Αυτές είναι οι 3 πιο συχνές ερωτήσεις στη Μεταμόσχευση Μαλλιών

γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης, MD, Διδάκτωρ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

 

Οι υπηρεσίες μεταμόσχευσης μαλλιών που προσφέρει η κλινική μου είναι σύνθετες και ως αποτέλεσμα οι ασθενείς πάντα τις προσεγγίζουν με διάθεση να μάθουν. Μέχρι σήμερα, οι 3 πιο συχνές ερωτήσεις στη μεταμόσχευση μαλλιών είναι οι εξής:

 • Είμαι κατάλληλος για μεταμόσχευση μαλλιών;
 • Πόσα μοσχεύματα θα χρειαστώ για να καλύψω τις τωρινές μου ανάγκες;
 • Θα έχω αρκετά μοσχεύματα και για το μέλλον αν προχωρήσει η τριχόπτωση μου;

Όταν οι ερωτήσεις αυτές γίνονται από έναν ασθενή, υποδηλώνουν προς προσεγγίζει ώριμα και συνετά την αποκατάσταση της εικόνας του.

Και αυτές είναι ακριβώς και οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσει και ο χειρουργός και στον εαυτό του προκειμένου να αναλάβει την αποκατάσταση ενός ασθενούς με τριχόπτωση!

Πως μας επηρεάζουν αυτές οι συχνές ερωτήσεις στη Μεταμόσχευση Μαλλιών;

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές θα καθορίσουν τη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που θα χαράξει ο χειρουργός.
Μια άρτια και δεοντολογική στρατηγική αποκατάστασης τριχωτού πρέπει να είναι μακρόπνοη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι κοντόφθαλμη και να στοχεύει στο να …βουλώσει τρύπες στο παρόν και μόνο!
Όλα αυτές, αλλά και άλλες απορίες που αφορούν την στρατηγική μπορούμε να τις απαντήσουμε με απόλυτη ακρίβεια, με την εγκυρότητα και με τη λεπτομερή και επιμελή εξέταση τόσο της δότριας όσο και της λήπτριας περιοχής του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.

Λήπτρια περιοχή εξετάζεται.

Πρέπει κανείς να θυμάται πως για τον ασθενή, η πιο σημαντική περιοχή του τριχωτού είναι η λήπτρια περιοχή. Είναι η περιοχή που έχει τριχόπτωση και ο λόγος που έρχεται στη κλινική μου. Για εμένα ως χειρουργό αποκατάστασης τριχωτού, η πιο σημαντική περιοχή του τριχωτού είναι η δότρια περιοχή. Συνεπώς, και οι δύο περιοχές πρέπει να χαίρουν ίσης σημασίας κατά τη φυσική εξέταση.

Γιατί είναι απαραίτητη η χειρουργική στρατηγική στη Μεταμόσχευση Τριχοθυλακίων;

Τα τριχοθυλάκια της δότριας περιοχής δεν είναι άπειρα και σχεδόν πάντοτε είναι κατά πολύ λιγότερα από αυτά που θα χρειαζόταν για να καλύψουν όλες τις άδειες περιοχές του ασθενούς, τωρινές και μελλοντικές. Συνεπώς, η διαχείριση της δότριας περιοχής πρέπει να γίνεται με σύνεση και καλλιτεχνική μαεστρία. Η δεοντολογική και άρτια διαχείριση της δότριας περιοχής ξεκινάει με την Αρχή ότι ο χειρουργός θα μεταμοσχεύσει τον αναγκαίο αριθμό τριχοθυλακίων που θα προσφέρει φυσική και πλήρη κάλυψη και ούτε ένα παραπάνω!
Συνεπώς, ο σκοπός των ακριβέστατων μετρήσεων που γίνονται στην Anastasakis Hair Clinic είναι προκειμένου να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός μοσχευμάτων που θα προσφέρουν κάλυψη χωρίς να σπαταληθεί άσκοπα η δότρια περιοχή, χωρίς άσκοπους τραυματισμούς και έξοδα και ταυτόχρονα να παραμείνουν «εφεδρείες» μοσχευμάτων για το μέλλον, αν και εφόσον αυτά χρειαστούν!

 

Εξέταση δότριας περιοχής: Γενικές Αρχές

Στην Anastasakis Hair Clinic ακολουθώ τα παρακάτω βήματα στη φυσική εξέταση του ασθενούς προκειμένου να έχω τα πιο ακριβή δεδομένα:
‣ Αγγίζω και αντιλαμβάνομαι με την αφή την αίσθηση των μαλλιών της δότριας (και λήπτριας) περιοχής.
‣ Αγγίζω και αντιλαμβάνομαι την ελαστικότητα και κινητικότητα της δότριας περιοχής: είναι απαραίτητες παράμετροι εφόσον επιλεχθεί η τεχνική FUT ή η τεχνική Combo (FUE + FUT)

