H Μεταμόσχευση Μαλλιών βοηθά τους άνδρες να φαίνονται νεότεροι και πιο ελκυστικοί

Μεταμόσχευση μαλλιών και άνδρες Anastasakis Hair Clinic

Μια ερώτηση που συναντάται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια είναι η εξής: Ποιες είναι οι κοσμητικές επεμβάσεις που προτιμούν οι άνδρες παγκοσμίως; Σύμφωνα με προόσφατα, επίσημα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν από την Παγκόσμια Εταιρεία Χειρουργών για την Μεταμόσχευση Μαλλιών (ISHRS). Με βάση αυτά, ως δημοφιλέστερη κοσμητική επέμβαση που προτιμούν οι άνδρες αναδείχθηκε η μεταμόσχευση μαλλιών.

Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η ISHRS, μόνο το έτος 2015 πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 400.000 μεταμοσχεύσεις μαλλιών παγκοσμίως, μια αύξηση της τάξης του 28% σε σύγκριση με το 2012 και 76% σε σύγκριση με το 2006. Το 85% του συνόλου των 400.000 αυτών μεταμοσχεύσεων πραγματοποιήθηκε σε άνδρες.

Η μεταμόσχευση μαλλιών κάνει τους άνδρες πιο ελκυστικούς infographicΜπορεί η δημοτικότητα της αισθητικής αυτής επέμβασης να είναι ολοένα αυξανόμενη, ωστόσο παραμένει ακόμη σχετικά άγνωστο το πόσο μπορεί η εικόνα του άνδρα που αποκατέστησε την εικόνα των μαλλιών του με Μεταμόσχευση Μαλλιών να επηρεάσει τις κοινωνικές αντιλήψεις για την νεότητα, την ελκυστικότητα, όσο και τις πτυχές της επαγγελματικής και κοινωνικής επιτυχίας.

Τον Αύγουστο του 2016, δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA Facial Plastic Surgery  η πρώτη μελέτη, η οποία συσχετίζει το κατά πόσο επιδρά η μεταμόσχευση μαλλιών στην αντίληψη που επικρατεί για την ελκυστικότητα, την εμφάνιση και την επιτυχία του ανθρώπου που την πραγματοποιεί.

Ερωτήσεις για τη μεταμόσχευση μαλλιών στους άνδρες

Για την καλύτερη κατανόηση των αποτελεσμάτων, ρωτήσαμε για τους στόχους, την διαδικασία και τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD, Χειρουργός Κεφαλής-Τραχήλου, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής, εξειδικευμένος χειρουργός αποκατάστασης τριχωτού και ενεργό μέλος του ISHRS (International Society of Hair Restoration Surgery) και τον μοναδικός Έλληνας χειρουργό, πιστοποιημένο ως Diplomate of the American Board of Hair Restoration Surgery. (ABHRS)

 

 

 

 

 

Ερώτηση: Ποιος ήταν ο στόχος αυτής της μελέτης ιατρέ; Τι ήθελε να ερευνήσει;

 Dr. Κ.Αναστασάκης: Ο στόχος της έρευνας αυτής ήταν ο προσδιορισμός του αν, και κατά πόσο, ένας άνδρας υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών, πόσο μπορεί να επηρεάσει κάποιον τρίτο, αναφορικά με την εκτίμησή του για τον προσδιορισμό της ηλικίας, της ελκυστικότητας ή της επιτυχίας σε κοινωνικό και εργασιακό επίπεδο.

Μελετώντας τα στοιχεία που παρέχει η έρευνα του ISHRS, βλέπουμε πως η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί και αλλάζει  εντυπωσιακά όχι μόνο την εμφάνιση του άνδρα με τριχόπτωση, αλλά και το πώς εκλαμβάνεται και γίνεται δεκτός από τους συνανθρώπους του κοινωνικά, επαγγελματικά και… αισθηματικά.

Ερώτηση: Ποιά ήταν, δηλαδή, τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης;

