Η μεταμόσχευση μαλλιών στις γυναίκες αποτελεί για κάποιες τη λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης που αντιμετωπίζουν. Όμως τις περισσότερες φορές οι περισσότερες δύσκολα είναι κατάλληλες υποψήφιες για μεταμόσχευση μαλλιών στις γυναίκες.
Αν η τριχόπτωση είναι μια έντονα φορτισμένη κατάσταση για τους άνδρες, για τις γυναίκες είναι τις περισσότερες φορές ψυχολογικά ολέθρια. Ενώ στους άνδρες η ανδρογενετική αλωπεκία θεωρείται μια ανεπιθύμητη, αλλά φυσιολογική και αναμενόμενη κατάσταση, στις γυναίκες, ακόμα και στις ηλικιωμένες γυναίκες, η γυναικεία συνθήκη διαφέρει. Η γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία FPHL (Female Pattern Hair Loss) προκαλεί έντονη δυσφορία, απειλεί ισχυρά την αυτό-εικόνα, τη θηλυκότητα, τη σεξουαλικότητα και τη θέση της στην κοινωνία και στην οικογένεια.
Γιατί οι γυναίκες δύσκολα είναι κατάλληλες υποψήφιες για μεταμόσχευση μαλλιών;
Όπως μας εξηγεί ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, FISHRS «Στη μεταμόσχευση μαλλιών παίρνουμε τριχοθυλάκια από την πίσω περιοχή – τη δότρια περιοχή και τα μεταμοσχεύουμε στις περιοχές που εμφανίζουν αραίωση, λέπτυνση ή και πλήρη αραίωση.
Στην περίπτωση όμως των περισσοτέρων γυναικών αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι το κεφάλι αραιώνει συνολικά και ομοιόμορφα. Δηλαδή όσο αραιώνει η περιοχή πάνω στο κεφάλι, άλλο τόσο αραιώνει και η δότρια περιοχή. Επομένως δεν μπορείς να πάρεις μαλλιά από μια ήδη αραιή περιοχή και να τα μεταμοσχεύσεις σε μια άλλη εξίσου αραιή περιοχή.»
Γιατί η μεταμόσχευση μαλλιών στις γυναίκες παλαιότερα είχε τεχνικές δυσκολίες
Αφενός, η ανατομικά μικρότερη δότρια περιοχή του γυναικείου τριχωτού δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της λήπτριας περιοχής σε μοσχεύματα. Αφετέρου, στις γυναίκες με γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία , η λήπτρια περιοχή εμφανίζει σχεδόν πάντοτε αρκετή τριχοφυΐα, έστω και αραιή. Συνεπώς, η δημιουργία υποδοχών με punches των 4mm, αλλά και οι επεμβάσεις scalp reduction/lifts/flaps πάντοτε αφαιρούσαν πολύτιμα τριχοθυλάκια από τη λήπτρια περιοχή χωρίς κάνοντας σχεδόν αδύνατη την αισθητική βελτίωση της περιοχής. Με τις σύγχρονες μεθόδους μεταμόσχευσης μαλλιών, ωστόσο, αυτά τα μειονεκτήματα έχουν πλέον εξαλειφθεί. Πλέον, η μεταμόσχευση μαλλιών σε γυναίκες είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς του κλάδου τα τελευταία 15 χρόνια. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες επισκέπτονται χειρουργούς μεταμόσχευσης μαλλιών και ενημερώνονται για τις δυνατότητες που μπορούν να τους προσφέρουν οι νεότερες τεχνικές.
Μεταμόσχευση μαλλιών στις γυναίκες vs Μεταμόσχευση μαλλιών στους άνδρες
Υπάρχουν παράμετροι που διαφέρουν σημαντικά στις γυναίκες που έχουν ένδειξη για μεταμόσχευση μαλλιών και πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν από το χειρουργό.
Ανατομικές διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών
- Hairline design
Η ποικιλία στο σχεδιασμό του hairline στις γυναίκες είναι εκτενέστερη από ότι στους άνδρες. Παρόλο που τις περισσότερες φορές το hairline διατηρείται στις γυναίκες που πάσχουν από γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία, στο 87% από αυτές υποχωρούν οι κρόταφοι. Στην Anastasakis Hair Clinic γνωρίζουμε τις σχεδιαστικές ιδιαιτερότητες του γυναικείου hairline προκειμένου να επαναφέρουμε το κατάλληλο framing και τη θηλυκότητα στο γυναικείο πρόσωπο.
