Το hairline είναι η πιο σημαντική χειρουργική ζώνη στη μεταμόσχευση μαλλιών και η αποκατάστασή του αποτελεί την μέγιστη προτεραιότητα του χειρουργού διότι πλαισιώνει το πρόσωπο και αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του.

Το hairline καθορίζει το αν μια μεταμόσχευση μαλλιών είναι πετυχημένη!

Υπάρχουν σαφή guidelines για το ύψος, το σχήμα, το βάθος, τη γωνία έκφυσης, τον τύπο μοσχευμάτων και τον ακανόνιστο σχεδιασμό του hairline αλλά η καλλιτεχνική «πινελιά» του χειρουργού είναι απαραίτητη για την επιλογή του σχεδίου που ταιριάζει στον κάθε ασθενή.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το hairline ;

Το hairline είναι το πιο εκτενές χαρακτηριστικό του ανθρώπινου προσώπου και αποτελεί ξεχωριστό στοιχείο της εμφάνισης των μαλλιών του άνδρα. Ως προεξέχον χαρακτηριστικό, είναι η πρώτη περιοχή των μαλλιών που κοιτάζει κάποιος στον καθρέπτη αλλά η πρώτη εικόνα των μαλλιών του που βλέπουν και οι υπόλοιποι όταν τον κοιτάζουν.

Το hairline είναι, όμως, εξαιρετικά σημαντικό διότι αποτελεί το πλαίσιο του προσώπου. Λειτουργεί η κορνίζα ενός πίνακα που όσο ωραίος και αν είναι, χωρίς πλαίσιο (κάδρο) φαίνεται μη ολοκληρωμένος. Αντίστοιχα, στο ανδρικό πρόσωπο, μόλις αποκατασταθεί το hairline, αμέσως αποκαθίσταται και το «πλαίσιο» του προσώπου και αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά του. Μάλιστα σε μελέτες παρατήρησης φωτογραφιών, το ανθρώπινο μάτι έχει βρεθεί πως πρώτα θα «ελέγξει το πλαίσιο» του προσώπου και αν το βρει φυσιολογικό, θα κατευθυνθεί στο κέντρο του προσώπου και στα μάτια του συνομιλητή, ενώ αν παρατηρηθεί κάποια ανωμαλία, θα παραμείνει στην περιοχή και θα ψάχνει και για άλλες αισθητικές ανωμαλίες. Και κανείς δεν το θέλει αυτό…

Όλα αυτά εξηγούν την αισθητική σημασία του hairline και τη  σημαντικότητα της καλλιτεχνικά άριστης ανακατασκευής του από το χειρουργό. Η ποιότητα της δουλειάς ενός χειρουργού μεταμόσχευσης μαλλιών κρίνεται πρωτίστως από την ποιότητα του hairline που θα επιτύχει και το συνολικό αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών υποβαθμίζεται εντυπωσιακά αν το hairline είναι αφύσικο σε θέση, σχήμα ή «σύσταση».

Αναλογιστείτε πόσους διάσημους και μη, έχετε δει με αφύσικα hairline και έχετε σκεφτεί ότι «ο τάδε έχει κάνει μεταμόσχευση μαλλιών και κοίτα πως φαίνεται…» πράγμα που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη μεταμόσχευση μαλλιών έχει αποτύχει γιατί δεν επιτελεί το βασικό της σκοπό…να είναι φυσική, ώστε να περνάει απαρατήρητη.

Σχεδιασμός hairline: Dos and donts

Η «τέχνη» στο σχεδιασμό του hairline είναι να επιλέξει ο χειρουργός το κατάλληλο hairline για τον κάθε ασθενή ώστε να ταιριάζει στα μοναδικά χαρακτηριστικά του προσώπου του! Στο σημείο αυτό υπεισέρχονται οι παράγοντες της χειρουργικής δεινότητας και της αισθητικής αντίληψης του ιατρού, ο οποίος θα πρέπει να προσαρμόζει το σχεδιασμό του ανάλογα με τον ασθενή που έχει απέναντι του, απαντώντας σε τουλάχιστον 7 ερωτήσεις πριν την ανακατασκευή του hairline:


 1. Σε ποιο ύψος θα ξεκινάει το hairline;

Το ύψος του hairline είναι η πρώτη στρατηγική απόφαση που πρέπει να ληφθεί. Το εφηβικό hairline ξεκινάει από το άνω όριο του μετωπιαίου μυ, ενώ το ενήλικο είναι περίπου 1,5-2cm υψηλότερα. Το ύψος του hairline σχεδιάζεται με γνώμονα το κέντρο του προσώπου που είναι συνήθως το κέντρο της μύτης.

