Ιστορικό και φυσική εξέταση ασθενούς πριν τη μεταμόσχευση τριχοθυλακίων

Εμφύτευση Μαλλιών: Λίγη ιστορία

Η μεταμόσχευση μαλλιών ξεκίνησε από την Ιαπωνία το 1930 και οι τεχνικές της αφορούσαν την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και της αραίωσης των μαλλιών, ενώ οι πρωτοπόρες ανακαλύψεις τους αγνοήθηκαν επιστημονικά λόγω του επιστημονικού αποκλεισμού της Ιαπωνίας μετά το 2ο  Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Orentreich ήταν ο πρώτος που απέδειξε το 1959 την αποτελεσματικότητα της μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων σε ασθενείς με τριχόπτωση και αραίωση μαλλιών και ανέπτυξε τη θεωρία της επικράτησης της δότριας  περιοχής (donor dominance) που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εμφύτευσης μαλλιών και αξίωμα της επανορθωτικής δερματικής χειρουργικής. Τα τριχοθυλάκια που λαμβάνονται  από την περιοχή μόνιμης  τριχοφυΐας, ανεξαρτήτως της περιοχής στην οποία θα μεταμοσχευθούν, διατηρούν  τις αρχικές τους ιδιότητες, συνεχίζουν να συμπεριφέρονται όπως αν παρέμεναν στην δότρια περιοχή, δηλαδή δεν σμικρύνονται και δεν αποπίπτουν ποτέ εξαιτίας της τριχόπτωσης και της δράσης των ανδρογόνων.

Η  ευρέως  γνωστή  ιστορία  της  μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων για  την  αντιμετώπιση  της τριχόπτωσης ξεκινάει  μόλις  το 1959 με την πρωτοποριακή δημοσίευση του Νεοϋορκέζου δερματολόγου Dr. Norman Orentreich. Ο Orentreich θεμελίωσε πρώτος τις θεωρητικές βάσεις για την κλινική εφαρμογή της μεταμόσχευσης μαλλιών στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Εντούτοις, η πραγματική ιστορία της εμφύτευσης μαλλιών γενικότερα  ως τεχνικής,  είναι σαφώς παλαιότερη  και ο πραγματικός «πατέρας»  της ΜΕΤ δεν είναι τελικά ο Dr. Orentreich, του οποίου όμως η αναγνωρισμένη προσφορά  θα αναφερθεί εκτενώς παρακάτω.

Τα πρώτα βήματα στην μεταμόσχευση τριχοθυλακίων

Οι πρώτες αναφορές αποκλειστικά στο θέμα της μεταμόσχευσης μαλλιών προέρχονται  από την Ιαπωνία, σε δημοσίευση που ανέφερε  για πρώτη φορά  την αντιμετώπιση της Γυροειδούς Αλωπεκίας τριχωτού, φρυδιών και άνω χείλους με εμφύτευση μαλλιών.  Η μέθοδος  που χρησιμοποίησε ο Okuda το 1939 ήταν η ίδια που χρησιμοποίησε  ο  Orentreich  το  1959,  που  δεν είναι άλλη από την αφαίρεση μικρών κυλινδρικών μοσχευμάτων (punch  grafts) από τη δότρια  περιοχή με τη μέθοδο  punch graft και την εισαγωγή τους  στη λήπτρια  περιοχή,  σε κυλινδρικές υποδοχές ελαφρώς μικρότερης διαμέτρου. Ο Okuda δημοσίευσε   αποτελέσματα   από 30  περιστατικά που παρακολούθησε  μακροπρόθεσμα  και  περιλάμβαναν απώλεια φρυδιών από Γυροειδή  Αλωπεκία,  λέπρα,  ουλωτική  αλωπεκία  και  ατριχία ηβικής  περιοχής.  Το άρθρο  του  αναφέρθηκε  2 έτη αργότερα, το 1941, σε δημοσίευση στο «British Journal of Dermatology  and Syphilis»  και έκτοτε αγνοήθηκε. Συνεπώς,  ο πραγματικός «πνευματικός   πατέρας»  της   ΜΕΤ  είναι   ο  Okuda,   14 χρόνια  νωρίτερα από τον Orentreich, με τη σημαντική διαφορά πως δεν ανέφερε την εφαρμογή της μεθόδου σε περιστατικά με τριχόπτωση. Αξιοσημείωτο είναι  πως ο  Okuda ήταν  αυτοδίδακτος ιατρός, καθότι δεν είχε θεσπιστεί Ιατρική σχολή στην Ιαπωνία τον 19ο αι.

Η εργασία  των Ιαπώνων επιστημόνων  στη  εμφύτευση μαλλιών συνεχίστηκε  το 1943 από τους  Tamura et al. οι οποίοι μεταμόσχευσαν  για πρώτη φορά μονότριχα τριχοθυλακιακά μοσχεύματα  στην ηβική περιοχή σε γυναίκες  με συγγενή  ατριχία  του εφηβαίου. Ο Fujita εφάρμοσε  τη εμφύτευση μαλλιών ήδη από το 1953 για την επιδιόρθωση πολλών δερματικών ανωμαλιών, με σημαντικότερη την ανακατασκευή  φρυδιών.

Οι συνθήκες,  όμως, που επικρατούσαν  στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια  του 2ου  Παγκοσμίου  Πολέμου, ο αποκλεισμός  της με τη λήξη του, όπως και  το  γεγονός  ότι  κανείς  από τους  παραπάνω επιστήμονες  δεν εφάρμοσε  την τεχνική της μεταμόσχευσης μαλλιών σε  περιστατικά  με  τριχόπτωση, δεν  επέτρεψαν  την  αναγνώριση  της  εργασίας   των  Ιαπώνων εκτός  της χώρας τους,  γεγονός  που στέρησε πολλά χρόνια εξέλιξης από τη μεταμόσχευση μαλλιών. Διαβάζοντας κανείς τη δημοσίευση του Tamura στην οποία περιγράφει λεπτομερώς την τεχνική του, είναι  εντυπωσιακό πόσο παρόμοια είναι  με τη σύγχρονη  μέθοδο  FUT, που εμφανίστηκε το 1999, από το σχήμα του strip  μοσχεύματος μέχρι τη χρήση μονότριχων FUs στο hairline και τη δημιουργία υποδοχών με βελόνη.

Εξέλιξη στη μεταμόσχευση τριχοθυλακίων και την τριχόπτωση: Η αρχή!

Ο Dr. Norman Orentreich (1922-) ίσως, λοιπόν, να μη θεωρείται  ο πατέρας της καθ’ αυτής μεταμόσχευσης μαλλιών. Eντούτοις, του  ανήκει δικαιωματικά ο τίτλος  του πατέρα της εμφύτευσης μαλλιών για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Ο  Orentreich  ήταν  ο  πρώτος  που  ανέλυσε  και απέδειξε  την  αποτελεσματικότητα  της μεταμόσχευσης μαλλιών σε ασθενείς  με  τριχόπτωση. Είναι γνωστό πως όλοι  ανεξαιρέτως  οι  μετέπειτα γνωστοί  και  αξιόλογοι χειρουργοί που εξέλιξαν  περαιτέρω  την μεταμόσχευση τριχοθυλακίων , ήταν μαθητές του Orentreich.

Ο Orentreich στα πλαίσια της έρευνάς του στη δερματική  λεύκη, διεξήγαγε πειράματα μεταμόσχευσης φυσιολογικού δέρματος σε περιοχές πάσχουσες από λεύκη, προκειμένου να αποδείξει κατά  πόσο κάποια  δερματικά νοσήματα  είναι  τοπικά «επικρατούντα» ή «υπολειπόμενα». Το αρχικό πείραμα του Orentreich ήταν περιληπτικά το ακόλουθο: έπειτα από αναισθησία και χειρουργική προετοιμασία  (πλύσιμο, ξύρισμα, αντισηψία) δύο  περιοχών του  δέρματος των ασθενών,  μία περιοχή με κάποια βλάβη και μία περιοχή με φυσιολογική επιδερμίδα, ελήφθησαν από δύο στρογγυλά  μοσχεύματα  ολικού  πάχους (full thickness punch grafts). Τα μοσχεύματα  αυτά μεταμοσχεύτηκαν με το εξής  πρωτόκολλο:  ένα φυσιολογικό μόσχευμα σε φυσιολογικό δέρμα, ένα φυσιολογικό μόσχευμα σε πάσχον δέρμα, ένα πάσχον μόσχευμα σε φυσιολογικό δέρμα και ένα πάσχον μόσχευμα σε πάσχον δέρμα. Τα δερματικά  τμήματα πριν και μετά τη μεταμόσχευση  φωτογραφήθηκαν και  παρακολουθήθηκαν   για  διάστημα   αρκετών μηνών.

Στο πείραμα που αφορούσε  την τριχόπτωση, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς, από τις 52 περιπτώσεις,  και  στις  52  (100%)  από  τις  οποίες τμήμα τριχωτού  από την περιοχή μόνιμης τριχοφυΐας μεταμοσχεύτηκε σε  περιοχή  με  τριχόπτωση, το  μόσχευμα  διατήρησε   την  τριχοφυΐα   του,  η οποία συνέχισε  να αναπτύσσεται  όπως ακριβώς στην αρχική της θέση, ενώ όταν δέρμα με τριχόπτωση μεταμοσχεύθηκε στη δότρια περιοχή παρέμεινε άδειο από τρίχες, όπως ήταν αρχικά.

Η παρατήρηση αυτή ήταν η αφορμή για την ανάπτυξη της θεωρίας της επικράτησης της δότριας περιοχής (donor dominance) που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της  μεταμόσχευσης μαλλιών και που πλέον αποτελεί   αξίωμα   της   επανορθωτικής  δερματικής χειρουργικής. Αντίθετα με την τριχόπτωση, σε ασθένειες όπως  ο  ερυθηματώδης  λύκος  και  η  λεύκη,  η δότρια περιοχή είναι που προσλαμβάνει τα χαρακτηριστικά  της  λήπτριας  περιοχής  και  συνεπώς «υπολείπεται» αυτής (recipient dominant).