Εξέταση τριχωτού της κεφαλής

 • Μετράω την πυκνότητα των τριχοθυλακιακών μονάδων στη δότρια χρησιμοποιώντας ψηφιακό μικροσκόπιο (τριχοθυλακιακή πυκνότητα, follicular density): απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να γνωρίζω τόσο των αριθμό των τριχοθυλακιακών μονάδων που θα αφαιρέσω με ασφάλεια σε μία συνεδρία αλλά και το συνολικό αριθμό των τριχοθυλακιακών μονάδων που μπορώ να αφαιρέσω και στο μέλλον (donor capacity, ή «απόδοση δότριας»).
 • Μετράω την επιφάνεια της δότριας περιοχής προκειμένου να υπολογίσω τον ακριβή αριθμό τριχοθυλακιακών μονάδων που θα αφαιρέσω από την κάθε υπο-περιοχή: εξαιρετικά σημαντική διαδικασία προκειμένου να παραμείνει ομοιομορφία στη δότρια μετά την αφαίρεση των τριχοθυλακιακών μονάδων ώστε να μην υπάρχουν πιο πυκνές ή αραιές περιοχές και να μην φαίνονται μικρο-ουλές.
 • Μετράω την πυκνότητα τριχών εντός των τριχοθυλακιακών μονάδων στη δότρια περιοχή (υπολογίσιμη πυκνότητα, calculated density): καθότι μεταμοσχεύονται ατόφιες/άθικτες τριχοθυλακιακές μονάδες, ειδικά με την τεχνική FUE με την οποία ως χειρουργός μπορώ να επιλέξω ποια μοσχεύματα θα αφαιρέσω, η μέτρηση της calculated density είναι μεγίστης σημασίας. Ως χειρουργός μπορώ να γνωρίζω πόσα πολύτριχα μοσχεύματα χρειάζεται να αφαιρέσω από κάθε περιοχή έτσι ώστε και με τον ίδιο αριθμό τριχοθυλακιακών μονάδων να μεταμοσχεύσω τελικά περισσότερες τρίχες και να προσφέρω ένα πυκνότερο αποτέλεσμα!
 • Μετράω τις παραμέτρους των τριχών (διάμετρο, ελλειπτικότητα, χρώμα, αντίθεση με το δέρμα, κτλ.): Η μέση διάμετρος των τριχών είναι ο σημαντικότερος παράγοντας όσον αφορά την κάλυψη (coverage) στη Μεταμόσχευση Τριχοθυλακίων. Συγκεκριμένα, ο αντίκτυπος του πάχους της τρίχας είναι περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερος από αυτόν του απόλυτου αριθμού των τριχών. Η μέτρηση του μέσου πάχους/διαμέτρου των τριχών είναι αναγκαία ώστε να γνωρίζω ποια είναι η πραγματική πυκνότητα που μπορεί να προσφέρει κάλυψη στον ασθενή χωρίς «σπατάλη» μοσχευμάτων!
 • Αναζητώ παλαιές ουλές από επεμβάσεις ή τραύματα στη δότρια περιοχή.
 • Αναζητώ σημεία με απώλεια τριχών λόγω γυροειδούς, ουλωτικής ή άλλης αιτίας αλωπεκίας στο τριχωτό και στο σώμα.
 • Αναζητώ σημεία δερματοπαθειών, λοιμώξεων, λεύκης, ψωρίασης κτλ. στο τριχωτό και στο σώμα.
 • Φωτογραφίζω λεπτομερώς τη δότρια περιοχή με στεγνά μαλλιά (και με βρεγμένα μαλλιά αν συμφωνεί ο ασθενής στη φάση αυτή).

Εξέταση λήπτριας στην πρώτη εξέταση/εκτίμηση: Γενικές Αρχές

 • Μετράω την επιφάνεια της λήπτριας περιοχής προκειμένου να υπολογίσω τον ακριβή αριθμό τριχοθυλακιακών μονάδων που θα μεταμοσχεύσω στην κάθε υπο-περιοχή.
 • Μετράω την πυκνότητα και την ποιότητα των τριχοθυλακιακών μονάδων στη λήπτρια περιοχή χρησιμοποιώντας ψηφιακό μικροσκόπιο.
 • Φωτογραφίζω λεπτομερώς τη λήπτρια περιοχή με στεγνά (και με βρεγμένα μαλλιά αν συμφωνεί ο ασθενής στη φάση αυτή).
 • Φωτογραφίζω το σχεδιασμένο hairline και τις περιοχές που θα επέμβω

Εξοπλισμός εξέτασης λήπτριας περιοχής

Εξέταση δότριας στην πρώτη εξέταση/εκτίμηση: Τεχνικές Λεπτομέρειες

 • Γίνεται μακροσκοπική εκτίμηση της εικόνας της δότριας με το υπάρχον μήκος μαλλιών και λαμβάνονται φωτογραφίες με στεγνά μαλλιά και με βρεγμένα (αν συμφωνεί ο ασθενής)
 • Γίνεται μέτρηση της συνολικής επιφάνειας της δότριας με την ψηφιακή κάμερα σε συνδυασμό με το ειδικό λογισμικό και λαμβάνονται φωτογραφίες,
 • Γίνεται μέτρηση της τριχοθυλακιακής πυκνότητας σε 3 περιοχές σε κάθε πλευρά του κεφαλιού (σύνολο 6 μετρήσεις) και λαμβάνονται φωτογραφίες με το ψηφιακό μικροσκόπιο,
 • Γίνεται μέτρηση της υπολογίσιμης πυκνότητας στις φωτογραφίες από το ψηφιακό μικροσκόπιο χρησιμοποιώντας το ειδικό λογισμικό,
 • Γίνεται μέτρηση της μέσης διαμέτρου των τριχών σε κάθε περιοχή (3 τρίχες από καθεμία από τις 6 υπο-περιοχές = 18 δείγματα) με αναλογικό μικρόμετρο,

