Μεσοθεραπεία μαλλιών: Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι για την αντιμετώπιση της αραίωσης

7 Νοεμβρίου, 2023 Κανένα Σχόλιο Γενικά

Με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν εφευρεθεί διάφορες δημοφιλείς θεραπείες για την αντιμετώπιση της αραίωσης των μαλλιών, μαζί με αυτές και η μεσοθεραπεία μαλλιών. Τα τελευταία χρόνια κάποιες κλινικές μεταμόσχευσης μαλλιών και ακόμα περισσότερα ινστιτούτα αισθητικής που προσφέρουν και θεραπείες για τα μαλλιά διαφημίζουν τα μοναδικά οφέλη της! Συνήθως διαφημίζεται ως μια καινοτόμος μέθοδος και μια μη επεμβατική θεραπεία που βοηθάει στην ανάπτυξη των μαλλιών, μειώνει ή σταματήσει την τριχόπτωση και βελτιώνει συνολικά την ποιότητα των μαλλιών, αυξάνοντας την πυκνότητά τους. Είναι όμως πράγματι η μεσοθεραπεία μαλλιών μια τόσο τόσο αποτελεσματική θεραπεία όσο υπόσχονται οι περισσότερες που τη διαφημίζουν;

 

Τι είναι η Μεσοθεραπεία Μαλλιών;

Η μεσοθεραπεία (από τις λέξεις «μέσος» και «θεραπεία» στα ελληνικά), αποτελεί μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής που περιλαμβάνει ενδοδερμικές ή υποδερμικές ενέσεις φαρμακευτικών ουσιών, ενζύμων, ορμονών, φυτικών εκχυλισμάτων, βιταμινών και/ή άλλων συστατικών. Δεν έχει αποδειχθεί η κλινική αποτελεσματικότητα της για το σύνολο των εφαρμογών και διαθέτει ανεπαρκή επιστημονική υποστήριξη από κλινικές μελέτες.

Η μεσοθεραπεία μαλλιών είναι μια μη επεμβατική μέθοδος που στοχεύει στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας των μαλλιών. Κατά τη διάρκεια αυτής της θεραπείας, εφαρμόζονται σειρές μικρών ενέσεων στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, περιλαμβανομένων θρεπτικών ουσιών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Αυτές οι ενέσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης των τριχών, τη βελτίωση της δομής των μαλλιών, και την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Η μεσοθεραπεία στην αισθητική δερματολογία εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί μάλιστα μία ιδιαίτερα δημοφιλή μέθοδο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων του δέρματος. Ο κύριος λόγος της δημοφιλίας της είναι ότι είναι ήπια επεμβατική, μη χειρουργική τεχνική η οποία χρησιμοποιείται για την ανανέωση, ενυδάτωση και σύσφιγξη του δέρματος. Εφαρμόζεται κυρίως στην αντιμετώπιση των λεπτών ρυτίδων & γραμμών, στην αντιγήρανση και στην αντιμετώπιση των ουλών ακμής.

Μεσοθεραπεία Μαλλιών - Εικόνα 1

 

Πόσο αποτελεσματική είναι;

Με μια πρώτη ματιά, αυτό που βλέπει κανείς στο διαδίκτυο είναι ότι η μεσοθεραπεία μαλλιών – είτε ετερόλογη είτε αυτόλογη – διαφημίζεται ως μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης και αποτελεσματική κατά διαφόρων ειδών αλωπεκίας που μπορεί να μεταμορφώσει τα μαλλιά σας. Αυτό είναι κάτι που υποστηρίζουν φανατικά πολλά ινστιτούτα που παρέχουν μεσοθεραπείες προσώπου και σώματος, οπότε κάτω από αυτήν την ομπρέλα παρουσιάζουν και τη μεσοθεραπεία μαλλιών ως μια πρωτοποριακή εξίσου θαυματουργή θεραπεία για τα μαλλιά.

Και ενώ πολλοί «ειδικοί στα μαλλιά» υποστηρίζουν ότι η μεσοθεραπεία έχει επιτυχία που κυμαίνεται από 90% έως 92% στην αναγέννηση των μαλλιών, οι επιστημονικές μελέτες που έχουν διεξήχθη κατά καιρούς για τη μεσοθεραπεία μαλλιών δεν έχουν δείξει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Επίσης υπάρχει έλλειψη μεγάλης κλίμακας μελετών σχετικά με την αποτελεσματικότητά της αλλά και το προφίλ ασφάλειάς της.

Μάλιστα, με μια πιο σοβαρή και ενδελεχή αναζήτηση σε websites ιατρών που ασχολούνται με τη μεταμόσχευση μαλλιών και τις θεραπείες τριχόπτωσης θα δει ότι πολλοί αναφέρουν ότι ναι μεν μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα στην ανανέωση των μαλλιών, αλλά η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση του ασθενούς. Ακόμη και ένας εξειδικευμένος ιατρός δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η διαδικασία θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ότι τα χρήματα σας δεν θα πάνε χαμένα – μιας και μιλάμε για μια όχι και τόσο οικονομική θεραπεία.

 

Έχει διαφορά η Μεσοθεραπεία Μαλλιών με τη Μεσοθεραπεία με PRP;

Η μεσοθεραπεία μαλλιών χωρίζεται σε 2 βασικές κατηγορίες:

1. Ετερόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών:

Με αυτή τη μέθοδος μίγματα θρεπτικών συστατικών και θρεπτικές ουσίες όπως βιταμίνες, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά, εγχέονται απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής με τη χρήση μικροβελόνων. Στόχος είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη των μαλλιών και να βελτιωθεί η υγεία της τρίχας.

2. Αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών:

Στη διαδικασία αυτή τα συστατικά που εγχέονται στο τριχωτό της κεφαλής παρέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή γι’ αυτό και θεωρείται μια ασφαλής θεραπεία χωρίς παρενέργειές, γιατί χρησιμοποιούνται δικά του βιολογικά στοιχεία Στην αυτόλογη μσοθεραπεία μαλλιών έχουμε 2 είδη:

Μεσοθεραπεία Μαλλιών - Εικόνα 2

Μεσοθεραπεία μαλλιών με πλάσμα (PRP): Στην μεσοθεραπεία με PRP, χρησιμοποιείται πλάσμα αίματος από τον ίδιο τον ασθενή, πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες και αιμοπετάλια. Αυτό το πλάσμα εισάγεται στο τριχωτό της κεφαλής με μικροενέσεις και θεωρητικά προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών, μειώνει την τριχόπτωση και βελτιώνει την ποιότητα της τρίχας.

Μεσοθεραπεία μαλλιών με βλαστοκύτταρα: Σε αυτήν τη μέθοδο, χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα από τον ίδιο τον ασθενή, τα οποία και αυτά εισάγονται στην πάσχουσα περιοχή του τριχωτού της κεφαλής με ενέσεις. Η μεσοθεραπεία με βλαστοκύτταρα υπόσχεται πλήρη ανακατασκευή και αναγέννηση των ιστών της περιοχής.

 

Τι ΔΕΝ είναι η Μεσοθεραπεία Μαλλιών

Η επάλειψη ουσιών που περιέχουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, αιθέρια έλαια κλπ. Μέσω συσκευής ή απλής σύριγγας στο τριχωτό της κεφαλής. Κάποιοι επιτήδειοι παρουσιάζουν μια συσκευή ή μια σύριγγα που στην άκρη της αντί για βελόνα υπάρχει ένα κομμάτι βαμβάκι που το εμποτίζουν με τις ουσίες και επαλείφουν το τριχωτό. Ενίοτε μπορεί να μην υπάρχει καν το βαμβάκι και απλά με τη σύριγγα ρίχνουν μικρή ποσότητα από το «θαυματουργό κοκτέιλ δραστικών ουσιών» και κάνουν μασάζ στο τριχωτό. Αυτό το αποκαλούν «μη-ενέσιμη» μεσοθεραπεία και προφανώς είναι απάτη εάν κάποιος το ονομάζει μεσοθεραπεία.

Επίσης οποιαδήποτε κρέμα, λοσιόν που εφαρμόζεται στο σπίτι με τη βοήθεια «ειδικής» συσκευής και παρουσιάζεται ως «μεσοθεραπεία για το σπίτι» ή «φυτική μεσοθεραπεία» κ.λπ. η οποία προφανώς δεν περιλαμβάνει ενδοδερμικές ή υποδερμικές ενέσεις.

 

Μεσοθεραπεία Μαλλιών & Μεταμόσχευση Μαλλιών

Και ενώ όπως προαναφέραμε δεν υπάρχουν πολλές αξιόπιστες δημοσιευμένες μελέτες που να στηρίζουν την αποτελεσματικότητα της μεσοθεραπείας μαλλιών κατά της τριχόπτωσης, υπάρχουν πολλές δημοσιευμένες μελέτες που αναφέρουν τα οφέλη της αυτόλογης μεσοθεραπείας με PRP στη μεταμόσχευση μαλλιών. Σε αυτή την περίπτωση το PRP βοηθά στην επιβίωση των μοσχευμάτων, στην επιτάχυνση και βελτιστοποίηση της επούλωσης στη δότρια και στη λήπτρια περιοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να εξασφαλιστεί η επιτυχία αυτής της διαδικασίας είναι α) ικανή ποσότητα δείγματος PRP από τον ασθενή και β) τεχνολογικός εξοπλισμός που διασφαλίζει την ποιότητα του δείγματος και δεν το καταστρέφει, έτσι ώστε να γίνει η εφαρμογή σωστά.

Η μεσοθεραπεία μαλλιών μπορεί στο μέλλον να είναι μια ελπιδοφόρα επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα αραίωσης των μαλλιών, προς το παρόν όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα παρουσιάζουν οι διαφημίσεις που μιλάνε για επαναστατική και αποτελεσματική θεραπεία, με μοναδικό σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση των ασθενών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί ποιους θα εμπιστευθείτε. Απευθυνθείτε σε μια κλινική ή έναν ιατρό που εξειδικεύεται και ασχολείται αποκλειστικά με τη μεταμόσχευση μαλλιών και που θα σας κατευθύνει στην καλύτερη λύση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την αποτελεσματικότητα και τα είδη της μεσοθεραπείας μαλλιών και αν ενδείκνυται για τη δική σας αραίωση κλείστε σήμερα ένα ραντεβού ενημέρωσης και θα χαρούμε να κλείσουμε ένα ραντεβού από κοντά για να δούμε ποια είναι η καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αραίωση των μαλλιών σας και αν τελικά η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η λύση που θα μεταμορφώσει τα μαλλιά σας μια για πάντα.

 

Σύγκριση Μεσοθεραπείας Μαλλιών με Μεταμόσχευση Μαλλιών

Η μεσοθεραπεία μαλλιών είναι μια μη επεμβατική θεραπεία κατά της τριχόπτωσης και της αραίωσης των μαλλιών με αμφίβολη όμως αποτελεσματικότητα. Η μεταμόσχευση μαλλιών από την άλλη είναι μια χειρουργική διαδικασία που καλύπτει και πυκνώνει τις αραιές περιοχές του τριχωτού της κεφαλής με ποσοστό επιτυχίας 100% εφόσον γίνει από έναν εξειδικευμένο και έμπειρο ιατρό μεταμόσχευσης μαλλιών.

Επίσης ενώ η αυτόλογη μεσοθεραπεία μαλλιών έχει καλύτερα αποτελέσματα κατά ορισμένων ειδών τριχόπτωσης, τα αποτελέσματά της στην αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι αμφίβολα.

Μεσοθεραπεία Μαλλιών - Εικόνα 3

Τέλος είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν ότι ως εγκεκριμένες θεραπείες κατά της τριχόπτωσης ο FDA της Αμερικής αναγνωρίζει – πέρα από τη μεταμόσχευση μαλλιών – τη μινοξιδίλη, τη φιναστερίδη και τα LLLT laser χαμηλής συχνότητας. Η μεσοθεραπεία μαλλιών δεν συγκαταλέγεται ακόμα ανάμεσα στις αποτελεσματικές θεραπείες κατά της τριχόπτωσης.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023