές και τοποθετούνται τα νέα τριχοθυλάκια.

Αν κάνει κάποιος μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο με τον όρο shock loss θα δει στα αποτελέσματα ότι στις περισσότερες κλινικές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, όλοι μιλάνε για μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία η οποία συμβαίνει συνήθως τις πρώτες βδομάδες μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών. Πολλοί ιατροί ταυτίζουν το shock loss με την οξεία τελογενή τριχόρροια (Telogen Effluvium). Δηλαδή, την τριχόπτωση που προκαλείται όταν ένα μεγάλο ποσοστό των τριχοθυλακίων του τριχωτού της κεφαλής περνά απότομα και μαζικά στο τελογενές στάδιο. Το στάδιο δηλαδή, όπου η τρίχα σταματάει να μεγαλώνει και πέφτει.

 

Που οφείλεται το shock loss;

Μέχρι πρότινος το shock loss αποδίδονταν σε διάφορους αιτιολογικούς μηχανισμούς. Μεταξύ αυτών, ο μηχανικός τραυματισμός της περιοχής ή ο χημικός τραυματισμός από τοπικά ενέσιμα φάρμακα που διακόπτουν/μειώνουν την παροχή αίματος, η αντίδραση του ίδιου του ιστού στον τραυματισμό, η τοποθέτηση των τριχοθυλακίων στη λήπτρια σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση κ.α.

Αν και λείπουν οι επιστημονικές μελέτες σχετικά με την παθοφυσιολογία του shock loss, επικρατέστερη είναι η άποψη ότι είναι μια κλασική μορφή αναγενούς τριχόρροιας (anagen effluvium), δηλαδή τριχών που βρίσκονται στην αναγενή τους φάση, και πέφτουν εξαιτίας κάποιου μηχανικού ή χημικού στρες. Γι’ αυτό και εμφανίζεται εντός 2-4 εβδομάδων από την «στρεσογόνο» αιτία.

 

Shock Loss μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Πριν, αμέσως μετά και 90 ημέρες μετά την επέμβαση: Το shock loss στη μετωπιαία περιοχή ήταν τεράστιο και πιθανώς μόνιμο για αρκετές λεπτές προϋπάρχουσες τρίχες. Ακόμα και οι τρίχες στο μη-μεταμοσχευμένο mid scalp χρειάστηκαν μήνες για να επανέλθουν. Το shock loss είναι απρόβλεπτο, εκτός εάν λαμβάνεται κάθε μέτρο και τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο πρόληψης του shock loss

Ποιοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν shock loss;

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της λήπτριας περιοχής που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν οι ιατροί, ώστε να αποτρέψουν την εμφάνιση του shock loss. Η μετεγχειρητική τριχόρροια ανάλογα με την έκταση και τη διάρκειά της, μπορεί να διακυβεύσει δραματικά το αισθητικό όφελος της μεταμόσχευσης μαλλιών. Οι ασθενείς που έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν shock loss είναι:

• κάθε ασθενής με αραίωση και λέπτυνση τριχών στη λήπτρια περιοχή
• οι περισσότερες γυναίκες
• όσοι ακολουθούν αγωγή με Μινοξιδίλη
• άνδρες νεαρής ηλικίας που η τριχόπτωση και η αραίωση εξελίσσεται πολύ γρήγορα
• ασθενείς που παρουσιάζουν μικρή αραίωση και συνεπώς τα υπάρχοντα μαλλιά στην λήπτρια περιοχή έχουν σχετικά υψηλή πυκνότητα και ας μην έχουν υποστεί λέπτυνση

 

Πως μπορούν να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης shock loss;

Πριν κάποια χρόνια υπήρχε η άποψη ότι το shock loss μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών ήταν σχεδόν αναπόφευκτο και μπορούσε να παρουσιαστεί ακόμα και στα έμπειρα χέρια χειρουργών μεταμόσχευσης μαλλιών. Αυτό που είναι απρόβλεπτο είναι η έκταση του. Αυτή, κυμαίνεται από μικρή σχεδόν απαρατήρητη τριχόπτωση μέχρι και πλήρη απόπτωση των μαλλιών της λήπτριας περιοχής.

Shock Loss μετά τη Μεταμόσχευση ΜαλλιώνShock Loss μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Shock Loss μετά τη Μεταμόσχευση ΜαλλιώνShock Loss μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Περιστατικό πύκνωσης στην Anastasakis Hair Clinic: Άνδρας 49 ετών με εξαιρετική δότρια περιοχή, πυκνό mid scalp και κορυφή και αραιή μετωπιαία περιοχή, με χαμηλή φυσική και μερικώς διατηρημένη γραμμή μαλλιών. Με σωστή διαχείριση των τριχοθυλακίων η πύκνωση μπορεί να είναι επιτυχής.

Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι ασθενείς είναι η εικόνα των μαλλιών τους να καταλήξει να είναι πιο αραιή από ότι ήταν πριν την μεταμόσχευση. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει συχνά όταν άπειροι χειρουργοί ή τεχνικοί αναλαμβάνουν μεταμοσχεύσεις μαλλιών για να πυκνώσουν περιοχές με υψηλή πυκνότητα υπαρχόντων μαλλιών. Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι παρουσιάζουν το shock loss ως μια πιθανή και αναμενόμενη παρενέργεια της μεταμόσχευσης μαλλιών. Με αυτόν τον τρόπο, το χρησιμοποιούν για να μπορούν να δικαιολογήσουν ένα δεύτερο στάδιο για μεγαλύτερη πύκνωση ή να δικαιολογήσουν τη φτωχή επανέκφυση των νέων μαλλιών.

