Σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών

Η σύγχρονη μεταμόσχευση μαλλιών είναι χωρίς αμφιβολία η πιο εντυπωσιακή επέμβαση της αισθητικής χειρουργικής! Και αυτό διότι καμία άλλη αισθητική επέμβαση δεν μπορεί να βελτιώσει τόσο εντυπωσιακά την εικόνα του ατόμου. Στην Ελλάδα οι υπηρεσίες που αφορούν την επέμβαση με σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών είναι δυσεύρετες. Αντίθετα, θα βρει κανείς πλήθος διαφημίσεων για «αναίμακτες» τεχνικές, για «μεταμόσχευση μαλλιών σε 2 ώρες», για μεταμόσχευση από «ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό»  και ένα σωρό άλλες ανακρίβειες που παραπλανούν τους ενδιαφερόμενους και ενίοτε τους εξαπατούν.

Ως πρόεδρος της ΕΛΑΜΑΤ, ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, εξηγεί τι να προσέξει κανείς στην δική μας χώρα, όταν αποφασίσει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών.

Επιλογή κατάλληλου χειρουργού

Η επιλογή του χειρουργού ή/και της κλινικής μεταμόσχευσης μαλλιών, είναι η πιο καθοριστική παράμετρος. Το σημαντικότερο είναι να κάνετε μια ώριμη και ενδελεχή έρευνα αγοράς και κυρίως, με καθαρό μυαλό. Δε θα πρέπει να ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς σας υπό καθεστώς πανικού, άγχους ή στενοχώριας επειδή ξαφνικά είδατε τα μαλλιά σας να αραιώνουν.

Η έρευνα αγοράς θα πρέπει να διαρκέσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, να επισκεφθείτε αρκετούς ιατρούς/κλινικές και τα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να έχετε να είναι τουλάχιστον τρία: η εμπειρία του ιατρού, οι επιστημονικές του γνώσεις και η πιστοποιημένη εξειδίκευση στη μεταμόσχευση μαλλιών. Και τονίζω το πιστοποιημένη διότι όλοι θα σας παρουσιαστούν σαν ειδικοί, ακόμα και οι μη-ιατροί!

Αν θέλετε «το καλύτερο», θα πρέπει ο ιατρός σας να είναι εξειδικευμένος και να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις. Να θυμάστε πως οι ιατροί οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στη μεταμόσχευση μαλλιών είναι, χωρίς εξαίρεση, μέλη της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού ISHRS και χωρίς εξαίρεση, έχουν ολοκληρώσει την ιατρική τους ειδικότητα.

ISHRS μεταμόσχευση μαλλιών
Για αυτό σας συμβουλεύω να ζητήσετε απαραιτήτως τα παρακάτω όταν επισκεφτείτε μια κλινική μεταμόσχευσης μαλλιών:

 • Ζητήστε να γνωρίσετε αυτοπροσώπως τον ιατρό που θα σας χειρουργήσει. Μην δεχτείτε απαντήσεις τύπου «έχουμε πολλούς ιατρούς», ζητήστε να σας αναθέσουν σε συγκεκριμένο ιατρό και μιλήστε μαζί του πριν την επέμβαση. Και φυσικά βεβαιωθείτε πως ο ίδιος ιατρός θα εμφανιστεί την ημέρα της επέμβασης!
 • Μην δεχθείτε να επέμβει σε σας οποιοσδήποτε δεν είστε βέβαιοι πως είναι ιατρός. Ζητήστε να δείτε πτυχίο ιατρικής, τίτλο ιατρικής ειδικότητας, τίτλο εξειδίκευσης. Μην ντραπείτε να ζητήσετε οτιδήποτε θα σας κάνει να νιώσετε ασφάλεια και σιγουριά. Είναι δικαίωμά σας. Στην Ελλάδα είναι συχνό φαινόμενο, να χειρουργούν με την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE ανειδίκευτοι και χωρίς πείρα ιατροί, που προσλαμβάνονται από «κλινικές» μέχρι να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποια ειδικότητα σε Νοσοκομείο. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, εκτελούν Μεταμοσχεύσεις Μαλλιών με την τεχνική FUE ακόμα και μη ιατροί, όπως νοσηλευτές ή βοηθοί χειρουργείου! Τονίζω το γεγονός πως σε αυτές τις περιπτώσεις η Μεταμόσχευση Μαλλιών γίνεται αποκλειστικά με την τεχνική FUE διότι η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT απαιτεί μεγάλη χειρουργική εμπειρία και δεν τολμάει κανείς μη-ιατρός, ούτε καν άπειρος ιατρός, να την εκτελέσει.
 • Μην δεχθείτε ανειδίκευτο και άπειρο ιατρό ως μια πιο οικονομική λύση όσο δελεαστική ευκαιρία και να φαίνεται. Απαιτήστε να χειρουργηθείτε από έμπειρο ιατρό, που θα έχει τουλάχιστον ολοκληρώσει ιατρική ειδικότητα και θα διαθέτει πιστοποιητικά παρακολούθησης συνεδρίων σχετικά με τη σύγχρονη μεταμόσχευση μαλλιών. Η Μεταμόσχευση Μαλλιών δεν είναι η στιγμή να κάνετε οικονομία ή περικοπές. Oφείλετε στον εαυτό σας να του προσφέρετε το καλύτερο.
 • Μη θαμπώνεστε από φωτογραφίες διασημοτήτων και celebrities που έχει χειρουργήσει ο κάθε χειρουργός. Σχεδόν πάντοτε αυτά τα περιστατικά χειρουργούνται δωρεάν για διαφημιστικούς λόγους και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για την αξία του ιατρού το ότι κάποιος διάσημος δέχθηκε να χειρουργηθεί δωρεάν σε αυτόν!

Συμβουλή: Η επέμβαση πρέπει να εκτελείται από έναν εξειδικευμένο και πιστοποιημένο χειρουργό στη Σύγχρονη Μεταμόσχευση Μαλλιών, που πλαισιώνεται από μια έμπειρη και καταρτισμένη χειρουργική ομάδα.

Καταλληλότητα ασθενούς για Μεταμόσχευση Μαλλιών

Η Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι, μεν, η πιο εντυπωσιακή αισθητική επέμβαση, αλλά είναι και η πιο άδικη!

Αντίθετα με όλες σχεδόν τις υπόλοιπες αισθητικές επεμβάσεις, στη Μεταμόσχευση Μαλλιών, δεν είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι κατάλληλοι υποψήφιοι για να υποβληθούν σε μια τέτοια επέμβαση. Αντίθετα, οι ασθενείς εκείνοι που έχουν πιο πολύ «ανάγκη» για μια Μεταμόσχευση Μαλλιών, δηλαδή αυτοί που έχουν μεγάλη επιφάνεια χωρίς μαλλιά, είναι τελικά και οι πιο ακατάλληλοι υποψήφιοι.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα τριχοθυλάκια που μεταμοσχεύουμε είναι τα τριχοθυλάκια από το πίσω μέρος του κεφαλιού (δότρια περιοχή) του ίδιου του ασθενούς, που μάλιστα, οπουδήποτε και να τα μεταφέρουμε, αυτά δεν ξαναπέφτουν ποτέ. Όσο μεγαλύτερη είναι, λοιπόν, η άδεια περιοχή, τόσο περισσότερα τριχοθυλάκια χρειαζόμαστε να μεταφέρουμε για να καλύψουμε την άδεια περιοχή και τόσο λιγότερα έχουμε στην πίσω περιοχή, αφού στα περιστατικά με μεγάλη τριχόπτωση, έχει μείνει μόνο μια λεπτή λωρίδα μαλλιών στο πίσω μέρος και στα πλάγια του κεφαλιού.

Χρειάζεται λοιπόν σωστή κρίση και μεγάλου βαθμού δεξιότητα από τον χειρουργό για να επιτευχθούν καλά αποτελέσματα και να αποφύγει κανείς ανεπιθύμητες αισθητικές συνέπειες στο μέλλον, που μπορεί να προκύψουν επειδή η τριχόπτωση έχει προχωρήσει τόσο πολύ που δεν φτάνουν τα τριχοθυλάκια στη δότρια περιοχή να καλύψουν πια όλες τις άδειες περιοχές.