Η  θεωρία   του  Dr.  Orentreich βασίστηκε  στην παρατήρηση  ότι  τα  τριχοθυλάκια που  λαμβάνονται  από  την  ινιακή  περιοχή  μόνιμης τριχοφυΐας,  ανεξαρτήτως της  περιοχής στην  οποία θα μεταμοσχευθούν (στο  τριχωτό  ή ακόμα  και σε  άλλο  σημείο   του  σώματος),   διατηρούν τις αρχικές τους  ιδιότητες. Αυτό  σημαίνει  ότι  τα τριχοθυλάκια από την δότρια  περιοχή,  όταν  μεταμοσχευθούν στην  πρόσθια  ή κροταφική περιοχή, θα διατηρήσουν τις ιδιότητες της δότριας περιοχής και δεν πρόκειται ποτέ να αποπέσουν εξαιτίας των βιοχημικών μεταβολών που προκαλούνται τοπικά ή συστεμικά στα άτομα με τριχόπτωση.

Τα τριχοθυλάκια, λοιπόν, που μεταμοσχεύονται στη λήπτρια περιοχή, όποια και αν είναι αυτή, με την  κατάλληλη  χειρουργική τεχνική φυσικά,  θα συνεχίσουν  να συμπεριφέρονται όπως αν παρέμεναν  στη δότρια  περιοχή. Οι αρχές του αξιώματος  της  επικράτησης   της  δότριας   περιοχής αποτελούν πλέον και τις κατευθυντήριες γραμμές για τις μεταμοσχεύσεις δέρματος σε περιστατικά επανορθωτικών  πλαστικών  επεμβάσεων,  καθότι το δέρμα που μεταμοσχεύεται πρέπει να ταιριάζει στην υφή, το πάχος, το χρώμα και την τριχοφυΐα με αυτό της δότριας  περιοχής.

Ο Orentreich πρωτοδοκίμασε τη μέθοδο της εμφύτευσης μαλλιών σε έναν υπερβολικά πιεστικό  ασθενή με πρόσθια τριχόπτωση, που ήταν διατεθειμένος να δοκιμάσει οτιδήποτε  για την αντιμετώπισή της. Το 1952 λοιπόν, στον ασθενή αυτόν, έγινε  η πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση τριχοθυλακίων με 10 punch-grafts  διαμέτρου  4mm που εμφυτεύτηκαν  στην  πρόσθια περιοχή (hairline). Η δημοσίευση του περιστατικού που κατέθεσε ο Orentreich στο περιοδικό «Archives  of Dermatology» το 1952 απορρίφθηκε, καθότι  τα αποτελέσματα κρίθηκαν από την επιτροπή ως «απίθανα και ανέφικτα». Η δημοσίευση αυτή,  εμπλουτισμένη  με  τη  μετέπειτα   εμπειρία του Orentreich στη θεωρία της επικράτησης  της δότριας  περιοχής σε πλήθος από δερματολογικές καταστάσεις, πλην της  τριχόπτωσης, τελικά  δημοσιεύτηκε το 1959 στο «Annals of the New York Academy of Sciences».

Τα υπόλοιπα είναι πλέον… Ιστορία! Η έμπρακτη απόδειξη πως η θεωρία του Orentreich διατηρεί  την ισχύ της μακροχρόνια, ανακοινώθηκε από τον ίδιο 25 χρόνια αργότερα από τις πρώτες επεμβάσεις εμφύτευσης μαλλιών που είχε  εκτελέσει ο ίδιος,  σε παρατήρηση των ίδιων ασθενών που διατηρούσαν τα μεταμοσχευμένα τριχοθυλάκια 25 χρόνια μετά την επέμβαση.  Άλλοι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα μεταμοσχευμένα τριχοθυλάκια διατηρούν  και άλλα  χαρακτηριστικά της  δότριας  περιοχής  μακροπρόθεσμα, όπως το χρώμα και τον κυματισμό των τριχών.

Σε τι διαφέρει η σύγχρονη εμφύτευση μαλλιών;

ιστορικο φυσικη εξεταση ασθενους

Η εμφύτευση μαλλιών είναι η μεταφορά τριχοθυλακίων από το πίσω και πλαϊνό μέρος του κεφαλιού που αποτελεί την περιοχή σταθερής τριχοφυΐας, σε κάθε περιοχή που παρουσιάζει αραίωση ή τριχόπτωση. Η τεχνική  strip excision βασιζόταν  στην αφαίρεση  ενός  ελλειψοειδούς τμήματος  τριχωτού  και τη συρραφή  της δότριας  περιοχής και τον περαιτέρω διαχωρισμό σε μικρότερα  μοσχεύματα,  στοιχεία που έχουν παραμείνει ως κληρονομιά και στη σύγχρονη μεταμόσχευση τριχοθυλακίων .

Η τεχνική strip excision αποτέλεσε  το πρώτο σημαντικό βήμα μακριά από τις μέχρι τότε παράλογες και ακρωτηριαστικές τεχνικές, ανάγκασε τους χειρουργούς μεταμόσχευσης μαλλιών να αναθεωρήσουν και να αλλάξουν κάθε πτυχή των επεμβάσεων αυτών. Για πρώτη φορά έγινε αντιληπτό πως η εμφύτευση μαλλιών είναι μια απαιτητική και λεπτομερής  επέμβαση που αν εκτελεστεί σωστά έχει εξασφαλισμένα και φυσικά αποτελέσματα  και πλέον έγιναν προσπάθειες για ολοένα και καλύτερη  τεχνική. Η χρήση  μικροσκοπίων, single-blade  knives, παρασκευής  μικρότερων  μοσχευμάτων,  διαλυμάτων αποθήκευσης,  προσεκτικής  τεχνικής  εμφύτευσης και ολοένα και μικρότερης βλάβης στους ιστούς είναι  οι  υπόλοιπες  «κληρονομιές»  της  τεχνικής  strip  excision  και  διατηρούνται και  βελτιώνονται συνεχώς μέχρι και σήμερα, αυξάνοντας το ποσοστό επιβίωση των μοσχευμάτων σχεδόν 100%.

Οι ασθενείς έχουν περισσότερες απαιτήσεις, απαιτούν απόλυτα φυσικά και πυκνά αποτελέσματα με αποτέλεσμα να έχουν βελτιωθεί οι τεχνικές, τα μηχανήματα και τελικά και τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μαλλιών. Στη σύγχρονη μεταμόσχευση τριχοθυλακίων τόσο η  λήψη των μοσχευμάτων όσο η παρασκευή  και η τοποθέτησή τους, έχουν τελειοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούμε να μιμηθούμε τη φύση σε κάθε τριχοθυλάκιο που μεταμοσχεύουμε. Πλέον οι ιατροί που ασχολούνται με την εμφύτευση μαλλιών και πραγματικά ενδιαφέρονται οφείλουν να ενημερώνονται και να εξειδικεύονται για να μπορούν να προσφέρουν αυτό που είναι το ζητούμενο του κάθε ενδιαφερόμενου, μία τέλεια και πυκνή εικόνα στα μαλλιά του.

Παλιότερες και νεότερες τεχνικές μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων

Η τεχνική punch graft ήταν η πρώτη τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών που εφαρμόστηκε στη Δύση από το 1960 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ήταν μια ακρωτηριαστική τεχνική, με οφθαλμοφανή  μειονεκτήματα, αφύσικο  αποτέλεσμα  και συχνές  επιπλοκές  και δυστυχώς  όλοι  σχεδόν  όσοι  υποβλήθηκαν  σε αυτή αργά ή γρήγορα  το μετάνιωσαν. Οι υποσχέσεις των ιατρών ήταν υπερβολικές  και δυστυχώς ταίριαξαν τέλεια  με την απόγνωση των ασθενών με τριχόπτωση που μέχρι  τότε  είχαν  ως μόνη λύση  την περούκα.  Οι τεχνικές λεπτομέρειες της τεχνικής αυτής την καθιστούσαν αποτυχημένη και δυστυχώς ο δογματισμός της «αυθεντίας» και η προσκόλληση σε αυτή την απαράδεκτη, με τα σημερινά δεδομένα τεχνική, καθυστέρησε  την εξέλιξη  των επεμβάσεων ΜΕΤ για δεκαετίες.

Η τεχνική scalp reduction ήταν τα τεράστια  μειονεκτήματα της  τεχνικής  punch  graft  που άφηναν  γόνιμο  έδαφος   για  οποιαδήποτε  εναλλακτική   τεχνική,  όσο παράλογη και καταστροφική και αν ήταν. Παρόλο όμως που σε επιλεγμένες  περιπτώσεις οι σμικρύνσεις τριχωτού  μπορεί να αποφέρουν εντυπωσιακά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα,  με την μοιραία εξέλιξη της τριχόπτωσης και σε άλλες περιοχές, μοιραία αποκαλύπτονταν οι εκτενείς χειρουργικές ουλές. Tα μειονεκτήματα της  σπατάλης  των τριχοθυλακίων  και των επιπλοκών της  σμίκρυνσης  τριχωτού  είναι  τεράστια  και η λογική δεν αφήνει περιθώρια για εφαρμογή  αυτών των επεμβάσεων στη σύγχρονη εμφύτευση μαλλιών παρά μόνο σε περιστατικά  αφαίρεσης μικρών, ουλωτικών βλαβών.

Η  τεχνική scalp extension (τεχνική διάτασης  τριχωτού)  ήταν  άλλη  μια  τεχνική  μεταμόσχευσης μαλλιών που εμφανίστηκε  ως  εναλλακτική   πρόταση  στα τεράστια   μειονεκτήματα  της  τεχνικής  punch  graft.  Χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με την τεχνική scalp reduction προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των επεμβάσεων και το φαινόμενο stretch back. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν  προκαλούσαν σημαντική ενόχληση,   έντονο και συνεχή πόνο, ο ασθενής  ήταν αποκρουστικός  σε όψη, ενώ η σπατάλη τριχοθυλακίων  ήταν τεράστια  προκειμένου να καλυφθούν σημεία του τριχωτού που δεν έχουν ουσιαστική  αισθητική σημασία. Η  λογική  δεν  αφήνει  περιθώρια  για  αυτές  τις επεμβάσεις  στη  σύγχρονη  μεταμόσχευση τριχοθυλακίων πέραν από περιστατικά  αισθητικής  αποκατάστασης  και αφαίρεσης εκτενών ουλωτικών βλαβών του τριχωτού.

