Στο σχεδιασμό του hairline υπάρχουν σαφή guidelines που πρέπει να ακολουθούνται σε κάθε περιστατικό εμφύτευσης μαλλιών. Εντούτοις, παραμένει «άπλετος χώρος» για την καλλιτεχνική έκφραση των δεξιοτήτων του κάθε χειρουργού και δεν υπάρχει «μαθηματική» εξίσωση για τον τέλειο σχεδιασμό hairline. Μάθετε ποιά είναι τα μυστικά επιτυχίας στη μεταμόσχευση τριχοθυλακιών στο hairline και διαβάστε για τα πιο συχνά λάθη που γίνονται στην εμφύτευση μαλλιών στο hairline.
Ουσιαστικά, η «τέχνη» στο σχεδιασμό του hairline είναι να επιλέξει ο χειρουργός το κατάλληλο hairline για τον κάθε ασθενή. Στο σημείο αυτό υπεισέρχονται οι παράγοντες της χειρουργικής δεινότητας και της αισθητικής αντίληψης του ιατρού.
7 ερωτήσεις στην εμφύτευση μαλλιών στο hairline
Υπάρχουν επτά ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν πριν την ανακατασκευή του hairline:
- Σε ποιο ύψος θα ξεκινάει το hairline;
- Τι σχήμα θα έχει το hairline;
- Τι μοσχεύματα θα χρησιμοποιηθούν στο προσθιότερο τμήμα του hairline;
- Τι γωνία και κατεύθυνση πρέπει να έχουν τα μοσχεύματα;
- Πώς θα σχεδιαστούν τα micro- & macro-irregularities;
- Πόσο «βάθος» θα έχει το hairline;
- Πώς θα σχεδιαστούν οι ζώνες στα πλάγια του hairline (lateral margins);
1. Ύψος Hairline στην εμφύτευση τριχοθυλακίων
Το ύψος του hairline είναι η πρώτη στρατηγική απόφαση που πρέπει να ληφθεί. Το εφηβικό hairline ξεκινάει από το άνω όριο του μετωπιαίου μυ (frontalis), ενώ το ενήλικο είναι περίπου 1,5-2cm υψηλότερα. Το hairline σχεδιάζεται με γνώμονα το κέντρο του προσώπου που είναι συνήθως το κέντρο της μύτης. Έχουν αναφερθεί 3 «σχολές» υπολογισμού του ύψους του hairline.
Η προσέγγιση του Beehnerείναι ο υπολογισμός 7,5-9cm από το μεσόφριο (glabella) ή 6,5-8cm από το supra-eyebrow line. Ο Stough θεωρεί ιδανικό το σημείο στο οποίο το μέτωπο μεταβαίνει από κάθετο προσανατολισμό σε πιο οριζόντιο, ενώ ο Alt ακολουθεί τη θεωρία του Michelangelo που καθιέρωσε τον αισθητικό διαχωρισμό του προσώπου σε 3 τριτημόρια, με το hairline να ξεκινάει στο όριο 2ου με 3ου τριτημορίου, που αντιστοιχεί στο 34% του μέσου μήκους του ανδρικού προσώπου.
Οι θεωρίες αυτές είναι ικανοποιητικές σε έναν «ιδανικό κόσμο», αλλά συχνά τα guidelines αυτά δεν έχουν εξατομικευμένη εφαρμογή και τα σημεία-οδηγοί είναι μεν εξαιρετικά χρήσιμα, αλλά πρέπει απλά να βοηθούν στη σχεδίαση, όχι να την καθορίζουν.
2. Σχήμα hairline στην εμφύτευση μαλλιών
Το σχήμα του hairline είναι εξίσου σημαντικό με το ύψος και οι δύο αυτές παράμετροι θα «συνοδεύουν» τον ασθενή για το υπόλοιπο της ζωής του. Τις περισσότερες φορές, το σχήμα του hairline πρέπει ομοιάζει με το σχήμα του προσώπου του ατόμου και αντίστοιχα διακρίνεται σε 4 κύριες κατηγορίες: στρογγυλή, οβάλ, τριγωνική και τετράγωνη. Στις γυναίκες εμφανίζεται και μια 5η κατηγορία, που ομοιάζει με το αρσενικό εφηβικό hairline και ονομάζεται ημισεληνοειδές hairline (crescent).
Το σχήμα του hairline πρέπει να είναι συμμετρικό και να ενώνεται ομαλά με την κροταφο-βρεγματική τριχοφυΐα, δίνοντας μια φυσική τριγωνική μετωπο-κροταφική γωνία, τουλάχιστον στη Λευκή φυλή. Οι Pathomvanich et al. έχουν περιγράψει τη χρήση εργαλείου με Laser (Laser hairline designer) για το σχεδιασμό του συμμετρικού και «ιδανικού» hairline. Επίσης, ο Cole έχει αντίστοιχα περιγράψει τη χρήση ενός ευφυούς διάφανου πλαστικού film με εντυπωμένο χάρακα (Assist To Hairline Design, AHD) που επιτρέπει τη συμμετρική και γρήγορη σχεδίαση του hairline.
Πρέπει κανείς να θυμάται πως το hairline ακόμα και του άνδρα που δεν πάσχει από τριχόπτωση με την πάροδο των ετών αραιώνει ελαφρώς (natural receding hairline). Σε κάθε περίπτωση το hairline που σχεδιάζει ο χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών πρέπει να έχει την εικόνα του ελαφρώς ώριμου hairline (receding hairline) που θα μπορέσει να ταιριάξει στο πρόσωπο του ασθενή με την πάροδο των δεκαετιών.
3.Τύπος μοσχευμάτων στην μεταμόσχευση μαλλιών στο hairline
Οι τρίχες που παράγουν τα τριχοθυλάκια της ινιακής περιοχής είναι χονδρότερες από τις τρίχες που φυσιολογικά ανευρίσκονται ακόμα και στο πιο υγιές, εφηβικό hairline. Παρόλο που η μεταμόσχευση χονδρότερων τριχών ευνοεί την κάλυψη, στην πραγματικότητα δίνουν μια αφύσικα «ισχυρή» εικόνα στο hairline, που υποβαθμίζει ακόμα και την άριστη χειρουργική τεχνική.
Για το λόγο αυτό, στο hairline χρησιμοποιούνται FUs με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, προκειμένου να δημιουργείται η εικόνα της φυσικά απαλής μετάβασης στην τριχοφυΐα:
- Η 1η σειρά μοσχευμάτων στη ζώνη μετάβασης (transition zone) πρέπει να περιέχει μόνο μονότριχα FUs και όσο το δυνατόν τρίχες με μικρότερη διάμετρο, για επιπλέον φυσικότητα. Η καθορισμένη ζώνη (defined zone) πρέπει να περιέχει λεπτά δίτριχα ή τρίτριχα FUs για μεγαλύτερη κάλυψη.
- Πρέπει να αποφεύγεται να μεταμοσχεύονται στο hairline FUs με «τραχιές» (coarse) τρίχες, καθότι σε ορισμένους τύπους δέρματος που έχουν έντονο contrast με το χρώμα των μαλλιών (λευκό δέρμα-μαύρα μαλλιά) ακόμα και τέλεια χειρουργική σχεδίαση, προδίδεται από τις τραχιές και χονδρές τρίχες των ινιακών FUs.
- Ανάλογα με την προτίμηση του χειρουργού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις δύο ζώνες αποκλειστικά μονότριχα FUs με πολύ υψηλή πυκνότητα (dense packing). Η πυκνότητα με την οποία μεταμοσχεύεται το hairline εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά των τριχών και την εμπειρία της χειρουργικής ομάδας. Όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, σε μία και μόνο συνεδρία μπορούν να επιτευχθούν πυκνότητες έως και 60FUs/mm2 στο hairline με άριστη επιβίωση.
- Η τεχνική «dense packing» έχει δεχθεί αρνητική κριτική από πολλούς χειρουργούς, καθώς σε κάποιους ασθενείς η τόσο πυκνή τοποθέτηση μοσχευμάτων έχει ως αποτέλεσμα την παράδοξα μειωμένη ανάπτυξη.