Dr. Κ.Αναστασάκης: Από την δημοσίευση των στοιχείων, γνωρίζουμε πως πρόκειται για μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που διεξήχθη την περίοδο 10 Νοέμβριου – 6 Δεκεμβρίου 2015, χρησιμοποιώντας φωτογραφικό υλικό από βάσεις δεδομένων, στις οποίες προβάλλονταν φωτογραφίες ανδρών πριν και μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 122 άτομα που επελέγησαν τυχαία και ομοιόμορφα από όλες τις ηλικιακές ομάδες και στους συμμετέχοντες έδειχναν σε αντιπαράθεση 2 φωτογραφίες του ίδιου άντρα- μια πριν και μία μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών- και τους ζητούνταν να συγκρίνουν την αριστερή με τη δεξιά φωτογραφία.  Από τα 13 ζεύγη εικόνων που εμφανίστηκαν, 7 άνδρες είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών ενώ οι 6 όχι. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την κάθε φωτογραφία χρησιμοποιώντας διάφορες παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της ελκυστικότητας, της επιτυχίας και της «συμπάθειας», δηλαδή πόσο συμπαθής τους φαινόταν ο άνδρας στην φωτογραφία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας  οι άνδρες μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών θεωρήθηκαν από όλους σχεδόν τους συμμετέχοντες ως νεότεροι και πιο ελκυστικοί απ’ ότι ήταν πριν υποβληθούν σε αυτή. Οι συμμετέχοντες επίσης αξιολόγησαν ότι τα πρόσωπα στις φωτογραφίες φαίνονταν πιο επιτυχημένα και προσιτά ή συμπαθητικά μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών σε σύγκριση με τα ίδια άτομα πριν από την μεταμόσχευση μαλλιών.

Όλες αυτές οι παράμετροι έχει αποδειχθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στο χώρο εργασίας αλλά και στην κοινωνική επιτυχία, και αυτά τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να βελτιώσει τις αξιολογήσεις καθολικά και στους 4 αυτούς τομείς.

Ερώτηση: Πόσο ασφαλή μπορούν να θεωρηθούν αυτά τα συμπεράσματα;

Dr. Κ.Αναστασάκης: Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί την πρώτη επίσημη, και με επιστημονικούς όρους, μελέτη η οποία αποδεικνύει και τις κοινωνικές προεκτάσεις που μπορεί να έχει η μεταμόσχευση μαλλιών στους άνδρες. Φυσικά, ο καθοριστικός ρόλος των μαλλιών στην εμφάνιση των ανδρών έχει αποδειχθεί από την επιστήμη εδώ και δεκαετίες. Μελέτες που έχουν γίνει ήδη από τη δεκαετία του 1970 έχουν καταλήξει οµόφωνα ότι τα µαλλιά επηρεάζουν σηµαντικά την εικόνα ενός ατόµου, καθώς και το αν θα θεωρηθεί ελκυστικός και εµφανίσιµος ή όχι. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι όσοι θεωρούνται από τους άλλους ελκυστικοί έχουν ακολούθως σηµαντικό πλεονέκτηµα σε κάθε διαπροσωπική αλληλεπίδραση.

Ερώτηση: Ποιά είναι αυτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η μεταμόσχευση μαλλιών;

Πάρα πολλοί άνδρες πάσχουν από τριχόπτωση, πάθηση που οφείλεται στην ανδρογενετική αλωπεκία, την κοινή φαλάκρα, δηλαδή. Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι το αίτιο της τριχόπτωσης σε 99 στους 100 άνδρες με τριχόπτωση και έχει καθαρά γονιδιακή αιτιολογία. Όμως, δεν υποδηλώνει σε καμία περίπτωση το σωµατικό ή ψυχικό σθένος, την πνευµατικότητα, το χαρακτήρα ή την αναπαραγωγική ικανότητα του ατόµου, ούτε η εµφάνισή της µπορεί να συσχετιστεί µε κανέναν από αυτούς τους παράγοντες. Εντούτοις, η επίδραση που µπορεί να έχει στις ψυχολογικές και κοινωνικές εκφράσεις του ατόµου, όπως και στην ποιότητα ζωής του, οφείλονται αποκλειστικά στα πρότυπα εµφάνισης που όλοι μας κουβαλάμε «εκ φύσεως», αλλά και καλλιεργούνται από κοινωνικές επιρροές, δηλαδή τα λεγόμενα στερεότυπα. Η ύπαρξη στερεότυπων στην κοινωνία μας, που βασίζεται στα εξωτερικά χαρακτηριστικά , όπως για παράδειγμα να θεωρείται πιο ελκυστική η εικόνα ενός άνδρα με πλούσια μαλλιά,  που είναι γυμνασμένος, ψηλός κ.λπ. δυστυχώς έχει μια ασυνείδητη ισχύ και μάλιστα αρκετά μεγάλη. Μάλιστα είναι τόσο µεγάλη που µπορεί και επηρεάζει σηµαντικά τη συµπεριφορά, µε αποτέλεσµα να είµαστε συχνά υπερβολικά, αδικαιολόγητα και άδικα επιεικείς µε ελκυστικούς ανθρώπους και υπερβολικά αυστηροί µε τους λιγότερο ελκυστικούς.

Και παρόλο που τα παραπάνω είναι δυσάρεστα, άδικα, ρατσιστικά, καθόλου ευγενικά ή «πολιτικά ορθά», η επιστήµη που τα έχει επισηµάνει ως δεδοµένες ανθρώπινες συµπεριφορές, ασχολείται µόνο µε το αν ισχύουν ή όχι και ουδόλως µε το αν τα ευρήµατα είναι αρεστά.

Πράγµατι, εκατοντάδες µελέτες έχουν αποδείξει ότι όσοι είναι λιγότερο όµορφοι ή ελκυστικοί µειονεκτούν σε όλες τις διαπροσωπικές συναλλαγές, από τις ευκαιρίες στον επαγγελματικό στίβο μέχρι και τις πιθανότητες να βρουν σύντροφο ζωής και να παντρευτούν.

Και σίγουρα τα ευρήματα αυτά τα επιβεβαιώνουμε όλοι εμείς οι εξειδικευμένοι στην μεταμόσχευση μαλλιών ιατροί, διότι τα ακούμε και τα αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα του ιατρείου μας.

Η διαφορά, λοιπόν, που έχουν τα άτομα πριν και μετά την μεταμόσχευση μαλλιών στην εμφάνισή τους επηρεάζει προς το καλύτερο όχι μόνο την αυτοπεποίθηση τους αλλά και το πώς οι άλλοι τους αντιλαμβάνονται.

Μεταμόσχευση μαλλιών στους άνδρες από την κλινική Αναστασάκη

Ερώτηση: Τελικά, βοηθά η μεταμόσχευση μαλλιών στην ευτυχία και ικανοποίηση των ανδρών;

Dr. Κ.Αναστασάκης: Φυσικά, αρκεί να είναι επιτυχημένη, φυσική και να συνδυαστεί αρμονικά με τα χαρακτηριστικά του προσώπου και την ηλικία του ατόμου.

Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να σας πω είναι οτι η μεταμόσχευση μαλλιών στους άνδρες δεν σημαίνει απλά μερικές… τρίχες παραπάνω.

Οι άνδρες µε τριχόπτωση έχουν σε µεγάλο βαθµό µειωµένη αυτοπεποίθηση και αυτοεικόνα. Αν με ρωτήσετε, δεν έχουν κανένα λόγο να τον νιώθουν αυτό, γιατί είναι όλοι τους μοναδικά και αξιόλογα άτομα. Όμως, επειδή δεν μπορούν να αλλάξουν τα άδικα και λανθασμένα στερεότυπα που έχουν στο μυαλό τους, ούτε στον εαυτό τους, ούτε στους άλλους, αναλαμβάνω εγώ να τους βοηθήσω να αποκαταστήσουν την εικόνα τους και την ψυχολογία τους!

Η αλλαγή που μπορούμε να προσφέρουμε με τη σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών στους άνδρες είναι πραγματικά εντυπωσιακή, που προσφέρει αυτοπεποίθηση, «κρύβει» χρόνια και ενθαρρύνει το άτομο το οποίο έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών να αγαπήσει ξανά περισσότερο την εικόνα του και μάλιστα να την βελτιώσει και σε άλλους τομείς. Έχω πολλούς ασθενείς που μετά την μεταμόσχευση μαλλιών κόβουν το κάπνισμα, ξεκινούν υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση και γενικά «ξανανιώνουν». Με αφορμή την εικόνα που βλέπουν στον καθρέπτη και τους αρέσει περισσότερο αποφασίζουν να βελτιωθούν και σε άλλος τομείς και μάλιστα τα καταφέρνουν!

Η μεταμόσχευση μαλλιών στους άνδρες προσφέρει απόλυτη φυσικότητα  και πυκνότητα και όπως διαπιστώνω καθημερινά στο ιατρείο μου ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο κάθε φορά που  ένας ασθενής μου βλέπει τον εαυτό του στον καθρέπτη μετά την μεταμόσχευση μαλλιών.

Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε οτι η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία μια ιατρική πράξη και να ότι είναι σημαντικό σε ποιόν θα εμπιστευθείτε το κεφάλι σας γιατί αυτό το αποτέλεσμα θα είναι εκεί κάθε μέρα και θα το βλέπετε στον καθρέπτη.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η επιλογή να είναι σωστή και να εμπιστευτεί το άτομο που σκέφτεται να προχωρήσει σε μεταμόσχευση μαλλιών  τον πιο εξειδικευμένο ιατρό.