Η τεχνική scalp lift (τεχνική ανόρθωσης τριχωτού) αποτελεί μια θλιβερή απόδειξη του τι μπορεί να υπομένει ένας απεγνωσμένος ασθενής με τριχόπτωση προκειμένου να μην είναι φαλακρός. Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει την  αποκόλληση  του  τριχωτού σε ολόκληρη την επιφάνεια του κρανίου, την ανασήκωση του τριχωτού από την αρχική του θέση και  τη  συρραφή  του  σε  υψηλότερο  σημείο , προκειμένου να καλύψει περιοχές που πρωτύτερα  ήταν άδειες από τριχοφυΐα. Δυστυχώς, υπήρξαν χειρουργοί που από φιλοδοξία,  θέλοντας  να ξεχωρίσουν από τη …μάζα των χειρουργών  που εκτελούσε απλές τεχνικές  μεταμόσχευσης μαλλιών και θέλοντας  να εντυπωσιάσουν κοινό και συναδέλφους, εμπνεύστηκαν αυτά τα τεχνικά δύσκολα αλλά άσκοπα ακρωτηριαστικά χειρουργεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια καλοήθη κατάσταση  όπως είναι η τριχόπτωση.

Η τεχνική scalp flaps (κρημνοί τριχωτού) ήταν μια προσπάθεια για δημιουργία φυσικότερου hairline από αυτό που προσέφερε η τεχνική punch graft. Οι κρημνοί διακρίνονται  σε απλούς, στελεχιαίους και ελεύθερους ανάλογα με τον αν μεταφέρονται με ή χωρίς την αγγείωσή τους. Στις επεμβάσεις  για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, οι δερματικοί κρημνοί τριχωτού αποτελούσαν επιμήκη τμήματα του τριχωτού τα οποία λαμβάνονταν από τις  κροταφοϊνιακές περιοχές  και  μεταφέρονταν στην περιοχή με τριχόπτωση. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά  υπήρξαν χειρουργοί που από φιλοδοξία  και επιθυμία εντυπωσιασμού, θέλοντας  να ξεχωρίσουν από τη …«μάζα» που εκτελούσε απλές τεχνικές  εμφύτευσης μαλλιών, εμπνεύστηκαν αυτά τα τεχνικά δύσκολα χειρουργεία που ναι μεν προσέφεραν άμεσα και «εντυπωσιακά» αποτελέσματα  αλλά σε  βάρος  της  φυσικότητας και  του  μακροπρόθεσμου  σχεδιασμού,  αφού  εξαντλούσαν  πλήρως  τη δότρια περιοχή. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις scalp flap κατά κανόνα αναζητούν πλέον μεταμόσχευση τριχοθυλακίων για επιδιόρθωση (repair MET).

Η τεχνική μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων με τη χρήση Laser ήταν ένα ακόμα όπλο εντυπωσιασμού που διαφημίστηκε ότι μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα των επεμβάσεων  και η μοναδική χρήση του ήταν στη δημιουργία υποδοχών στη λήπτρια περιοχή. Το Laser υποτίθεται  πως μείωνε το χρόνο επέμβασης,  διατηρούσε το χειρουργικό πεδίο καθαρό, μείωνε τον μετεγχειρητικό πόνο, διευκόλυνε  την εισαγωγή των μοσχευμάτων και μείωνε τη συμπίεσή τους από το παρακείμενο δέρμα. Στην  πραγματικότητα  το  Laser προκαλούσε  εξάχνωση  ιστού,  μικρο-έγκαυμα   και  μικρο-κρατήρα, καυτηρίαζε  τα αγγεία και νεύρα, αδυνάτιζε την ελαστική στήριξη του δέρματος, αύξανε την αποβολή των μοσχευμάτων και την ουλοποίηση, μείωνε την οξυγόνωση και καθυστερούσε την επούλωση και την επαναγγείωση. Έτσι, αντίθετα  με πλήθος άλλες  χρήσιμες  εφαρμογές των Lasers στην Ιατρική,  η χρήση τους  στο πεδίο της μεταμόσχευσης μαλλιών μόνο επιζήμια μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η τεχνική  strip excision ήταν η αρχή του  τέλους  των παράλογων και καταστροφικών  τεχνικών εμφύτευσης μαλλιών.  Η τεχνική  αυτή βασιζόταν  στην αφαίρεση  ενός  ελλειψοειδούς τμήματος  τριχωτού  και τη συρραφή  της δότριας  περιοχής και τον περαιτέρω διαχωρισμό σε μικρότερα  μοσχεύματα,  στοιχεία που έχουν παραμείνει ως κληρονομιά και στη σύγχρονη μεταμόσχευση τριχοθυλακίων.

Έτσι, για πρώτη φορά έγινε αντιληπτό πως η μεταμόσχευση τριχοθυλακίων είναι μια απαιτητική και λεπτομερής  επέμβαση που αν εκτελεστεί σωστά έχει εξασφαλισμένα και φυσικά αποτελέσματα  και πλέον έγιναν προσπάθειες για ολοένα και καλύτερη  τεχνική. Μετά  από  3  δεκαετίες  δογματισμού   και  «στρουθοκαμηλισμού»,  οι  χειρουργοί  μεταμόσχευσης μαλλιών  επιτέλους αναθεώρησαν τα «αξιώματα» του παρελθόντος  και μέσω της παρατήρησης  και του διαμοιρασμού  της εμπειρίας άρχισαν να θέτουν τις βάσεις για τεκμηριωμένες πρακτικές, ολοένα μικρότερη  βλάβη στους ιστούς και φυσικότερα αποτελέσματα.  Με αυτή την υγιή νοοτροπία σύντομα αποκτήθηκε ικανοποιητική γνώση, βελτιώθηκαν εντυπωσιακά οι λεπτομέρειες του χειρουργικού ergonomics και προήχθη η μεταμόσχευση μαλλιών. Μια  σημαντική  «προσφορά»  της  τεχνικής   strip  excision  ήταν  πως οι  πολλές  τεχνικές   απαιτήσεις απαγόρευαν  πλέον  στο  χειρουργό  με  ερασιτεχνικό  ενδιαφέρον   για  εμφύτευση μαλλιών να  εκτελέσει  με  υψηλά standards  μια  επέμβαση  μεταμόσχευσης μαλλιών και  η επέμβαση πλέον περιορίστηκε  σε  λίγες,  αφοσιωμένες  χειρουργικές ομάδες και τα θλιβερά αποτελέσματα  του παρελθόντος  άρχισαν να εκλείπουν.

Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλίων FUT (Follicular Unit Transplantation) αποτελεί  πλέον το «gold standard» στην εμφύτευση μαλλιών και αξιωματικά  μεταμοσχεύονται μόνον ακέραιες, ανεξάρτητες  τριχοθυλακιακές μονάδες  (FUs – Follicular Units). Το  κάθε  FU δε  διαιρείται σε  μικρότερα τμήματα, αλλά ούτε συνδυάζονται  περισσότερα  FUs σε μεγαλύτερα μοσχεύματα. Η  τεχνική  FUT αποτελεί  το  τέλος  της  εξέλιξης των επεμβάσεων  μεταμόσχευσης μαλλιών όσον  αφορά  τη  λήπτρια περιοχή. Όσον  αφορά  τη  φυσικότητα  του  τελικού   αποτελέσματος, αποτελεί  την  τέλεια   μίμηση  της φυσιολογικής τριχοφυΐας, τη μέγιστη επιβίωση των μοσχευμάτων και τη βέλτιστη  πυκνότητα. Με  την  FUT  ελαχιστοποιείται  το  τραύμα   και  η  μικρο-παραμόρφωση   στη  λήπτρια  περιοχή, βελτιστοποιείται η επούλωση και θρέψη των μοσχευμάτων, επιτυγχάνεται απόλυτα φυσική διάταξη, φορά και γωνία έκφυσης,  ενώ είναι εφικτές  ακόμα και συνεδρίες  >5000FUs. Προκειμένου  να επιτευχθούν αυτά τα ιδανικά αποτελέσματα,  οι τεχνικές  απαιτήσεις  από τη πλευρά του χειρουργού και κυρίως της ομάδας βοηθών είναι πολλές και απαιτούνται ομαδικότητα, επαγγελματισμός και υψηλότατη  τεχνογνωσία που λίγες ομάδες μπορούν να επιτύχουν.

Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιων FUE (Follicular Unit Excision) διαφέρει από την τεχνική FUT στον τρόπο συγκομιδής  των μοσχευμάτων που πλέον γίνεται με μικροσκοπικά punches διαμέτρου 1500 FUs ο ασθενής δεν πρέπει να υποβάλλεται σε τεχνική FUE εξ αρχής.

Η τεχνική Body Hair Transplant FUE (BHT FUE) είναι η τελευταία λέξη της σύγχρονης μεταμόσχευσης μαλλιών. Στην τεχνική ΒΗΤ FUE αφαιρούνται FUs από περιοχές εκτός του τριχωτού και μεταμοσχεύονται στο τριχωτό. Έχει  αποδειχθεί  πως τα τριχοθυλάκια αυτά  σταδιακά  αποκτούν μακρύτερο  αναγενές στάδιο αλλά δεν αλλάζουν σε διάμετρο. Με την τεχνική ΒΗΤ FUE θεωρητικά  αυξάνεται  σημαντικά ο αριθμός των δυνητικά ικανών FUs προς μεταμόσχευση  αλλά τα FUs του σώματος είναι γενικά μονότριχα,  λεπτότερα,  λιγότερο «λαμπερά» και με μικρό αναγενές  στάδιο. Η αφαίρεση  των μοσχευμάτων είναι δύσκολή, η διεγχειρητική καταστροφή κατά την εκρίζωση είναι πολύ υψηλή,  η  μετεγχειρητική  επιβίωση είναι  συχνά  απογοητευτική,  η  επούλωση  αργή,  ενώ οι επιπλοκές στη δότρια περιοχή είναι πολύ συχνότερες από την scalp FUE. Γενικά  η τεχνική  ΒΗΤ FUE δεν πρέπει να προτείνεται  στο  μέσο  ασθενή  και ένδειξη  έχουν  μόνον άτομα με πλήρως εξαντλημένη  δότρια  περιοχή τριχωτού, άτομα που χρειάζονται  repair FUE και για περιστατικά μεταμόσχευσης μαλλιών σε περιοχές που απαιτούνται λεπτότερες τρίχες  (φρύδια, βλέφαρα).