Προβλήματα με τη χρήση μονότριχων FUs
Tα μονότριχα FUs είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στους χειρισμούς και απαιτείται μεγάλη προσοχή στην παρασκευή και τοποθέτησή τους. Προκειμένου να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο έχουν προταθεί 4 λύσεις:
- Διαχωρισμός των λεπτών από τα χονδρότερα μονότριχα FUs και χρήση των λεπτότερων στην πρώτη γραμμή του hairline. Δυστυχώς, όμως, ενίοτε το strip μόσχευμα που λαμβάνεται δεν περιέχει πάντοτε ικανό αριθμό λεπτών μονότριχων μοσχευμάτων για να συμπληρωθεί ολόκληρη η πρώτη γραμμή του hairline. Ενίοτε επιστρατεύονται μοσχεύματα από τις υπερωτιαίες περιοχές ή από άλλες περιοχές του τριχωτού, με χρήση της μεθόδου μεταμόσχευσης μαλλιών FUE.
- Μεταμόσχευση τριχοθυλακίων από τη χαμηλότερη περιοχή της ασφαλούς δότριας ζώνης. Τα τριχοθυλάκια στα όρια ινιακής-τραχηλικής περιοχής είναι γενικά λεπτότερα και συχνά χειρουργοί έχουν χρησιμοποιήσει μοσχεύματα από την περιοχή αυτή, κάνοντας μικρές ελλειψοειδείς τομές ή πλέον χρησιμοποιώντας την τεχνική FUE. Η συρραφή, όμως, ακόμα και μικρών ελλειμμάτων στην περιοχή του τραχήλου φέρει υψηλό κίνδυνο δημιουργίας διεύρυνσης της ουλής. Επίσης, τα λεπτά τριχοθυλάκια του τραχήλου δεν είναι βέβαιο πως θα είναι «μόνιμα», όπως τα τριχοθυλάκια της αμιγούς μόνιμης δότριας ινιακής περιοχής.
- Η χρήση διχοτομημένων τριχοθυλακίων. Η διχοτόμηση ενός τριχοθυλακίου, όταν γίνεται στο κατάλληλο επίπεδο, μπορεί να αποδώσει 2 νέα τριχοθυλάκια με μικρότερη διάμετρο και ανοιχτότερο χρώμα, τα οποία αν μεταμοσχευτούν στο hairline προσομοιάζουν τέλεια στις λεπτές τρίχες της φυσιολογικής πρόσθιας γραμμής τριχοφυΐας. Η τεχνική αυτή, όμως, δεν είναι ασφαλής αφού δεν είναι βέβαιο το αποτέλεσμα.
- Η χρήση FUs από άλλες περιοχές του σώματος, όπως από την κνήμη, τα άνω άκρα, το στέρνο και τη ράχη. Οι τρίχες από τα τριχοθυλάκια σε αυτές τις περιοχές έχουν γενικά μικρότερη διάμετρο. Η τεχνική αυτή ονομάζεται Βody Ηair Τransplant (ΒΗΤ) FUE και αναλύεται στην αντίστοιχη ενότητα, όπου παρουσιάζονται εκτενώς οι περιορισμοί της.
4. Γωνία hairline στην εμφύτευση μαλλιών
Η γωνία της τοποθέτησης των μοσχευμάτων είναι υψίστης σημασίας. Τα τριχοθυλάκια του hairline έχουν πάντοτε φορά προς τα εμπρός και εκφύονται σε οξεία γωνία από το τριχωτό.
Συγκεκριμένα, στη δότρια περιοχή τα τριχοθυλάκια εκφύονται σε γωνία 30ο από το τριχωτό, ενώ στη γενικότερη λήπτρια περιοχή η γωνία αυτή είναι 50ο-60ο και στο hairline είναι μόλις 10-15ο.Η οξεία γωνία δίνει πιο ικανοποιητική κάλυψη από τα κάθετα τοποθετημένα μοσχεύματα.
