Η μεταμόσχευση μαλλιών στο vertex αποτελεί μια από τις πιο “ριψοκίνδυνες” επεμβάσεις και μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες, που μπορούν να εξασφαλίσουν μακροχρόνια φυσικότητα, δικαιολογείται να προχωράει κανείς σε επέμβαση στο vertex. Η απόφαση της επέμβασης στο vertex και η ακριβής στρατηγική της επέμβασης είναι στην κρίση και ικανότητα του χειρουργού. Μικρό ποσοστό ασθενών με τριχόπτωση στο vertex είναι τελικά κατάλληλοι υποψήφιοι για μεταμόσχευση μαλλιών σε αυτή την περιοχή και ο χειρουργός πρέπει να είναι διστακτικός να αναλάβει περιστατικά που ζητούν μεταμόσχευση μαλλιών στο vertex.
Αντίθετα με την περιοχή του hairline, που επέρχονται άριστα αποτελέσματα μεταμόσχευσης μαλλιών, αν ακολουθηθούν σαφή guidelines, υπάρχουν ελάχιστες συγκεκριμένες οδηγίες για τη μεταμόσχευση μαλλιών στο vertex και κυρίως αναφέρονται τεχνικά σημεία και στρατηγικές που πρέπει κανείς να αποφύγει.
Μεταμόσχευση μαλλιών στο vertex: Βασικά Χαρακτηριστικά
Υπάρχουν ορισμένα σημεία, τα οποία πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη, πριν αποφασίσει να προβεί σε μεταμόσχευση μαλλιών στο vertex. Τα βασικότερα είναι τα εξής:
- Η περιοχή του vertex είναι η πιο «δύσκολη» περιοχή για μεταμόσχευση μαλλιών FUE, ενώ ταυτόχρονα είναι και η λιγότερο σημαντική αισθητικά. Εντούτοις, πολλοί ασθενείς παραδόξως επικεντρώνονται στο vertex περισσότερο από την απώλεια μαλλιών τους στην πρόσθια περιοχή.
- Η πολυπλοκότητα της μεταμόσχευσης μαλλιών στο vertex δεν υστερεί από αυτή του hairline, ενώ αντίστοιχος είναι και ο αρνητικός αντίκτυπος, αφού αν δεν μεταμοσχευτεί το vertex ιδανικά, «τραβάει» το μάτι, όσο και ένα κακό hairline.
- Το vertex έχει γενικά ελλειψοειδές σχήμα, όχι στρογγυλό και είναι η λιγότερο σταθερή περιοχή όσον αφορά την εξέλιξή της στο χρόνο υπό την επίδραση της τριχόπτωσης.
- Η κάλυψη του vertex με την πάροδο του χρόνου και τη μοιραία επέκταση της τριχόπτωσης θα απαιτήσει τεράστια αποθέματα μοσχευμάτων για να καλυφθεί και σχεδόν ποτέ δεν αρκούν για την ικανοποιητική του κάλυψη.
- Κάθε φορά που γίνεται λήψη strip μοσχεύματος, το vertex, είτε «κατεβαίνει», είτε επεκτείνεται λόγω του stretching του τριχωτού, αντίθετα με τις υπόλοιπες περιοχές που δεν επηρεάζονται.
- Αντίθετα με τις «όρθιες» τρίχες του hairline και του midscalp που παρατάσσονται η μία πίσω από την άλλη και αισθητικά καλύπτει η μια τρίχα την άλλη, στο vertex δεν υπάρχει αλληλοεπικάλυψη. Τα μαλλιά στο vertex έχουν ως «φόντο» (background) μόνο το υποκείμενο δέρμα και είναι σαφώς δυσκολότερο να δοθεί ικανοποιητική εικόνα κάλυψης.
