Από ποια αλωπεκία πάσχει η Jada Pinkett Smith;

30 Μαρτίου, 2022 Κανένα Σχόλιο Γενικά

jada prinket smith γυροειδής αλωπεκία

 

Η Jada Pinkett Smith βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα Όσκαρ του 2022, αφού ο σύζυγός της, Will, φαίνεται να χαστούκισε τον Chris Rock για ένα αστείο που έκανε για το ξυρισμένο κεφάλι της Jada.

Η 50χρονη ηθοποιός μίλησε ανοιχτά για το πρόβλημα της τριχόπτωσης που αντιμετωπίζει λόγω της αυτοάνοσης αλωπεκίας, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο Instagram στα τέλη του περασμένου έτους μιλώντας για την απόφασή της να ξυρίσει το κεφάλι της. Στο συγκεκριμένο video η Jade είπε ότι: «Τώρα μπορώ και γελάω με αυτό …. Παλεύω καιρό με την αλωπεκία … εμφανίστηκε ξαφνικά και θα είναι λίγο πιο δύσκολο για μένα να την κρύψω».

 

 

Τι είναι η αλωπεκία;

Η αλωπεκία είναι ένας ευρύς όρος που αναφέρεται σε οποιαδήποτε μορφή τριχόπτωσης, Μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Οι περισσότεροι – κυρίως άνδρες – χάνουν μαλλιά εξαιτίας της ανδρογενετικής αλωπεκίας και της δράσης των ανδρογόνων. Ένας άλλος τύπος αλωπεκίας που είναι κοινός στις γυναίκες κυρίως, είναι η αλωπεκία έλξης, η οποία εμφανίζεται από το τράβηγμα των μαλλιών σε σφιχτά χτενίσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι αυτοάνοσες αλωπεκίες

Κάποιοι άνθρωποι όμως χάνουν μαλλιά επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα αρχίζει να «επιτίθεται» στα τριχοθυλάκιά τους. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με αυτοάνοση αλωπεκία. Οι αυτοάνοσες μορφές αλωπεκίας μπορεί να προκληθούν από τον δισκοειδή ερυθηματώδη λύκο, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε πληγές και ουλές στο πρόσωπο και στο τριχωτό της κεφαλής. Η central centrifugal cicatricial alopecia(CCCA) είναι μια άλλη πάθηση που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό και προκαλεί ουλές στο τριχωτό της κεφαλής και μόνιμη απώλεια μαλλιών. Αυτού του είδους η αλωπεκία εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες αφρικανικής ή/και αφροαμερικανικής καταγωγής – σε ποσοστό που φτάνει έως και το 15% – μεταξύ 30 και 55 ετών.

Η πιο κοινή μορφή αυτοάνοσης αλωπεκίας είναι η γυροειδής αλωπεκία. Όταν οι άνθρωποι μιλούν για αλωπεκία, αναφέρονται συχνά σε αυτόν τον τύπο, ο οποίος επηρεάζει έναν στους 500 – 1.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι σαφές τι είδους αλωπεκία έχει η Pinkett Smith, αλλά η εμφάνισή της υποδηλώνει ότι είναι γυροειδής αλωπεκία.

 

 

Πότε, γιατί και πώς εμφανίζεται η γυροειδής αλωπεκία;

Σύμφωνα με τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη, η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί στην παιδική ηλικία, την εφηβεία ή την ενηλικίωση. Τα άτομα που πάσχουν από την πάθηση τείνουν να χάνουν τα μαλλιά τους σε τούφες, εμφανίζοντας περιγεγραμμένες, στρογγυλές ή οβάλ επιφάνειες πλήρους απώλειας των τριχών. Όταν ένα άτομο χάνει όλα τα μαλλιά του τριχωτού της κεφαλής του, μιλάμε για ολική αλωπεκία και όταν χάνει όλες τις τρίχες του σώματός του, μιλάμε για καθολική αλωπεκία.

Σε ποσοστό πάνω από 50%, τα μαλλιά που έχουν πέσει μεγαλώνουν ξανά μέσα σε ένα χρόνο. Αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που οι πάσχοντες από γυροειδή αλωπεκία εμφανίζουν και άλλα κενά σημεία μήνες ή και χρόνια αργότερα.