Γιατί βλέπουμε άσχημα αποτελέσματα από παλαιότερες επεμβάσεις

Δεν είναι σπάνια η εικόνα ενός νέου άντρα, με ξυρισμένο κεφάλι και μια μεγάλη ουλή στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους, αφενός, οι γιατροί που έκαναν αυτές τις μεταμοσχεύσεις δεν είχαν την κατάλληλη εξειδίκευση και αφετέρου τα περιστατικά αυτά ήταν ακατάλληλα και δεν θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί ποτέ σε εμφύτευση μαλλιών. Η μεταμόσχευση τριχοθυλακίων που γίνεται από εξειδικευμένη ομάδα και σε κατάλληλους υποψήφιους δεν αφήνει κανένα σημάδι και δε γίνεται ποτέ αντιληπτή.

Τεχνικές κάλυψης της αραίωσης των μαλλιών

Η χρήση προϊόντων που καλύπτουν την αραίωση μέσω της μείωσης της χρωματικής αντίθεσης  μαλλιών-τριχωτού  είναι πολύ δημοφιλής  στο εξωτερικό  και πρόσφατα και στην Ελλάδα και υποψήφιοι είναι άτομα με αραίωση (thinning) και όχι άτομα με πλήρεις αλωπεκικές περιοχές. Υπάρχουν 4 κατηγορίες προϊόντων camouflage, συγκεκριμένα  πούδρες, πάστες, sprays και μικροΐνες και κάθε προϊόν κυκλοφορεί σε διαφορετικές αποχρώσεις, προκειμένου  να μπορεί να ταιριάξει σε κάθε χρώμα μαλλιών. Με εξαίρεση  τα προϊόντα μικροϊνών, όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες έχουν σημαντικά μειονεκτήματα όσον αφορά τη μη φυσική εικόνα του τριχωτού, την μη ακριβή εφαρμογή,  τους συχνούς ερεθισμούς του τριχωτού,  την άγνωστη μακροχρόνια  ασφάλεια  χρήσης, τη μεγάλη  δυσκολία  αφαίρεσης μέσω λουσίματος,  ενώ δεν καταφέρνουν να μη γίνονται αντιληπτά στην πλειονότητα  των περιπτώσεων.

Αντίθετα,   τα  προϊόντα  μικροϊνών  συγκεντρώνουν   τα  ευνοϊκότερα  χαρακτηριστικά,  αφού  έχουν απόλυτη ακρίβεια  εφαρμογής και φυσικότητα αποτελέσματος, δεν επηρεάζονται  από τις  δραστηριότητες, είναι  αδρανή  και δεν  σχετίζονται  με ερεθισμούς ή αλληλεπιδράσεις με φαρμακευτικές αγωγές. Αφαιρούνται πολύ εύκολα με το λούσιμο και με σωστή χρήση δεν γίνονται ποτέ αντιληπτά. Το  προϊόν  φυσικών  μικροϊνών  κερατίνης KMax Milano Hair Fibers  αποτελεί   το  επίσημα προτεινόμενο προϊόν της Παγκόσμιας Εταιρείας  Χειρουργών Μεταμόσχευσης Τριχοθυλακίων, ISHRS και έχει ένδειξη χρήσης στην πλειονότητα  των σταδίων με τριχόπτωση αλλά και στην εμφύτευση μαλλιών, τόσο για την άμεση όσο και για την μετέπειτα  περίοδο για αύξηση της φυσικότητας και της κάλυψης. Ειδικά το KMax Milano Hair Fibers αποτελεί εξαιρετικά χρήσιμο και συχνά απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε αγωγής ενάντια στην τριχόπτωση, ενώ συμπληρώνει ιδανικά ακόμα και την τελειότερη εμφύτευση μαλλιών, προσφέροντας φυσική κάλυψη και υψηλή πυκνότητα, ακόμα και σε άτομα με λεπτές τρίχες.

Άλλος τρόπος κάλυψης της αραίωσης των μαλλιών είναι η χρήση πρόσθετων (περούκες). Τα σύγχρονα πρόσθετα έχουν βελτιωθεί  σε εντυπωσιακό βαθμό σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες και πλέον είναι σημαντικά φυσικότερα και ενίοτε δεν ξεχωρίζουν από τα φυσικά μαλλιά. Οι παράμετροι  των πρόσθετων, όπως ο τύπος τριχών, η τεχνική ραφής  των τριχών, ο τύπος βάσης και η τεχνική προσκόλλησης στο τριχωτό δημιουργούν  πλήθος προϊόντων που καλύπτουν πληθώρα αναγκών. Ένδειξη   για  χρήση  πρόσθετου  έχουν  μόνο  όσοι  δεν  έχουν  άλλες  επιλογές  όπως ασθενείς  με alopecia  totalis, εκτενέστατη γυροειδή  αλωπεκία, άτομα  με μετατραυματικές ουλές  και ασθενείς υπό χημειοθεραπεία. Στους  άνδρες   με  τριχόπτωση  το  πρόσθετο  έχει  ένδειξη   μόνο  ως  ύστατη   λύση  σε  άτομα  με  πλήρως εξαντλημένη  δότρια ζώνη, με παραμορφωτικές ουλές από παλαιότερες τεχνικές  μεταμόσχευσης μαλλιών και σε αποφασισμένα άτομα σταδίου VII. Οι ιατροί και οι ασθενείς  θα πρέπει να γνωρίζουν τις ιδιότητες και τους περιορισμούς  των πρόσθετων. Η περούκα στο ράφι μπορεί να δείχνει εντυπωσιακή και στην αφή να είναι απόλυτα φυσική αλλά από τη στιγμή  που θα …φορεθεί, αρχίζουν τα προβλήματα. Στα άτομα  με τριχόπτωση ο ιατρός  πρέπει να είναι σαφής και απόλυτος και να εξηγεί πως το οικονομικό κόστος του πρόσθετου είναι αθροιστικά τεράστιο και πως σε διάστημα ετών και δεκαετιών είναι δεκάδες  φορές  υψηλότερο  από τη μεταμόσχευση τριχοθυλακίων  ή τη λήψη φαρμακευτικής  αγωγής.  Το  ψυχολογικό   κόστος  είναι  ανυπολόγιστο,   αφού  ο  ασθενής  καταλήγει  να προσαρμόζει  ακόμα  και την επαγγελματική και προσωπική ζωή και τις  επιλογές  του  γύρω από την …περούκα του.

Σε γενικές γραμμές πρέπει να αποφεύγεται η χρήση περούκας εκτός και ο ενδιαφερόμενος έχει τριχόπτωση σταδίου VII, εάν είναι κακός υποψήφιος για μεταμόσχευση μαλλιών, αν είναι απόλυτα αποφασισμένος, πλούσιος ή έχει ανεπανόρθωτες ουλές  από παλαιές εμφυτεύσεις μαλλιών που δε βελτιώνονται  με Scalp Micropigmentation.  Ακόμα και σε αυτές  τις περιπτώσεις όμως, αξίζει κανείς να δοκιμάσει Body Hair Transplantant ή να φοράει  καπέλο παρά να μπει στη διαδικασία  του πρόσθετου.

Κατάλληλοι υποψήφιοι για μεταμόσχευση τριχοθυλακίων

Το αν ο ασθενής με τριχόπτωση είναι κατάλληλος υποψήφιος είναι μια απόφαση που προκύπτει από συγκεκριμένα τεστ  και η απόφαση ολοκληρώνεται πάντα με τη συμβουλή και την εμπειρία του ιατρού που επιλέγει τα περιστατικά. Η διάγνωση για το αν ο ασθενής με τριχόπτωση είναι κατάλληλος πρέπει να είναι εξατομικευμένη όμως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου καθίσταται αναγκαία η απόρριψή του για μεταμόσχευση τριχοθυλακίων .

Η εμφύτευση μαλλιών ελκύει γενικά άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχολογική πίεση λόγω της τριχόπτωσης που έχουν παρουσιάσει, άτομα που έχουν μεγάλες προσδοκίες – και ορισμένες φορές δεν πραγματοποιούνται – όσον αφορά στο αποτέλεσμα της επέμβασης καθώς και άτομα τα οποία χαρακτηρίζονται ως ψυχιατρικά περιστατικά και τα οποία χρήζουν «έγκαιρου εντοπισμού» και κατάλληλης αντιμετώπισης.

Τα βασικά κριτήρια στα οποία θα στηριχτεί ο χειρουργός εμφύτευσης μαλλιών για να κρίνει κατάλληλο ή ακατάλληλο τον υποψήφιο για μεταμόσχευση τριχοθυλακίων είναι η ηλικία του ασθενούς, η σωματική του υγεία, ο στόχος του ασθενούς και το αποτέλεσμα που περιμένει από την επέμβαση εμφύτευσης μαλλιών, η ψυχική του υγεία, το οικογενειακό του ιστορικό, η καταλληλότητα-αναλογία της δότριας και της λήπτριας περιοχής του ενδιαφερόμενου και τέλος τα χαρακτηριστικά των τριχών του.

Μικρότερης σημασίας κριτήρια που πρέπει πάραυτα να λαμβάνονται υπ’ όψιν από τον χειρουργό μεταμόσχευσης μαλλιών όσον αφορά στην καταλληλότητα του ασθενούς είναι το πάχος του δέρματος, οι κρόταφοι και η τριχοφυΐα τους, οι φαρμακευτικές αγωγές που ενδεχομένως λαμβάνει ο υποψήφιος προς μεταμόσχευση, το μέγεθος και το σχήμα του κρανίου του, η ελαστικότητα της δότριας και της λήπτριας περιοχής, τα διαθέσιμα μέσα για την κάλυψη της αραίωσης κ.α.
Βάσει λοιπόν των παραπάνω κριτηρίων (καθώς και ορισμένων τεχνικών κριτηρίων ακόμα) ο ιατρός είναι πλέον σε θέση να κρίνει κατά πόσο και αν ο υποψήφιος ασθενής για μεταμόσχευση τριχοθυλακίων είναι κατάλληλος να προχωρήσει στην επέμβαση. Ο ιατρός σε κάθε περίπτωση, επειδή η τριχόπτωση εξελίσσετε με τον χρόνο, πρέπει να έχει σωστή κρίση και να έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την καλλιτεχνική του πλευρά για να μπορέσει να προσφέρει στον ασθενή που θα κάνει μεταμόσχευση τριχοθυλακίων το αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει και τους δύο – τον ασθενή από αισθητικής άποψης και τον ιατρό από τεχνικής άποψης. Τέλος, κάθε ιατρός πρέπει να αναγνωρίζει και να προβλέπει τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που προσφέρει η δότρια και η λήπτρια περιοχή του κάθε κατάλληλου για μεταμόσχευση μαλλιών υποψήφιου και να μην προχωράει σε υπερβολές  προς χάριν εντυπωσιασμού.