- Η κυριότερη ιδιαιτερότητα του vertex είναι ότι η φυσιολογική τριχοφυΐα στον άνθρωπο δημιουργεί στην κορυφή 1 ή και 2 στροβιλισμούς με φορά συχνότερα ίδια με των δεικτών του ρολογιού (clockwise) και με τις τρίχες να ακολουθούν κυρίως λοξές γωνίες έκφυσης όσο κανείς πλησιάζει προς το κέντρο του στροβιλισμού. Ο στροβιλισμός στο vertex έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μικρότερη αλληλοεπικάλυψη (shingling) των μαλλιών, με αποτέλεσμα με την ίδια πυκνότητα σε FUs, το vertex να δείχνει πιο αραιό σε σύγκριση με άλλες περιοχές.
- Ο στροβιλισμός της κορυφής έχει αναφερθεί ήδη από το 1927 πως είναι κληρονομούμενο χαρακτηριστικό, ενώ μεταγενέστερες μελέτες αναφέρουν πως η φορά του έχει σχετισθεί με την επικράτηση ενός εκ των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων, όσον αφορά τις κινητικές (δεξιόχειρας/αριστερόχειρας, handedness) και τις γνωσιακές/λεκτικές λειτουργίες. Επίσης, counter clockwise στροβιλισμός έχει αναφερθεί να σχετίζεται με σχιζοφρένεια και με ομοφυλοφιλία.
Τα παραπάνω ευρήματα έχουν αμφισβητηθεί, αλλά φαίνεται να έχουν βάση και να μην είναι απλά συγκυριακoί οι συσχετισμοί. Ο πρώτος που μελέτησε την ακριβή ανατομική κατασκευή του στροβιλισμού (whorl) της κορυφής ήταν ο Ziering, που μελετώντας άτομα διαπίστωσε 5 διαφορετικά μοτίβα στροβιλισμού που σχετίζονται με την ελαστικότητα του τριχωτού.
Το μοτίβο με στροβιλισμό clockwise (S pattern) αντιστοιχούσε στο 74,7% των ασθενών και το μοτίβο με στροβιλισμό counter-clockwise (Ζ pattern) στο 11,3%. Ο διπλός στροβιλισμός είναι πολύ σπάνιος, DSZ pattern 3,2% και DSS pattern 0,6%, ενώ απουσία στροβιλισμού (diffusion pattern) εμφανίζεται σε 9,8% των ατόμων, κυρίως Αφρο-αμερικάνων.
- Σε ασθενείς που έχουν παραμείνει μαλλιά στο vertex, η φορά του στροβιλισμού είναι εμφανής και πρέπει να ακολουθείται. Σε άτομα που έχουν πλήρη απώλεια τριχών στο vertex, ο χειρουργός πρέπει υπό μεγέθυνση να εντοπίσει το στροβιλισμό που παραμένει στις χνοώδεις τρίχες και να σχεδιάσει εξαρχής το στροβιλισμό του vertex ή να ακολουθήσει στροβιλισμό clockwise (S pattern) που είναι και ο πιο συχνός (σχεδόν 75%).
Μια ακόμα ιδιαιτερότητα του vertex είναι ότι «αδειάζει» με φυγόκεντρο τρόπο και όχι με προσθιο-οπίσθια κατεύθυνση, αντίθετα με τις υπόλοιπες περιοχές του τριχωτού. Αν λοιπόν κανείς «βιαστεί» να γεμίσει ένα αρχικά μικρό σε εύρος vertex, η μοιραία σχεδόν επέκταση της τριχόπτωσης περιφερικά θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνει μια «νησίδα» μαλλιών περιτριγυρισμένη από μια άλω (halo) χωρίς μαλλιά. Η επιδιόρθωση αυτής της αφύσικης εικόνας απαιτεί ακόμα περισσότερα FUs, με αποτέλεσμα να μην αρκούν τα μοσχεύματα για τις εμπρόσθιες περιοχές που σχεδόν σίγουρα θα αδειάσουν με την εξέλιξη της τριχόπτωσης.
Διαβάστε σε επόμενο άρθρο μας, τις επόμενες μέρες, για τις στρατηγικές που ακολουθούνται για τη μεταμόσχευση μαλλιών στο vertex, καθώς και ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, που οφείλει να γνωρίζει κάθε ασθενής. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το κόστος μεταμόσχευσης μαλλιών επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας.