Κληρονομική τριχόπτωση: Το DNA επηρεάζει στην απώλεια μαλλιών;

13 Μαρτίου, 2023 Κανένα Σχόλιο Γενικά

Η κληρονομική τριχόπτωση είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί ένα μεγάλο αριθμό ατόμων, παγκοσμίως. Γενικότερα, η απώλεια μαλλιών, όποια αιτία και αν την προκαλεί, αποτελεί ένα  κοινό πρόβλημα για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Εξάλλου είναι γεγονός ότι τόσο άνδρες όσο και γυναίκες μπορούν να εμφανίσουν αραίωση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μία από τις πιο κοινές μορφές τριχόπτωσης, λοιπόν, είναι και η κληρονομική τριχόπτωση, γνωστή και ως ανδρογενετική αλωπεκία. Η κληρονομική τριχόπτωση είναι μια γενετική πάθηση που επηρεάζει άνδρες και γυναίκες και είναι η πιο κοινή αιτία αραίωσης και στα δύο φύλα.  

Σε αυτό το άρθρο και με βάση τα παραπάνω, θα διερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ του DNA και της τριχόπτωσης, τους διαφορετικούς τύπους κληρονομικής τριχόπτωσης και τρόπους αντιμετώπισης αυτής της πάθησης. 

Κληρονομική τριχόπτωση: Κατά πόσο το DNA προκαλεί αραίωση; 

ΚΚληρονομικη τριχόπτωση σε άνδρες και γυναίκες

Η κληρονομική τριχόπτωση προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Πολλά γονίδια σχετίζονται με την τριχόπτωση και οι παραλλαγές σε αυτά, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης  της. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα παρουσιάσουν αραίωση όλοι όσοι φέρουν αυτά τα γονίδια και ότι δεν είναι όλα τα είδη τριχόπτωσης κληρονομικά. Άλλοι παράγοντες, όπως οι ορμονικές αλλαγές, οι ιατρικές καταστάσεις, τα φάρμακα και ο  τρόπος ζωής, μπορούν επίσης να συμβάλουν στην απώλεια μαλλιών. 

Συγκεκριμένα, λοιπόν, για την κληρονομική τριχόπτωση, τα τριχοθυλάκια σταδιακά γίνονται μικρότερα και παράγουν λεπτότερες και πιο κοντές τρίχες, οδηγώντας έτσι σε μείωση του όγκου και της πυκνότητας των μαλλιών. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται σμίκρυνση και προκαλείται από την ορμόνη διυδροτεστοστερόνη (DHT). Πρόκειται για μια ορμόνη που παράγεται από την τεστοστερόνη με την βοήθεια του ενζύμου 5-άλφα-αναγωγάση. Η DHT, λοιπόν, επιδρά στους θύλακες των τριχών, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται και να παράγουν πιο αδύναμες και κοντές τρίχες με την πάροδο του χρόνου. Οι παραλλαγές στα συγκεκριμένα γονίδια  μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να εμφανίσει κανείς κληρονομική τριχόπτωση. 

Πόσο διαφέρει η εκδήλωση της γενετικής τριχόπτωσης στα δύο φύλα; 

Ανδρική κληρονομική τριχόπτωση

Η κληρονομική τριχόπτωση μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και συνήθως, αυτή εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε φύλο. Στους άνδρες, η κληρονομική τριχόπτωση ξεκινά τυπικά από τη γραμμή των μαλλιών και/ ή την κορυφή και σταδιακά εξελίσσεται προς τα πίσω, αφήνοντας τελικά ένα μοτίβο σε σχήμα πετάλου γύρω από τις πλευρές και το πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτό το μοτίβο ονομάζεται φαλάκρα ανδρικού τύπου ή ανδρογενετική αλωπεκία. 

Στις γυναίκες από την άλλη, η κληρονομική τριχόπτωση χαρακτηρίζεται από διάχυτη αραίωση των μαλλιών στην κορυφή και στο πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής, με τη μπροστινή γραμμή των μαλλιών να παραμένει ανέπαφη. Αυτός ο τύπος αραίωσης ονομάζεται γυναικείου τύπου τριχόπτωση ή γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να παρουσιάσουν διεύρυνση της χωρίστρας και μείωση του όγκου και της πυκνότητας των μαλλιών. 

Κληρονομική τριχόπτωση σε γυναίκες

Εκτός όμως από όσα αναλύσαμε έως τώρα, υπάρχουν φυσικά και άλλοι τύποι κληρονομικής τριχόπτωσης, που είναι κοινοί και για τα δύο φύλα. Κάποιοι από αυτούς περιλαμβάνουν τη γυροειδή αλωπεκία, η οποία είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί εντοπισμένη τριχόπτωση και τη τελογενή τριχόρροια. Πρόκειται για μια προσωρινή απώλεια μαλλιών, που εμφανίζεται μετά από ένα τραυματικό συμβάν ή ασθένεια. 