Και σε αυτό το σημείο γίνονται τα συχνότερα λάθη! Ένα υπερβολικά χαμηλό hairline που ζητείται από τους νεότερους ασθενείς που έχουν πρόσφατη στη μνήμη τους την εφηβική εικόνα των μαλλιών τους ή την εικόνα των συνομηλίκων τους, που όμως δεν πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία, είναι βέβαιο πως θα προσδώσει μια άγρια, «επιθετική/πρωτόγονη» εικόνα στο πρόσωπο του ενήλικου άνδρα όπως θα γερνάει!

Από την άλλη ένα υπερβολικά υψηλό hairline, δεν «πλαισιώνει» ικανοποιητικά το πρόσωπο οξύνοντας ακόμα περισσότερο την εικόνα της ανδρογενετικής αλωπεκίας, αφού το υψηλό hairline «τραβάει» το βλέμμα με το εύρος και τη θέση του.Ο ηθικός χειρουργός οφείλει να «εκπαιδεύσει» τον ασθενή και να επιμείνει σε μια συντηρητική και συνάμα διαχρονική σχεδίαση που θα ταιριάζει στην εικόνα του ασθενή αλλά και στην ηλικία του, ακόμα και μετά από 10 χρόνια.


 1. Τι σχήμα θα έχει το hairline;

Το σχήμα του hairline είναι εξίσου σημαντικό με το ύψος και οι δύο αυτές παράμετροι θα «συνοδεύουν» τον ασθενή για το υπόλοιπο της ζωής του. Τις περισσότερες φορές, το σχήμα του hairline πρέπει ομοιάζει με το σχήμα του προσώπου του ατόμου και αντίστοιχα διακρίνεται σε 4 κύριες κατηγορίες:

 • στρογγυλό,
 • οβάλ,
 • τριγωνικό και
 • τετράγωνο.
 • Στις γυναίκες εμφανίζεται και μια 5η κατηγορία, που ομοιάζει με το αρσενικό εφηβικό hairline και ονομάζεται ημισεληνοειδές hairline.

Το σχήμα του hairline πρέπει να είναι συμμετρικό και να ενώνεται ομαλά με την με τα μαλλιά στους κροτάφους και στις πιο οπίσθιες περιοχές, δίνοντας μια φυσική μετωπο-κροταφική γωνία. Το πιο σημαντικό όμως είναι το hairline που σχεδιάζει ο ιατρός πρέπει να έχει την εικόνα του ελαφρώς ώριμου hairline που θα μπορέσει να ταιριάξει στο πρόσωπο του ασθενή με την πάροδο των δεκαετιών και να δείχνει πάντα ταιριαστό!


 1. Τι μοσχεύματα θα χρησιμοποιηθούν στο hairline;

Οι τρίχες που παράγουν τα τριχοθυλάκια της δότριας περιοχής είναι χονδρότερες από τις τρίχες που φυσιολογικά ανευρίσκονται ακόμα και στο πιο υγιές, εφηβικό hairline. Παρόλο που η μεταμόσχευση χονδρότερων τριχών ευνοεί την κάλυψη, στην πραγματικότητα δίνουν μια αφύσικα «ισχυρή» εικόνα στο hairline, που υποβαθμίζει ακόμα και την άριστη χειρουργική τεχνική. Για το λόγο αυτό, στο hairline χρησιμοποιούνται τριχοθυλάκια με συγκεκριμένα «λεπτά» χαρακτηριστικά, προκειμένου να δημιουργείται η εικόνα της φυσικά απαλής μετάβασης από το γυμνό μέτω, στα μαλλιλα! Οι πρώτες σειρές μοσχευμάτων στο hairline πρέπει να αποτελούνται μόνο από μονότριχα τριχοθυλάκια με τρίχες όσο το δυνατόν μικρότερης διαμέτρου, για επιπλέον φυσικότητα, και όσο προχωράμε προς τα πίσω πρέπει να μεταμοσχεύονται λεπτά δίτριχα ή τρίτριχα τριχοθυλάκια για μεγαλύτερη κάλυψη και όγκο.


