Aυξάνεται η ζήτηση για επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής  & μεταμόσχευσης μαλλιών εν μέσω πανδημίας!

Είναι γεγονός ότι αυξάνεται η ζήτηση για επεμβάσεις στην πανδημία! Τα lockdowns και η απομακρυσμένη εργασία οδήγησαν αρκετούς να παρατηρούν τα πρόσωπά τους σε βιντεοκλήσεις – και προκάλεσαν το φαινόμενο του «ΖoomBoom» ή αλλιώς το ενδιαφέρον να αναζητήσουν τρόπους βελτίωσης της εμφάνισής τους!

Αυξάνονται οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών και οι αισθητικές επεμβάσεις στην πανδημία

Από το Μάρτιο του 2020 όλος ο κόσμος έχει κληθεί να ζει σε μια καινούρια κανονικότητα η οποία έχει επηρεάσει τις ζωές όλων. Η εμφάνιση του Covid-19 άλλαξε κατά πολύ την καθημερινότητα των ανθρώπων όχι μόνο όσον αφορά τις δραστηριότητές τους αλλά και τη ψυχολογία τους.

Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι ότι, ενώ σε αρκετούς τομείς υπηρεσιών παρατηρήθηκε ύφεση, σε άλλους, όπως είναι η αισθητικές επεμβάσεις στην πανδημία παρατηρήθηκε μια αξιοσημείωτη αύξηση. Ίσως ακούγεται παράδοξο, όμως πολλοί επιλέγουν αυτήν την περίοδο να προχωρήσουν σε μία αισθητική επέμβαση για 2 πολύ σημαντικούς λόγους: α) έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν χρόνο για την επέμβαση και για την αποθεραπεία ώστε να μη γίνει αντιληπτή η όποια αλλαγή και β) είναι ένας τρόπος να τονωθεί η ψυχολογία τους και να νιώσουν καλύτερα, βελτιώνοντας την εικόνα τους. Τι γίνεται, λοιπόν, με τις αισθητικές επεμβάσεις στην πανδημία;

Δεν είναι όμως μόνο οι γυναίκες που αναζητούν μια ανανεωμένη εμφάνιση αλλά και οι άνδρες για τους οποίους η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί την  πιο δημοφιλή αισθητική επέμβαση. Γι’ αυτό το θέμα, ζητήσαμε να μας μιλήσει o Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, FISHRS και Επιστημονικός Διευθυντής της Anastasakis Hair Clinic.

Ε: Dr. Αναστασάκη, πείτε μας τι γίνεται με τη μεταμόσχευση μαλλιών, σε αυτή τη χρονική συγκυρία;

Dr. Αναστασάκης: Όπως πολύ σωστά είπατε, παρατηρήθηκε μια αύξηση στις αισθητικές επεμβάσεις στην πανδημία και το ίδιο παρατηρήθηκε και στη ζήτηση για μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Πράγματι υπάρχει μία αύξηση στους άνδρες που ζητούν πληροφορίες για μεταμόσχευση μαλλιών, λόγω του χρόνου που έχουν περάσει κοιτάζοντας τα μαλλιά τους σε βιντεοκλήσεις. Για παράδειγμα, όταν συμμετέχετε σε μία βιντεοκλήση και βρίσκεστε σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο, τα μαλλιά φαίνονται πιο αραιά, ανεξάρτητα από το τι κάνετε. Αν εξαιρέσουμε την περίοδο του γενικευμένου lockdown, που δεν γίνονταν επεμβάσεις, με την επαναλειτουργία της κλινικής και τηρώντας αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας, παρατηρήσαμε μια αύξηση των ενδιαφερομένων για μεταμόσχευση μαλλιών. Από την προσωπική επαφή με τους ενδιαφερομένους, όντως οι λόγοι που τους έκαναν να επιλέξουν αυτό το διάστημα για να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση μαλλιών ήταν ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους και οτι ήθελαν μια αλλαγή που θα τους βοηθούσε ψυχολογικά να αισθανθούν καλύτερα.  Μάλιστα αρκετοί ανέφεραν οτι άρχισαν να αντιλαμβάνονται πιο έντονα την αραίωση τους ακριβώς γιατί παρατηρούσαν τον εαυτό τους στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τους κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσεων.