Η γωνία δημιουργίας υποδοχών πρέπει να ακολουθεί τη γωνία των τριχών που πιθανόν να παραμένουν στην περιοχή. Προκειμένου να είναι ακριβέστερη η δημιουργία των υποδοχών και η τοποθέτηση των μοσχευμάτων, είναι απαραίτητη η χρήση μεγεθυντικών γυαλιών x 2,5-3,5 που συνοδεύονται με φωτισμό Xenon ή LED.
5. Micro & Macro ανωμαλίες
Συμμετρικές γραμμές δεν συναντώνται στη Φύση και σίγουρα δεν πρέπει να συναντώνται στο hairline. Το πρόσθιο όριο του hairline δεν επιτρέπεται να ομοιάζει με τέλειο ημικύκλιο, σαν να σχεδιάστηκε με…διαβήτη. Εφόσον γίνεται προσπάθεια να αντιγραφεί το φυσικό hairline, είναι σημαντικό να μην «παρατάσσονται» τα μοσχεύματα στη σειρά, πάνω σε μια νοητή γραμμή. Στο φυσιολογικό hairline εντοπίζονται μακρο-ασυμμετρίες, είτε ως «κολπίσκοι» είτε ως «προεκβολές» που έχουν συνήθως απόσταση 2,5-3,5cm μεταξύ τους.
Τα μοσχεύματα πρέπει να τοποθετούνται σε μια ακανόνιστη, μη επαναλαμβανόμενη ακανόνιστα τεθλασμένη γραμμή (irregularly irregular nonrepeating pattern), η οποία θα προσομοιάζει στο φυσικό hairline που θα είχε ο ασθενής αν δεν έπασχε από τριχόπτωση.
H γραμμή αυτή μπορεί να παρομοιαστεί με τα «δόντια» ενός πριονιού, με ακανόνιστα «δόντια». Οι μικρο-ασυμμετρίες εμφανίζονται με τη μορφή μονών τριχοθυλακίων, μικρο-κενών και μικρο-συμπλεγμάτων (clusters) τριχοθυλακίων. Οι ασυμμετρίες αυτές «μαλακώνουν» το hairline και δίνουν μια ομαλή μετάβαση από το άτριχο μέτωπο προς στο τριχωτό.
Στην κατηγορία των macro-irregularities ανήκει και το widow’s peak, μια τριγωνική, κεντρική προεκβολή με τη γωνία προς το μεσόφριο, που ταιριάζει περισσότερο σε άτομα με μακρύ πρόσωπο και δημιουργεί την ψευδαίσθηση χαμηλότερου hairline, με ελάχιστο «κόστος» μοσχευμάτων.
6. Βάθος hairline κατά τη μεταμόσχευση μαλλιών
Τα guidelines για το βάθος του hairline δεν είναι σαφή και εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους. Γενικά, το hairline πρέπει να έχει το ελάχιστο δυνατό βάθος που αρκεί να καλύπτει τις προϋποθέσεις της φυσικότητας και πυκνότητας. Το hairline είναι γενικά «κοστοβόρο» σε FUs και πρέπει η χρήση τους ακόμα και στη σημαντικότερη αισθητική περιοχή του hairline να είναι συνετή. Καλέστε μας σήμερα σχετικά με το κόστος μεταμόσχευσης μαλλιών, θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.
7. Σχεδίαση των πλάγιων ορίων του hairline
Το πιο οπίσθιο σημείο του πλάγιου ορίου (lateral margin) πρέπει να συναντάει την κροταφο-βρεγματική τριχοφυΐα, σε μια νοητή γραμμή από την άκρη του κανθού (lateral epicanthal line). Η κλίση του hairline πρέπει να είναι παράλληλη ή ακόμα καλύτερα προς τα άνω, όπως κατευθύνεται προσθιο-οπίσθια. Η παράλληλη κλίση ή -ακόμα χειρότερα- η ελαφρώς κλίνουσα προς το αυτί είναι εντελώς αφύσικες κλίσεις.
Σε περιστατικά με αρχικά στάδια τριχόπτωσης που διατηρείται η κροταφική τριχοφυΐα, η σχεδίαση απλά απαιτεί το πλάγιο όριο να διασταυρώνεται με την έξω γραμμή του κανθού (lateral epicanthal line).
