Προειδοποίηση καταναλωτών για χρήση παραπλανητικών μηνυμάτων στη Μεταμόσχευση Μαλλιών

Η Διεθνής Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (ISHRS) και η Ελληνική Ακαδημία Μεταμόσχευσης και Αποκατάστασης Τριχωτού (ΕΛΑΜΑΤ), το επίσημο Ελληνικό παράρτημα μέλος της ISHRS, κατανοούν τη σημασία της ενημέρωσης του κοινού για τη μεταμόσχευση μαλλιών αλλά και για τις επιστημονικά αποδεδειγμένες θεραπείες για την τριχόπτωση.

Ταυτόχρονα, εντοπίζουν το σοβαρό πρόβλημα ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι για τη μεταμόσχευση μαλλιών, παραπλανούνται από ψευδή ή παραπλανητικά μηνύματα που προβάλλονται στην τηλεόραση και άλλα μέσα, όπως ραδιόφωνο, ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης.

Σειρά καταγγελιών από καταναλωτές περιήλθαν στη γνώση της ΕΛΑΜΑΤ με αφορμή πρόσφατο διαφημιστικό μήνυμα, το οποίο αναφερόμενο στη μεταμόσχευση μαλλιών κάνει λόγο για «…διπλασιασμό των τριχών που περιέχονται στα τριχοθυλάκια έπειτα από τη χρήση ειδικού υγρού».

Η ΕΛΑΜΑΤ ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους πως οι παραπάνω ισχυρισμοί στερούνται επιστημονικής βάσης και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Όπως τονίζει o Πρόεδρος της ΕΛΑΜΑΤ, Dr. Αναστασάκης:

«Δυστυχώς το φαινόμενο της παραπλανητικής διαφήμισης για τη μεταμόσχευση μαλλιών ανθεί στην Ελλάδα και έγκριτοι χειρουργοί και ιατροί, με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση του αντικειμένου, έρχονται πολλές φορές αντιμέτωποι με ασθενείς που εξαπατήθηκαν, παραπλανήθηκαν και η συνολική εμπειρία τους αποτελεί δυσφήμηση για τον κλάδο της Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού.

Άνθρωποι, που εσκεμμένα τους είπαν ψέματα για να τους «πουλήσουν» μια επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών, που δεν ενημερώθηκαν από ιατρό και σε πάρα πολλές  περιπτώσεις, που υποβλήθηκαν σε επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών ακόμα και από ΜΗ-ιατρό».

Άνθρωποι οι οποίοι προχώρησαν σε μεταμόσχευση μαλλιών κάτω από το δέλεαρ οικονομικών προσφορών και άσκησης πίεσης ή/και με την πεποίθηση ότι η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια «διαδικασία» «χωρίς τομές», «χωρίς ουλές», «μη-επεμβατική» ή «ελάχιστα επεμβατική» και άλλα τέτοια παραπλανητικά μηνύματα που τελικά προκαλούν σύγχυση στο καταναλωτή και δεν στηρίζονται σε καμία απολύτως επιστημονική βάση».

Ο Dr. Αναστασάκης συνεχίζει «Η ΕΛΑΜΑΤ απευθύνει ΕΚΚΛΗΣΗ στους ενδιαφερόμενους να διαβάσουν με προσοχή την ανακοίνωση που ακολουθεί. Η ΕΛΑΜΑΤ και εγώ ως Πρόεδρος της, είμαστε στη διάθεση των ενδιαφερόμενων για τυχόν καταγγελίες που αφορούν σε παραπληροφόρηση τους σχετικά με την Μεταμόσχευση Μαλλιών».

International Society of Hair Restoration Surgery (ISHRS)

και

Ελληνική Ακαδημία Μεταμόσχευσης και Αποκατάστασης Τριχωτού (ΕΛΑΜΑΤ)

Σημαντική Ανακοίνωση

Α. Παραπλανητική Γλώσσα

Η ISHRS από τις 17 Νοεμβρίου του 2017 έχει εκδώσει γραπτή ανακοίνωση για να προστατεύσει τους ενδιαφερόμενους για την μεταμόσχευση μαλλιών, σχετικά με μηνύματα που περιέχουν λέξεις ή φράσεις που είναι παραπλανητικές και ψευδείς και αφήνουν να εννοηθεί ότι η μεταμόσχευση μαλλιών:

 1. Είναι «Χειρουργική επέμβαση χωρίς τομές»
 2. Είναι «Χειρουργική επέμβαση χωρίς ουλές»
 3. Είναι τεχνική «Μη επεμβατική»
 4. Πραγματοποιείται “Χωρίς κανένα πόνο»
 5. Μπορεί να γίνει για «απεριόριστο αριθμό μοσχευμάτων»
 6. Πραγματοποιείται «Χωρίς επαφή με τα μοσχεύματα»
 7. Πραγματοποιείται «Χωρίς αφαίρεση δέρματος»
 8. Γίνεται «Κλωνοποίηση τριχοθυλακίων ή τριχών»
 9. Γίνεται «Πολλαπλασιασμός τριχοθυλακίων ή τριχών»
 10. Γίνεται με «Εγγύηση για τη μονιμότητα των τριχοθυλακίων»

Η χρήση των παραπάνω εκφράσεων σε μηνύματα που αναφέρονται στη μεταμόσχευση μαλλιών είναι παραπλανητική και ψευδής.

Β. Ακατάλληλη χρήση προσωπικού.

Οι ακόλουθες πρακτικές μπορεί να παραπλανήσουν το κοινό και να παραβιάσουν διάφορους κρατικούς νόμους σε ορισμένες χώρες.

 1. Παραπλανητική χρήση διαπιστευτηρίων. Όταν ιατροί προβάλλουν στο κοινό τα διαπιστευτήρια και τις πιστοποιήσεις τους και στη συνέχεια αναθέτουν την επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών σε μη-εξουσιοδοτημένο προσωπικό, τότε, οι ασθενείς παραπλανούνται και εκτίθενται σε κίνδυνο.
 2. Μη εξουσιοδοτημένη πρακτική της ιατρικής. Μη εξουσιοδοτημένοι, μη ιατροί που εκτελούν χειρουργικές επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών.
 3. Έλλειψη συνειδητής συναίνεσης. Μη-γιατροί που συμμετέχουν στις διαδικασίες αποκατάστασης μαλλιών χωρίς την συνειδητή συναίνεση του ασθενούς

Γ. Παραποίηση διαπιστευτηρίων και παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι ακόλουθες δημοσιεύσεις είναι δόλιες, παραπλανούν το κοινό και σε ορισμένες χώρες παραβιάζουν την Νομοθεσία:

 1. Παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων: Δημοσίευση φωτογραφιών-αποτελεσμάτων που δηλώνει ή προτείνει ότι είναι αποτελέσματα δικών του ασθενών, ενώ στην πραγματικότητα ανήκουν σε άλλους ιατρούς ή κλινικές
 2. Παραπλανητικές φωτογραφίες: Δημοσίευση φωτογραφιών-αποτελεσμάτων που έχουν «βελτιωθεί» με διάφορα μέσα προς εξαπάτηση του κοινού
 3. Ανακριβή διαπιστευτήρια: Ισχυρισμός ότι η κλινική ή ο ιατρός έχει πιστοποιηθεί από το Αμερικανικό Συμβούλιο Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού (“ABHRS”) ή ότι είναι μέλος της ISHRS, ή με άλλο τρόπο δηλώνοντας ή υποδηλώνοντας κάποια εμπειρία στην χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης μαλλιών που είναι ψευδής.

Δείτε την ανακοίνωση στα αγγλικά στο website της ISHRS.

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023