Ιατρικός Τουρισμός και Μεταμόσχευση Μαλλιών

Ο ιατρικός τουρισμός για μεταμόσχευση μαλλιών, τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μια τεράστια ανάπτυξη! Πολλοί είναι εκείνοι που θέλοντας να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση επιλέγουν να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα, συνδυάζοντας τη διαμονή τους εκεί με ολιγοήμερες διακοπές. Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, αφού είναι μια από τις ανερχόμενες χειρουργικές επεμβάσεις του ιατρικού τουρισμού, με αρκετούς ενδιαφερόμενους να αναζητούν κλινικές μεταμόσχευσης μαλλιών σε άλλες χώρες. 

Πριν όμως ξεκινήσετε να ετοιμάζετε βαλίτσες, σκεφτείτε: Πόσο ασφαλής είναι μια τέτοια επιλογή; Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν ειδικά όσον αφορά τη μεταμόσχευση μαλλιών κατά τον ιατρικό τουρισμό; Υπάρχει κάποιος τρόπος να προστατευθεί κανείς από αυτούς;

Ιατρικός Τουρισμός Μεταμόσχευσης Μαλλιών: Το φθηνό κοστίζει!

Σε έναν ιδανικό κόσμο, όλες οι κλινικές μεταμόσχευσης μαλλιών θα προσέφεραν υπηρεσίες μόνο σε ειδικά διαμορφωμένες χειρουργικές αίθουσες, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, μόνο με εξειδικευμένους χειρουργούς μεταμόσχευσης μαλλιών και με τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ορισμένες «κλινικές» προσβλέποντας στο γρήγορο κέρδος υπόσχονται φτηνές μεταμοσχεύσεις μαλλιών από «εξειδικευμένα χέρια». Χρησιμοποιώντας ανήθικες πρακτικές, είτε με παραπλανητική διαφήμιση, είτε με «δόλωμα» τα διαπιστευτήριά κάποιου εξειδικευμένου ιατρού, παρασύρουν ανυποψίαστους ασθενείς σε αυτές τις «κλινικές». Τα πακέτα που προσφέρονται είναι all inclusive, με 5άστερα ξενοδοχεία, μπόλικη ξενάγηση με ιδιωτικά πολυτελή αυτοκίνητα και μέσα σε όλα αυτά παρεμπιπτόντως κάνουν και …κάποια μεταμόσχευση μαλλιών σε ένα χώρο της κλινικής μαζί με άλλα 4,8,10 άτομα (!) στον ίδιο χώρο. Αυτές οι φθηνές all-inclusive μεταμοσχεύσεις μαλλιών κατά τον ιατρικό τουρισμό γίνονται από ανειδίκευτο μη-ιατρικό προσωπικό, με άσχημα και συχνά καταστροφικά αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Η ανάπτυξη του διαδικτύου έχει δώσει το ελεύθερο σε black market κλινικές να διαφημίζονται ελεύθερα! Προσπαθώντας εύκολα να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους, υποσχόμενες τέλεια αποτελέσματα με «μαγικές» τεχνικές χωρίς πόνο ή τομές, με απεριόριστο αριθμό τριχοθυλακίων! Και όλα αυτά βέβαια σε εξευτελιστικές τιμές καθώς επικεντρώνονται στη μείωση  “κόστους” της μεταμόσχευσης μαλλιών θυσιάζοντας τα αποτελέσματα και την υγεία του ασθενούς!

Αυτό που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα είναι ότι στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο που να ορίζει ποιοι πρέπει να κάνουν τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών και ποιοι όχι. Για παράδειγμα η Τουρκία έχει γίνει ο πιο δημοφιλής προορισμός ιατρικού τουρισμού για τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών εξαιτίας των πολυδιαφημισμένων χαμηλών τιμών. Στην Κωνσταντινούπολη μόνο, υπάρχουν περίπου 700 κλινικές μεταμόσχευσης μαλλιών. Από αυτές δηλωμένες είναι λιγότερες από τις μισές (περίπου 300) και ένας άγνωστος αριθμός που δεν είναι καν δηλωμένες. Από αυτές τις 300 μόλις οι 33 ανήκουν σε γιατρούς οι οποίοι είναι μέλη της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού (ISHRS). Ωστόσο, πρόσφατα δημοσιεύθηκαν αναφορές για κλινικές μεταμόσχευσης μαλλιών στην Τουρκία όπου ανειδίκευτοι εργαζόμενοι – όχι ιατροί – πραγματοποιούν παράνομα μεταμοσχεύσεις μαλλιών σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή κλινικές. 