- Διατήρηση hairline
Το σύνολο σχεδόν των ανδρών που κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών έχουν ανάγκη για ανακατασκευή του hairline. Στις περισσότερες γυναίκες το hairline, αντίθετα, διατηρείται και έχουν ανάγκη για πύκνωση κυρίως στο midscalp. Επίσης, αντίθετα με τους άνδρες, το φυσιολογικό γυναικείο hairline δεν αλλάζει με την πάροδο των ετών και παραμένει σταθερό. Συνεπώς, αν απαιτείται η ανακατασκευή του δεν θα πρέπει να φαίνεται ότι «υποχωρεί» αλλά πρέπει να σχεδιάζεται με «σταθερότητα», αφού στη φυσιολογική γυναίκα δεν αναμένεται να αλλάξει σχήμα το hairline με τη γήρανση. Μια σημαντική λεπτομέρεια για το γυναικείο hairline είναι η εξής: η γυναίκα με μικρή υποχώρηση του hairline είναι φυσιολογική. Όμως, η γυναίκα ασθενής δεν ενδιαφέρεται να είναι φυσιολογική, θέλει να είναι όμορφη! Γι’ αυτό δεν υπάρχει ουδεμία αντένδειξη να της χαρίσει ο χειρουργός ένα «ισχυρό» hairline για το υπόλοιπο της ζωής της, αφού θα της ταιριάζει σε κάθε ηλικία! (Εικ.1) Τέλος, μακροασυμμετρίες και στροβιλισμοί είναι πιο συχνές στο γυναικείο hairline και πρέπει να λαμβάνονται κατά νου στο σχεδιασμό του.
Εικ.1. Χαμήλωμα και «ενδυνάμωση» του hairline σε γυναίκα 34 ετών. Το hairline αυτό θα παραμείνει φυσικό για ολόκληρη τη ζωή της γυναίκας, παρά την «ισχύ» του
- Παραμένουσα πυκνότητα στη λήπτρια περιοχή
Στις γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία, η λήπτρια περιοχή εμφανίζει σχεδόν πάντοτε τριχοφυΐα, έστω και αραιή. Συνεπώς, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη δημιουργία υποδοχών προκειμένου να μην τραυματιστούν τα ήδη υπάρχοντα τριχοθυλάκια. Η ασθενής, όμως, θα πρέπει να ενημερωθεί πως η λήπτρια περιοχή θα συνεχίσει να αραιώνει σταδιακά με την πάροδο των ετών ακόμα και αν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών και πως στο μέλλον μπορεί να χρειαστεί επιπλέον συνεδρίες για κάλυψη στο midscalp.
- Πυκνότητα δότριας περιοχής
Η γυναικεία δότρια περιοχή διαφέρει σε 3 σημεία όσον αφορά την πυκνότητα σε σύγκριση με την αντίστοιχη αντρική:
- Έχει φυσιολογικά μικρότερη πυκνότητα από την ανδρική δότρια περιοχή,
- Εμφανίζεται σμίκρυνση τριχοθυλακίων στις γυναίκες με γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία και στην ινιακή περιοχή,
- Είναι συνολικά μικρότερος ο αριθμός τριχοθυλακίων/ FU.
Συνεπώς, η ποιότητα των μοσχευμάτων στις γυναίκες είναι από μέτρια έως κακή σε σύγκριση με την μέση ανδρική και το συνολικό hair amount (follicular density Χ calculated density) είναι σημαντικά μικρότερο! Επίσης, τα τριχοθυλάκια της δότριας περιοχής που μεταφέρονται στη λήπτρια θα σμικρυνθούν με την πάροδο των ετών, αν αυτή ήταν η «μοίρα» τους στην αρχική θέση τους, κάτι που δεν παρατηρείται στους άνδρες με ανδρογενετική αλωπεκία.
- Μικρότερη δότρια περιοχή
Το γυναικείο κρανίο είναι μικρότερο σε όγκο και περίμετρο από το ανδρικό κρανίο. Επίσης, η ασφαλής δότρια ζώνη στις γυναίκες δεν επεκτείνεται έως τον τράγο, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να αραιώσουν τα μαλλιά στην κροταφο-μαστοειδή περιοχή και να αποκαλυφθεί η ουλή strip.
