Ο ιός COVID-19 μεταδίδεται σε ζεστά μέρη & σε μέρη με υγρασία.

υψηλές θερμοκρασιες υγρασία και κορωνοϊός

Από τις ενδείξεις έως τώρα, ο COVID-19 ιός μπορεί να μεταδοθεί σε ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΡΗ, συμπεριλαμβανομένων περιοχών με ζεστό ή με υγρασία καιρό. Ανεξαρτήτως καιρού, υιοθέτησε προστατευτικά μέτρα εάν ζεις ή ταξιδεύεις σε κάποια περιοχή όπου έχουν αναφερθεί κρούσματα COVID-19. Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσεις τον εαυτό σου από τον κορωνοϊό είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών σου. Κάνοντάς το αυτό εξουδετερώνεις ιούς που μπορεί να υπάρχουν στα χέρια σου και αποφεύγεις τη μετάδοση τους στα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σου.

Το κρύο και το χιόνι ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ τον νέο κορωνοϊό.

χαμηλες θερμοκρασίες χιόνια και κορωνοϊός

Δεν υπάρχει κάποια δικαιολογία να πιστεύουμε ότι το κρύο μπορεί να σκοτώσει τον COVID-19 ή άλλες ασθένειες. Η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι πάντα από 36.5°C έως 37°C, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία ή τον καιρό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης κατά του κορωνοϊού είναι το συχνό τρίψιμο των χεριών μας με αλκοολούχα υγρά ή το πλύσιμό τους με νερό και σαπούνι.

Το μπάνιο με ζεστό ή καυτό νερό δεν αποτελεί μέτρο πρόληψης για τον κορωνοϊό.

ζεστό μπανιο και κορωνοϊός

Ένα ζεστό ή καυτό μπάνιο δεν θα αποτρέψει την προσβολή σου από τον COVID-19. Η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει από 36.5°C έως 37°C ακόμη και όταν κάνεις ένα καυτό μπάνιο. Άλλωστε ένα καυτό μπάνιο μπορεί να είναι βλαβερό, καθώς μπορεί να σε κάψει. Ο καλύτερο τρόπος να προστατέψεις τον εαυτό σου από τον COVID-19 είναι ο συχνός καθαρισμός των χεριών σου. Κάνοντάς το αυτό εξουδετερώνεις ιούς που μπορεί να υπάρχουν στα χέρια σου και αποφεύγεις τη μετάδοση τους στα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σου.

Ο νέος κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα από τα κουνούπια.

τσιμπιμα κουνουπιων και κορωνοϊός

Έως σήμερα δεν υπάρχει κάποια πληροφορία ή ένδειξη που να υποδεικνύει ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Ο νέος κορωνοϊός είναι μια αναπνευστική νόσος, η οποία εξαπλώνεται μέσω των σταγονιδίων που παράγονται όταν ένας ασθενής βήχει, φτερνίζεται ή μέσω των σταγονιδίων του σιέλου ή έκκρισης της μύτης. Για να προστατέψεις τον εαυτό σου, να τρίβεις τα χέρια σου με αλκοολούχα υγρά ή να τα πλένεις με νερό και σαπούνι. Επίσης, απέφυγε οποιαδήποτε επαφή με οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίζεται.

Οι συσκευές στεγνώματος χεριών ΔΕΝ σκοτώνουν τον νέο κορωνοϊό.

στεγνωτηρας χεριων και κορωνοϊος

Οι συσκευές στεγνώματος χεριών δεν είναι αποτελεσματικές στην εξουδετέρωση του COVID-19. Για να προστατεύσεις τον εαυτό σου, να τρίβεις τα χέρια σου με αλκοολούχα υγρά ή να τα πλένεις με νερό και σαπούνι. Μόλις τα χέρια σου είναι καθαρά θα πρέπει να τα στεγνώσεις σχολαστικά με χαρτί κουζίνας.

Μπορεί μια λυχνία απολύμανσης με υπεριώδεις ακτίνες να σκοτώσει τον νέο κορωνοϊό;

λάμπες UV και κορωνοϊός

Οι UV λάμπες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση χεριών ή άλλων περιοχών στο δέρμα, διότι η UV ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα μας.

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι συσκευές ανίχνευσης θερμότητας στο να ανιχνεύουν άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό;

θερμομετρηση και κορωνοϊος

Οι συσκευές ανίχνευσης θερμότητας είναι αποτελεσματικές στο να ανιχνεύουν ανθρώπους που έχουν αναπτύξει υψηλή θερμοκρασία (υψηλότερη από το φυσιολογικό) λόγω του νέου κορωνοϊού.
Όμως, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν ποιος έχει προσβληθεί αλλά δεν έχει πυρετό ακόμη. Αυτό μπορεί να πάρει από 2 έως 10 μέρες προτού κάποιος αρρωστήσει ή αναπτύξει πυρετό.