 

Θα έχω τριχόπτωση μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Στην κλινική μας ακολουθούμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα τελευταίας τεχνολογία και τελευταίας επιστημονικής προσέγγισης για την πρόληψης του shock loss. Αυτά, σε συνδυασμό με τη δεινότητα και την τεχνική αρτιότητα του Dr. Αναστασάκη εξασφαλίζουν ότι τα περιστατικά πύκνωσης που αναλαμβάνουμε να έχουν ένα φυσικό και πυκνό αποτέλεσμα χωρίς την παραμικρή απώλεια.

Shock Loss μετά τη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Τι λέει ο Dr. Αναστασάκης για το shock loss και γιατί στην Anastasakis Hair Clinic είναι άγνωστος όρος. Δες το video!

Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή του κατάλληλου υποψηφίου για μεταμόσχευση μαλλιών, βασισμένοι πάντα σε επιστημονικές μετρήσεις. Αρχικά εξετάζεται η λήπτρια περιοχή με ψηφιακό μικροσκόπιο. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μετρηθεί η επιφάνεια της και να υπολογιστούν με ακρίβεια τα τριχοθυλάκια που απαιτούνται για την κάλυψή της. Έχει σημασία η πυκνότητα και η ποιότητα των τριχοθυλακίων στη λήπτρια και ποια από αυτά είναι τελικά ή ενδιάμεσα. Αυτά τα προϋπάρχοντα μαλλιά της λήπτριας περιοχής πρέπει να προφυλάσσονται πάντα κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευση μαλλιών από:

• το μηχανικό τραυματισμό τους από το εργαλείο δημιουργίας υποδοχών
• τον τραυματισμός του υποδόριου μικροαγγειακού δικτύου κατά τη δημιουργία των υποδοχών
• το αθροιστικό βιοχημικό στρες που υφίστανται τα τριχοθυλάκια καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταμόσχευσης μαλλιών

Αν η πυκνότητα στη λήπτρια περιοχή είναι τόσο μεγάλη που είναι αποτρεπτική για μεταμόσχευση μαλλιών τότε μια φαρμακευτική αγωγή είναι η καταλληλότερη επιλογή για ένα τέτοιο περιστατικό.

 

Τι κάνει η Anastasakis Hair Clinic για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των τριχοθυλακίων;

Στους υποψηφίους που είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση μαλλιών στην Anastasakis Hair Clinic τα υφιστάμενα τριχοθυλάκια προστατεύονται από το shock loss και δεν πέφτουν μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών επειδή ο ιατρός μεταξύ των άλλων:

• εφαρμόζει ειδικά φαρμακευτικά πρωτόκολλα
• διατηρεί και προστατεύει το ζωτικό χώρο του κάθε τριχοθυλακίου δημιουργώντας υποδοχές που δεν τραυματίζουν τα γειτονικά τριχοθυλάκια.
• Η δημιουργία των υποδοχών, γίνεται με τέτοιο τρόπο από τον ιατρό ώστε να μην τραυματίζεται το αγγειακό σύστημα των γειτονικών τριχοθυλακίων
• φροντίζει για τη διατήρηση των μοσχευμάτων σε άθικτη κατάσταση κατά τη διάρκεια και μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών
• εφαρμόζει ειδικά μετεγχειρητικά πρωτόκολλα

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το shock loss θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες στον 3Ο τόμο του βιβλίου του Dr. Αναστασάκη MD, PhD, «Androgenetic Alopecia From A to Z» Volume 3, Springer Publications.

Στην κλινική μας, τα παραπάνω σε συνδυασμό με την άψογη χειρουργική τεχνική διασφαλίζουν την υγεία και την ακεραιότητα των υπαρχόντων τριχοθυλακίων στην λήπτρια περιοχή και εκμηδενίζουν την πιθανότητα εμφάνισης προσωρινού ή μόνιμου shock loss σε όλα τα περιστατικά που αναλαμβάνουμε.

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να αντιληφθεί τους περιορισμούς αλλά και την απρόβλεπτη φύση του shock loss που μπορεί να είναι και μόνιμο παρά την άψογη χειρουργική τεχνική. Η μεταμόσχευση μεταξύ προϋπαρχόντων τριχοθυλακίων δηλαδή η πύκνωση είναι μια τεχνική που απαιτεί εξαιρετικές χειρουργικές δεξιότητες. Δεν πρέπει να εκτελείται ποτέ από άπειρους χειρουργούς. Οπότε επιλέξτε σωστά!

 

Κλείστε το δικό σας ραντεβού στην Anastasakis Hair Clinic και ενημερωθείτε για το Shock Loss

Στην Anastasakis Hair Clinic κάνοντας πάντα σωστή επιλογή ασθενών, αναλαμβάνουμε να κάνουμε μεταμόσχευση μαλλιών μόνο σε εκείνα τα περιστατικά τα όποια είναι κατάλληλα και τα οποία θα ωφεληθούν από αυτήν. Αυτή η δεοντολογικά σωστή επιλογή ασθενών σε συνδυασμό με όλες τις στρατηγικές και τα πρωτόκολλα που ακολουθούμε, εξασφαλίζει ώστε κανέναν περιστατικό που αναλαμβάνουμε να μην παρουσιάζει shock loss.

Αν θέλετε κι εσείς να κάνετε το πρώτο βήμα που θα σας εξασφαλίσει ένα επιτυχημένο και πυκνό αποτέλεσμα στη μεταμόσχευση μαλλιών, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, κλείστε σήμερα ένα δωρεάν online ραντεβού ενημέρωσης!

Αφήστε Ένα Σχόλιο

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023