5 Λάθη στη σχεδίαση του hairline που “κοστίζουν ακριβά”

τι να προσέξετε - 5 λάθη στην εμφύτευση τριχοθυλακίωνΣε συνέχεια του προηγούμενο άρθρου μας, σχετικά με τα μυστικά επιτυχίας στην εμφύτευση μαλλιών στο hairline, σας παρουσιάζουμε τα 5 σημαντικότερα λάθη που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Τα λάθη στην εμφύτευση τριχοθυλακίων μπορεί να αποβούν καθοριστικής σημασίας, όταν επιδιώκει κανείς ικανοποιητικό, φυσικό αποτέλεσμα μεταμόσχευσης μαλλιών, που θα εμπνέει αυτοπεποίθηση.

Στο σχεδιασμό του hairline, ο χειρουργός κινδυνεύει να υποπέσει σε 5 κρίσιμα λάθη, που δυστυχώς δεν διορθώνονται εύκολα:

1. Λάθη στην εμφύτευση τριχοθυλακίων: Υπερβολικά χαμηλό hairline

Το λάθος αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη «αμαρτία» στη μεταμόσχευση μαλλιών και δυστυχώς είναι σχεδόν πάντοτε «ασυγχώρητη». Ενώ το υψηλό hairline μπορεί να συμπληρωθεί και να «κατέβει», δεν υπάρχει τρόπος να «ανέβει» το χαμηλό hairline. Συνήθως το λάθος αυτό συμβαίνει σε νεαρούς ασθενείς που θέλουν να μοιάσουν με τους συνομήλικούς τους που δεν πάσχουν από τριχόπτωση.

Οι ασθενείς επιμένουν για χαμηλότερο hairline από αυτό που προτείνει ο χειρουργός και δυστυχώς ενίοτε ο χειρουργός ενδίδει. Ανεξάρτητα από το σχήμα του hairline, ο ασθενής δεν πρέπει να περιμένει να αποκτήσει το εφηβικό του hairline, ακόμα και αν η δότρια περιοχή του θα επέτρεπε κάτι τέτοιο.

Αντίστοιχα, ούτε ο χειρουργός πρέπει ποτέ να «υποκύπτει» σε πιέσεις από τη μεριά του ασθενούς προκειμένου να αποκατασταθεί το εφηβικό hairline. Γενικά, ένα υπερβολικά χαμηλό hairline που ζητείται από τους νεότερους ασθενείς που έχουν πρόσφατη στη μνήμη τους την εφηβική εικόνα των μαλλιών τους, μπορεί να προσδώσει μια άγρια, «επιθετική/πρωτόγονη» (Homo Νeanderthalensis) εικόνα στο πρόσωπο του ενήλικου άνδρα. Ο ηθικός χειρουργός οφείλει να συνετίσει τον ασθενή και να επιμείνει σε μια συντηρητική σχεδίαση, αφού όσο νεότερος είναι ο ασθενής που χρειάζεται μεταμόσχευση μαλλιών τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να χρειαστεί ακόμα περισσότερα μοσχεύματα στο μέλλον για άλλες περιοχές.

συμβουλές και τι να αποφύγετε από τα πιο σημαντικά λάθη στην εμφύτευση τριχοθυλακίων

Δυστυχώς, οι πρώιμες και επιθετικές στρατηγικές στο σχεδιασμό του hairline έχουν ενίοτε ως αποτέλεσμα το φαινόμενο «2 horns with a tail», δηλαδή με την εξέλιξη της τριχόπτωσης και την απώλεια των τριχοθυλακίων της βρεγματικής περιοχής να παραμένει η εικόνα μόνο των μεταμοσχευθέντων κροτάφων και του hairline. Γενικά, οι περισσότεροι ασθενείς είτε αυθορμήτως είτε έπειτα από την επίσκεψη στο χειρουργό, συμβιβάζονται με την ιδέα ότι η παλαιότερη νεανική τριχοφυΐα τους δεν μπορεί να επανακτηθεί και ότι ο σκοπός της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι ο συνδυασμός της μέγιστης δυνατής εικόνας κάλυψης, χωρίς να υποθάλπεται η φυσικότητα.

2. Λάθη στη μεταμόσχευση τριχοθυλακίων: Υπερβολικά ψηλό hairline

Πολλοί χειρουργοί, ως «υπερ-αντίδραση» στο φόβο ενός υπερβολικά χαμηλού hairline, τοποθετούν τη σχεδίασή τους πιο ψηλά από το ιδανικό, με αποτέλεσμα τελικά να μην «πλαισιώνεται» ικανοποιητικά το πρόσωπο.

Σημαντικό «Red Flag» πως κινδυνεύει ο χειρουργός να υποπέσει σε αυτό το λάθος είναι η επιμονή του ασθενούς πως δεν του αρέσει η σχεδίαση του hairline προ-επεμβατικά. Είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να συγκεράσει τις απόψεις ιατρού-ασθενούς. Καμιά φορά ο ασθενής μπορεί να ξέρει καλύτερα τι του ταιριάζει!