Ο ψεκασμός αλκοολούχων ή χλωριούχων διαλυμάτων στο σώμα μας βοηθάει στο να μην προσβληθούμε από τον νέο κορωνοϊό;

οινόπνευμα και χλωρίνη κατα του κορωνοϊου

Όχι. Ο ψεκασμός αλκοολούχων ή χλωριούχων διαλυμάτων στο σώμα δεν θα σκοτώσουν ιούς αν έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα μας. Ο ψεκασμός τέτοιων διαλυμάτων μπορεί να καταστρέψουν τα ρούχα μας ή τη βλεννογόνο μεμβράνη στα μάτια και το στόμα μας. Έχετε κατά νου ότι τα αλκοολούχα ή χλωριούχα διαλύματα είναι χρήσιμα στην απολύμανση επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με τις κατάλληλες συστάσεις για το κάθε προϊόν.

Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας προστατεύουν από το νέο κορωνοϊό;

εμβολια κατα τις πνευμονιας και κορονοιος

Όχι. Εμβόλια κατά της πνευμονία δεν προσφέρουν προστασία κατά του νέου κορωνοϊού. Ο ιός είναι τόσο νέος και διαφορετικός και χρειάζεται το δικό του εμβόλιο. Ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του COVID-19, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στηρίζει τις προσπάθειές τους.
Μολονότι, αυτά τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά κατά του COVID-19, τα εμβόλια κατά των αναπνευστικών ασθενειών συνιστώνται ανεπιφύλακτα για την υγεία σας.

Μπορούν οι τακτικές πλύσεις της μύτης με αλατούχο διάλυμα να αποτρέψουν τη μόλυνση από το νέο κορωνοϊό;

ρινικες πλυσεις και κορονοϊος

Όχι. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το να ξεπλένεις τη μύτη σου με αλατούχο διάλυμα σε προστατεύει από μόλυνση του νέου κορωνοϊού.
Υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις ότι το να ξεπλένεις τη μύτη σου συχνά με αλατούχο διάλυμα μπορεί να βοηθήσει κάποιον να ανακάμψει γρηγορότερα από ένα συνηθισμένο κρύωμα. Όμως, οι συχνές πλύσεις της μύτης δεν έχουν δείξει ότι βοηθούν ή προστατεύουν από αναπνευστικές λοιμώξεις.

Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου να βοηθήσει στην πρόληψη από τον νέο κορωνοϊό;

σκορδο και κορωνοϊος

Το σκόρδο είναι υγιεινή τροφή με κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν ενδείξεις από τη τρέχουσα έξαρση ότι τρώγοντας σκόρδο θα προστατευτούμε από τον νέο κορωνοϊό.

Ο νέος κορωνοϊός επηρεάζει ΜΟΝΟ τις ευπαθείς ομάδες ή μπορεί να βλάψει εξίσου και άτομα νεαρής ηλικίας;

ηλικιωμενοι και κορωνοϊος

Άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να προσβληθούν από τον COVID-19. Ηλικιωμένοι και άνθρωποι με προ υπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις, όπως άσθμα, διαβήτη, ή καρδιακές ασθένειες, είναι πιο ευάλωτοι ώστε να αρρωστήσουν βαριά από αυτό τον ιό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας συμβουλεύει όλους να πάρουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις κατά του ιού, για παράδειγμα να ακολουθούμε τους κανόνες καλής υγιεινής για τα χέρια και το αναπνευστικό μας.

Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία του νέου κορωνοϊού;

αντιβιοτικα και κορωνοϊος

Όχι, τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν κατά των ιών, παρά μόνο για τα βακτήρια.
Ο νέος κορωνοϊός (COVID-19) είναι ένας ιός, συνεπώς τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν τρόπος πρόληψης ή αντιμετώπισης.
Ωστόσο, αν νοσηλεύεσαι για COVID-19 μπορεί να σου χορηγηθούν αντιβιοτικά διότι βακτηριαδιακή λοίμωξη και ο ιός είναι πιθανό να συνυπάρξουν.

Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη και τη θεραπεία του νέου κορωνοϊού;

φαρμακα και κορωνοϊός

Μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα που να συνιστώνται για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.
Εντούτοις, όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό πρέπει να λάβουν τη κατάλληλη θεραπεία, ώστε να ανακουφιστούν και να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματά τους, και εκείνοι με βαριά ασθένεια πρέπει να λάβουν την βέλτιστη φροντίδα. Μερικές θεραπευτικές αγωγές είναι υπό έρευνα και θα δοκιμαστούν διεξοδικά σε κλινικές μελέτες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βοηθά στην ταχύτερη έρευνα και ανάπτυξη των προσπαθειών με ένας εύρος συνεργατών.