Υπάρχουν όμως και ασθενείς που δεν πρέπει να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μαλλιών. Γενικές παράμετροι που μπορούν με μια πρώτη ματιά να διαχωρίσουν τους κατάλληλους ασθενείς για εμφύτευση μαλλιών από τους ακατάλληλους είναι κατά πόσο και αν κάποιος που θέλει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση τριχοθυλακίων θα δείχνει αισθητικά καλύτερος από πριν ή όχι. Αν η επέμβαση της εμφύτευσης μαλλιών τον βοηθήσει προς ένα πιο όμορφο και αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα τότε κρίνεται κατάλληλος. Αν όμως υπάρχουν αμφιβολίες για το αποτέλεσμα τότε ο ασθενής με τη βοήθεια του κατάλληλου ιατρού πρέπει να διερευνήσει άλλες λύσεις.

Πέραν του βασικού ερωτηματολογίου-τεστ στο οποίο ο ιατρός υποβάλλει τον υποψήφιο, υπάρχουν και τα λεγόμενα Red Flags. Τα Red Flags είναι «μηνύματα» που προειδοποιούν τον ιατρό πως ο ασθενής που ενδιαφέρεται για μεταμόσχευση μαλλιών ενδεχομένως να παρουσιάσει, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, προβλήματα. Τα Red Flags αναγνωρίζονται έγκαιρα κυρίως από ιατρούς με μεγάλη πείρα στην μεταμόσχευση τριχοθυλακίων . Τα Red Flags κατηγοριοποιούνται σε ιατρικά (διαταραχή πήξεως του αίματος, προβληματική επούλωση του δέρματος, ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτης, γαστρεντερικές διαταραχές, προβλήματα των αρθρώσεων, επιβλαβής τρόπος ζωής, καταχρήσεις, ψυχιατρικές και νευρολογικές διαταραχές κ.α.), αντικειμενικά (περιορισμένη δότρια περιοχή, πολύ χαμηλή ελαστικότητα δότριας-λήπτριας περιοχής, πολύ νεαρά ή ηλικιωμένα άτομα με άγνωστο ιατρικό τριχόπτωσης, εξαιρετικά χαμηλή πυκνότητα FUs κ.α.) ή υποκειμενικά (μη ρεαλιστικές προσδοκίες, εξάρτηση από τις αισθητικές επεμβάσεις, εμμονή με το τριχωτό χωρίς να υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα κ.α.).

Μια δυσάρεστη αλήθεια για την εμφύτευση μαλλιών στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα είναι πολύ συχνό φαινόμενο  να δει κανείς άνδρες είτε με εμφανή «κακοσχεδιασμένη» ή κακώς  εκτελεσμένη μεταμόσχευση τριχοθυλακιών , όπως και  -νεαρούς κυρίως- άνδρες  με ξυρισμένο  κεφάλι  και μια τεράστια και ευρεία  ουλή στη δότρια περιοχή. Η αλήθεια  είναι πως οποτεδήποτε  βλέπει κανείς έναν άνδρα με εμφανή μοσχεύματα ή με ξυρισμένο κεφάλι  και  μια  -τουλάχιστον-  εμφανή  ουλή  στη δότρια περιοχή, έχει μπροστά του:

  1. κάποιον που δεν έπρεπε ποτέ να έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση τριχοθυλακίων, καθότι δεν αποτελούσε  αρχικά  υποψήφιο για εμφύτευση μαλλιών με ιατρικά,  δεοντολογικά ή αισθητικά κριτήρια
  2. κάποιον που αποτελούσε μεν υποψήφιο, αλλά δεν του εξηγήθηκαν οι όποιοι περιορισμοί  της μεταμόσχευσης μαλλιών ή του «ωραιοποιήθηκε» το τελικό  αποτέλεσμα
  3. κάποιον που απογοητεύτηκε τόσο πολύ από το αισθητικό αποτέλεσμα και την μετέπειτα  συμπεριφορά του ιατρού ή της κλινικής στην οποία απευθύνθηκε,  ώστε  να  έχει  χάσει  παντελώς την  πίστη  του  πως μπορεί  οποιοσδήποτε  να τον βοηθήσει πλέον και προτίμησε να παραμείνει με μια αισθητικά απαράδεκτη  εικόνα.

Οι ασθενείς  αυτοί αποτελούν ζωντανή, κινητή και ιδιαίτερα αποτελεσματική δυσφήμιση ενός κλάδου της Χειρουργικής που, όμως, στην πραγματικότητα μπορεί  να  προσφέρει   εξαιρετικά  οφέλη   στους υποψήφιους  ασθενείς.  Οι ασθενείς  αυτοί  «όπου σταθούν  και  όπου  βρεθούν»  θα  κατηγορήσουν τον ιατρό  ή την κλινική που τους  κορόιδεψε,  θα κατηγορήσουν τις επεμβάσεις συνολικά και θα αποθαρρύνουν εσκεμμένα άλλους, που πιθανόν αποτελούν  ιδανικούς  υποψήφιους  για μεταμόσχευση τριχοθυλακίων, από το να προχωρήσουν σε μια επέμβαση.

Εμφύτευση μαλλιών με την τεχνική FUE

Η τεχνική FUE όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι η μια από τις δύο τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών που χρησιμοποιούνται. Στην τεχνική αυτή αρχικά ξυρίζεται όλη η δότρια περιοχή 1-2mm.  Γενικά αποφεύγεται το τμηματικό ξύρισμα της περιοχής εκτός και ο ιατρός χειρουργός έχει σημαντική εμπειρία σε αυτή την τεχνική. Ο φωτισμός στο χειρουργείο είναι LED που δεν αφυδατώνει τα μοσχεύματα και η μεγέθυνση είναι τουλάχιστον X5. Η δότρια περιοχή χωρίζεται σε μικρότερες περιοχές στις οποίες γίνεται σταδιακά αναισθησία. Στη συνέχεια γίνεται η απομάκρυνση των τριχοθυλακίων από τον μυ στον οποίο είναι προσκολλημένα με τη χρήση ειδικού εργαλείου (punch). Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή (follicular isolation) γίνεται η εξαγωγή των FUs από το τριχωτό με τη βοήθεια λαβίδας. Τέλος, μετά τη μερική παρασκευή στην οποία υποβάλλονται, τοποθετούνται σε Petri dishes μέχρι να μεταφυτευθούν στη λήπτρια περιοχή.

Μεταμόσχευση τριχοθυλακίων με την τεχνική FUT

Η τεχνική FUT πιστεύεται ότι είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτητική καθώς ακολουθείται μια χρονοβόρα διαδικασία  μέχρι τα τριχοθυλάκια για να φτάσουν στη φυσική του μορφή για να μεταμοσχευθούν. Έτσι, οι τεχνικοί στην εκάστοτε μεταμόσχευση με FUT πρέπει να είναι ταχύτατοι και ποιοτικοί στη δουλειά τους, εξασφαλίζοντας έτσι τον μικρότερο τραυματισμό και την επιβίωση των μοσχευμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σε μια μεταμόσχευση τριχοθυλακίων με FUT απαιτείται μεγάλο προσωπικό και ειδικός εξοπλισμός (μικροσκόπια, εργαλεία αφαίρεσης μοσχευμάτων κλπ.). Ειδικά οι επεμβάσεις μεταμόσχευσης μαλλιών με >3000FUs (τα λεγόμενα και mega-sessions) είναι εξαιρετικά απαιτητικές, χρονοβόρες και κοπιαστικές και για τα δύο μέρη (ιατρικό προσωπικό και ασθενή).

Οδηγίες πριν τη μεταμόσχευση τριχοθυλακίων (με τις τεχνικές FUE και FUT)

Η μεταμόσχευση τριχοθυλακίων αν και χειρουργική πράξη δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για την ομαλή διεξαγωγή της. Καλό θα ήταν να έχετε στα υπόψιν σας τα ακόλουθα:

Μην κουρευτείτε για τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν την επέμβαση. Είναι απαραίτητο τα μαλλιά στο πίσω μέρος καθώς και στα πλαϊνά να είναι τουλάχιστον 1 εκατοστό σε μάκρος για να καλυφθεί το ράμμα μετά την επέμβαση. Αν υπάρχει οποιαδήποτε απορία όσον αφορά στο μήκος, είναι προτιμότερο να αφήσετε τα μαλλιά σας μακριά και θα τα φέρουμε στο προτιμόμενο μήκος την ημέρα της επέμβασης.

Είναι σημαντικό να μας ενημερώσετε για οποιδήποτε αγωγή μπορεί να λαμβάνετε το συγκεκριμένο διάστημα, γιατί ίσως χρειαστεί, μια εβδομάδα πριν την επέμβαση, διακοπή ή τροποποίηση της, εφόσον βέβαια το επιτρέπει ο θεράπων ιατρός σας. Αποφύγετε επίσης τη λήψη πολυβιταμηνών, ασπιρίνης ή κάποιου άλλου μη στεροϊδές αντιφλεγμονώδους φαρμάκου για 7 ημέρες πριν τη μεταμόσχευση. Επίσης συνίσταται η αποχή από το αλκοόλ για 3 ημέρες και 1 μέρα πριν την επέμβαση αποφύγετε τα ροφήματα τα οποία περιέχουν καφεΐνη καθώς και το κάπνισμα.

