Μεταμόσχευση μαλλιών ή προσθετική μαλλιών; Τι να επιλέξω;

23 Ιουλίου, 2020 Κανένα Σχόλιο Γενικά

Τι είναι η προσθετική μαλλιών και σε τι διαφέρει από την μεταμόσχευση μαλλιών; Πριν από μερικές δεκαετίες η χρήση περούκας ή κάποιου πρόσθετου θεωρούνταν η καλύτερη λύση για την κάλυψη της αραίωσης κυρίως από άνδρες με εκτενείς αλωπεκίες. Βέβαια, οι περούκες ήταν εύκολα αντιληπτές και όσοι άνδρες τις χρησιμοποιούσαν «έπεφταν θύματα» χλευασμού. Αργότερα εμφανίστηκε η μεταμόσχευση μαλλιών, που συνεχώς τελειοποιείται και έχει σχεδόν “εξαλείψει” την προσθετική μαλλιών.

Η μεταμόσχευση μαλλιών αντικατέστησε την προσθετική μαλλιών;

Με την πάροδο του χρόνου η τεχνολογία ευνόησε την δημιουργία πιο «φυσικών» πρόσθετων ώστε οι ασθενείς με εκτενείς αλωπεκίες να έχουν μια φυσικότερη εικόνα μέσω ενός πρόσθετου.

Επίσης, πλέον μπορούν να ζουν μια πιο φυσιολογική ζωή, ακόμα και αν ασχολούνταν με έντονες φυσικές δραστηριότητές, χωρίς να νιώθουν περιορισμένοι από την απώλεια των μαλλιών τους και κυρίως χωρίς γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το άτομο χρησιμοποιεί πρόσθετο.

Από το 2000 και έπειτα έχουν μειωθεί >50% οι παγκόσμιες πωλήσεις πρόσθετων σε σύγκριση με παλαιότερα. Τόσο η τελειοποίηση των τεχνικών μεταμόσχευσης μαλλιών, η απενοχοποίηση και αποδοχή της αραίωσης στους άνδρες, τα επιτυχημένα προϊόντα κάλυψης, οι αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές κατά της τριχόπτωσης αλλά και το ξυρισμένο ή πολύ κοντό look που είναι πλέον απόλυτα αποδεκτό στιλιστικά, κατέστησαν τη χρήση πρόσθετων από άνδρες με Ανδρογενετική Αλωπεκία μια ολοένα και λιγότερο ελκυστική εναλλακτική.

Όσον αφορά τις γυναίκες, η χρήση περούκας θεωρείται περισσότερο αποδεκτή και αν μια γυναίκα παραδεχτεί ανοιχτά πως χρησιμοποιεί περούκα, κανείς δεν θα ασχοληθεί περαιτέρω. Επίσης, αν η περούκα είναι πολύ καλής ποιότητας, η πλειοψηφία δεν θα καταλάβει ότι μια γυναίκα φοράει περούκα.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις ενός πρόσθετου και γιατί δεν προτείνεται η χρήση του:

  • Κόστος: Το συνολικό κόστος χρήσης και συντήρησης ενός πολύ καλού πρόσθετου είναι απίστευτα υψηλό διότι εκτός από το κόστος συντήρησης υπάρχει και το κόστος αντικατάστασης. Το πρόσθετο φθείρεται με την πάροδο του χρόνου και πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 18-24 μήνες, ενώ μέχρι τότε ο ασθενής θα το έχει πληρώσει «άλλη μια φορά» σε επισκέψεις για κούρεμα, για μικρο-επισκευές και για «ειδική συντήρηση». Το συνολικό κόστος χρήσης πρόσθετου για 2-3 έτη τελικά ξεπερνάει ακόμα και ένα ακριβό, megasession μεταμόσχευσης μαλλιών με την τεχνική FUE και με >5000FUs που θα προσέφερε πυκνό αποτέλεσμα ακόμα και σε περιστατικά σταδίου V-VI, για πάντα! Το κόστος μιας μεταμόσχευσης μαλλιών δεν αποτελεί πλέον απαγορευτικό!
  • Αφύσικη εμφάνιση: Τα πρόσθετα έχουν εξελιχθεί σημαντικά και όταν είναι καινούργια και «φρεσκοφορεμένα» είναι σχεδόν αδύνατο να τα εντοπίσει κανείς. Αν όμως κανείς κοιτάξει το hairline του ατόμου που το φοράει θα εντοπίσει ότι «κάτι δεν πάει καλά». Η πρόσθια άκρη της βάσης στο hairline και οι κρόταφοι της περούκας δημιουργούν ένα αφύσικο αποτέλεσμα, που οι περισσότεροι άντρες που φοράνε πρόσθετα προσπαθούν να κρύψουν κάνοντας «αφέλειες», καταλήγοντας όμως ακόμα πιο αφύσικοι. Επιπλέον, η πυκνότητα και το χρώμα των μαλλιών της περούκας δε μπορούν να ταιριάξουν απόλυτα με τα πλαϊνά, φυσικά μαλλιά. Το χρώμα των τριχών της περούκας σταδιακά ξεθωριάζει και αναγκαστικά θέλει συνέχεια βαφή για να δένει με τα φυσικά μαλλιά, κάτι που σημαίνει extra κόστος, ενώ ο ασθενής αναγκάζεται να βάφει και τα δικά του μαλλιά ώστε να έχουν όλα ομοιόμορφο χρώμα.
  • Επιδείνωση Ανδρογενετική Αλωπεκίας: Η χρήση πρόσθετου και η εφαρμογή του σε περιοχές που υπάρχουν ακόμα τελικά ή ενδιάμεσα τριχοθυλάκια έχει παρατηρηθεί πως αυξάνει και επιταχύνει την απώλεια των τριχών, λόγω τριβής ή πίεσης της περούκας πάνω στα ήδη αραιά μαλλιά! Επίσης, ο ασθενής με πρόσθετο δεν μπορεί να χρησιμοποιεί κάποια φαρμακευτική αγωγή κατά της τριχόπτωσης που αν τη χρησιμοποιούσε πιθανόν να καθυστερούσε σημαντικά την εξέλιξη της. Με τη χρήση περούκας, η Αλωπεκία συνεχίζει ακάθεκτη, δυστυχώς!
  • Ταλαιπωρία-άγχος: Η χρήση του πρόσθετου υποχρεώνει τον ασθενή να συνεχίζει να το φοράει αναγκαστικά ακόμα και όταν θελήσει να το «αποχωριστεί». Είναι σχεδόν αδύνατον να σταματήσει κανείς να χρησιμοποιεί πρόσθετο, καθώς η κοινωνική αμηχανία και η ντροπή είναι αναπόφευκτη όταν ξαφνικά θα εμφανιστεί κάποιος χωρίς το πρόσθετο.
  • Η καθημερινή χρήση του πρόσθετου έχει κάποια πρακτικά ζητήματα, όπως συντήρηση, λούσιμο, τοποθέτηση, κνησμός, οσμή κτλ. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι η ψυχική ταλαιπωρία του χρήστη πρόσθετου. Όλοι οι άνδρες που χρησιμοποιούν πρόσθετο αναφέρουν πως ανησυχούν σε επίπεδο εμμονής πως όλοι κοιτάνε περίεργα τα μαλλιά τους, πως κάποιος θα τους «καταλάβει» και πως θα ξεκολλήσει το πρόσθετο, ειδικότερα σε κάποια προσωπική στιγμή. Αυτό το συνεχόμενο άγχος και η κοινωνική αμηχανία είναι απίστευτα ψυχοφθόρα.

Για ποιους το πρόσθετο είναι μονόδρομος;

Για τους καρκινοπαθείς υπό χημειοθεραπεία, που έχουν προσωρινή μαζική τριχόπτωση αλλά και για άτομα με γυροειδή αλωπεκία ή alopecia totalis, η προσθετική μαλλιών είναι μονόδρομος μέχρι να επανεκφυθούν τα μαλλιά τους. Σε αυτά τα περιστατικά, τα πρόσθετα είναι χρήσιμα, αφού η θετική αυτοεικόνα και η «υγιέστερη» εικόνα που βλέπει ο ασθενής στον καθρέπτη έχει αναφερθεί να συνδράμει στην επίτευξη θετικότερη έκβασης, ειδικότερα σε παιδιά και γυναίκες ασθενείς. Τα άτομα αυτά είναι πιο άνετα με την εικόνα τους με την περούκα και γενικά ανησυχούν λιγότερο αν θα αποκαλυφθεί το μυστικό τους, αφού υπάρχει πλήρης κοινωνική αποδοχή του πρόσθετου σε αυτές τις περιπτώσεις και κανείς δεν θα τους χλευάσει.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η προσθετική μαλλιών πρέπει να είναι η ύστατη λύση για την αντιμετώπιση της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις για τη χρήση πρόσθετού:

Η περούκα έχει ένδειξη μόνο στα άτομα με:

  • Πολύ εκτενή Ανδρογενετική Αλωπεκία σταδίου Norwood-Hamilton VΙ-VII που θέλουν απαραιτήτως και «πάση θυσία» να μην είναι φαλακροί.
  • Σε άτομα που δεν είναι υποψήφιοι για εκτενή μεταμόσχευση μαλλιών λόγω ελλιπούς δότριας περιοχής
  • Σε άτομα με παραμορφωτικές ουλές από παλαιότερες επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών, όπως punchgrafts, flaps, reductions που δεν επιδέχονται επιδιόρθωσης λόγω πλήρους εξαντλημένης δότριας ζώνης και δεν επιθυμούν repair με την τεχνική Body Hair Transplant ή κάλυψη με Scalp Micropigmentation.

Άρα υποψήφιοι για πρόσθετο είναι μόνον οι άνδρες με πλήρως εξαντλημένη δότρια ζώνη και με εκτενείς ουλές στο τριχωτό, οποιασδήποτε αιτιολογίας, που δεν υπάρχει τρόπος να καλυφθούν. Όσον αφορά τις γυναίκες, η χρήση πρόσθετου προτείνεται σε περιπτώσεις με Γυναικεία Ανδρογενετική Αλωπεκία εκτενούς σταδίου ή σε γυναίκες με γυροειδή αλωπεκία εκτενούς σταδίου.

Πότε θα ξέρω αν πρέπει να καταφύγω σε προσθετική μαλλιών;

Την απόφαση για το αν θα βάλετε πρόσθετο ή όχι, καλό θα ήταν να μην την πάρετε μόνοι σας. Επισκεφθείτε έναν ιατρό εξειδικευμένο στη μεταμόσχευση μαλλιών, ο οποίος έπειτα από λεπτομερή εξέταση, θα σας παρουσιάσει τις λύσεις που υπάρχουν για τη δική σας περίπτωση. Η χρήση πρόσθετου όπως αναφέραμε είναι η ύστατη λύση μόνο όταν δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορεί να γίνει, αλλά αυτό μόνο ένας ιατρός θα μπορέσει να σας το πει.

Οι σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών μπορούν να δώσουν πολύ πυκνά και φυσικά αποτελέσματα και το κόστος μεταμόσχευσης μαλλιών είναι πολύ μικρότερο από την αγορά και τη συντήρηση ενός πρόσθετου αρίστης ποιότητας. Ένα τέλειο αποτέλεσμα μιας μεταμόσχευσης μαλλιών και η αυτοπεποίθηση που σου δίνει η αλλαγή της εικόνας των δικών σου μαλλιών, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Ακόμα και ένα σχετικά πιο αραιό φυσικό αποτέλεσμα μεταμόσχευσης μαλλιών, συγκριτικά με μια πυκνή αλλά ψεύτικη περούκα πάλι δεν συγκρίνονται. Η ελευθερία του να χαίρεσαι τα δικά σου μαλλιά, χωρίς απολύτως κανένα περιορισμό…είναι ανεκτίμητα.

Αν θες να σιγουρευτείς για το αποτελέσματα μιας μεταμόσχευσης μαλλιών, μπορείς να δεις μερικά βίντεο με το πριν και μετά!

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023