Αιτίες της γυροειδούς αλωπεκίας

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί την γυροειδή αλωπεκία, αλλά σύμφωνα με τον Δρ Αναστασάκη μπορεί να έχει ακόμα και γενετικό υπόβαθρο. Εάν ένας γονέας έχει γυροειδή αλωπεκία, για παράδειγμα, το παιδί του έχει επίσης 1 έως 10 τοις εκατό πιθανότητες να την αναπτύξει κι εκείνο. Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί επίσης να προκληθεί από στρεσογόνα γεγονότα ή ακόμα και από διατροφικές ελλείψεις, όπως η έλλειψη σιδήρου.

Διάγνωση

Η διάγνωση της γυροειδούς αλωπεκίας γίνεται με βιοψία του τριχωτού της κεφαλής. Τα άτομα με γυροειδή αλωπεκία έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν και άλλες σχετικές αυτοάνοσες παθήσεις, όπως νόσο του θυρεοειδούς, διαβήτη, αλλεργίες και άσθμα.

Πώς αντιμετωπίζεται η γυροειδής αλωπεκία;

 

jade pinket smith will smith γυροειδής αλωπεκία

 

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο θεραπευτικό σχήμα που να «θεραπεύει» τη γυροειδή αλωπεκία. Συνήθως οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσουν πολλαπλές προσεγγίσεις πριν καταλήξουν σε κάτι που λειτουργεί. Τα καλά νέα είναι ότι σε αυτήν την αλωπεκία, τα μαλλιά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν πάντα την ικανότητα να ξαναφυτρώνουν.

Μια κοινή θεραπεία είναι η έγχυση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως στεροειδών απευθείας στα προσβεβλημένα μέρη του τριχωτού της κεφαλής για να σταματήσει το σώμα να επιτεθεί στα τριχοθυλάκια. Αυτές οι ενέσεις όμως μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως αποχρωματισμό του δέρματος ή μικρά βαθουλώματα στην περιοχή. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης τοπικές θεραπείες με κορτικοστεροειδή. Πρόσφατα έχουν χρησιμοποιηθεί και κάποια μονοκλονικά αντισώματα ή και αγωγές για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην τριχόπτωση. Ακόμα όμως χρειάζεται διερεύνηση λόγω των παρενεργειών που προκαλούν.

Σύμφωνα με τον Δρ Αναστασάκη: «Αν και ορισμένες φορές, η γυροειδής αλωπεκία υποχωρεί από μόνη της, γενικά, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Αυτή η έλλειψη σαφούς θεραπείας είναι που κάνει τη διάγνωση της γυροειδούς αλωπεκίας ιδιαίτερα ανησυχητική. Αυτό που πρέπει όμως να έχετε πάντα κατά νου είναι ότι, αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα τριχόπτωσης, ο μόνος αρμόδιος να εντοπίσει τα αίτια και να σχεδιάσει τη βέλτιστη στρατηγική αντιμετώπισης της είναι ένας ιατρός έμπειρος και εξειδικευμένος στη μεταμόσχευση μαλλιών και τις θεραπείες τριχόπτωσης.»

Εάν νομίζετε ότι πάσχετε από κάποια μορφή αλωπεκίας, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία κυριαρχεί η ανδρογενητικού τύπου αλωπεκία η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη μεταμόσχευση μαλλιών. Καλέστε για ένα ραντεβού διάγνωσης – εξέτασης στο 210 80 11 000 ή κλείστε ένα δωρεάν online ραντεβού εδώ

abhrs-anastasakis-greece
fellow-members-ishrs-anastasakis
ishrs-member-anastasakis
elamat-anastasakis-president
medical-beauty-awards-anastasakis-platinum
medical-beauty-awards-gold-brand-anastasakis
medical-beauty-awards-gold-anastasakis
medical-beauty-awards-silver-anastasakis
influencer-awards-influencer-doctor-anastasakis
Screenshot 2022-01-07 at 10.05.17
ishrs india 2023