Ε: Πλέον λόγω του Covid-19, έχει αλλάξει κάτι στη μεταμόσχευση μαλλιών; Ακολουθούνται συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία όλων;

Dr. Αναστασάκης: Με σιγουριά μπορώ να σας μιλήσω μόνο για την Anastasakis Hair Clinic και τα μέτρα που εμείς ακολουθούμε. Κύριο μέλημα μας είναι η ασφάλεια όλων όχι μόνο των εργαζομένων μας, αλλά και όλων όσων επιλέγουν την κλινική μας. Γι’ αυτό ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και του ΕΟΔΥ και εφαρμόζουμε πιστά τα ΕΙΔΙΚΑ πρωτόκολλα που έχει εκδώσει η International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS) για την ασφάλεια των ασθενών που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μαλλιών. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες των κρατικών φορέων και τις συστάσεις της ISHRS έχουμε αναπτύξει 7 πρωτόκολλα ασφάλειας και προστασίας ασθενών και εργαζομένων. Εν συντομία σας αναφέρω, ότι εκτός από τα κλασικά μέτρα όπως είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας σε όλους τους χώρους και η συχνή απολύμανση των χεριών, όλο το προσωπικό της κλινικής θερμομετράται ημερησίως και κάθε 2 ημέρες όλα τα μέλη του προσωπικού ελέγχονται με ειδικά τεστ ανοσοσφαιρινών. Στο χώρο της κλινικής έχουμε εγκαταστήσει ειδικό μηχάνημα καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα, ενώ ένα δεύτερο μηχάνημα απολύμανσης μικρο-αντικειμένων έχει εγκατασταθεί στο χώρο της υποδοχής. Έτσι όποιος εισέρχεται στην κλινική, μπορεί να απολυμάνει με ασφάλεια τα μικροαντικείμενα που κουβαλά μαζί του, π.χ. κλειδιά, κινητό κ.α.

Φυσικά υπάρχουν συγκεκριμένες αυστηρές οδηγίες ασφάλειας που τηρούνται απαρέγκλιτα σε όλους του επεμβατικούς και μη-επεμβατικούς χώρους της κλινικής. Όσοι προσέρχονται στην κλινική για ραντεβού ιατρικής εξέτασης και ενημέρωσης ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες ασφάλειας και προστασίας. Τέλος όσον αφορά τα άτομα που θα προχωρήσουν σε μεταμόσχευση μαλλιών, πλέον μέσα στις προαπαιτούμενες εξετάσεις περιλαμβάνεται και διαγνωστικό test για COVID-19 πριν την επέμβαση σε συνεννόηση με εξειδικευμένο διαγνωστικό κέντρο.

Anastasakis Hair Clinic η ασφαλής κλινική μεταμόσχευσης μαλλιών. Η ζήτηση για μεταμοσχεύσεις μαλλιών και επεμβάσεις στην πανδημία αυξάνεται ραγδαία

Ε: Πώς έχει επηρεαστεί η παγκόσμια ιατρική κοινότητα από τη νέα πραγματικότητα; Ποια είναι η εικόνα που έχετε;

Dr. Αναστασάκης:  Η αλήθεια είναι ότι οι ιατροί και οι κλινικές που ακολουθούν πιστά όλες τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τα αυστηρά πρωτόκολλα της ISHRS δεν έχουν αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Η ασφάλεια της υγείας των ασθενών πάντα ήταν το πρώτο μέλημά τους και συνεχίζει να είναι, ακολουθώντας τώρα και κάποια επιπρόσθετα  μέτρα.

Αξίζει όμως να αναφερθούμε στο πλήγμα που έχει καταφέρει η πανδημία στις black market κλινικές.  H εμφάνιση της πανδημίας COVID-19 εισήγαγε αυστηρούς περιορισμούς  στις κλινικές μεταμόσχευσης μαλλιών – κάτι που χρειαζόταν απεγνωσμένα πολύ πριν. Ως αποτέλεσμα, πολλές από τις black market κλινικές και τις κλινικές που δεν γίνονται οι επεμβάσεις από ιατρούς να βγαίνουν εκτός αγοράς μιας και δεν μπορούν πλέον να συναγωνίζονται με ίσους όρους.