- Body Hair FUE
Οι γυναίκες έχουν πολύ μικρότερο αριθμό τελικών τριχοθυλακίων στο υπόλοιπο σώμα που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν προς μεταφορά στο τριχωτό. Με εξαίρεση τα τριχοθυλάκια της μασχαλιαίας περιοχής και του εφηβαίου, τα τριχοθυλάκια αυτά είναι μικρής διαμέτρου και χαμηλής αισθητικής αξίας.
Τεχνικές διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών
- Λήπτρια περιοχή
Οι γυναίκες δε δέχονται να ξυριστεί η λήπτρια περιοχή(περιοχή που τοποθετούνται τα τριχοθυλάκια) προκειμένου να διευκολυνθεί ο χειρουργός στην τοποθέτηση των τριχοθυλακίων και της γωνίας έκφυσής τους. Συνεπώς, ένα megasession σε μια γυναίκα είναι κάτι πρακτικά αδύνατο.
- Καλύτερη κάλυψη
Καθώς οι γυναίκες έχουν γενικά μακρύτερα μαλλιά, τα μοσχεύματα στη λήπτρια περιοχή καλύπτονται καλύτερα μετεγχειρητικά.
- Καθυστέρηση στο αποτέλεσμα
Οι τρίχες στη λήπτρια περιοχή επανεκφύονται αργότερα στις γυναίκες. Καθώς οι γυναίκες έχουν μακρύτερα μαλλιά από τους άνδρες, το αποτέλεσμα από τη μεταμόσχευση μαλλιών θα ολοκληρωθεί όταν και οι τρίχες στα μεταμοσχευμένα τριχοθυλάκια φτάσουν σε μήκος τα υπόλοιπα μαλλιά. Δηλαδή μετά από 12-15 μήνες.
- Δότρια περιοχή
Πολύ δύσκολα οι γυναίκες δέχονται να ξυριστεί η δότρια περιοχή προκειμένου να διευκολυνθεί ο χειρουργός στον εντοπισμό των τριχοθυλακίων και της γωνίας έκφυσής τους. Συνεπώς, η μεταμόσχευση μαλλιών FUE στις γυναίκες μπορεί να συνδυαστεί σε τεχνικές combo-FUE ή camouflage-to-go.
Ποιες γυναίκες είναι ιδανικές υποψήφιες για μεταμόσχευση μαλλιών;
Υπάρχουν όμως κι εκείνες οι γυναίκες που είναι πιο τυχερές, και οι οποίες έχουν μια απόλυτα υγιή και πυκνή δότρια περιοχή. Αυτές οι γυναίκες αποτελούν τις ιδανικές υποψήφιες για μεταμόσχευση μαλλιών και έχουν πραγματικά εξαιρετικά αποτελέσματα.
Πότε όμως είναι κατάλληλη κάποια γυναίκα να προχωρήσει σε μεταμόσχευση μαλλιών; Στις περιπτώσεις που κάποια γυναίκα είναι κατάλληλη για μεταμόσχευση μαλλιών, ποια τεχνική ακολουθείται;
Γυναίκες με γυναικεία ανδρογενετική αλωπεκία
Σε γυναίκες με τυπικό στάδιο FPHL κατά Ludwig υπάρχει ένδειξη για αύξηση της πυκνότητας στο midscalp. Σε γυναίκες με τυπικό στάδιο FPHL κατά Norwood-Hamilton, υπάρχει ένδειξη για ανακατασκευή του hairline και των μετωπο-κροταφικών γωνιών. (Εικ.2).
Εικ.2: Τυπικό περιστατικό FPHL και επιτυχής αντιμετώπιση με ΜΕΤ.
Γυναίκες που έχουν υψηλό hairline
Tο γυναικείο hairline ιδανικά βρίσκεται 5-6 cm πάνω από το μεσόφριο και ξεκινάει στο σημείο που το μέτωπο μεταβαίνει από κάθετο σε οριζόντιο προσανατολισμό. Το υψηλό hairline είναι, είτε κληρονομικό, είτε εξαιτίας της γυναικείας ανδρογενετικής αλωπεκίας, είτε είναι αποτέλεσμα κάποιας αισθητική επέμβαση. Εναλλακτική μέθοδος αντιμετώπισης του υψηλού hairline είναι η τεχνική hairline advancement που, όμως, εμπεριέχει τη συχνή επιπλοκή της υπαισθησίας του μετώπου.
