Τελογενή τριχόρροια ή telogen effluvium. Πολλές φορές ακούμε αυτόν τον όρο αλλά τι πραγματικά είναι; Αποτελεί όντως άλλη μια αιτία τριχόπτωσης; Για να καταλάβουμε τι είναι η τελογενής τριχόρροια, αρχικά θα βοηθούσε να δούμε τον κύκλο ζωής του τριχοθυλακίου.
Μια τρίχα δεν μεγαλώνει για πάντα! Το τριχοθυλάκιο είναι το μοναδικό όργανο στο ανθρώπινο σώμα που έχει την ιδιότητα να αναπτύσσεται, να πεθαίνει και να αναγεννιέται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Αυτό ονομάζεται «κύκλος ζωής του τριχοθυλακίου» και έχει 3 βασικά στάδια:
Αναγενές στάδιο: Η φάση ανάπτυξης, που διαρκεί κατά μέσο όρο 3 χρόνια (από 1 – 7 χρόνια για τα τριχοθυλάκια του κεφαλιού). Περίπου το 90% όλων των τριχών στα μαλλιά μας κάθε στιγμή βρίσκονται στην αναγενή φάση του κύκλου.
Καταγενές στάδιο: Η φάση κατά την οποία η τρίχα σταματάει να αναπτύσσεται και υφίσταται αλλαγές στην ανατομία της. Διαρκεί 2-4 εβδομάδες
Τελογενές στάδιο: Η φάση ανάπαυσης (που το τριχοθυλάκιο δεν παράγει τρίχα) που διαρκεί 2-3 μήνες και περιλαμβάνει και την αποβολή της παλαιάς τρίχας από το τριχοθυλάκιο. Περίπου το 5-10% όλων των τριχών στα μαλλιά μας κάθε στιγμή βρίσκονται στην τελογενή φάση του κύκλου ζωής.
Τελογενής τριχόρροια είναι η τριχόπτωση που προκαλείται όταν ένα μεγάλο ποσοστό των τριχοθυλακίων του τριχωτού της κεφαλής περνά απότομα και μαζικά στο τελογενές στάδιο, δηλαδή στη φάση «ανάπαυσης» του κύκλου ζωής του τριχοθυλακίου, όπου η τρίχα σταματάει να μεγαλώνει και τελικά πέφτει. Πιο απλά θα το περιγράφαμε ως ένα μαρασμό και εν συνεχεία μια μαζική «αυτοκτονία» των τριχοθυλακίων.
Αυτό όμως που δεν ξέρουμε ούτε έχουμε ανακαλύψει ακόμα είναι τον ακριβή μηχανισμό που προκαλεί αυτή την ομαδική αυτοκτονία. Τι ακριβώς είναι αυτό που δίνει την εντολή να μπουν ταυτόχρονα τα τριχοθυλάκια στην τελογενή φάση και τελικά να πέσουν από το τριχωτό της κεφαλής. Άρα όταν μιλάμε για τελογενή τριχόρροια, δεν μιλάμε για μια νόσο, αλλά για το αποτέλεσμα ενός άγνωστου μέχρι σήμερα μηχανισμού.
Οι αιτίες που έχουν ενοχοποιηθεί για την τελογενή τριχόρροια είναι πολλές και ανάλογες με το είδος της τελογενής τριχόρροιας.
- Η οξεία τελογενή τριχόρροια συνήθως διαρκεί από 3-6 μήνες και οφείλεται σε: σοβαρές εμπύρετες ασθένειες, μετά τον τοκετό, σοβαρούς τραυματισμούς ή χειρουργικές επεμβάσεις με μεγάλη απώλεια αίματος, γρήγορες και εξαντλητικές δίαιτες, έντονες στρεσογόνες καταστάσεις κ.α.
- Από την άλλη η χρόνια τελογενή τριχόρροια που διαρκεί πάνω από 6 μήνες μπορεί να οφείλεται σε: λοιμώδη νοσήματα (πχ ελονοσία, φυματίωση, σύφιλη), χρόνιες ασθένειες (πχ. HIV), σιδηροπενική αναιμία, ανεπάρκεια ψευδαργύρου, υποθυρεοειδισμό, χρόνια νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, καθώς και ορισμένα φάρμακα όπως αντιθυρεοειδή, αντιεπιληπτικά, υπολιπιδαιμικά, αντιπηκτικά φάρμακα κα
Το αξιοπερίεργο με τη τελογενή τριχόρροια είναι ότι εμφανίζεται περίπου 3 μήνες μετά από το γεγονός που θα την πυροδοτήσει και τις περισσότερες φορές μιλάμε για ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο συνήθως περνάει από μόνο του ή όταν καταπολεμηθεί η αιτία που την προκαλεί. Οπότε τα μαλλιά που χάνονται μετά από λίγο καιρό ξαναβγαίνουν κανονικά.
Πολλοί ίσως αναρωτιούνται πως μπορούν να ξεχωρίσουν αν η τριχόπτωση που έχουν οφείλεται στην ανδρογενετική αλωπεκία ή παρουσιάζουν τελογενή τριχόρροια. Αρχικά όπως είπαμε η μεν τελογενή τριχόρροια είναι ένα σύμπτωμα, ενώ η ανδρογενετική αλωπεκία είναι μια από τις αιτίες που προκαλούν τριχόπτωση. Οι διαφορές μεταξύ τους συνίστανται κυρίως στο πως εκδηλώνονται: Στην ανδρογενετική αλωπεκία έχουμε μια εντοπισμένη αραίωση είτε στους κροτάφους, είτε/και στην κορυφή, η παρατηρούμε υποχώρηση του hairline, ενώ στην τελογενή τριχόρροια εμφανίζεται διάχυτη αραίωση σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής. Μία άλλη βασική διαφορά είναι ότι η τελογενής τριχόρροια είναι παροδική -διαρκεί κάποιους μήνες – και έπειτα τα μαλλιά επανέρχονται μόνα τους κανονικά. Όμως στην ανδρογενετική αλωπεκία η τριχόπτωση διαρκεί χρόνια και συνεχώς εξελίσσεται και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος αυτοΐασης, ώστε τα μαλλιά να ξαναβγούν κανονικά. Τα μαλλιά σταδιακά λεπταίνουν, πέφτουν και δεν ξαναβγαίνουν.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να επισκεφθείτε κάποιο Δερματολόγο ή έναν ιατρό εξειδικευμένο στη μεταμόσχευση μαλλιών, οι οποίοι είναι οι μόνοι αρμόδιοι – αφού σας εξετάσουν – να διαγνώσουν την αιτία που προκαλεί την αραίωση που τώρα βλέπετε και να σας προτείνουν τη βέλτιστη λύση για τη δική σας περίπτωση.