Ερώτηση: Τι θα προτείνατε σε κάποιον που θέλει να προβεί σε μεταμόσχευση μαλλιών;

Dr. Κ.Αναστασάκης: Δεν θα του πρότεινα αλλά θα τον παρότρυνα να ξεκινήσει την αναζήτηση του κατάλληλου χειρουργού Μεταμόσχευσης Μαλλιών, αφότου πρώτα κατανοήσει ο ίδιος γιατί θέλει να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών.

Σίγουρα η μεταμόσχευση μαλλιών μας δείχνει νεότερους, πιο ελκυστικούς ακόμα και πιο επιτυχημένους όπως λένε και τα ευρήματα της έρευνας, αλλά δεν θα σώσει τον γάμο κάποιου, ούτε θα κάνει τους άλλους να μας αγαπήσουν περισσότερο.

Η μεταμόσχευση μαλλιών στους άνδρες βοηθά να νιώθει κάποιος πιο όμορφος, να νιώθει ο ίδιος καλύτερα, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνονται όσοι είναι γύρω μας και μας γνωρίζουν για πρώτη φορά. Η αυτοπεποίθηση, η χαλαρότητα και η νεανικότητα σας είναι που θα αρέσουν!

Αυτό που πάντοτε παροτρύνω τους ασθενείς μου είναι οτι «έχει σημασία να προχωρήσετε σε μεταμόσχευση μαλλιών επειδή αγαπάτε και φροντίζετε τον εαυτό σας και όχι για τους άλλους.»

Ερώτηση: Που θεωρείται πως οφείλεται η αύξηση των περιστατικών μεταμόσχευσης μαλλιών, σύμφωνα με τα στατιστικά της ISHRS;

Dr. Κ.Αναστασάκης: Πλέον, οι σύγχρονες τεχνικές έχουν τελειοποιηθεί και, σε εξειδικευμένα χέρια, τα αποτελέσματα μεταμόσχευσης μαλλιών στους άνδρες  είναι όσο φυσικά και πυκνά είναι και τα φυσικά μαλλιά, σαν να μην είχαν χαθεί ποτέ. Ολο και περισσότεροι άνδρες, αλλά και γυναίκες, ενημερώνονται για το πόσο μπορεί η σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών να βελτιώσει την εικόνα και την αυτοπεποίθησή τους και έρχονται κυριολεκτικά με ανυπομονησία στον ειδικό χειρουργό Μεταμόσχευσης Μαλλιών.

Για όλους τους εξειδικευμένους ιατρούς μεταμόσχευσης μαλλιών, η συμμετοχή στα ετήσια συνέδρια της Παγκόσμιας Εταιρείας Χειρουργών για την Μεταμόσχευση Μαλλιών (ISHRS) είναι μια εξαιρετική εμπειρίαγια την ανταλλαγή γνώσεων και επιστημονικά αποδεκτών πρακτικών.

Μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο ετήσιο συνέδριο της ISHRS στις ΗΠΑ, στο οποίο συμμετείχε, όπως και κάθε χρόνομ ο Δρ. Αναστασάκης, με μεγάλη χαρά, καθώς αποτελεί βασική πηγή εξελίξεων και επιστημονικών πρακτικών που βελτιώνουν ακόμα περισσότερο το επίπεδο που κατέχει η μεταμόσχευση μαλλιών στους άνδρες. Το πιο σημαντικό όμως είναι οτι αυτή η εξειδίκευση  λειτουργεί για τους πιστοποιημένους στην μεταμόσχευση μαλλιών ιατρούς ως αρωγός για να προσφέρουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στα άτομα που επιλέγουν την μεταμόσχευση μαλλιών για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους.

Ερώτηση: Υπάρχουν κάποιες νεότερες εξελίξεις που θα αναφερθούν στο συνέδριο της ISHRS;

Dr. Κ.Αναστασάκης: Κάθε χρόνο υπάρχουν πολλά καινούρια στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται και μας βοηθούν στο επιστημονικό μας έργο. Η θεματολογία είναι ευρεία και περιλαμβάνει τόσο θέματα τεχνικής και επιστημονικής εξέλιξης αλλά και θέματα ηθικής για παράδειγμα φέτος ένα θέμα που αναμένεται να προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον είναι το κατά πόσο είναι ηθικό και νόμιμο να γίνεται η μεταμόσχευση μαλλιών με FUE από μη-ιατρούς. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε ως συμμετέχοντες να ενημερώνουμε, σε επόμενο στάδιο, το κοινό για το τι πραγματικά ισχύει και τι όχι, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αποφασίσει, με την απαραίτητη και σωστή πληροφόρηση, να επιλέξει τον ιατρό που πραγματικά θα μπορέσει να του προσφέρει το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα.

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023