Αντίθετα, σε περιστατικά με πολύ μεγάλη τριχόπτωση, η κροταφο-βρεγματική τριχοφυΐα έχει υποχωρήσει και δεν μπορεί να διασταυρωθεί με τη lateral epicanthal line. Συνεπώς, πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη τριχοφυΐας στο ύψος του ωτός και 1cm πρόσθια του τράγου, προκειμένου να ενωθεί με το lateral margin του hairline. Την περιοχή αυτή ο Shapiro την ονόμασε lateral hump λόγω του ημικυκλικού της σχήματος που ομοιάζει με «καμπούρα».
Τι γίνεται με την περιοχή ακριβώς πίσω από το hairline;
Είναι η περιοχή που μεταμοσχεύεται πιο συχνά από οποιαδήποτε άλλη στις επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών, διότι θα δεχθεί μοσχεύματα ακόμα και σε περιστατικά που λόγω της μεγάλης έκτασης της τριχόπτωσης δε θα δημιουργηθεί τυπικό hairline.
Η περιοχή αυτή ονομάζεται «εμπρόσθια τούφα» (frontal tuft, frontal egg, frontal forelock), έχει σχήμα ωοειδές και τοποθετείται στο οπίσθιο όριο της μεταβατικής ζώνης, επικαλύπτοντας τμήμα της καθορισμένης ζώνης. Δημιουργείται προκειμένου να δώσει πυκνότητα πίσω από το hairline και μια συνολικά πυκνότερη εικόνα σε αυτό, όταν κοιτάζει κανείς τον ασθενή από εμπρός ή από το πλάι.
Στους ασθενείς με εκτενή τριχόπτωση, χρησιμοποιείται η τεχνική της δημιουργίας του frontal forelock που περιλαμβάνει τη μεταμόσχευση συγκεντρωμένων μοσχευμάτων στην πρόσθια περιοχή και την ταυτόχρονη μεταμόσχευση άνωθεν των ωτικών πτερυγίων (lateral humps) προκειμένου να ενωθούν με το frontal forelock. Το σχήμα του frontal forelock είναι συνήθως ημιοβάλ με κυρτό εμπρόσθιο σχήμα και κοίλο οπίσθιο και εκτείνεται μέχρι το vertex transition point. Έχουν περιγραφεί διάφοροι σχεδιασμοί isolated frontal forelock, κυρίως από τους Beehner, Limmer και Nusbaum και λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο ζήτημα μπορούν να αναζητηθούν στις δημοσιεύσεις αυτές.
H σημασία του hairline στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα
Η δουλειά του χειρουργού μεταμόσχευσης μαλλιών κρίνεται κυρίως από το hairline που έφτιαξε. Η χειρουργική δεινότητα και η καλλιτεχνική αντίληψη του χειρουργού μεταμόσχευσης μαλλιών θα αποδειχθούν στο σχεδιασμό του hairline, που σχεδόν σε κάθε ασθενή με τριχόπτωση είναι η περιοχή που έχει αραιώσει ή χαθεί πλήρως.
Η αποκατάσταση του hairline θα αλλάξει εντυπωσιακά την εμφάνιση του ασθενούς, που με το σωστό σχεδιασμό hairline θα πάψει να δίνει την εικόνα του αλωπεκικού ασθενή. Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι «απαλός», με ακανόνιστο πρόσθιο όριο, σταδιακή πύκνωση προσθιο-οπίσθια και με σχήμα που θα ταιριάζει ακόμα και μετά από δεκαετίες στο πρόσωπο του άνδρα, χωρίς να δείχνει αταίριαστο και τεχνητό.
Ένα καλά σχεδιασμένο hairline θα …συγχωρέσει λάθη σε άλλες περιοχές, αλλά σίγουρα δεν ισχύει και το αντίστροφο!
Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο άρθρο που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες, σχετικά με τα λάθη στην εμφύτευση τριχοθυλακίων στο hairline. Μέχρι τότε μπορείτε να περιηγηθείτε στην σελίδα αποτελεσμάτων μεταμόσχευσης μαλλιών της κλινικής μας για να καταλάβετε την ποιότητα που μπορείτε να περιμένετε από εμάς.