“Καλησπέρα! Σήμερα έχω μια καταπληκτική ερώτηση. Με ρωτάει λοιπόν ο Δημήτρης από την Φιλοθέη: “Γιατρέ σκέφτομαι να πάω στην Τουρκία για μεταμόσχευση ποιά είναι η γνώμη σου!”. Να πας, είναι καταπληκτικά. Ειδικά αν πας Κωνσταντινούπολη μην ξεχάσεις να φας καζάν ντιπί να περάσεις από την Αγιά Σοφιά και να πας και μια βόλτα στο Βόσπορο είναι ότι πρέπει για εκδρομή.

Αλλά τώρα σοβαρά να σας πω τα εξής: στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν περίπου 700 κλινικές μεταμόσχευσης μαλλιών. Από αυτές δηλωμένες είναι λιγότερες από τις μισές (περίπου 300) και ένας άγνωστος αριθμός που δεν είναι καν δηλωμένες. Από αυτές τις 300 μόλις οι 33 ανήκουν σε γιατρούς οι οποίοι είναι μέλη της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού – της ISHRS – και σε αυτές τις 33 δεν ξέρω κατά όσον χειρουργούν οι ίδιοι οι γιατροί.

Οι πιθανότητές σας λοιπόν να πάτε σε κάποια από αυτές τις 33 κλινικές – αν πάτε τυχαία – είναι πολύ μικρές μπορείτε όμως να μπείτε στο site της Διεθνούς Εταιρείας ishrs.org και να δείτε ποιοί γιατροί είναι αυτοί οι οποίοι στην Κωνσταντινούπολη είναι εγκεκριμένοι και να ρωτήσετε με ένα email αν χειρουργούν οι ίδιοι. Στις κλινικές οι οποίες χειρουργούν οι ίδιοι οι τιμές είναι ακριβότερες από το να κάνετε την ίδια επέμβαση σε έναν γιατρό στην Ελλάδα με αντίστοιχα διαπιστευτήρια. Σκεφτείτε το λίγο, η Τουρκία δεν φημίζεται για τίποτα άλλο εκτός ίσως από την κουζίνα της και ξαφνικά τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί ως η Μέκκα των μεταμοσχεύσεων μαλλιών. Ποιός είναι ο λόγος;

Οι Γερμανοί, ας πούμε, φημίζονται για το engineering τους, οι Αμερικάνοι φημίζονται για την τεχνολογία τους. Να πει κανείς πάω στην Γερμανία για να σπουδάσω ή να κάνω κάτι το οποίο έχει να κάνει με το engineering το καταλαβαίνω, στην Τουρκία ο μόνος λόγος όπου οι μεταμοσχεύσεις έχουν γίνει δημοφιλείς είναι λόγω χαμηλού κόστους και το χαμηλό κόστος έχει ένα και μόνο λόγο – το ότι δεν χειρουργούν γιατροί στο 98% των επεμβάσεων που γίνονται εκεί.

Αν λοιπόν δεν σας ενδιαφέρει αν θα σας χειρουργήσει γιατρός ή αν θα σας χειρουργήσει νοσηλευτής ή αν θα σας χειρουργήσει, κυριολεκτικά τώρα, μοδίστρα (διότι έχει φανεί ότι οι μοδίστρες με την τεχνική FUE μπορούν γρήγορα να μάθουν να χειρίζονται τα μικροσκοπικά μοσχεύματα με όποιο αποτέλεσμα, τέλος πάντων, που μπορεί να έχει μια μοδίστρα σε σχέση με έναν εκπαιδευμένο γιατρό) τότε να πάτε στην Τουρκία. Θα σας κοστίσει λιγότερο απ’ ότι θα σας κόστιζε σε έναν καλό γιατρό στην Ελλάδα και θα δείτε και την Κωνσταντινούπολη η οποία πραγματικά είναι όνειρο.”

 

Αλήθειες & ψέματα γύρω από τη μεταμόσχευση μαλλιών