 

Μη- Ιατρικός Τουρισμός Μεταμόσχευσης Μαλλιών!

Σκεφτείτε όμως λίγο… Αν όλες οι παροχές είναι γεμάτες πολυτέλεια, πώς οι τιμές αυτών των πακέτων – που περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων και μια χειρουργική πράξη – είναι τόσο χαμηλές; Που γίνεται η έκπτωση; Εκεί που δεν θα έπρεπε! Οι μεταμοσχεύσεις αυτές γίνονται σε ακατάλληλους χώρους που δεν πληρούν τα υψηλά standards υγιεινής και ασφάλειας και από φθηνά ανειδίκευτα εργατικά χέρια-ένας μη ιατρός κοστίζει στην κλινική-επιχείρηση λιγότερο από έναν ιατρό. Όμως η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία ιατρική, χειρουργική πράξη και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζετε, ακόμα και αν προσπαθούν να σας πείσουν για το αντίθετο! Θα δεχόσασταν να σας χειρουργήσει για μια άλλη ιατρική κατάσταση ή πρόβλημα που αντιμετωπίζετε κάποιος που δεν είναι ιατρός; Γιατί να το κάνετε στη μεταμόσχευση μαλλιών;

Όταν οι ασθενείς υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μαλλιών από μη-ιατρούς, διατρέχουν κίνδυνο εσφαλμένης διάγνωσης, αποτυχίας διάγνωσης διαταραχών των μαλλιών ή σχετικών συστημικών παθήσεων – με αποτέλεσμα να χειρουργούνται ακατάλληλα περιστατικά. Στην καλύτερη περίπτωση έχουμε αποτελέσματα με μέτρια ή φτωχή έκφυση! Ενώ στο χειρότερο σενάριο έχουμε «γαζωμένα» κεφάλια, με κατεστραμμένη δότρια περιοχή, μολύνσεις οι οποίες θέλουν τεράστιο χρόνο και κόπο για να θεραπευτούν και το κυριότερο, ανυπολόγιστο ψυχικό κόστος για τον ασθενή. Η Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (ISHRS), υποστηρίζει ακράδαντα ότι όλα αυτά, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών αλλά και τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μαλλιών! Γι’ αυτό και προσπαθεί να ενημερώσει με διάφορες καμπάνιες όχι μόνο τους ασθενείς αλλά και όλους τους υπευθύνους.

Ερωτήσεις πριν το Ταξίδι Μεταμόσχευσης Μαλλιών!

Να πάτε διαβασμένοι.. Αν θεωρείτε ευκαιρία να συνδυάσετε τη μεταμόσχευση μαλλιών με ένα ταξίδι σε μια χώρα που πάντα ονειρευόσασταν, κάντε το …αλλά υπό προϋποθέσεις. Κανείς δεν θέλει να εξαπατηθεί και είναι δύσκολο να καταλάβεις εάν ένας ιατρός ή μια κλινική που διαφημίζεται σε μια άλλη χώρα είναι νόμιμη. Γι’ αυτό η ISHRS προτρέπει τους ασθενείς εκτός από ερωτήσεις σχετικά με το κόστος, τους κινδύνους, τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη, αν υπάρχει πλάνο για κάποια αγωγή, πως θα γίνει ο σχεδιασμός στη λήπτρια περιοχή –με στόχο τη βέλτιστη εκμετάλλευση των τριχοθυλακίων – θα πρέπει πάντα να υποβάλλουν και τις ακόλουθες ερωτήσεις: 

  1. Ποιος θα κάνει τη διάγνωση και θα προτείνει την οποιαδήποτε θεραπεία; Ποια είναι η εκπαίδευση του, αν έχει ιατρική άδεια, ποια είναι η κατάρτιση του και ποια η εμπειρία του στη μεταμόσχευση μαλλιών;
  2. Ποιος θα συμμετάσχει στη μεταμόσχευση μαλλιών, ποιον ακριβώς ρόλο θα έχει; Ποια είναι η εκπαίδευση του, ποια είναι η κατάρτιση του και ποια η εμπειρία του στη μεταμόσχευση μαλλιών;
  3. Υπάρχει περίπτωση κάποιο άτομο που δεν είναι ιατρός ή νοσηλευτικό προσωπικό να κάνει υποδοχές ή να συλλέξει τριχοθυλάκια; Εάν ναι, θα πρέπει να προσδιοριστεί αυτό το άτομο, και να εξηγηθεί ακριβώς ο ρόλος του και με ποια ιδιότητα επιτρέπεται από το νόμο να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών.

