Μεταμόσχευση Μαλλιών: Προσοχή στους επιτήδειους “ιατρούς”

Ακατάλληλες κλινικές πραγματοποιούν επικίνδυνες για τους ασθενείς μεταμοσχεύσεις μαλλιών

Κίνδυνοι κατά την εγχείρηση μεταμόσχευσης μαλλιών από μη ιατρούς

Ανεπανόρθωτη καταστροφή της δότριας περιοχής σε περιστατικά που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μαλλιών από μη-ιατρούς σε πειρατικές «κλινικές». (Πηγή: ishrs.org)

Συνέδριο αποκλειστικά αφιερωμένο στην τεχνική FUE πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τις 19 έως τις 21 Απριλίου 2019. Οι κορυφαίοι χειρούργοι του κόσμου γύρω από τη μεταμόσχευση μαλλιών συναντήθηκαν σε ένα μοναδικό 3ήμερο live surgery workshop υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (ISHRS).

Μεγάλο workshop για τη μεταμόσχευση μαλλιών πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του workshop της ISHRS με ιατρούς-μέλη της ISHRS που παρακολούθησαν τις εργασίες του workshop.

Το workshop περιελάμβανε ομιλίες, hands-on εκπαίδευση σε παρασκευάσματα καθώς και Live Surgery, δηλαδή επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών με τη μέθοδο FUE σε ασθενείς.

Ο dr. Αναστασάκης στο ISHRS το μεγαλύτερο workshop για τη μεταμόσχευση μαλλιών.

O Δρ.Κ.Αναστασάκης (2ος από δεξιά) με τους διοργανωτές του workshop Dr. K.Sahinoglu (3ος από δεξιά) και Dr. T.Oguzoglu (1oς από αριστερά), τους προσκεκλημένους εκπαιδευτές Dr. S.Gabel (2oς από αριστερά), Dr. J.Harris (4oς από αριστερά), Dr. S.Omar (4oς από δεξιά) και τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του workshop της ISHRS.

Παγκοσμίου φήμης εισηγητές μεταμόσχευσης μαλλιών

Το συνέδριο διοργανώθηκε από 2 κορυφαίους χειρουργούς Μεταμόσχευσης Μαλλιών τους Τούρκους Dr. Kayihan Sahinoglu και Dr. Tayfun Oguzoglu.

Καλεσμένοι ήταν επίσης οι παγκοσμίως γνωστοί χειρουργοί Dr. James Harris, Dr. Sanusi Umar και Dr. Steve Gabel οι οποίοι είχαν εκπαιδευτικές αρμοδιότητες.

Μοναδικός Έλληνας ιατρός που έλαβε μέρος τόσο ως ομιλητής και εκπαιδευτής αλλά και ως υπεύθυνος συντονιστής και μέλος της επιστημονικής επιτροπής ήταν ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης, MD, PhD.

Όσον αφορά τους διοργανωτές αξίζει να σημειωθεί ότι είναι από τους λίγους ιατρούς στη γείτονα χώρα που είναι μέλη της ISHRS. Κάθε επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών που πραγματοποιούν ακολουθεί πλήρως τα απαιτητικά ιατρικά και δεοντολογικά κριτήρια που απαιτούνται για την εκτέλεση επεμβάσεων Μεταμόσχευσης Μαλλιών.

Κλινικές μεταμόσχευσης μαλλιών αμφιβόλου ποιότητας

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούν περίπου 1000 κλινικές μεταμόσχευσης μαλλιών, από τις οποίες μόλις οι 300 είναι αναγνωρισμένες και λειτουργούν επίσημα.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μόλις 33 από αυτές ανήκουν σε ιατρούς-μέλη της ISHRS.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες «κλινικές», μη-ιατροί ως επί τον πλείστων εκτελούν τις εγχειρήσεις μεταμόσχευσης μαλλιών, με αποτελέσματα καταστροφικά τόσο για την υγεία όσο και την εμφάνιση όσων τις εμπιστεύονται.

Οι πειρατικές «κλινικές» δελεάζουν τους ανυποψίαστους καταναλωτές με εξαιρετικά χαμηλές τιμές «πακέτων» που περιλαμβάνουν διαμονή, μεταφορά και …άπειρο αριθμό τριχοθυλακίων!

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι αυτές οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται κατά κανόνα από μη-ιατρούς, σε χώρους που δεν πληρούν κανένα από τα απαιτούμενα standards.

Πολλές φορές μάλιστα στα έγγραφα που υπογράφουν οι ενδιαφερόμενοι περιλαμβάνεται δήλωση απαλλαγής ευθύνης της κλινικής σε περίπτωση αρνητικών αποτελεσμάτων ή επιπλοκών.

Η ISHRS εδώ και αρκετό καιρό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις καταναλωτών.  Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να προειδοποιήσει για όλους τους κινδύνους και τις πιθανές επιπλοκές από επεμβάσεις που πραγματοποιούνται με τον απαράδεκτο τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω.

Τοποθέτηση επί των κινδύνων από τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη

«Δυστυχώς το φαινόμενο των πειρατικών “κλινικών” που λειτουργούν ανεξέλεγκτα και στις οποίες το προσωπικό που εκτελεί επεμβάσεις Μεταμόσχευσης Μαλλιών δεν είναι ιατροί, έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας», μας λέει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD.

O Dr. Αναστασάκης είναι μέλος της ISHRS και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μεταμόσχευσης και Αποκατάστασης Τριχωτού (ΕΛΑΜΑΤ) που αποτελεί το επίσημο παράρτημα της ISHRS στην Ελλάδα.

« Οι “κλινικές” αυτές, είναι γνωστές ως hair farms. Τα hair farms (φάρμες μαλλιών) κάνουν μεταμοσχεύσεις μαλλιών, αποκλειστικά με την μέθοδο FUE, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Έχουν παραρτήματα-γραφεία σε Δυτικές χώρες που το κόστος της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι υψηλό, διαφημίζονται εντατικά κυρίως μέσω internet και προσφέρουν πακέτα all-inclusive δηλαδή μεταφορικά, διαμονή, την επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών με FUE με 1000-2000 ευρώ!

Εκείνο που θα έπρεπε να αναρωτηθεί κάποιος είναι γιατί οι τιμές τους είναι τόσο χαμηλές! Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή:

Τις μεταμοσχεύσεις τις εκτελούν μη-ιατροί και ανειδίκευτο προσωπικό. Πολλές φορές μέσα στο ίδιο δωμάτιο μπορεί να υποβάλλονται ταυτόχρονα σε Μεταμόσχευση Μαλλιών και 10 άτομα, με την τεχνική FUE.

Οι συνθήκες υγιεινής σε αυτούς του χώρους είναι απαράδεκτες, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι που διατρέχει κάποιος, είναι αναρίθμητοι.

Σε πειρατικές κλινικές μεταμόσχευσης μαλλιών οι επεμβάσεις γίνονται σε ακατάλληλους χώρους.

Τυπική εικόνα πειρατικής «κλινικής» μεταμόσχευσης μαλλιών ή hair farm (πηγή: ishrs.org)

Στην Ινδία το τελευταίο θύμα μεταμόσχευσης μαλλιών από μη-ιατρούς

Δε χρειάζεται καν να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία διάγνωση από ιατρό, καμία εξέταση ιατρικού ιστορικού, καμία προφύλαξη σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Ο κίνδυνος για την υγεία του ασθενούς είναι ΑΜΕΣΟΣ.

Πριν από 2 μήνες, ακόμη ένας ασθενής στην Ινδία πέθανε μετά από επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών ακριβώς γιατί δεν υπήρχε κανένας ιατρός να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές που προέκυψαν. Οι επιπλοκές στη Μεταμόσχευση Μαλλιών είναι σπάνιες και ως ιατροί, γνωρίζουμε πως να τις αντιμετωπίσουμε.

Τι γίνεται όμως όταν η υγεία των ενδιαφερόμενων είναι στα χέρια ανειδίκευτου προσωπικού; Τι γίνεται όταν καλούμαστε να διορθώσουμε τα τραγικά αισθητικά αποτελέσματα τέτοιων μεταμοσχεύσεων;»

Μη-επιδιορθώσιμες βλάβες σε περιστατικά που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μαλλιών από μη-ιατρούς σε πειρατικές «κλινικές»

Μη-επιδιορθώσιμες βλάβες σε περιστατικά που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση μαλλιών από μη-ιατρούς σε πειρατικές «κλινικές». (Πηγή: ishrs.org)

Ο αριθμός των ασθενών που μας επισκέπτονται, με σκοπό να επιδιορθώσουν τα τραγικά αποτελέσματα μιας μη επιτυχημένης φθηνής μεταμόσχευσης έχει μεγαλώσει ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς κάποιες φορές η επιδιόρθωση δεν είναι εφικτή.

Αντικρίζουμε κυριολεκτικά «γαζωμένα» κεφάλια, με κατεστραμμένη δότρια περιοχή, με αραιή ή και ελάχιστη φύτρωση. Ακόμη συχνά βλέπουμε μολύνσεις οι οποίες θέλουν τεράστιο χρόνο και κόπο για να θεραπευτούν και το κυριότερο, με ανυπολόγιστο ψυχικό κόστος για τον ασθενή».

Η αντίδραση της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας

Η Διεθνής Εταιρία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (ISHRS) έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια. Στόχος να επεξηγήσει και ταυτόχρονα να αποτρέψει όσους θέλουν να κάνουν επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών σε τέτοιου τύπου κλινικές. Σκοπός η ουσιαστική κατανόηση των πραγματικών κινδύνων από τους ενδιαφερόμενους.

Στο πρόσφατο workshop της Κωνσταντινούπολης, πραγματοποιήθηκαν ουκ ολίγες παρουσιάσεις και αναφορές σχετικές με τη μάστιγα των πειρατικών κλινικών και το μη-αδειοδοτημένο προσωπικό.

Κεντρικό θέμα συζήτησης με κύριους εκφραστές τους Τούρκους ιατρούς – μέλη της ISHRS ήταν η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα χώρα όσον αφορά τους παραπάνω κινδύνους/προβλήματα.

Οι αναφορές για κλινικές που πραγματοποιούν μέχρι και 100 «επεμβάσεις» την ημέρα αλλά και τα στοιχεία που δείχνουν πως περισσότεροι από 500.000 ασθενείς χειρουργούνται κάθε χρόνο στην Τουρκία απολαμβάνοντας στη συνέχεια φτωχά έως αποτυχημένα αποτελέσματα σοκάρουν.

«Το τεράστιο αυτό πρόβλημα λαμβάνει δημοσιότητα μόνο όταν συμβεί κάτι τραγικό»

Σύμφωνα με τον Dr Αναστασάκη «το πρόβλημα, εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης μόνο όταν θρηνούμε θύματα εξαιτίας των επικίνδυνων πειρατικών “κλινικών”.

Πρέπει να επιλέγουμε ιατρό αλλά και κλινική με μόνο γνώμονα την ασφάλεια και την επίτευξη του βέλτιστου δυνατού αποτελέσματος.

Αν επιλέξουμε ως πρωταρχικό κριτήριο το κόστος θέτουμε πραγματικά τον εαυτό μας και την υγεία μας σε τεράστιο κίνδυνο.

Δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζουμε τη μεταμόσχευση μαλλιών σαν ένα καθημερινό καταναλωτικό προϊόν που ψωνίζεις από το super market. Είναι μια πραγματική ιατρική πράξη, μια χειρουργική επέμβαση με μόνιμο αποτέλεσμα.

Ο κάθε ενδιαφερόμενες οφείλει να αναλάβει την πραγματική ευθύνη των επιλογών του θέτοντας ως κριτήριο πάνω από όλα την υγεία του καθώς και την απόλαυση πραγματικά φυσικού αποτελέσματος».

Οι συστάσεις της ISHRS

Το απόσταγμα των συζητήσεων στο πρόσφατο workshop αλλά και όλων των σχετικών δράσεων της Διεθνής Εταιρίας Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών είναι ξεκάθαρο:

Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι απέναντι στις κλινικές «χαμηλού κόστους» τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό!

Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός με τον οποίο μιλάτε είναι πραγματικά χειρούργος Μεταμόσχευσης Μαλλιών.

Εξακριβώστε τα βήματα της επέμβασης που εκτελεί ο ιατρός και αυτά που εκτελούν οι βοηθοί. Σε καμία των περιπτώσεων δε θα πρέπει να αποδεχθείτε να χειρουργηθείτε από άπειρο ιατρό, όσο δελεαστική και να είναι η οικονομική προσφορά.

Ο ιατρός που θα σας εγχειρήσει οφείλει να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον ιατρική ειδικότητα. Ζητήστε να δείτε την άδεια του χώρου. Αυτή θα πρέπει να είναι είτε ονομαστική αν πρόκειται για μεμονωμένο ιατρείο, είτε άδεια πολυϊατρείου εάν ο χώρος συστεγάζει πολλές ειδικότητες.

Να είστε σίγουροι πως η κλινική που όντως είναι εναρμονισμένη με τα απαιτούμενα πρότυπα και το προσωπικό της θα χαρούν να σας λύσουν κάθε απορία και να σας κάνουν να αισθανθείτε σίγουροι για την απόφαση σας.

Επίσης είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η μεταμόσχευση μαλλιών δεν είναι πάντοτε η κατάλληλη λύση. Υπάρχουν και άλλες στρατηγικές ενάντια στην τριχόπτωση και την αραίωση μαλλιών.

Ο πραγματικά εξειδικευμένος ιατρός έχει όλο το απαραίτητα γνωστικό υπόβαθρο για να σας υποδείξει τη βέλτιστη μεθοδολογία που ταιριάζει στο δικό σας πρόβλημα και στις ανάγκες σας.

Σε καμία των περιπτώσεων δε θα πρέπει να αισθανθείτε πίεση για πραγματοποίηση μεταμόσχευσης μαλλιών.

Ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης MD, PhD, Χειρουργός Κεφαλής-Τραχήλου, είναι εξειδικευμένος Χειρουργός Αποκατάστασης Τριχωτού, Diplomate και member of the Board of Directors ABHRS, ISHRS member & Πρόεδρος της ΕΛΑΜΑΤ (Ελληνική Ακαδημία Μεταμόσχευσης & Αποκατάστασης Τριχωτού).

Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ένα ραντεβού με τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη MD, PhD στο ιατρείο του, Λεωφ. Κηφισίας 312 & Παλαιολόγου 1 στο Χαλάνδρι, στο 210-8011000.

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023