 

Χρήση ειδικού λογισμικού

Από τα παραπάνω αποτελέσματα υπολογίζονται με ακρίβεια:

 1. Η συνολική μακροσκοπική εικόνα της δότριας περιοχής και αν υπάρχουν περιοχές που δείχνουν ήδη αραιές,
 2. Η συνολική επιφάνεια της δότριας περιοχής,
 3. Η επιμέρους επιφάνεια των 6 υπο-περιοχών της δότριας περιοχής,
 4. Ο ακριβής αριθμός τριχοθυλακιακών μονάδων που θα αφαιρέσω από την κάθε υπο-περιοχή προκειμένου να παραμείνει ομοιομορφία στη δότρια βάσει της υπολογίσιμης πυκνότητας (calculated density) και της διαμέτρου των τριχών κάθε υπο-περιοχής.
 5. Ο συνολικός αριθμός των τριχοθυλακιακών μονάδων που θα αφαιρέσω με ασφάλεια σε μία συνεδρία,
 6. Ο συνολικός αριθμός των τριχοθυλακιακών μονάδων που μπορώ να αφαιρέσω και στο μέλλον (donor capacity, ή «απόδοση δότριας»)

Εξέταση δότριας αμέσως πριν την Μεταμόσχευση Τριχοθυλακίων με την τεχνική FUE: Τεχνικές Λεπτομέρειες

 • Γίνεται μακροσκοπική εκτίμηση της εικόνας της δότριας με το υπάρχον μήκος μαλλιών και λαμβάνονται φωτογραφίες με στεγνά και με βρεγμένα μαλλιά
 • Η δότρια περιοχή κουρεύεται πλήρως (μόνο τεχνική FUE και ενίοτε με την τεχνική Combo) και γίνεται μακροσκοπική επανεκτίμηση με πλήρως κουρεμένη τη δότρια περιοχή και λαμβάνονται φωτογραφίες
 • Γίνεται νέα εκτίμηση επιφάνειας αν χρειάζεται.

Εξέταση λήπτριας αμέσως πριν την Μεταμόσχευση Τριχοθυλακίων: Τεχνικές Λεπτομέρειες

 • Γίνεται μακροσκοπική εκτίμηση της εικόνας της λήπτριας περιοχής με το υπάρχον μήκος μαλλιών, λαμβάνονται φωτογραφίες με στεγνά και με βρεγμένα μαλλιά και επιλέγονται οι υπο-περιοχές που θα μεταμοσχευθούν
 • Σε περιοχές με υπάρχοντα μαλλιά, υπολογίζω την ακριβή πυκνότητα που θα χρειαστεί να «προστεθεί» για μια πλήρη κάλυψη και σημειώνω ανάλογα
 • Η λήπτρια περιοχή κουρεύεται (το κούρεμα της λήπτριας περιοχής πραγματοποιείται μόνο εάν έχει συμφωνηθεί με τον ασθενή).

Είναι τελικά εφικτό να μπορείς να διαχειριστείς κάτι χωρίς να το γνωρίζεις; Φυσικά και όχι !

Γι αυτό και όταν ακούτε να σας λένε «ναι, έχεις χοντρή τρίχα» ή «μην ανησυχείς έχεις καλή δότρια» χωρίς να σας δίνουν κανένα απολύτως άλλο στοιχείο, τότε …φύγετε μακριά γιατί το χειρότερο δεν θα είναι τα χρήματα που θα χάσετε αλλά τα τριχοθυλάκια που θα καταστραφούν στη δότρια περιοχή και δεν θα τα έχετε ποτέ ξανά.

Ο σκοπός των ακριβέστατων μετρήσεων που γίνονται στην Anastasakis Hair Clinic είναι προκειμένου να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός μοσχευμάτων που θα προσφέρουν κάλυψη χωρίς να σπαταληθεί άσκοπα η δότρια περιοχή και ταυτόχρονα να παραμείνουν «εφεδρείες» μοσχευμάτων για το μέλλον, αν και εφόσον αυτά χρειαστούν.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα για το αντικείμενο της μεταμόσχευσης μαλλιών, το blog μου ανανεώνεται συχνά με καινούριο υλικό.

Αν, από την άλλη, είσαστε κατάλληλος υποψήφιος για μεταμόσχευση μαλλιών, μπορείτε να κλείσετε ένα δωρεάν online ραντεβού ενημέρωσης στην κλινική μας για να ενημερωθείτε για το κόστος μεταμόσχευσης μαλλιών ή καλέστε μας στο 210-8011.000 για να σας βοηθήσουμε με τις απορίες σας.

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023