  

Τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κληρονομική τριχόπτωση 

Ενώ η κληρονομική τριχόπτωση δεν μπορεί να θεραπευτεί, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διαχειριστείτε και να επιβραδύνετε την εξέλιξή της. Αυτοί μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: 

  •   Φάρμακα 

Δύο φάρμακα έχουν εγκριθεί από τον FDA για τη θεραπεία της κληρονομικής τριχόπτωσης: η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη. Το Minoxidil είναι ένα τοπικό διάλυμα που διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών και μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής. Η φιναστερίδη από την άλλη, είναι ένα από του στόματος φάρμακο που εμποδίζει την παραγωγή DHT και μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της τριχόπτωσης στους άνδρες. Ωστόσο, η φιναστερίδη δεν συνιστάται σε γυναίκες εγκύους ή που  προσπαθούν να συλλάβουν. 

  • Μεταμόσχευση μαλλιών: 

Η μεταμόσχευση μαλλιών περιλαμβάνει τη μεταφορά των τριχοθυλακίων από μια περιοχή σταθερής τριχοφυΐας (δότρια) στην περιοχή της αραίωσης (λήπτρια) με την τεχνική για μεταμόσχευση μαλλιών FUT ή FUE . Αυτή η διαδικασία μπορεί να κοστίζει, αλλά τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, και μπορεί να προσφέρει ένα απόλυτα φυσικό και πυκνό αποτέλεσμα. Για να μπορέσετε και εσείς να πείτε οριστικό αντίο στην κληρονομική τριχόπτωση 

  •   Θεραπεία με λέιζερ χαμηλής συχνότητας 

Η θεραπεία με λέιζερ χαμηλής συχνότητας (LLLT) περιλαμβάνει τη χρήση μιας συσκευής που εκπέμπει φως λέιζερ χαμηλής συχνότητας για την τόνωση της ανάπτυξης της τρίχας. Το LLLT έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση του ρυθμού τριχόπτωσης, στην επανέκφυση των μαλλιών και στη βελτίωση της πυκνότητας και του πάχους των μαλλιών στο 98% των ατόμων που το χρησιμοποιούν. Κληρονομική τριχόπτωση στους άνδρες

Ανακαλύψτε την κατάλληλη φροντίδα για εσάς και τα μαλλιά σας 

Επειδή δεν θέλουμε να αφήνετε την κληρονομική τριχόπτωση να στέκεται εμπόδιο στη διάθεσή και στην κάθε σας ημέρα, παρακάτω σας δίνουμε και κάποιες πιο άμεσες αν και προσωρινές λύσεις! 

Αποφύγετε τα σφιχτά χτενίσματα: Χτενίσματα που τραβούν τα μαλλιά, όπως σφιχτές πλεξούδες ή αλογοουρές, μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών ή να επιβαρύνουν την κληρονομική τριχόπτωση. Προτιμήστε πιο χαλαρά χτενίσματα που δεν ασκούν υπερβολική πίεση στα μαλλιά. 

Χρησιμοποιήστε απαλά προϊόντα περιποίησης μαλλιών: Τα «σκληρά» σαμπουάν και τα προϊόντα styling μπορούν να βλάψουν τα μαλλιά και να τα κάνουν πιο επιρρεπή στο σπάσιμο. Επιλέξτε ελαφριά προϊόντα που είναι σχεδιασμένα για τον τύπο των μαλλιών σας και αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πολύ συχνά εργαλεία styling, όπως σίδερα για μπούκλες και ισιωτικές μαλλιών. 

Αναζητήστε υποστήριξη: Η κληρονομική τριχόπτωση μπορεί να είναι συναισθηματικά προκλητική και είναι σημαντικό να αναζητήσετε υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή επαγγελματία σύμβουλο εάν αισθάνεστε άγχος ή κατάθλιψη για την κατάστασή σας. 

 Συμπερασματικά, η κληρονομική τριχόπτωση είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζεται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αν και δεν μπορεί να θεραπευτεί, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διαχειριστείτε και να επιβραδύνετε την εξέλιξή της Υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, χρησιμοποιώντας ήπια προϊόντα περιποίησης μαλλιών και αναζητώντας επαγγελματική υποστήριξη, τα άτομα μπορούν να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις συναισθηματικές και σωματικές επιπτώσεις της. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κληρονομική τριχόπτωση και τους κατάλληλους τρόπους αντιμετώπισης της, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας. 

  

 

 

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023