Καλό είναι όλα αυτά να τα μάθετε πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας! Επιπλέον ακόμα κι αν πάρετε ικανοποιητικές απαντήσεις και κάνετε το ταξίδι, να τα ξαναρωτήσετε και στο ραντεβού που θα πρέπει να κάνετε με τον ιατρό που θα σας κάνει την επέμβαση, πριν μπείτε στο χειρουργείο! Εάν ένας ιατρός δεν είναι πρόθυμος να απαντήσει στις ερωτήσεις σας ή να σας δώσει τις πληροφορίες που ζητάτε, αυτό θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η μεταμόσχευση μαλλιών δεν ακολουθεί τα υψηλά πρότυπα που θα έπρεπε. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και μην λάβετε βιαστικές αποφάσεις αναζητώντας μια συμφωνία που θα μπορούσε να σας κοστίσει. Οι συνέπειες μιας αποτυχημένης μεταμόσχευσης μαλλιών μετά από ιατρικό τουρισμό μπορεί να είναι σοβαρές, μακροχρόνιες και πολύ πιο δαπανηρές! Εφόσον βέβαια επιδέχονται επιδιόρθωσης (αυτό είναι και το καλό σενάριο). 

Ιατρικός Τουρισμός και After Care Μεταμόσχευσης Μαλλιών!

Ένα άλλο πολύ βασικό χαρακτηριστικό της μεταμόσχευσης μαλλιών, το οποίο πολλές φορές παραγνωρίζεται και ουσιαστικά αγνοείται εντελώς, όταν γίνεται μια μεταμόσχευση μαλλιών σε άλλη χώρα, είναι το after care. Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια ιατρική πράξη που ναι μεν κρατάει κάποιες ώρες, αλλά ολοκληρώνεται μετά από ένα χρόνο.

Τι γίνεται λοιπόν στο μεσοδιάστημα; Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα επανελέγχου στη μεταμόσχευση μαλλιών μέχρι την ολοκλήρωση του αποτελέσματος. Στους συγκεκριμένους επανελέγχους εξετάζεται η πορεία της μεταμόσχευσης μαλλιών όσον αφορά την επανέκφυση και γενικότερα τη συνολική εικόνα του τριχωτού. Όταν όμως κάποιος έχει κάνει μεταμόσχευση μαλλιών με ιατρικό τουρισμό σε άλλη χώρα τι γίνεται με τους επανελέγχους, γίνονται ή όχι και αν ναι, πώς; Υπάρχει η δυνατότητα απομακρυσμένης επικοινωνίας π.χ., μέσω βιντεοκλήσεων, e-mails, κ.λπ., ή αφού φύγετε από τη χώρα, απλά δεν υπάρχετε; Δεν θα νιώθατε μεγαλύτερη ασφάλεια αν γνωρίζατε ότι κάποιος ελέγχει την πορεία της μεταμόσχευσης σας και μπορεί να αντιμετωπίσει ανά πάσα στιγμή το οτιδήποτε; 

Οι εξειδικευμένοι ιατροί κάνουν τη διαφορά!

Μόνο ένας εξειδικευμένος ιατρός στη μεταμόσχευση μαλλιών, μπορεί να σας χαρίσει με απόλυτη ασφάλεια ένα πυκνό, μόνιμο και απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα όταν η τριχόπτωση κάνει την εμφάνιση της. Υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί και αξιόπιστοι ιατροί μεταμόσχευσης μαλλιών – μέλη της ISHRS σε διάφορες χώρες που πραγματοποιούν εξαιρετικές μεταμοσχεύσεις μαλλιών και ορισμένοι ασθενείς ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να εμπιστευτούν την αλλαγή της εικόνας τους στα ικανά χέρια τους. Στην επίσημη ιστοσελίδα της ISHRS εδώ  μπορείτε να βρείτε όλους τους ιατρούς – μέλη της που εκτελούν μεταμοσχεύσεις μαλλιών ακολουθώντας πιστά όλα τα επιστημονικά πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που έχουν ορίσει η ISHRS και η ABHRS.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το κόστος της μεταμόσχευσης μαλλιών, όταν γίνεται ακολουθώντας μόνο τα υψηλά standards, δεν έχει δραματικές διαφορές από χώρα σε χώρα. Οι πιστοποιημένοι χειρουργοί μεταμόσχευσης μαλλιών παρέχουν υπηρεσίες σε τιμές αντίστοιχες των υπολοίπων χωρών του κόσμου. Καθώς επίσης ακολουθούν όλα εκείνα τα πρωτόκολλα που ορίζονται από τους παγκόσμιους οργανισμούς της μεταμόσχευσης μαλλιών….χωρίς καμία έκπτωση στην ασφάλεια και στην ποιότητα του αποτελέσματος. 

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023