Δυστυχώς, είναι τυπικό φαινόμενο σε κλινικές στην Ελλάδα, να βαφτίζονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι ως «κατάλληλοι για μεταμόσχευση μαλλιών», άσχετα αν η δότρια περιοχή είναι πολύ μικρή, αν η πυκνότητά της είναι υπερβολικά μικρή, αν οι τρίχες είναι λεπτές, ή αν ο ενδιαφερόμενος είναι πολύ νεαρής ηλικίας με ενδείξεις για μελλοντική εκτενή τριχόπτωση, που τελικά, καμία Μεταμόσχευση μαλλιών δεν θα μπορέσει να καλύψει.

Συμβουλή: Αν κάποιος ιατρός ή «ειδικός» προσπαθήσει να σας ενημερώσει με ποικίλα επιχειρήματα ότι είστε εν δυνάμει υποψήφιος για μεταμόσχευση μαλλιών, προσοχή!

Δεοντολογία και ηθική του Ιατρού

Πρέπει να είστε βέβαιος πως ο ιατρός με τον οποίον μιλάτε, έχει ως στόχο το καλό σας, κυρίως το μακροχρόνιο, και όχι απλά να πληρωθεί για άλλο ένα χειρουργείο.

Τα άσχημα αποτελέσματα μεταμόσχευσης μαλλιών δεν οφείλονται μόνον σε κακή χειρουργική τεχνική, αλλά κυρίως από την απόφαση να επέμβει κανείς σε κάποιον ασθενή που στην πραγματικότητα δεν είναι κατάλληλος υποψήφιος.

Στην Ελλάδα είναι πολύ συχνό φαινόμενο να βλέπει κανείς νεαρούς, κυρίως, άνδρες, με ξυρισμένο κεφάλι και μια μεγάλη, αντιαισθητική ουλή στη δότρια περιοχή. Εκτός από προχειρότητα και κακή χειρουργική τεχνική, η εικόνα αυτή σημαίνει πολλά περισσότερα.

Η αλήθεια είναι πως οποτεδήποτε βλέπει κανείς έναν άνδρα με εμφανή μοσχεύματα, με κακοσχεδιασμένη και αραιή Μεταμόσχευση Μαλλιών, ή με ξυρισμένο κεφάλι και μια -τουλάχιστον- εμφανή ουλή στη δότρια περιοχή, έχει μπροστά του:

 1. Κάποιον που δεν έπρεπε ποτέ να έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση τριχοθυλακίων, καθότι δεν αποτελούσε αρχικά κατάλληλο υποψήφιο για εμφύτευση μαλλιών με ιατρικά, δεοντολογικά ή αισθητικά κριτήρια. Ο ιατρός έπρεπε να είχε προβλέψει πως ο ασθενής αυτός θα κατέληγε με υπερβολικά εκτενή «φαλάκρα», που κανένας χειρουργός δεν μπορεί να καλύψει και να έχει αρνηθεί να επέμβει εξ΄αρχής.
 2. Κάποιον που αποτελούσε μεν υποψήφιο, αλλά δεν του εξηγήθηκαν οι περιορισμοί της μεταμόσχευσης μαλλιών, ή του «ωραιοποιήθηκε» το τελικό αποτέλεσμα και τελικά απογοητεύτηκε.
 3. Κάποιον που απογοητεύτηκε τόσο πολύ από το αισθητικό αποτέλεσμα και την μετέπειτα συμπεριφορά του ιατρού ή της κλινικής στην οποία απευθύνθηκε, ώστε να έχει χάσει παντελώς την πίστη του πως μπορεί οποιοσδήποτε να τον βοηθήσει πλέον και προτίμησε να παραμείνει με μια αισθητικά απαράδεκτη εικόνα.

Οι ασθενείς αυτοί αποτελούν δικαιολογημένα μια ζωντανή δυσφήμιση ενός κλάδου της Χειρουργικής που, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά οφέλη στους κατάλληλους υποψήφιους.

Από τη εμπειρία μου, μπορώ να σας πω πως σχεδόν πάντοτε ο χειρουργός και ο ασθενής θα πρέπει να φτάσουν σε ένα συμβιβασμό μεταξύ των επιθυμιών «του σήμερα» που έχει ο ασθενής και της συντηρητικής στρατηγικής του «σήμερα αλλά και αύριο» που οφείλει να έχει ο χειρουργός.

Συμβουλή: Αν ο ιατρός που επισκεφτήκατε για τη Μεταμόσχευση Μαλλιών σας λέει σε όλα «ναι» και πως «όλα γίνονται», προσοχή!

Παλιές και Σύγχρονες τεχνικές Μεταμόσχευσης Μαλλιών

Οι καταναλωτές «βομβαρδίζονται» στο Internet από εντυπωσιακές διαφημίσεις για «νέες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών χωρίς πόνο», για «σύγχρονες τεχνικές χωρίς ουλές», για «πρωτοποριακές μεθόδους» και άλλα τέτοια υπερβολικά και ψευδή, που στόχο έχουν να εντυπωσιάσουν και να καθησυχάσουν

Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν μόνο 2 επίσημα αναγνωρισμένες σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών στην Ιατρική:

 • Τεχνική FUT (Follicular Unit Transplantation): αφαιρείται μία σειρά τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή, η περιοχή συγκλείνεται με λεπτό ράμμα και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται μικροσκόπια για τον διαχωρισμό των τριχοθυλακίων. Στη δότρια περιοχή παραμένει μια οριζόντια ουλή, συνήθως πλάτους 1-2mm που καλύπτεται εύκολα με τα μαλλιά.
 • Τεχνική FUE (Follicular Unit Excision): αφαιρούνται μεμονωμένα τριχοθυλάκια, ένα προς ένα, από την δότρια περιοχή μόνιμης τριχοφυΐας. Παραμένουν χιλιάδες αδιόρατες ουλές, μικρότερες η καθεμία από ένα χιλιοστό σε διάμετρο, που καλύπτονται εύκολα με τα μαλλιά.

Αν δείτε σε διαφημίσεις άλλα ονόματα «τεχνικών» πέραν από FUT και FUE να ξέρετε πως δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις επίσημες τεχνικές που αναγνωρίζουν οι επιστημονικοί φορείς ISHRS και ABHRS οι οποίοι, μάλιστα, απαγορεύουν στα μέλη τους χρήση «πρωτότυπων» όρων πέραν από τους όρους FUT και FUE.

Και κάτι ακόμα, πιο σημαντικό:

 • Δεν υπάρχει η «καλύτερη τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών», υπάρχει η καταλληλότερη για το κάθε περιστατικό, σύμφωνα με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του προσώπου, των τριχών και του δέρματος του ασθενούς. Σύμφωνα με την International Society of Hair Restoration Surgery, ISHRS, το 2015 παγκοσμίως, περίπου 58% των μεταμοσχεύσεων μαλλιών έγιναν με την τεχνική FUT και το 42% με την τεχνική FUE. Συνεπώς, οι πιο εξειδικευμένοι χειρουργοί μεταμόσχευσης μαλλιών παγκοσμίως χρησιμοποιούν και τις δύο τεχνικές.
 • Δεν υπάρχει «νέα» και «παλιά» τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών. Kαι οι δύο σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών, η τεχνικές FUT και FUE, αποτελούν το αποτέλεσμα δεκαετιών εξέλιξης και παλαιότερων χειρουργικών τεχνικών. Η τεχνική FUT εφαρμόζεται από το 1994 και η τεχνική FUE από το 2002 και συνεχώς εξελίσσονται.

Και οι δύο σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών είναι χρήσιμες, καμία δεν είναι κατάλληλη για όλα τα περιστατικά και η μία συμπληρώνει τα κενά της άλλης.

Στη σύγχρονη μεταμόσχευση μαλλιών είμαστε τυχεροί που έχουμε περισσότερα «όπλα» για να κερδίσουμε την φαλάκρα. Είναι λάθος για λόγους άγνοιας, μεροληψίας ή συμφέροντος κάποιος να απορρίπτει τη μία ή την άλλη, αποδεδειγμένα χρήσιμη, χειρουργική τεχνική.

Βρείτε ένα ιατρό που να μπορεί να γνωρίζει και τις δύο τεχνικές, διότι μόνο τότε θα μπορέσει να καλύψει όλες τις ανάγκες σας, χωρίς να είναι προσκολλημένος σε εμμονές για τη μια ή την άλλη τεχνική.

Συμβουλή: Αν κάποιος σας πει πως χρησιμοποιεί πάντοτε τη μία ή την άλλη τεχνική και πως απορρίπτει την άλλη επειδή είναι παλιά ή καινούργια, προσοχή!

Ουλές – Σημάδια

Σίγουρα έχετε ακούσει για τεχνικές σύγχρονης μεταμόσχευσης μαλλιών «χωρίς ουλές», «χωρίς σημάδια», ακόμα και … «χωρίς χειρουργείο».

Η αλήθεια είναι όμως διαφορετική.

Τόσο η Μεταμόσχευση Μαλλιών με την Τεχνική FUT (Follicular Unit Transplantation) όσο και η μεταμόσχευση μαλλιών με την Τεχνική FUE (Follicular Unit Excision) αποτελούν μικροχειρουργικές επεμβάσεις. Και από την στιγμή που αναγκαζόμαστε ως χειρουργοί να επέμβουμε στο δέρμα του τριχωτού, θα υπάρξει κάποιου είδους ουλή. Είναι επιστημονικό αξίωμα και ότι διαφορετικό και να λέει οποιοσδήποτε, είναι απλά ψέμα.

Αρκεί να σας ενημερώσω πως οι επιστημονικοί φορείς ISHRS και ABHRS απαγορεύουν στα μέλη τους χρήση όρων «χωρίς ουλές» και «χωρίς πόνο» όταν διαφημίζουν τις υπηρεσίες μεταμόσχευσης μαλλιών.

Η μόνη διαφορά μεταξύ των δυο τεχνικών είναι πως με την τεχνική FUT στη δότρια περιοχή παραμένει μια λεπτή ουλή, συνήθως 1-2mm πλάτους, που καλύπτεται εύκολα με τα μαλλιά, ενώ με την τεχνική FUE παραμένουν χιλιάδες μικρο-ουλές, μικρότερες από ένα χιλιοστό σε διάμετρο η καθεμία, που επίσης καλύπτονται εύκολα με τα μαλλιά.

Ως χειρουργός που χρησιμοποιεί τις σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών με αρκετή εμπειρία και γνώση, μπορώ να σας διαβεβαιώσω για τα παρακάτω:

 • Αν ο χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών είναι έμπειρος και επιμελής, και εφόσον ο ασθενής τηρήσει τις μετεπεμβατικές οδηγίες, η ουλή της τεχνικής FUT και οι ουλές της τεχνικής FUE είναι εξίσου μικροσκοπικές. Με μαλλί κοντύτερο από 1 cm καλύπτονται άνετα.
 • Όποια τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών και να επιλέξετε, ΔΕΝ θα μπορέσετε να ξυρίστε το κεφάλι σας στο μέλλον. Αν αυτό είναι το κριτήριο επιλογής σας, μην κάνετε καν μεταμόσχευση μαλλιών.

Συμβουλή: Αν κάποιος σας πει πως δεν θα υπάρχουν ουλές ή σημάδια μετά την μεταμόσχευση μαλλιών και πως θα κόβεται τα μαλλιά σας όσο κοντά θέλετε, προσοχή!

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια αισθητική επέμβαση που θα σας ανταμείψει πλουσιοπάροχα ψυχολογικά, που θα σας αλλάξει την εμφάνιση και θα σας βοηθήσει να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση όποτε κοιτάτε τον καθρέπτη.

Οι σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών μας επιτρέπουν να προσφέρουμε πυκνότητα και φυσικότητα που δεν ξεχωρίζει από τα φυσικά, πυκνά μαλλιά και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε σχεδόν κάθε περιστατικό με τριχόπτωση, σε άνδρες και γυναίκες.

Είναι δική σας υποχρέωση απέναντι στον εαυτό σας να βρείτε το χειρουργό που με την γνώση του, την εμπειρία και το μεράκι του θα αποκαταστήσει τα μαλλιά σας και θα σας ξαναδώσει μια εμφάνιση που θα απολαμβάνετε για ολόκληρη της ζωή σας.

Αν έχετε άλλες απορίες ή ενδιαφέρεστε να μάθετε για το κόστος μεταμόσχευσης μαλλιών με τις μεθόδους FUT ή FUE, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της online φόρμας μάς ή τηλεφωνήστε στο
210-8011000 καθημερινές 9:00-21:00.

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023