 1. Τι γωνία και κατεύθυνση πρέπει να έχουν τα μοσχεύματα;

Η γωνία της τοποθέτησης των μοσχευμάτων είναι υψίστης σημασίας. Τα τριχοθυλάκια του hairline έχουν πάντοτε φορά προς τα εμπρός και εκφύονται σε πολύ οξεία γωνία από το τριχωτό. Η γωνία δημιουργίας υποδοχών πρέπει να ακολουθεί τη γωνία των τριχών που πιθανόν να παραμένουν στην περιοχή, ώστε τα νέα μαλλιά να έχουν την ίδια φορά και να μην ξεχωρίζουν.


 1. Πώς θα σχεδιαστεί η πρώτη γραμμή του hairline(micro & macro-irregularities);

Συμμετρικές γραμμές δεν συναντώνται στη Φύση και σίγουρα δεν πρέπει να συναντώνται στο hairline. Το πρόσθιο όριο του hairline δεν επιτρέπεται να ομοιάζει σαν να σχεδιάστηκε με …διαβήτη. Εφόσον γίνεται προσπάθεια να αντιγραφεί το φυσικό hairline, είναι σημαντικό να μην «παρατάσσονται» τα μοσχεύματα στη σειρά, πάνω σε μια νοητή γραμμή, αλλά πρέπει να τοποθετούνται σε μια ακανόνιστη, μη επαναλαμβανόμενη, τεθλασμένη γραμμή η οποία θα προσομοιάζει στο φυσικό hairline που θα είχε ο ασθενής αν δεν έπασχε από ανδρογενετική αλωπεκία. Αυτές οι μακρο-ασυμμετρίες «μαλακώνουν» το hairline και δίνουν μια ομαλή μετάβαση από το άτριχο μέτωπο προς στο τριχωτό.

 1. Πόσο «βάθος» θα έχει το hairline;

Τα guidelines για το βάθος του hairline δεν είναι σαφή και εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους. Γενικά, το hairline πρέπει να έχει το ελάχιστο δυνατό βάθος που αρκεί να καλύπτει τις προϋποθέσεις της φυσικότητας και πυκνότητας. Το hairline είναι γενικά «κοστοβόρο» σε τριχοθυλακια και πρέπει η χρήση τους, ακόμα και στη σημαντικότερη αισθητική περιοχή του hairline, να είναι συνετή.


 1. Πώς θα σχεδιαστούν οι ζώνες στα πλάγια του hairline;

Το πώς θα ενωθεί το οριζόντιο hairline με τα πλαϊνά μαλλιά στους κροτάφους είναι ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό σημείο. Είναι ακόμα πιο δύσκολο όταν ο ασθενής έχει πού εκτενή αλωπεκία (στάδιο 6 ή 7) και πλέον πρέπει να επαναδημιουργηθούν και οι «πλευρές» του hairline. Γενικά, η κλίση του hairline πρέπει να είναι παράλληλη ή ακόμα καλύτερα προς τα άνω, όπως κατευθύνεται προς το πλάι και πίσω για να ενωθεί με τα υπόλοιπα μαλλιά.

Η επιτυχία της επέμβασης του χειρουργού μεταμόσχευσης μαλλιών κρίνεται κυρίως από το hairline που έφτιαξε. Αν μάλιστα, αποτύχει κάποιος να δημιουργήσει ένα φυσικό και «απαλό» hairline, τίποτα άλλο δεν μετράει, όσο σωστό και να είναι!

Η χειρουργική δεινότητα και η καλλιτεχνική αντίληψη του χειρουργού μεταμόσχευσης μαλλιών θα αποδειχθούν στο σχεδιασμό του hairline, που σχεδόν σε κάθε ασθενή με ανδρογενετική αλωπεκία είναι η περιοχή που έχει αραιώσει ή χαθεί πλήρως. Η αποκατάσταση του hairline θα αλλάξει εντυπωσιακά την εμφάνιση του ασθενούς! Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι «απαλός», με ακανόνιστο πρόσθιο όριο, σταδιακή πύκνωση προς τα πίσω και με σχήμα που θα ταιριάζει ακόμα και μετά από δεκαετίες στο πρόσωπο του άνδρα, χωρίς να δείχνει αταίριαστο και τεχνητό.

Μάθε περισσότερα σχετικά με το κόστος της μεταμόσχευσης μαλλιών, καθώς και πληροφορίες για την τεχνική μεταμόσχευσης FUE και την τεχνική μεταμόσχευσης FUT.

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023