Σκευάσματα που περιέχουν Finasteride επιτρέπεται να ληφθούν ακόμη και κατά την μέρα της επέμβασης, εάν όμως χρησιμοποιείτε σκευάσματα που περιέχουν Minoxidil, διακόψτε την χρήση τους 4 ημέρες πριν την επέμβαση και μπορείτε να ξεκινήσετε ξανά την αγωγή 15 ημέρες μετά την επέμβαση.

Όσον αφορά την ημέρα της επέμβασης, αφού έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, το πρωί λουστείτε καλά αλλά μη χρησιμοποιήσετε προιόντα styling, ή κάλυψης της αραίωσης και μη χρησιμοποιήστε κολώνια ή άρωμα. Φορέστε χαλαρά, άνετα ρούχα με φερμουάρ ή κουμπιά και μη ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας καπέλο για μετά την επέμβαση.

Αν η επέμβαση είναι προγραμματισμένη το πρωί πάρτε ένα ελαφρύ πρωινό προτού έρθετε στην κλινική, αποφεύγοντας όμως την κατανάλωση γάλακτος, καφέ ή άλλου καφεϊνούχου ροφήματος. Αν η επέμβαση είναι προγραμματισμένη να αρχίσει απόγευμα, φάτε κανονικό πρωινό αλλά το μεσημεριανό γεύμα σας πρέπει να είναι ελαφρύ.

Καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας κάποιο συνοδό, ή να φύγετε με ταξί γιατί η φαρμακευτική αγωγή που θα λάβετε κατά τη διάρκεια της επέμβασης, είναι πιθανόν να σας προκαλέσει υπνηλία, οπότε αποφύγετε την οδήγηση.  Για τα άτομα που έρχονται από επαρχία συστήνεται να μην ταξιδέψουν αμέσως μετά την επέμβαση. Είναι προτιμότερο να διανυκτερεύσουν στην πόλη και να επιστρέψουν στην περιοχή τους το επόμενο πρωί.

Οδηγίες μετά την επέμβαση FUΕ

Μετά την μεταμόσχευση τριχοθυλακίων με την τεχνική FUE, την ίδια μέρα το μόνο που έχει να κάνει κάποιος που έχει είναι να ξεκουραστεί για το υπόλοιπο της ημέρας. Γενικά θα πρέπει να προσέχει να μην χτυπήσει το κεφάλι του, να αποφύγει το σκύψιμο και να μην ξεχάσει τον ψεκασμό με το φυσιολογικό ορό και την φαρμακευτική αγωγή που του δόθηκε από τον ιατρό. Καλό θα ήταν στον ύπνο για τις πρώτες μέρες να κοιμηθεί χρησιμοποιώντας 2-3 μαξιλάρια.

Σταδιακά μπορεί κάποιος να επανέλθει στις δραστηριότητές του, αποφεύγοντας όμως για λίγες μέρες ακόμα το αλκοόλ, τις βιταμίνες και τα βότανα, την ασπιρίνη και τα αντιφλεγμονώδη. Η σωστή φροντίδα της λήπτριας περιοχής και ο συχνός ψεκασμός της μετά την επέμβαση με φυσιολογικό ορό θα ελαχιστοποιήσει τις μικροκρούστες, η επέμβαση θα είναι λιγότερο ορατή και θα επουλωθεί γρηγορότερα. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει το άτομο που εχει υποβληθεί σε εμφύτευση μαλλιών να συνεχίσει να είναι τυπικό στη λήψη της φαρμακευτική αγωγή που του δόθηκε.

Όσον αφορά το λούσιμο, στη δότρια (πίσω) περιοχή μπορείτε να λουστείτε με χλιαρό νερό κάνοντας ελαφρύ μασάζ με την άκρη των δαχτύλων – ποτέ με τα νύχια – μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Το νερό του ντους -με χαμηλή πίεση- μπορεί να πέσει απ’ ευθείας στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας. Δεν υπάρχει περίπτωση να τραυματίσετε την περιοχή. Στη λήπτρια περιοχή (μπροστά) το λούσιμο ξεκινάει μερικές μέρες μετά την επέμβαση και αφού έχει δοθεί η έγκριση του ιατρού.

Πιστολάκι και προϊόντα styling να αποφεύγονται τις πρώτες μέρες, καθώς και τα καλυπτικά (όπως το Kmax). Όσοι βάφουν τα μαλλιά τους, καλό θα ήταν να το αποφύγουν μέχρι να τους δώσει έγκριση ο ιατρός. Αν κάποιος χρησιμοποιεί Regaine® ή άλλες αγωγές κατά της τριχόπτωσης πριν την επέμβαση, θα μπορεί να συνεχίσει την αγωγή μόνο αν το έχει επιτρέψει ο ιατρός.

Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να παρουσιαστεί φαγούρα είτε στη δότρια είτε στη λήπτρια περιοχή μετά την επέμβαση, το οποίο δεν είναι ανησυχητικό γιατί είναι μέρος της διαδικασίας επούλωσης, να θυμάστε όμως να μην ξύνετε το καφάλι καθώς μπορεί να αποκολληθούν τα μοσχεύματα.

Σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί οίδημα τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. Το οίδημα ξεκινά συνήθως από το hairline και φτάνει μέχρι το μέτωπο. Δεν πρέπει όμως να σας ανησυχεί, υποχωρεί από μόνο του σε μικρό χρονικό διάστημα και δε χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση. Υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης μουδιάσματος, μυρμηγκιάσματος ή παρόμοιων συμπτωμάτων λόγω της αφαίρεσης των μοσχευμάτων στη δότρια περιοχή. Συνήθως το αίσθημα αυτό εξαφανίζεται μετά από μερικές ημέρες και δεν παραμένει καμία δυσάρεστη αίσθηση.

Οποιαδήποτε δραστηριότητα αυξάνει την πίεση στη δότρια περιοχή (τρίψιμο, πίεση κ.α.) καλό είναι να αποφεύγεται για τις πρώτες ημέρες. Οποιοδήποτε όμως ομαδικό άθλημα ή άθλημα που απαιτεί τη χρήση κράνους καλό είναι να αποφεύγεται για αρκετό καιρό, επειδή υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα τραυματισμού. Μόλις το εγκρίνει ο ιατρός, θα είναι σε θέση κάποιος να επιστρέψει στις δραστηριότητές του.

Αν γίνει η μεταμόσχευση τους καλοκαιρινούς μήνες το μόνο που πρέπει να προσέξει κανείς είναι την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Ένα καπέλο είναι ιδανικό αξεσουάρ για το καλοκαίρι. Τέλος, όσον αφορά τα μπάνια, πρέπει να συνεννοηθείτε με τον ιατρό σας.

Οδηγίες μετά την επέμβαση FUT

Μετά την μεταμόσχευση, την ίδια μέρα το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να ξεκουραστεί για το υπόλοιπο της ημέρας.
Θα πρέπει να προσέχει να μην χτυπήσει το κεφάλι του, να αποφύγει το σκύψιμο και να μην ξεχάσει τον ψεκασμό με το φυσιολογικό ορό και την φαρμακευτική αγωγή που του δόθηκε.

Τις επόμενες μέρες ενδείκνυνται να φοράει ρούχα με κουμπιά ή με φερμουάρ και σταδιακά μπορεί κάποιος να επανέλθει στις δραστηριότητές του, αποφεύγοντα όμως για λίγες μέρες ακόμα το αλκοόλ, τις βιταμίνες και τα βότανα. Η σωστή φροντίδα της λήπτριας περιοχής και ο συχνός ψεκασμός της με φυσιολογικό ορό θα ελαχιστοποιήσει τις μικροκρούστες, η ουλή θα είναι λιγότερο ορατή και θα επουλωθεί γρηγορότερα. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει το άτομο να συνεχίσει να είναι τυπικό στη λήψη της φαρμακευτική αγωγή που του δόθηκε.

Όσον αφορά το λούσιμο, στη δότρια (πίσω) περιοχή, μπορείτε να λούσετε την δότρια περιοχή με χλιαρό νερό κάνοντας ελαφρύ μασάζ με την άκρη των δαχτύλων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Μετά από κάποιες μέρες θα μπορέσετε να λούσετε ολόκληρο το κεφάλι. Θα πρέπει να αποφύγετε για αρχή, τα προϊόντα styling και τις βαφές μαλλιών. Αν χρησιμοποιούσατε κάποια αγωγή πριν την επέμβαση, ο ιατρός θα σας συμβουλεύσει για το πότε μπορείτε να την ξαναξεκινήσετε. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να παρουσιαστεί φαγούρα είτε στη δότρια είτε στη λήπτρια περιοχή μετά την επέμβαση, το οποίο δεν είναι ανησυχητικό γιατί είναι μέρος της διαδικασίας επούλωσης.

Σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί οίδημα τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση. Το οίδημα ξεκινά συνήθως από το hairline και φτάνει μέχρι το μέτωπο. Δεν πρέπει όμως να σας ανησυχεί, υποχωρεί από μόνο του και δε χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα εμφάνισης μουδιάσματος, μυρμηγκιάσματος ή παρόμοιων συμπτωμάτων λόγω της αφαίρεσης των μοσχευμάτων στη δότρια περιοχή και της μεταμόσχευσης στη λήπτρια περιοχή. Συνήθως το αίσθημα αυτό εξαφανίζεται μετά από μερικές ημέρες και δεν παραμένει καμία δυσάρεστη αίσθηση.
Τα ράμματα που υπάρχουν στη δότρια περιοχή δεν είναι απορροφήσιμα και πρέπει να αφαιρεθούν την ημέρα που θα σας υποδείξει ο ιατρό σας.

Οποιαδήποτε δραστηριότητα αυξάνει την πίεση στη δότρια περιοχή (τρίψιμο, πίεση κ.α.) και γενικά το τέντωμα του πίσω μέρος του κεφαλιού, τα ομαδικά αθλήματα, ή αθλήματα που απαιτούν τη χρήση κράνους θα μπορέσετε να τα ξεκινήσετε ξανά όταν σας υποδείξει ο ιατρός σας. Αν θέλετε όμως, μπορείτε να κάνετε ασκήσεις όπως ήπιο περπάτημα, ανύψωση ελαφρών αντικειμένων και ήπιες ασκήσεις για τα πόδια μερικές ημέρες μετά την επέμβαση. Για τους καλοκαιρινούς μήνες αποφύγετε το κολύμπι για ορισμένες μέρες και μην ξεχνάτε το καπέλο για προστασία από τον ήλιο.