Η δεοντολογία και τα άψογα υψηλά πρότυπα υγιεινής και η προσοχή στη λεπτομέρεια, δεν είναι διαπραγματεύσιμα και είναι πλέον προαπαιτούμενα από τους σωστά ενημερωμένους ασθενείς. Είναι παράδοξο γιατί χρειάστηκε κάτι τόσο καταστροφικό όσο το COVID19 να ενεργήσει ως καταλύτης για να καθαρίσει έστω μερικώς το τοπίο και να παραμείνουν οι ιατροί και κλινικές που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ε: Αυτή την περίοδο, με τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν παγκοσμίως, τι γίνεται με την επικοινωνία των ιατρών και την πρόοδο του κλάδου της μεταμόσχευσης μαλλιών;

Dr. Αναστασάκης:  Όπως και στους περισσότερους δυναμικούς επιστημονικούς κλάδους αυτή την περίοδο, η επικοινωνία, η ανταλλαγή απόψεων και η διαρκής εκπαίδευση συνεχίζεται… από απόσταση!

Η κορυφαία συνάντηση των χειρουργών μεταμόσχευσης μαλλιών το Παγκόσμιο Συνέδριο της ISHRS πραγματοποιείται φέτος διαδικτυακά, με ομιλίες, συζητήσεις και workshops. Μάλιστα η συμμετοχή είναι εξαιρετικά υψηλή και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα σε επίπεδο ανταλλαγής νέων ευρημάτων , τεχνικών και ιδεών».

ISHRS online meeting διοικητικού συμβουλίου

Ο Dr. Αναστασάκης, Fellow member της ISHRS συμμετέχει στο εκπαιδευτικό τμήμα του συνεδρίου, στο Basics Course που απευθύνεται σε νέους χειρουργούς και στο Advanced/ Board Review Course  που απευθύνεται σε έμπειρους χειρουργούς. Ως μέλος του διδακτικού προσωπικού του Basics Course, συμμετέχει ενεργά με 2 παρουσιάσεις σχετικά με την τεχνική σύγκλισης στη δότρια περιοχή  (Follicular Unit Transplantation (FUT) Double-Layer Closure)  και με  την τεχνική δημιουργίας υποδοχών στη λήπτρια περιοχή (Coronal Incision).

Ως μέλος του διδακτικού προσωπικού στο Advanced/Board Review Course συμμετέχει με 2 παρουσιάσεις που αφορούν στην προεπεμβατική αξιολόγηση του ασθενή (Consultation and Medical Evaluation of the patient) και στη στρατηγική ενάντια στην Ανδρογενετικού Τύπου Αλωπεκία. Επίσης, ως μέλος του Board of Directors και Treasurer της ABHRS, αναλύει για τους φετινούς υποψήφιους Diplomate της ABHRS την μεθοδολογία των γραπτών εξετάσεων σε ένα live zoom session με εικονικές γραπτές εξετάσεις της ABHRS.

«Παρά τις αντίξοες συνθήκες» τονίζει ο Dr. Αναστασάκης,  «η επιστημονική κοινότητα και οι πιστοποιημένοι ιατροί που ασχολούνται σοβαρά με τη μεταμόσχευση μαλλιών, θα είμαστε και πάλι πιστοί στο ετήσιο ραντεβού μας. Τα άριστα αποτελέσματα στη μεταμόσχευση μαλλιών είναι η απόρροια σκληρής δουλειάς, συνεχούς εκπαίδευσης και εξειδίκευσης και όσα περισσότερα «όπλα» έχει ένας χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών στη διάθεσή του, τόσο πιο εύκολο είναι να προσφέρει πυκνά και απόλυτα φυσικά αποτελέσματα στη μεταμόσχευση μαλλιών».

 

Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα και μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη μεταμόσχευση μαλλιών και τις αισθητικές επεμβάσεις στην πανδημία!

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023