Γυναίκες με ευρύ μέτωπο-hairline
Οι επεμβάσεις forehead reduction μπορούν να διορθώσουν μόνο το ύψος του μετώπου, αλλά δεν αλλάζουν το εύρος του μετώπου ή το σχήμα στις μετωποκροταφικές γωνίες. Με τη μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να επανασχεδιαστεί το hairline και οι μετωπο-κροταφικές γωνίες να επανασχεδιασθούν ως ευθείες ή και κυρτές. (Εικ.3).
Εικ.3: Κυριότεροι τύποι φυσικού hairline σε γυναίκες: Concave Triangular 61% (α), Concave Oval 26% (β), Convex 9% (γ), Straight 3% (δ) (από Nusbaum και Fuentefria 200931)
Ουλές από προηγούμενες αισθητικές επεμβάσεις
Πολλές από τις σύγχρονες αισθητικές επεμβάσεις στις γυναίκες έχουν ως επιπλοκή την αλλοίωση του hairline και των κροτάφων, την παραμονή εμφανών ουλών και ενίοτε τη μόνιμη αλωπεκία. Οι ουλές αυτές μπορούν να καλυφθούν με τη μεταμόσχευση μαλλιών.
Ουλωτικές-τραυματικές αλωπεκίες
Ένα μικρό ποσοστό γυναικών εμφανίζουν ουλωτική αλωπεκία. Αν η αλωπεκία είναι ουλωτική σταθεροποιημένη η μεταμόσχευση μαλλιών έχει απόλυτη ένδειξη, πιθανόν σε συνδυασμό με εκτομή τμήματος της ουλώδους επιφάνειας. Απόλυτη ένδειξη υπάρχει και σε περιστατικά τραυματικής και μετεγκαυματικής αλωπεκίας.
Οι σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών που αξιοποιούμε στην Anastasakis Hair Clinic, επιτρέπουν σε μεγάλο ποσοστό γυναικών να επωφεληθούν από τις επεμβάσεις αυτές. Οι απαιτήσεις της γυναικείας μεταμόσχευσης μαλλιών είναι διαφορετικές και συνολικά υψηλότερες από την ανδρική μεταμόσχευση μαλλιών. Ανεξάρτητα αν ο χειρούργος επιλέγει με αυστηρά ή επιεική κριτήρια καταλληλότητας, οι τεχνικές και ανατομικές λεπτομέρειες της γυναικείας μεταμόσχευσης μαλλιών θα «δοκιμάσουν» τις δυνατότητές του.
Ο σωστός προγραμματισμός, η ειλικρινής και εκτενής ενημέρωση της ασθενούς, η τήρηση των ενδείξεων και η προσεκτική τεχνική μπορούν να δώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε γυναίκες με αλωπεκία και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.
Ποια τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών ταιριάζει στις γυναίκες
Σύμφωνα με τον Dr. Αναστασάκη: «Στην Anastasakis Hair Clinic εφαρμόζονται όλες οι τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών. Αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα να μπορούμε να εφαρμόσουμε την πιο ταιριαστή τεχνική για την κάθε γυναίκα.
Όμως, όπως προαναφέραμε, 8 στις 10 γυναίκες που θα ενδιαφερθούν για μεταμόσχευση μαλλιών, δεν είναι κατάλληλες υποψήφιες. Υπάρχουν όμως τρόποι στην κλινική μας να τις βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν την τριχόπτωση και τη γυναικεία αραίωση και χωρίς μεταμόσχευση μαλλιών.»
Αν είστε γυναίκα και αντιμετωπίζετε πρόβλημα αραίωσης το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε ένα δωρεάν online ραντεβού ενημέρωσης για να μάθετε για το κόστος μεταμόσχευσης μαλλιών και το πως θα μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε, χαράζοντας μαζί τη στρατηγική αντιμετώπισης της αραίωσης που σας ταλαιπωρεί. Αν τελικά είστε κατάλληλη για μεταμόσχευση μαλλιών, σίγουρα θα μπορέσουμε να σας χαρίσουμε ένα απόλυτα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, χωρίς να χρειαστεί να κουρευτείτε, χωρίς ξύρισμα και χωρίς να φαίνεται απολύτως τίποτα, παρά μόνο η απόλυτα φυσική και ανανεωμένη σας εμφάνιση. Ανατρέξτε στη σελίδα με τα αποτελέσματα μεταμόσχευσης μαλλιών της κλινικής μας και πειστείτε απ’ τις πραγματικές περιπτώσεις των ασθενών μας!