Hairline: Το πλαίσιο του προσώπου

Η σημαντικότερη περιοχή της τριχοφυΐας είναι η πρόσθια γραμμή τριχοφυΐας (hairline) που αποτελεί μία ζώνη πλάτους 1-1,5cm κατά μήκος του οποίου γίνεται η μετάβαση του απλού δέρματος του μετώπου, στο τριχωτό.

Το hairline είναι σημαντικό είναι επειδή αποτελεί το πλαίσιο του προσώπου. Όπως ακριβώς ένας πίνακας ζωγραφικής είναι ημιτελής χωρίς πλαίσιο (κάδρο), έτσι και στο ανδρικό πρόσωπο, μόλις αποκατασταθεί το hairline, αμέσως αποκαθιστάται και το πλαίσιο του προσώπου!

Η αισθητική σημασία του hairline και της σωστής ανακατασκευής του από τον χειρουργό εμφύτευσης μαλλιών είναι τεράστιες και η ποιότητα της «δουλειάς» ενός χειρουργού εμφύτευσης μαλλιών κρίνεται από το hairline που έχει σχεδιάσει. Στο σημείο αυτό είναι που υπεισέρχονται οι παράγοντες της χειρουργικής δεινότητα κα της αισθητικής αντίληψης του ιατρού.

Στην Anastasakis Hair Clinic το σχήμα του hairline σχεδιάζεται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή, σύμφωνα με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του. Η υψηλή αισθητική αντίληψη, η χρήση του μοναδικού εργαλείου Laser-assisted hairline designer καθώς η προσήλωση μας στην εξαιρετική λεπτομέρεια θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ένα νεανικό, με φυσική όψη αποτέλεσμα, για πάντα. Ο σχεδιασμός του hairline εξαρτάται από τις πολλές παραμέτρους, πρέπει να ταιριάζει στον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Έτσι, σχεδιάζουμε το hairline που ταιριάζει με την ηλικία σας, διατηρούνται οι γωνίες των κροτάφων ώστε να δίνουν την εικόνα «αρρενοπότητας» αλλά και να μπορούν να ταιριάξουν με την εικόνα σας με την πάροδο του χρόνου, καθότι τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι μόνιμα.

Το ύψος του hairline είναι περίπου 9,5-11,5cm υψηλότερα από το σημείο που ενώνεται η μύτη με το μέτωπο και 7cm από τα φρύδια. Το σχήμα του hairline πρέπει να είναι συμμετρικό και να ομοιάζει με το σχήμα του προσώπου του ατόμου και αντίστοιχα μπορεί να κατηγοριοποιηθεί στις 4 κύριες κατηγορίες: στρογγυλή, οβάλ ή τριγωνική και τετράγωνη. Στο hairline χρησιμοποιούνται μόνο μονότριχα FUs και διαλέγονται εκείνα με τη μικρότερη διάμετρο προκειμένου να υπάρχει φυσικά απαλή μετάβαση από το δέρμα προς το τριχωτό. Τα μοσχεύματα δεν παρατάσσονται στη σειρά σαν να ήταν πάνω σε γραμμή αλλά αντίθετα τοποθετούνται σε μια ακανόνιστα τεθλασμένη γραμμή. Η γωνία της τοποθέτησης των μοσχευμάτων είναι επίσης υψίστης σημασίας.

Τα τριχοθυλάκια του hairline έχουν πάντοτε φορά προς τα εμπρός, δημιουργώντας οξεία γωνία περίπου 60ο και στο hairline ακόμα και 90ο. Η πυκνότητα με την οποία μεταμοσχεύεται το hairline εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά των τριχών. Όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, σε μία και μόνο συνεδρία μπορούν να επιτευχθούν πυκνότητες έως και 40FUs/mm2 στο hairline. Αυτές και πλήθος άλλες τεχνικές λεπτομέρειες και μυστικά συνθέτουν ένα τέλειο hairline.

Πύκνωση με μεταμόσχευση τριχοθυλακίων

Η πύκνωση στο τριχωτό έχει ως στόχο την μεγαλύτερη κάλυψη της αραίωσης που παρουσιάζει ο ασθενής. Συνήθως οι ασθενείς που ενδιαφέρονται για εμφύτευση μαλλιών είναι άτομα με εκτεταμένη τριχόπτωση ή αραίωση. Υπάρχουν όμως και αυτοί που θέλουν απλά ανάμεσα στα ήδη υπάρχοντα μαλλιά τους να προσθέσουν και άλλα για να δίνουν την εικόνα της «πλήρους κάλυψης». Πράγματι  μπορούν να μεταμοσχευτούν FUs ανάμεσα από προϋπάρχοντα τριχοθυλάκια στη  λήπτρια  περιοχή,  υπό την  προϋπόθεση  πως η  τεχνική είναι άριστη  και γίνεται  κάθε δυνατή προσπάθεια να μην τραυματιστεί ούτε ένα βιώσιμο τριχοθυλάκιο της λήπτριας  περιοχής.

Πέραν  από  την προσπάθεια  για  όσο  γίνεται   λιγότερο  τραυματική τεχνική,  ο χειρουργός εμφύτευσης μαλλιών πρέπει να μπορεί να διακρίνει  αν πράγματι υπάρχει ο απαραίτητος  «ζωτικός χώρος» για  μεταμόσχευση   επιπλέον  FUs  ή  αν τελικά   θα  προκαλέσει   τέτοια   βλάβη  στα  προϋπάρχοντα τριχοθυλάκια που το  τελικό  αποτέλεσμα  θα είναι  αισθητικά  «αραιότερο»  από πριν. Η τεχνική  αυτή απαιτεί τεράστια  εμπειρία και δεν πρέπει να δοκιμάζεται από άπειρους χειρουργούς.

Επιδιόρθωση παλιάς μεταμόσχευσης (repair ΜΕΤ) και τριχοφυτική σύγκλειση

Εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών μπορούν να διορθωθούν οποιεσδήποτε ατέλειες και σχεδόν οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν από παλιότερες μεταμοσχεύσεις μαλλιών στις οποίες είχαν εφαρμοστεί ξεπερασμένες τεχνικές εμφύτευσης. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα βλέπουμε παλιές μεταμοσχεύσεις που έχουν αφήσει μεγάλες αντιαισθητικές ουλές. Υπάρχουν πλέον όμως τεχνικές που δίνουν στους ασθενείς τη δυνατότητα να μικρύνουν το εύρος μιας ουλής χωρίς να χρειαστεί η μεταφορά τριχοθυλακίων μέσα στον ουλώδη ιστό, ο οποίος δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους. Πλέον μεταμοσχεύονται τριχοθυλάκια μέσα στην ουλή, μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Με τη μέθοδο της τριχοφυτικής αόρατης σύγκλεισης υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η σύγκλειση της δότριας περιοχής για όλα ανεξαιρέτως τα περιστατικά No-Scalpel Strip. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε την έκφυση των τριχών μέσα από την τομή, με αποτέλεσμα να μην είναι ανιχνεύσιμη η τομή ακόμα και από εμάς τους ίδιους μετά από 2 εβδομάδες.
Επίσης με την Τριχοφυτική Aόρατη Σύγκλιση–(Trichophytic Invisible Closure™) επιτυγχάνεται η μικρή αλλαγή της φοράς έκφυσης των γειτονικών τριχοθυλακίων – γίνεται 10ο πιο κάθετη – με αποτέλεσμα την καλύτερη κάλυψη της περιοχής.

Χρήση τριχοθυλακίων από άλλες περιοχές του σώματος (Body Hair – BHT FUE )

Η έκφυση των τριχοθυλακίων στις υπόλοιπες περιοχές του σώματος πέραν του κεφαλιού είναι εντελώς διαφορετική από ότι στο τριχωτό της κεφαλής και παρουσιάζει άλλα ανατομικά δεδομένα. Τριχοθυλάκια που εξάγονται από αυτές τις περιοχές απαιτούν μια εντελώς διαφορετική τεχνική εξαγωγής από την συνήθη, ο δε ιατρός που θα το επιχειρήσει, πρέπει να έχει μεγάλη εμπειρία στη μέθοδο FUE. Η εξαίρεση των μοσχευμάτων είναι ιδιαίτερα επίπονη και κουραστική και για τον ασθενή αλλά και για τον ιατρό. Ο ρυθμός εξαγωγής των τριχοθυλακίων δεν υπερβαίνει τα 50 την ώρα στις καλύτερες των περιπτώσεων. Αναφέρεται πως αντίθετα με την κλασσική μεταμόσχευση τριχοθυλακίων, όπου τα μοσχεύματα διατηρούν τις αρχικές τους ιδιότητες, πιθανολογείται πως τα μοσχεύματα από άλλες περιοχές που θα τα μεταμοσχεύσουμε στο τριχωτό, θα αποκτήσουν ιδιότητες τριχοθυλακίων του τριχωτού.

Δεν υπάρχουν ακόμα επιστημονικές αποδείξεις – μόνο ενδείξεις – ότι τα μαλλιά στην περιοχή που θα τοποθετηθούν, θα ακολουθήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της λήπτριας περιοχής (περί το 1,2 cm/μήνα για το τριχωτό της κεφαλής) και όχι της περιοχής από την οποία ελήφθησαν.

Η πιθανότητα φλεγμονής και ουλοποίησης στην δότρια περιοχή όταν χρησιμοποιείται περιοχή εκτός τριχωτού είναι ιδιαίτερα υψηλή, με αποτέλεσμα να απαιτείται πολυήμερη χορήγηση αντιβιοτικών και στο τέλος να παραμένουν ορατές ουλές στην περιοχή από την οποία ελήφθησαν τα τριχοθυλάκια – λαιμός, στήθος, πλάτη, κάτω άκρα. Αντιθέτως, ουδέποτε υπάρχει φλεγμονή οποιασδήποτε μορφής στο τριχωτό της κεφαλής, λόγω πλούσιας αιμάτωσης, η δε χρήση αντιβιοτικών ή δεν απαιτείται ή γίνεται μόνο για προληπτικούς λόγους.