Πολλοί μεσήλικες ασθενείς προτιμούν να μην αντικαταστήσουν το παλαιό hairline τους, καθώς πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα άλλαζε υπερβολικά την προηγούμενη εικόνα τους, οπότε επιλέγουν μια πιο συντηρητική προσέγγιση, που όμως είναι στα πλαίσια του κατάλληλου εύρους σχεδίασης. Οι ασθενείς, όμως, που επιδιώκουν ένα υψηλότερο hairline από το αισθητικά σωστό, πρέπει να ενημερώνονται ότι η προσέγγιση αυτή οξύνει ακόμα περισσότερο την εικόνα της τριχόπτωσης, αφού το υψηλό hairline «τραβάει» το βλέμμα με το εύρος και τη θέση του.

3. Λάθη στην εμφύτευση τριχοθυλακίων: Υπερβολικά στρογγυλό hairline

Μερικοί χειρουργοί χρησιμοποιούν μια τυπική και ενιαία προσέγγιση, εφαρμόζοντας στο hairline ένα σχήμα οβάλ που φαίνεται να ταιριάζει σε όλους τους ασθενείς, αλλά ακυρώνει ουσιαστικά την καλλιτεχνική «πινελιά» του χειρουργού.

Στον ακριβή καθορισμό του σχήματος, ο χειρουργός λαμβάνει υπόψη του και άλλα στοιχεία, όπως την εθνικότητα του ασθενούς και τα ξεχωριστά ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά του λαού αυτού, π.χ. το όρθιο και επίπεδο μέτωπο ενός ατόμου Σλαβικής προέλευσης απαιτεί ένα πιο ευθύ hairline από το μέτωπο ενός Αφρο-Αμερικανού που έχει τυπικά στρογγυλό hairline. Αν εξαιρέσει κανείς τους Αφρο-Αμερικανούς και κάποιες άλλες φυλές, στη φύση δεν υπάρχει φυσικό hairline που να ομοιάζει σε σχήμα με «χείλος μπολ» (cereal bowl hairline) και η σχεδίαση αυτή πρέπει να αποφεύγεται.

4. Λάθη στην εμφύτευση τριχοθυλακίων: Υπερβολικά επίπεδο hairline

Το επίπεδο hairline εμφανίζεται στη φύση μόνο σε εφήβους και σε άτομα με επίπεδα και πλατιά πρόσωπα, όπως άτομα Σλαβικής προέλευσης. Συμβαίνει συχνά σε άπειρους χειρουργούς να υποπίπτουν σε αυτό το λάθος όταν επεμβαίνουν σε άτομα με απώλεια hairline, αλλά με χαμηλό επίπεδο κροταφο-βρεγματικής γραμμής.

Το σχήμα του μετώπου, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη σε εμβαδόν ανατομική μονάδα του προσώπου, επηρεάζει το σχεδιασμό του hairline και ανάλογα με την κλήση που έχει το μέτωπο καθορίζεται και το ύψος του hairline. Άτομα με κατακόρυφο μέτωπο λόγω «κατασκευής» ή φυλής (π.χ. Ασιάτες) χρειάζονται συχνότερα χαμηλότερο hairline, ενώ άτομα με πιο κεκλιμένο μετωπιαίο οστό έχουν καλύτερη αισθητική εικόνα με ένα ψηλότερο hairline. Ιδανικά, σε όσους επιτρέπει το σχήμα της λήπτριας περιοχής, πρέπει να υποκαθίσταται το hairline που ταιριάζει με την ηλικία του ασθενούς.

Συνεπώς πρέπει να διατηρούνται οι γωνίες των κροτάφων και μάλιστα να είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να αρμόζουν στην ηλικία του ασθενούς, για να δίνουν την εικόνα κάποιας «ωριμότητας», (receding hairline, receding angles) αλλά και να μπορούν να ταιριάξουν με την εικόνα του ασθενούς με την πάροδο του χρόνου και τη βέβαιη επέκταση της τριχόπτωσης.

5. Λάθη στην εμφύτευση τριχοθυλακίων: Σχήμα V στο hairline

Εξαιρετικά σπάνιο σχέδιο στη φύση, που «τραβάει» το μάτι και προσδίδει απειλητική εικόνα στο άτομο. Ενίοτε το βλέπει κανείς σε παλιότερες μεταμοσχεύσεις μαλλιών και συγκεκριμένα στην Ελλάδα είναι το …χαρακτηριστικό πασίγνωστου τραγουδιστή.

Δεν πρέπει να συγχέεται με το widow’s peak, που είναι αρκετά συχνό στη Φύση και πολλοί ασθενείς το επιζητούν στη σχεδίαση του hairline τους, αφού δίνει την ψευδαίσθηση χαμηλότερου hairline με ελάχιστο κόστος μοσχευμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος μεταμόσχευσης μαλλιών και την κατάλληλη τεχνική για εσάς, επικοινωνήστε μαζί μας.

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023