Η τριχοφυΐα στο υπόλοιπο σώμα μας γίνεται με την μορφή των μονότριχων τριχοθυλακίων και σπανίως ως δίτριχα τριχοθυλάκια. Το πάχος και η διάμετρος των τριχών που εκφύονται από τα μονότριχα τριχοθυλάκια στο σώμα είναι αισθητά λεπτότερα ακόμα και από τα αντίστοιχα μονά τριχοθυλάκια του τριχωτού της κεφαλής. Δεν είναι δυνατόν να βασιζόμαστε σε μονά τριχοθυλάκια για ένα αισθητικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης μαλλιών. Φυσιολογικά μόνο περίπου το 10% των τριχοθυλακίων στο τριχωτό είναι μονότριχα, αντίθετα με το 90-95% των τριχοθυλακίων του σώματος και των άκρων.

Ποσοστά επιτυχίας

Η μεταμόσχευση τριχοθυλακίων μπορεί να είναι μια χειρουργική πράξη με 100% φυσικό αποτέλεσμα. Για την μονιμότητα του αποτελέσματος φροντίζει η ίδια η φύση. Τα μαλλιά που μεταμοσχεύονται είναι για μια ζωή, μιας και η περιοχή απ’ όπου εξάγονται τα τριχοθυλάκια, ζώνη σταθερής τριχοφυϊάς, δεν επηρρεάζονται από την τριχόπτωση. Όσον αφορά την πυκνότητα και τη φυσικότητα του αποτελέσματος,  εδώ την ευθύνη την έχει ο ιατρός, ο οποίος οφείλει με ενδιαφέρον και επαγγελματισμό, έχοντας εμπειρία και απόλυτη εξειδίκευση και χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές να προσφέρει ένα απόλυτα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στον ασθενή.

Βέβαια, σημαντικός παράγοντας στα μεγάλα ποσοστά επιτυχίας είναι ο ασθενής – όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Το αν κάποιος αποτελεί κατάλληλο υποψήφιο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία του, η έκταση της αραίωσης καθώς και το αν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Από αυτά συμπεραίνουμε ότι η εμφύτευση μαλλιών για κάθε υποψήφιο πρέπει να αντιμετωπίζεται απόλυτα εξατομικευμένα τόσο στο αν θα πρέπει να κάνει εμφύτευση μαλλιών όσο και στο ποιά τεχνική θα πρέπει να εφαρμοστεί. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν, είναι φανερό ότι ο ιατρός είναι ο μόνος αρμόδιος που υπεύθυνα μπορεί να σας καθοδηγήσει για το αν μπορείτε να κάνετε μεταμόσχευση τριχοθυλακίων ή όχι. Είναι εκείνος που θα σας προτείνει είτε να προχωρήσετε σε μεταμόσχευση μαλλιών μόνο αν είναι σίγουρος ότι το αισθητικό αποτέλεσμα θα έχει διάρκεια, αυτό  είτε να ακολουθήσετε κάποια άλλη εναλλακτική, αν κρίνει ότι δεν αποτελείτε κατάλληλο υποψήφιο για εμφύτευση μαλλιών.

Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο ιατρό για τη δική σας μεταμόσχευση τριχοθυλακίων

Πολύ σημαντική απόφαση είναι επίσης η επιλογή ιατρού για τη μεταμόσχευση μαλλιών, αν αναλογιστεί κανείς ότι το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο, οπότε θα πρέπει να είναι και απόλυτα φυσικό και ταιριαστό με τα χαρακτηριστικά του ατόμου, όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον. Γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει να έχετε τρία βασικά κριτήρια στην επιλογή σας: την εμπειρία του ιατρού, τις τεχνικές του γνώσεις και την εξειδίκευσή του. Βασικό επίσης είναι και η αισθητική αντίληψη του ιατρού, γιατί είναι και αυτό που θα κάνει τη διαφορά ως προς το αισθητικό αποτέλεσμα.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς ότι η επιλογή του ιατρού θα πρέπει να γίνει με ηρεμία και όχι υπό την επήρεια άγχους, πανικού και στεναχώριας. Θα μπορούσατε να ζητήσετε από τον ιατρό- κι εκείνος οφείλει- να σας δείξει περιστατικά παρόμοια με τη δική σας περίπτωση και ίσως να έρθετε σε επαφή με κάποια από αυτά. Προπάντων να μην σας απασχολεί μόνο η δημοτικότητα ενός ιατρού, οι συχνές εμφανίσεις του στην τηλεόραση, ή το πόσους διάσημους έχει χειρουργήσει. Μην ξεχνάτε ότι η μεταμόσχευση είναι ένα καθαρά εξατομικευμένο χειρουργείο, οπότε κύριο μέλημα σας θα πρέπει να είναι το τι μπορεί να κάνει ο ιατρός ειδικά για τη δική σας περίπτωση.

Και να θυμάστε πάντα ότι οι ιατροί που είναι εξειδικευμένοι στη μεταμόσχευση τριχοθυλακίων είναι μέλη κάποιας διεθνούς οργάνωσης  χειρουργών όπως είναι η I.S.H.R.S (International Society of Hair Restoration Surgery) ή η A.B.H.R.S (American Board of Hair Restoration Surgery).

Γιατί να προτιμήσω την κλινική σας;

Κύριος στόχος της κλινικής μας είναι οι ασθενείς μας να έχουν το τελειότερο αισθητικό αποτέλεσμα που είναι δυνατόν, και τώρα αλλά κυρίως και στο μέλλον. Αυτό το επιτυγχάνουμε έχοντας πρώτον μια χειρουργική όμαδα με άρτια εξειδίκευση στη μεταμόσχευση τριχοθυλακίων που δουλεύει ομαδικά, με ταχύτητα και άψογο συντονισμό και δεύτερον χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχικές μεταμόσχευσης μαλλιών καθώς και τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και εργαλεία.

Χρησιμοποιούμε τα πιο εξειδικευμένα ειδικά στερεοσκόπια παγκοσμίως, τα mantis, τα οποία μας εξασφαλίζουν με την ακρίβεια τους 100% ποσοστό επιβίωσης των μοσχευμάτων κατά την παρασκευή τους. Αυτό είναι κάτι που σε συνδυασμό με την άψογη και υπεύθυνη ομαδική εργασία μπορεί να σας εξασφαλίσει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα και μάλιστα στις πιο προσιτές τιμές.

PRP και μεταμόσχευση τριχοθυλακίων

Η τεχνική του PRP αν και εφαρμόζεται από πολλούς στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα έγκυρα δημοσιευμένα επιστημονικά αποτελέσματα γι’αυτό θα πρέπει να είμαστε ακόμα διστακτικοί όσον αφορα την αποτελεματικότητα της τεχνικής αυτής. Στην τεχνική PRP γίνεται αιμοληψία από τον ασθενή, το αίμα αυτό φυγοκεντρίζεται σε ειδικό μηχάνημα και παράγεται ένα υπερ-συμπυκνωμένο διάλυμα με κάποιους παράγοντες ανάπτυξης.

Στη συνέχεια το διάλυμα αυτό εγχέεται με ένεση στο τριχωτό είτε σε συνδυασμό με μεταμόσχευση μαλλιών για τη γρηγορότερη έκφυση των μαλλιών, είτε και χωρίς να έχει γίνει εμφύτευση μαλλιών, προσδοκόντας την επανέκφυση τριχών.

Κόστος μεταμόσχευσης τριχοθυλακίων

Το κόστος της μεταμόσχευσης μαλλιών εξαρτάται από τον αριθμό των τριχοθυλακίων που θα χρειαστεί μεταμοσχεύθουν για να έχουμε το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα και από την τεχνική που θα ακολουθηθεί. Ως γνωστόν στην εμφύτευση μαλλιών μεταμοσχεύουμε τριχοθυλάκια και όχι τρίχες.

Οι τρίχες εκφύονται από τα τριχοθυλάκια. Το κάθε τριχοθυλάκιο μπορεί να αποτελείται από μία έως και τέσσερεις τρίχες. Όσον αφορά τις τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών ο ιατρός μπορεί να επιλέξει είτε την τεχνική FUT είτε την τεχνική FUE. Η τεχνική FUT μπορεί να μας δώσει σε μία και μόνο συνεδρία τόσα μοσχεύματα όσα θα μας έδινε η τεχνική FUE σε δύο ή τρεις συνεδρίες. Άρα γίνεται αντιληπτό ότι το κόστος της μεταμόσχευσης εξαρτάται από τον αριθμό των τριχοθυλακίων, τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί καθώς και τον αριθμό των απαιτούμενων συνεδριών.

Ασφάλεια και τέλειο αποτέλεσμα στη δική σας μεταμόσχευση μαλλιών

Για να είναι ασφαλής επέμβαση η μεταμόσχευση μαλλιών, μιας και είναι μια αμιγώς χειρουργική πράξη, προϋποθέτει ο χώρος που θα εκτελεστεί να είναι κατάλληλος και ειδικά εξοπλισμένος στο ακέραιο για μια τέτοια πράξη και ο ιατρός και το προσωπικό να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση, εμπειρία και εξειδίκευση για αυτή την επέμβαση. Όταν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, εξασφαλίζεται ότι η εμφύτευση μαλλιών θα είναι ασφαλής, δεν θα έχει καμία απολύτως επιπλοκή ή παρενέργεια και εκμηδενίζονται οι πιθανότητες τεχνικού λάθους και άρα το αποτέλεσμα θα είναι τέλειο.

Όσον αφορά στο αποτέλεσμα, το τέλειο αποτέλεσμα μπορεί να εξασφαλιστεί όταν η μεταμόσχευση μαλλιών γίνει σε ένα ειδικά εξοπλισμένο ιατρείο, από έναν εξειδικευμένο ιατρό και με τη βοήθεια εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού. Όλα τα βήματα της εμφύτευσης μαλλιών θα πρέπει να εκτελεστούν άψογα, όσον αφορά το σχεδιασμό, την τεχνική και την στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ιατρός, γιατί το οποιοδήποτε λάθος κατά τη διάδικασία της εμφύτευσης μαλλιών, πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των τριχοθυλακίων που μεταμοσχεύονται. Συμπερασματικά, για να έχετε ένα τέλειο και φυσικό  αποτέλεσμα προϋπόθεση είναι όλα τα βήματα κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης να εκτελεστούν τέλεια.

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023